Ce diaporama a bien été signalé.
Nous utilisons votre profil LinkedIn et vos données d’activité pour vous proposer des publicités personnalisées et pertinentes. Vous pouvez changer vos préférences de publicités à tout moment.

Treball Analisis Supermercats

728 vues

Publié le

Treball Analisis Supermercats

 • Soyez le premier à commenter

 • Soyez le premier à aimer ceci

Treball Analisis Supermercats

 1. 1. Manual d’ IC SUPERMERCATS Yolanda Fernández Vilaplana 4rt de PiRP - Programes d’identitat Visual 20/11/2012
 2. 2. ÍndexMarques ................................................................................................................................................... o Introducció / Perquè aquests 5 supermercats? .............................................................. 1 o Història de la marca i Anàlisis del naiming .................................................................. 2-4 o Representació del Logotip ........................................................................................... 5-9 o Composició i Área de seguretat.................................................................................10-12 o Tamanys mínims dels logotips.................................................................................. 13-14 o Usos incorrectes del logotip...................................................................................... 15-17Color corporatiu ........................................................................................................................................ o Logotip en color (Pantone, CMYK, RGB) i monocromàtic (Positiu i negatiu) .......... 18-20Tipografia ...................................................................................................................................... 21-23Papereria bàsica ......................................................................................................................... 2 4 -27Aplicacions .................................................................................................................................. 28-31Web corporativa .......................................................................................................................... 32-36Xarxes socials (Facebook i Twitter) .............................................................................................. 37-38Conclusions ................................................................................................................................ . 39
 3. 3. Introducció 1SupermercatsEn el següent treball s’ha elaborat una amplia investigació sobre la Identitat Corporativa de 5 supermercats que operen en el territori espanyol.Es parla de supermercat, per tant, hem de deixar de banda la relació que pot haver amb les grans superficies (hipermercats) com poden serCarrefour o Eroski.D’aquesta manera, entenem que un supermercat es un establiment comercial urbà que té un tamany mitjà --> de 400 a 1.500 m² de superficiede venta.Els supermercats que s’analitzen en el treball són:Perquè aquests 5 supermercats?- Per proximitat.- Per coneixença --> Sóc consumidora / confiança.- Crec que un supermercat forma part de la vida de tothom i és un lloc que regularment freqüentem.
 4. 4. Marques 2CondisEls supermercats Condis ofereixen una àmplia varietat de pro-ductes d’alimentació com ara fruita, verdura, carn o peix. A més,també podem trobar una selecció de productes de drogueria ihigiene personal. “El naiming sorgeix gràcies als possibles derivats del cognom delsCondis neix a Barcelona l’any 1969 en el moment que els ger- seus precedors”mans Condal decideixen entrar en el negoci i obrir una paradaen el mercat de la Nostra Senyora de la Mercè. L’any 1980 inau-guren el primer supermercat i, poc a poc, es van implementantper tota Catalunya, Madrid, Guadalajara i Toledo.Bon preuLa cadena de supermercats Bonpreu opera a Catalunya sota elcompromís d’oferir productes que generen satisfacció al client,gràcies a la seva qualitat i preus econòmics. La seva gran apos-ta és els productes de denominació catalana. “El naiming ve donat per la fermaEl Grup Bonpreu neix a Manlleu l’any 1974 i, en l’actualitat, po- aposta de productes d’origen cata-seeix 80 supermercats al voltat de tota Catalunya. Per altra ban- là a Bon preu”da, des de l’any 1988, Bonpreu compra la cadena d’hipermercatsEsclat i es crea així el Grup Bonpreu.
