Ce diaporama a bien été signalé.
Le téléchargement de votre SlideShare est en cours. ×

Article del video

Publicité
Publicité
Publicité
Publicité
Publicité
Publicité
Publicité
Publicité
Publicité
Publicité
Publicité
Publicité
Prochain SlideShare
Els  Biocombustibles[1]
Els Biocombustibles[1]
Chargement dans…3
×

Consultez-les par la suite

1 sur 3 Publicité

Plus De Contenu Connexe

Publicité

Similaire à Article del video (20)

Article del video

  1. 1. El petroli s’acaba, què pensem dels biocombustibles? Un vídeo del 2009 que ens emès per La 2 en el programa Cròniques, analitza els biocombustibles. Ens parla des dels recursos que ens aporten els biocombustibles, diferents alternatives al petroli, fins al procés d’elaboració dels biocombustibles i per tant, de les primeres matèries d’on provenen. Ens noticia ens informa del fet que al petroli tant sols li queden unes dècades. Aquest fet afecta a tots els àmbits de la societat, des de l’economia fins l’ecologia…sobretot perquè la nostre dependència al petroli és del 95%; per tant aquestes preocupacions per quina serà la Font energètica del transport en un futur pròxim arriba fins als enginyers els qual busquen alternatives. Algunes de les alternatives són el bio diesel i el bio etanol. El bio diesel és l’alternativa a l’actual gasolina d’origen fòssil que s’obté a partir de l’oli que contenen algunes plantes com el gira-sol, la soja,… el bioetanol, l’altre biocombustible amb projecció interessant de cara al futur que podria substituir la gasolina es produeix a partir de cultius rics en sucre o midó com per exemple; cereals, blat de moro, la canya de sucre,… El fet de que produïm aquests combustibles a partir d’aquestes primeres matèries, pot donar grans beneficis i avantatges, però també polèmiques i problemes de tipus socials, econòmics i ecològics. D’aquestes primeres matèries, sorgeixen dos mercats, l’automobilístic i l’alimentària. Així doncs, es forma una competència entre aquestes que obliga a tenir un control sobre tots els àmbits (social, …) per tal de que el resultat d’aquests recurs sigui factible. ``600 milions d’habitants utilitzem mitja de transport que requereix gasolina o algun biocombustible, però som 6000 milions d’habitants que em de ser alimentats´´. Actualment l’etanol, al poder ser fabricat amb matèries primeres autòctones, dóna una seguretat en l’obtenció, per exemple al Brasil és fabricat amb canya de sucre i a Europa amb cereals. Aquesta obtenció pot significar per alguns solucions i beneficis i per altres amenaces. Agricultors espanyols afirmen que és interessant aquesta nova alternativa del bioetanol ja que donaran més profit a terres que havien deixat de donar un ús a causa dels excedents que els produïen. Alhora, això els suposarà un major ingrés. Els EUA, dediquen 1/3 part de la collita a la producció d’etanol i això a fet pujar els preus del blat de moro (amb el qual feien el plat nacional de Mèxic, la truita de blat de moro), el major aliment del país. Com que els preus han pujat tant, aquest ja no és de fàcil accés a la gent i la culpa a la demanda d’aquest producte se la atorga als EUA per l’alta producció d’etanol. ``a Mèxic es dóna un cop d’atenció pels biocombustibles que fa que la seguretat energètica i la alimentària s’enfrontin´´.
