Ce diaporama a bien été signalé.
Nous utilisons votre profil LinkedIn et vos données d’activité pour vous proposer des publicités personnalisées et pertinentes. Vous pouvez changer vos préférences de publicités à tout moment.

Bezbednost dece na internetu

Bezbednost dece na Internetu

 • Identifiez-vous pour voir les commentaires

Bezbednost dece na internetu

 1. 1. BEZBEDNOST DECE NA INTERNETU Kristina Timić I-2
 2. 2. Šta je internet?  Internet je javno dostupna globalna paketna mreža podataka koja zajedno povezuje računare i računarske mreže korišćenjem istoimenog protokola (internet protokol=IP). To je "mreža svih mreža" koja se sastoji od milion kućnih, akademskih, poslovnih i vladinih mreža koje međusobno razmenjuju informacije i usluge kao što su elektronska pošta, chat i prenos datoteka i dokumenata.
 3. 3. Danas je internet i surfovanje svakodnevnica, pogotovo za mlade ljude koji po ceo dan provode uz računare ili mobilne telefone i pritom ne znaju kolike su posledice neopreznog ponašanje na internetu.
 4. 4. Internet nosi različite rizike po bezbednost dece. Neki od njih (uznemiravanje, vređanje ili govor mržnje) isti su za decu i za odrasle. Postoje, međutim, i rizici koji posebno ugrožavaju decu, zbog njihove znatiželje i neiskustva na Internetu.
 5. 5. Opasnosti za decu na internetu predstavljaju izlaganje sadržajima za odrasle, rasističkim i drugim uznemirujućim sadržajima, kao i online susreti sa zlonamernim i opasnim pojedincima, narušavanje privatnosti i drugo.
 6. 6. Opasnost za decu koja provode slobodno vreme na društvenim mrežama, forumima, chat sobama i drugim internet lokacijama na kojima je moguća komunikacija s nepoznatim osobama, vreba i od strane pedofila.
 7. 7. Oni se deci obično lažno predstavljaju (recimo, kao vršnjaci) i pokušavaju da s njima ostvare kontakt i odnos poverenja. Potom pokušavaju da na razne načine (ucenom, na primer), navedu decu da rade nešto što će zado-voljiti njihove bolesne potrebe. Obično se traže slike i snimci dece, ili se detetu zakazuje sastanak. Kako bi smanjio šanse da bude otkriven, zlostavljač po pravilu prikuplja informacije o žrtvinim roditeljima i prijateljima kako bi izabrao što ranjiviju mladu osobu.
 8. 8. Kako se zaštititi? Deca ne bi trebalo da se upuštaju u komunikaciju sa osobama koje lično ne poznaju. Ako to ipak učine, a ispostavi se da ta osoba od njih traži nešto neprimereno ili samo neuobičajeno, trebalo bi da se obrate roditeljima. Roditelji svakako treba da upozore dete na rizike po njegovu bezbednost na Internetu.
 9. 9. Ako do neželjenog kontakta već dođe, odmah pozovi policiju!
 10. 10. Par saveta za bezbednije korišćenje interneta kod dece: Šifre koje koristiš na društvenim mrežama treba da znaš samo ti, tvoji roditelji i niko više! Samo u dogovoru sa roditeljima možeš da ostavljaš lične podatke, adrese i trenutno prisustvo. Odmah se treba obratiti roditeljima ako na internetu ili mobilnom telefonu naiđeš na nešto što te uznemirava! Nauči da odbijaš i blokiraš poruke od nepoznatih korisnika. Na profil dodaj samo prijatelje koje lično poznaješ!
 11. 11. Nauči roditelje da pristupe sajtovima kojima ti pristupaš, može biti zabavno.  Nikada ne verujte prozorima i porukama kojima vam nude razne nagrade. Fotografije se vrlo lako zloupotrebe, zato vodite računa kome dozvoljavate da ih vidi. Nikako nemojte na javnim računarima koristiti opciju “Zapamti me”, jer tada ostaje upamćena vaša e-mail adresa i šifra!
 12. 12. Ako se držite pravila i budete oprezni, internet vam može biti prava zabava uz neograničenu količinu informacija i ideja! 

×