 5. 5. Marques 3ConsumConsum és l’aposta d’una Cooperativa valenciana per oferir pro-ductes frescos al client a la ciutat. Els seus supermercats sónun model ideal per a realitzar la compra de la semana ja queproposen plans d’estalvi per consums grans. “El naiming és un genèric i significaConsum neix a València l’any 1975 de la mà de 600 socis. A par- comprar un producte”tir d’aquí s’inicia una cooperativa amb tres models de negoci: elsSupermercats Consum, Consum Bàsic i Supermercats Charter.En l’actualitat, podem trobar els supermercats Consum arreud’Espanya, més concretament a València, Catalunya, Murcia,Castella la Manxa, Aragó i Andalusia.MercadonaMercadona és una cadena de supermercats espanyola que escaracteritza per potenciar la relació entre qualitat i preu delsseus productes. Des de els seus inicis s’ha caracteritzat pertransmetre una política de transparència als seus clients quepermeten estar-ne segur de la qualitat dels seus productes de “El naiming de Mercadona ve demarca blanca Hacendado. la paraula en Valencià MERCA de Mercat i DONA”La empresa neix a a València l’any 1977. Avui en dia comptaamb més de 1.300 tendes distribuides per tot Espanya que ofe-reixen una bona alimentació però, també, una àmplia gama deproductes per a la higiene, perfumeria i drogueria anomenatsDeliplus i Bosque Verde.
 6. 6. Marques 4DiaLa cadena de supermercats Dia és un model de negoci de des-comptes i segueix una política de reducció de preus mitjançantla disminució de costos. Aquest aspecte fa que les seves tendeses converteixin en un referent per a milers d’espanyols dia reredia. En les seves tendes podem trobar, a part dels productes “El naiming són les segles Distribu-d’alimentació, productes per a bazar i tèxtils, drogueria i higiene ció Internacional d’Alimentació”personal. A part, el seu valor diferencial radica en el fet que po-seeix, també, la seva propia companyia de telefonia mòbil queofereix tarifes de baix cost.Dia neix a Madrid l’any 1979 sota la premissa d’implementar-se com a petita superfície pròxima al teu domicili. Des de l’any2000, Dia forma part del Grup Internacional Carrefour, el majordistribuidor d’Europa i el segon del món en aquest sector.
 7. 7. Marques 5Representació del Logotip logomarca vertical logomarca horitzontalLa marca Condis es representa per un logotip i un simbol. A més, també s’afegeix la paraula SUPERMERCATS a sota que recalca el tipusde comerç del qual es parla. Es pot representar de dues formes segons els diferents suports en la qual s’inscriu el logomarca.Per exemple, el logomarca en vertical es representa en diverses peces de la papereria bàsica com ara el catàleg, la targeta client o labossa de compra (també es representa d’aquesta manera en la comunicació online - pàgina web i xarxes socials). En canvi, el logomarcahoritzontal el trobem en aplicacions d’un altre tipus, com són el rètol de l’entrada, el camió, la placa dels empleats o el carret de compra.
 8. 8. Marques 6Representació del Logotip logomarca original - vertical altres logomarques - horitzontal i verticalLa marca Bonpreu es representa per un logotip i dos simbols (un a d’alt i un a sota del nom). A més, també, compta amb una submarca queutilitza un altre tipus de representació (vist en el exemple “altres logomarques”). Pel que fa al logomarca original, trobem que es representaenmarcat per un requadre verd que inscriu la peça en els diferents suports (a vegades trobem que les tres peces del logomarca actuen persi soles, com per exemple en el carret de compra que es reprodueix tansols una indiana del simbol groc de sota o en el rètol de l’entrada).En les diverses peces de la papereria bàsica trobem que el logomarca ve adjunt per la imatge corporativa de l’Esclat com ara en el catàlegi la targeta client (en el cas de la pàgina web, les xarxes socials, el camió i la placa de empleats es dibuixa el logomarca sense la imatgede l’Esclat). En canvi, en la bossa de compra es representa el logotip sense els dos simbols (en aquest cas l’acompanya l’eslògan És bo,es bonpreu).
 9. 9. Marques 7Representació del Logotip logomarca vertical logomarca horitzontalLa marca Consum es representa per un logotip i un simbol. A més, també s’afegeix la paraula COOPERATIVA a sota que recalca el tipusde negoci del qual es parla. Es pot representar de dues formes segons els diferents suports en la qual s’inscriu el logomarca. Per exemple,el logomarca en vertical es representa en diverses peces de la papereria bàsica com ara el catàleg o la bossa de plàstic i, també, en lesxarxes socials com Facebook (per altra banda, el logomarca ve representat de manera horitzontal i amb el text en negatiu - blanc sobrefons taronja - tant en la bossa de roba com en la targeta client, la pàgina web, el rètol de l’entrada o la placa dels empleats).En canvi, pel que fa a les aplicacions del camió o el carret de compra, la marca opta per petites variacions del logomarca (tal com es potveure en les pàgines 29 i 30).