  2. 2. Acabem de veure que si destinem part de la collita a la producció energètica, els aliments augmenten de preu, quina solució es troba a aquest problema econòmic? Subministrar aquestes primeres matèries de països com Brasil, Colòmbia, Indonèsia,…per tal d’obtenir-la més barata i no gastar els nostres cultius. ``per complir els objectius europeus del 2020 sobre els agrocombustibles, s’hauria d’utilitzar el 50% dels les terres cultivables i com que això no és possible, es preveu una nova colonització agrària´´. ``Aquesta previsió, dóna peu a defensar la sobirania alimentària dels pobles on la producció es dóna a partir de les necessitats del poble´´. És acceptable la producció de biocombustibles? Sempre hi quan no es duguin a terme aquests tres factors: la desforestació, la pujada dels preus dels aliments i problemes socials. També s’ha de tenir en compte que el fet que es dedica part de la collita a la producció de biocombustible no hauria de causar una major dependència exterior. ``Actualment, l producció d’etanol a Europa té suficients matèries primes, per tant, refusen qualsevol acusació de desforestació a tercers països´´. Un 20 % de la població mundial formem part dels països desenvolupats i consumim un 80% dels recursos. Aquest fet fa qüestionar a molta gent si és racional que utilitzem la producció alimentària pel funcionament dels vehicles que afectaran a l’ecologia, l’economia i la societat. Després d’haver comentat aquest seguit de qüestions de l’etanol, ens interessem pel seu procés de formació: - Un 10% de la producció d’ordi, en aquest cas, va destinat a la producció d’etanol. El gra es mol, es mescla amb aigua i es calenta afegint aleshores enzims que transformin el midó en sucre. Després es durà a terme la fermentació d’aquesta solució, on els llevats transformaran els sucres en alcohol i aleshores es durà, finalment, la destil·lació. Així es com obtindrem el producte final etanol, amb un 99,7% de puresa. Abengoa (empresa Sevillana) 5ª millor en la producció d’etanol de EUA i 1ª d’Europa, produeix 340 000 tonalades d’etanol a l’any, les matèries primeres del qual són obtingudes d’on les trobin més barates ja que aquestes confereixen la major part del cost de producció. Es desprestigiada per les petroleres i les indústries alimentàries (competència) i per tant, aquests reconeixen l’impacta dels biocombustibles en els preus, les males collites, el descens de les reserves de cereals, l’augment de la demanda i l’especulació borsal. L’especulació borsal afecta a tothom i per tant des dels agricultors fins a la venda o la fabricació està pendent de la borsa cada dia. A Europa, es pot afirmar que la destinació al etanol dels cereals és d’un 2% i per tant, els preus de la demanda no es poden permetre ni pujar ni baixar. Després de tota aquesta informació, comentem l’aplicació que s’ha donat del bioetanol a l’automòbil. Es tracta d’un vehicle constituït un 15% per alcohol i un 85%
  3. 3. per gasolina. És el vehicle que emet menys CO2 del mercat estalviant un 70 % de les emissions. Ford ha sigut la marca pionera d’Europa en aquest tipus de motors. L’avantatge ambiental juntament amb que és el menys car ja que no s’ha de pagar impost d’hidrocarburs es contrasta amb els seus inconvenient; consumeix un 20% més de carburant que de gasolina en una mateixa distància, per tant, també li costa més arrencar i és més lent, que el bioetanol es ven a poques estacions de serveis i que la gent no hi confia massa per ara en els biocombustibles. ``el 2008 es van vendre 2000 unitats, una quantitat insignificant d’aquest tipus de cotxe amb motor de 15% alcohol´´. ``les emissions de gas que causen l’efecte hivernacle en el transport són un 25% i des del 1900 aquest percentatge ha augmentat un 80%´´. Espanya es troba lluny de les obligacions per tal de complir el protocol de KYOTO, per això el govern instaura obligatòriament bio carburants que aniran augmentant fins a un 10% al 2020 amb l’objectiu de combatre el valentament global. És important que el calentament global no incrementi desmesuradament per accions humanes, però no s’ha d’aspirar a que no hi hagi un percentatge nul de gasos a l’atmosfera, ja que aquests gasos deixen unes partícules de pols en suspensió a l’aire que permeten que alguns rajos solars no entrin directament (els quals farien augmentar encara més la temperatura de l’escalfament global).

×