 10. 10. Marques 8Representació del Logotip logomarca vertical logomarca horitzontalLa marca Mercadona es representa per un logotip i un simbol. A més, també s’afegeix l’eslògan SUPERMERCADOS DE CONFIANZA asota. Es pot representar de dues formes segons els diferents suports en la qual s’inscriu el logomarca.Per exemple, el logomarca en vertical es mostra en el camió de la companyia i el logomarca en horitzontal es reprenta en les diverses pe-ces de la papereria bàsica, com la targeta client (en negatiu), la pàgina web, el rètol de l’entrada i el carret de compra.En altres ocasions, la marca opta per fer ús del logotip, independentment del simbol (com en el catàleg o la placa dels treballadors) o a lainversa (com en les xarxes socials) Per altra banda, hi ha aplicacions que no s’usa el logomarca com ara la bossa de compra que tansolsindica la pàgina web en un dels laterals.
 11. 11. Marques 9Representació del Logotip logomarca horitzontal logomarca horitzontal - en negatiuLa marca Dia es representa per un logotip i un simbol (a vegades el simbol s’inscriu sol, com en el catàleg, la bossa de compra, les xarxessocials o el camió de la companyia). Es pot representar en positiu o negatiu segons els diferents suports però sempre de manera horitzon-tal (és a dir, no és apta col·locar el logomarca en vertical).En la majoria de les peces trobem el logomarca en negatiu com ara en la targeta client (on s’afegeix la paraula CLUB), la pàgina web, elrètol de l’entrada, la placa dels empleats o el carret de compra.
 12. 12. Marques 10Composició i Área de seguretat Condis x 8x x 8x 8x 4xComposició i Área de seguretat Bonpreu x 8x 8x
 13. 13. Marques 11Composició i Área de seguretat Consum x 8x x 8x 8x 4xComposició i Área de seguretat Mercadona x 8x x 10x 3x 2x
 14. 14. Marques 12Composició i Área de seguretat Dia x 8x x 8x 1/2X 5x 6x 1/2X
 15. 15. Marques 13Tamanys mínims dels logotips OFFSET SERIGRAFIA SUPORT DIGITAL 21 mm 22 mm 69 px 12,5 mm 13,5 mm 42 px 31 mm 32 mm 102 px8 mm 9 mm 28 px 21 mm 22 mm 69 px 12,5 mm 13,5 mm 42 px 21 mm 22 mm 69 px 12 mm 13 mm 40 px
 16. 16. Marques 14Tamanys mínims dels logotips OFFSET SERIGRAFIA SUPORT DIGITAL 31 mm 32 mm 98 px 6,5 mm 7,5 mm 22 px 26 mm 27 mm 84 px 11 mm 12 mm 38 px 34,5 mm 35,5 mm 110 px 6 mm 7 mm 21 px 26,5 mm 27,5 mm 85 px 8,5 mm 9,5 mm 27 px
 17. 17. Marques 15Usos incorrectes del logotip Condis Canvis en la distribució dels elements Distorció en les proporcions dels elementsUsos incorrectes del logotip Bonpreu Canvis en la distribució dels elements Distorció en les proporcions dels elements
 18. 18. Marques 16Usos incorrectes del logotip Consum Canvis en la distribució dels elements Distorció en les proporcions dels elementsUsos incorrectes del logotip Mercadona Canvis en la distribució dels elements Distorció en les proporcions dels elements
 19. 19. Marques 17Usos incorrectes del logotip Dia Canvis en la distribució dels elements Distorció en les proporcions dels elements
 20. 20. Color corporatiu 18Logotip en color i Monocromàtic Condis: PANTONE Violet C C:91 /M:99 /Y:0 /K:0 R:55 /G:1 /B:151 PANTONE Warm Red C C:0 /M:96 /Y:76 /K:0 R:233 /G:19 /B:47 SUPERMERCATS SUPERMERCATS PANTONE 334 C C: 96 /M:10 /Y:69 /K:0 Positiu una tinta Negatiu una tinta R:2 /G:152 /B:125Logotip en color i Monocromàtic Bonpreu: PANTONE 356 C C:98 /M:49 /Y:100 /K:16 R:1 /G:95 /B:43 PANTONE 116 C C:0 /M:25 /Y:95 /K:0 R:251 /G:207 /B:12 Positiu una tinta Negatiu una tinta
 21. 21. Color corporatiu 19Logotip en color i Monocromàtic Consum: PANTONE 1505 C C:0 /M:68 /Y:90 /K:0 R:254 /G:129 /B:0 PANTONE 172 C C:0 /M:97 /Y:87 /K:0 R:234 /G:0 /B:0 COOPERATIVA COOPERATIVA Positiu una tinta Negatiu una tintaLogotip en color i Monocromàtic Mercadona: PANTONE 347 C C:98 /M:26 /Y:100 /K:0 R:0 /G:130 /B:64 PANTONE 2728 C C:91 /M:62 /Y:0 /K:0 MERCADONA MERCADONA R:0 /G:108 /B:245 PANTONE 7408 C C:5 /M:34 /Y:97 /K:0 Positiu una tinta Negatiu una tinta R:234 /G:184 /B:3
 22. 22. Color corporatiu 20Logotip en color i Monocromàtic Dia: PANTONE Warm Red C C:0 /M:96 /Y:76 /K:0 R:233 /G:19 /B:47 SUPERMERCATS Positiu una tinta Negatiu una tinta
 23. 23. Tipografia 21 CondisCondis:Myriad Arabic BoldABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVWXYZabcdefjhijklmnopqrstuvwxyz1 2 3 4 5 6 7 8 9 0 . : , ; (*?’) SUPERMERCATSBonpreu:Minion Pro BoldABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVWXYZabcdefjhijklmnopqrstuvwxyz1 2 3 4 5 6 7 8 9 0 . : , ; (*?’)
 24. 24. Tipografia 22Consum: consumMyriad Pro BoldABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVWXYZabcdefjhijklmnopqrstuvwxyz1 2 3 4 5 6 7 8 9 0 . : , ; (*?’) COOPERATIVA*En la tipografia de Consum hi ha una lleugera modificació.Mercadona:Arial Rounded MT BoldABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVWXYZabcdef jhijklmnopqrstuvwxyz1 2 3 4 5 6 7 8 9 0 . : , ; (*?’) MERCADONA SUPERMERCADOS DE CONFIANZ A*En la tipografia de Mercadona hi ha una lleugera modificació.
 25. 25. Tipografia 23Dia: DiaLucida Grande BoldABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVWXYZabcdefjhijklmnopqrstuvwxyz1 2 3 4 5 6 7 8 9 0 . : , ; (*?’)*En la tipografia de Dia hi ha una lleugera modificació.
 26. 26. Papereria bàsica 24Targeta client:Les targetes client és un element molt impor-tant per el propi consumidor ja que és una consumpeça que la porten sempre en la cartera. Per TARJETA DE SOCIO CLIENTEaquesta raó les marques han de fer un dis-seny merament atractiu. Condis MERCE BERMUDEZ CAPEL Nº Socio: 1750942 Fecha alta: 10-05-2012En el cas de Condis, aquest any ha elaborat JAVIER FERNANDEZ PUIG 9216860011520119un redisseny de la seva targeta amb una imat-ge més simbòlica i original (s’ inscriu el logo- Diaclubmarca en negatiu sobre fons vermell). Dia DiaPer altra banda, Consum i Dia són molt més Diacomercials, tansols els interessa que surti el M ERCADONAlogomarca (Dia fins i tot afegeix la imatge duesvegades en la cara de la targeta). clubDia DiaA part, Bonpreu opta per un disseny més per- 8060 5700 0743 3925 MARIA JOSE GIMENO CAPLLIUREsonalitzat i afegeix un fons exclussiu per laseva targeta (unes margarides que li donen uncolor molt càlid).Finalment, Mercadona optaper una imatge d’un carret de compra.
 27. 27. Papereria bàsica 25Catàlegs: OFERTA NOVEMBRE Del 2 al 28 de novembre de 2012Els supermercats solen tenir un catàleg en lescaixes perquè el consumidor pugui veure quines GRANsón les pròximes ofertes una vegada abandona € oferta aniversaril’establiment. En el cas de Condis, Consum i Dia 4veiem que en la portada del catàleg es dóna èmfa-si a les ofertes, destaquen imatges de productes 95 /un €€(Consum prefereix usar la imatge de 4 globus per Formatge ovella € € El Pastor peça 500 gr.tal de promocionar els preus del seu Aniversari). Avança’t al Nadal preus per a celebrarPer altra banda, Bonpreu prefereix usar un flayerpromocionant l’oferta del formatge d’ovella. Enaquest cas, és un disseny més particular ja que eltamany és un dina-A5 i nomès informa sobre unproducte.En canvi, hem de destacar també el cas de Mer-cadona ja que no té catàleg (no fa publicitat delsseus productes comercials) però si que publicamensualment una revista per a informar sobre lesnovetats en els seus productes de bellesa.
 28. 28. Papereria bàsica 26Bosses de compra: 900 500 103 www.mercadona.esPel que fa a les bosses de compra destaquemdues parts. Hi han marques com ara Condis,Bonpreu i Dia que usen bosses de plàstic perplasmar el seu logomarca (Bonpreu afegeixtambé l‘eslògan).Per altra banda, Mercadona opta per les bos-ses de roba, amb la imatge d’una cistella plena És bo, és bonpreu.de menjar (sabem que és Mercadona perquèla informació la trobem en el lateral). Protecció al medi ambient Aquesta bossa és de polietilé. La seva destrucció no produeix gasos nocius o substàncies corrosives.Finalment, hi ha marques com ara Consumque tenen totes dues bosses de compra (talcom podeu veure en la imatge, en la bossa www.consum.esde plàstic s’inscriu el logomarca, el telèfon iel còdic de barres i, en la bossa de roba hi hauna sèrie d’imatges d’aliments - amb tota lainformació pertinent en el lateral dret). 900 500 126 ATENCIÓN: Esta bolsa no es un juguete, para evitar riesgos de asfixia no deje a los bebés y a los niños jugar con ella.
 29. 29. Papereria bàsica 27Tiquet de compra:El tiquet de compra és un dels elements més im-portants en la papereria bàsica d’un supermercat iper aquesta raó les marques fan tot el possible perestar visibles en el paper d’una manera elegant isignificativa. Per exemple, hi ha tiquets de compramolt visuals com ara el de Bon Preu o Consumque usen la part de derrere per enganxar el logo-marca i la informació més rellevant.En canvi, hi ha daltres com Condis i Mercadonaque prefereixen ser més formals i no ensenyen encap lloc del tiquet el logomarca (tansols s’inscriu elnom en la part superior).Per altra banda, el Supermercat Dia és fa més vis-tós i crida més l’atenció gràcies a la franja lateralesquerra que inscriu el logomarca. A més, és im-portant destacar el fet que Dia nombra en el seutiquet Facebook i Twitter (aquest fet el fa més no-tori ja que s’implica en les preferències dels con-sumidors).A part, en el revers del tiquet trobem de nou ellogomarca acompanyat d’informació, com ara eltelèfon, la web, etc).
 30. 30. Aplicacions 28Rètol d’entrada:És molt important com es plasmala imatge gràfica d’una marca en el ràpid SUPERMERCATrètol d’entrada d’un establiment ja SUPERMERCATS SUPERMERCATS SUPERMERCATS SUPERMERCATS SUPERMERCATSque és el primer que un consumidorveurà.Els supermercats opten per un rètolmolt visual que incorpora la imatgecorporativa de la marca. Aquests sónrètols de Condis, Bonpreu, Consum,Mercadona i Dia respectivament. Dia MARKET
 31. 31. Aplicacions 29Placa dels empleats:Les plaques dels empleats són merament identificatives is’identifiquen per incloure el logomarca de l’empresa con- YOLANDA YOLANDA YOLANDAjuntament amb el nom del treballador. Tots cinc inclouen ellogomarca a d’alt de la placa i enrequadren el nom sobre elfons del color corporatiu oficial de la marca. MERCADONA DiaL’única placa diferent és la de Consum ja que no enrequa- YOLANDAdra el nom i dibuixa el logomarca sobre una franja de color YOLANDAtaronja que s’extendeix d’una banda a l’altre de la placa.
 32. 32. Aplicacions 30Mànec del carret de compra:Els diferents carrets de compra tenen particularitats molt di-verses en el mànec. Condis opta per afegir el logotip senseel símbol en els dos laterals. Al contrari de Mercadona quenomés ho inclou en el costat esquerre i en aquest cas, tambéporta el síímbol.Per altra banda, Bonpreu opta per la indiana,Consum tansols ha afegit el símbol enmig del mànec i Dia s’hainstal·lat dins d’una parcel·la en el centre de la barra.Cal destacar el suport lateral del mànec ja que tots cinc carretsde compra opten per destacar-hi el color corporatiu que elsdiferencia de la resta de supermercats. Dia
 33. 33. Aplicacions 31Camió:Els diferents camions de transport de cadamarca són bastant similars. Per exemple, totscinc opten per incloure en el lateral el logotip(almenys una part, com en el cas de Dia quetansols usa el símbol). ME RC AD ON AL’únic aspecte diferent és el que trobem en elcamió de Consum ja que el símbol s’enquadradins d’una semi-esfera de color taronja.
 34. 34. Pàgina web 32Condis:http://www.condis.es/La pàgina web de Condis és merament informativa ifuncional.A la part superior-esquerra trobem el logomarca sen-se la “coletilla” supermercats. Per altra banda, a d’alttambé hi ha un buscador d’establiments i els diferentslinks disponibles (xarxes socials, la compra de Con-dis online, etc).El menú s’estructura uniformament a d’alt i baix de laimatge central. Finalment, a la part inferior trobem lesdades acreditatives de l’empresa.
 35. 35. Pàgina web 33Bonpreu:http://www.bonpreu.cat/La pàgina web de Bonpreu destaca per la seva complexi-tat en les parts. A la part superior-esquerra trobem el logo-marca acompanyat per totes les altres imatges corporativesde l’empresa. Per altra banda, a d’alt també hi ha el telèfond’informació, la possibilitat de canviar l’idioma a castellà i ellink de les diferents xarxes socials.El menú principal es troba a la part esquerra de la pàgina,acompanyat d’un cercador i l’informació de la targeta client.Al mig, trobem ofertes en la qual opera la marca, com arala del descompte a l’espectacle del Mag Lari. També, hi haun apartat d’actualitat, d’ofertes de feina, etc. Finalment, a lapart inferior trobem una imatge de les diferentes classes depomes (una de les imatges identificatives de Bonpreu).
 36. 36. Pàgina web 34Consum:http://www.consum.es/La pàgina web de Consum és merament informativa i destacaper la seva formalitat. A la part superior-esquerra trobem el logo-marca de l’empresa, sota un petit menú. També trobem a d’alt dela pàgina un buscador d’establiments.Per altra banda, el menú s’estructura a l’esquerra de la web percatagories (també hi ha part de l’informació d’interés a la partdreta, com ara el telèfon d’atenció al client).Al mig de la pàgina trobem diversa publicitat en gran per desta-car els productes més importants de Consum. A sota, trobem unmenú de notícies. Finalment, a la part inferior trobem el link deles diferents xarxes socials.
 37. 37. Pàgina web 35Mercadona:http://www.canalmercadona.es/La pàgina web de Mercadona és la més visual dels 5 supermer-cats. A la part superior-esquerra trobem el logomarca desglos-sat (primer trobem el símbol i després la marca amb la frase“Portal de las webs informativas de Mercadona”).Després trobem sub-apartats de les diferents seccions que ofe-reix la tenda amb una imatge per tal que sigui més atractiu. Undels aspectes més importants de la web és destacar-ne el colorcorporatiu i fer una pàgina molt més dinàmica i il·lustrativa.
 38. 38. Pàgina web 36Dia:http://www.dia.es/La pàgina web de Dia és la més il·lustrativa de totes (a més,el color vermell li dona molta més autoritat). A la part superior-esquerra trobem el logomarca de l’empresa, acompanyat del es-lògan “Calidad y precio están muy cerca”. D’alt trobem un petitmenú per enregistrar-te a la web i conèixer aspectes importantsde la marca.Per altra banda, el menú s’estructura en una petita franja de co-lor verd (també, a la part esquerra trobem informació d’interéscom ara la compra online o el catàleg de productes). Al mig de lapàgina trobem diversa publicitat en gran per destacar els produc-tes més importants de Consum.A sota, trobem un menú de notícies, el link de les diferents xar-xes socials, telèfon, etc.
 39. 39. Xarxes socials 37Facebook:Els cinc supermercats usen el Face-book per comunicar-se amb els seusconsumidors més àmpliament.De totes formes, hi ha una clara di-ferència entre els seguidors de Mer-cadona (176.400 “me gusta”) i els se-guidors de Bonpreu (274 “me gusta”).Pel que fa a la imatge personal, els5 opten per posar el logomarca.D’altra banda, en la imatge de capça-lera hi ha variacions (Condis i Bon-preu no tenen, Consum i Mercadonafan ús d’una fotografia i Dia explotal’aniversari dels 33 anys).
 40. 40. Xarxes socials 38Twitter:Els cinc supermercats usen el Twitter per comu-nicar-se amb els seus consumidors.De totes formes, hi ha una clara diferència en-tre els seguidors de Mercadona (2.684) o els se-guidors de Dia (2.212) i els seguidors de Condis(614). Per altra banda, és rellevant esmentar elfet que Mercadona no segueix a ningú i que, toti ser el supermercat amb més seguidors, és cu-riós veure que no explota gairebé res el Twitter(tansols 245 tweets).Pel que fa a la imatge personal, tots opten perposar el logomarca menys Bonpreu, que usaa imatge de les pomes (també destaca Condisamb aquest fons més càlid - fotografia d’una florblanca i un cel blau). D’altra banda, cal destacarel format, Bonpreu i Dia usen un “widget” per talde tenir en el seu perfil aquest format més qua-drat i Condis, Consum i Mercadona usen el for-mat tradicional .
 41. 41. Conclusions 39Tal i com s’ha pogut observar, en el Manual d’Identitat Corporativa s’exposen totes les eines per tal d’emplear correctament les 5 marques gràfiquesi aclarar-ne els possibles dubtes respecte a la incorporació del logotip en les diferents aplicacions en la qual intervé un supermercat.Pel que fa a la imatge corporativa Aspectes positius --> ALTA NOTORIETAT: S’han construit logotips Personals i Identificatius en totes les seves peces (papereria, aplicacions, web...). - Coherencia en tota la seva comunicació. - S’obté una percepció positiva respecte a les 5 marques / creïble / popular / - S’estableix un vincle de fidelitat entre client-supermercat / confiança i solvència. Aspectes negatius --> POCA RELLEVÀNCIA: El disseny no és gaire acurat - Manca de creativitat i originalitat (es pot parlar de disseny “estàndard”). - Generen un interés molt baix / no destaca cap per sobre de l’altre. - Totes presenten una tipografia de palsec acompanyada d’un simbol “limitat” (icone poc impactant i innovadora). - Es pot prescendir del text descriptiu “COOPERATiVA” o “SUPERMERCAT”. ¿Que podem destacar? COLORS: Cada marca s’identifica per un color en concret (exemple: Consum és taronja i Dia es vermell). ¿Que es pot tenir en compte? Eslògan: Tansols en algunes peces s’usa un eslògan (cas de Bonpreu en la bossa de compra --es bo, es bon preu; cas de Dia en la web --calidad y precio estan muy cerca). Hi ha d’altres que no es veu enlloc l’eslògan o no en tenen (cas de Condis o Consum).

×