Mikrogjallesat

L
MIKROGJALLESAT
Mikrogjallesat janë në mikrometra, ato kanë forma dhe
madhësi të ndryshme, si p.sh. bakteret te cilat janë: koke,
bacile, spirale. Janë mikroorganizma njëqelizorë. Një qelizë
bakteriale kryen të gjitha funksionet që e karakterizojnë
jetën. Bakteret jetojnë gati kudo në tokë, në ujë, në ajër, në
organizmin e shtazorve dhe bimëve. Pra bakteret janë
përcjellëse të litosferës, hidrosferës dhe atmosferës dhe
numërohen përbërës thelbësor të biosferës.
Mikrogjallesat ushqehen me të njëjtat ushqime me njerëzit,
kështu që ato mund t’i shndërrojne ushqimet në dobi të
njerëzve ose në dëm të tyre. Mikrogjallesat mund ta
shndërrojnë qumeshtin ne kos. Ato ushqehen me sheqerin
e qumeshtit dhe e kthejnë në acid te dobët. Ky acid quhet
ACID LAKTIK.
Mënyrat e ushqyerjes së mikrogjallesave:
1. AUTOTROPE: janë mikrogjallesat të cilat e sigurojne
vetë ushqimin me anë të procesit të fotosintezës.
2. HETOTROPE: janë mikrogjallesat të cilat ushqimin e
tyre e marrin te gatshëm.
3. SIMBIOTIKE: janë dy mikrogjallesa të cilat
bashkëveprojnë për t’u ushqyer.
4. PARAZITARE: jane mikrogjallesa të cilat ushqehen në kurriz të një organizmi tjetër duke e dëmtuar atë
5. SAPROFITE: jane mikrogjallesa të cilat ushqehen me organizmat e vdekur duke i kthyer ato nga organike në
inorganike
1 sur 2

Recommandé

Ngrohja globale par
Ngrohja globaleNgrohja globale
Ngrohja globaleKristjana Llolli
51.3K vues8 diapositives
Energjia dhe Burimet e Energjisë par
Energjia dhe Burimet e EnergjisëEnergjia dhe Burimet e Energjisë
Energjia dhe Burimet e EnergjisëKlajdi Proko
28.1K vues10 diapositives
PROJEKT-Ndotja e Mjedisit par
PROJEKT-Ndotja e MjedisitPROJEKT-Ndotja e Mjedisit
PROJEKT-Ndotja e Mjedisitxhulia osmanllari
206.9K vues34 diapositives
Uji eshte jete par
Uji eshte jeteUji eshte jete
Uji eshte jetesonja prendi
45.4K vues10 diapositives
Filozofia gjate shekullit XVII par
Filozofia gjate shekullit XVIIFilozofia gjate shekullit XVII
Filozofia gjate shekullit XVIIDenisa Caushi
6.7K vues5 diapositives
Prodhimi i energjise par
Prodhimi i energjiseProdhimi i energjise
Prodhimi i energjiseroberto1723
23.1K vues13 diapositives

Contenu connexe

Tendances

Hebrenjtë në Shqipëri par
Hebrenjtë në ShqipëriHebrenjtë në Shqipëri
Hebrenjtë në ShqipëriDonikaLici
39.1K vues13 diapositives
energjia par
energjia energjia
energjia ANA KOSHI
27.1K vues29 diapositives
Revolucioni i II industrial par
Revolucioni i II industrial Revolucioni i II industrial
Revolucioni i II industrial Klarisa Klara
25.2K vues8 diapositives
Dieta E Balancuar Dhe Energjia E Nevojshme-Organizem I Shendetshem par
Dieta E Balancuar Dhe Energjia E Nevojshme-Organizem I ShendetshemDieta E Balancuar Dhe Energjia E Nevojshme-Organizem I Shendetshem
Dieta E Balancuar Dhe Energjia E Nevojshme-Organizem I ShendetshemArenoardReno
7.1K vues9 diapositives
Energjia, llojet dhe perdorimi par
Energjia, llojet dhe perdorimiEnergjia, llojet dhe perdorimi
Energjia, llojet dhe perdorimiBlerinaMuobega
34.8K vues7 diapositives
Mikrogjallesat par
MikrogjallesatMikrogjallesat
MikrogjallesatFialdoMema
10.1K vues5 diapositives

Tendances(20)

Hebrenjtë në Shqipëri par DonikaLici
Hebrenjtë në ShqipëriHebrenjtë në Shqipëri
Hebrenjtë në Shqipëri
DonikaLici39.1K vues
energjia par ANA KOSHI
energjia energjia
energjia
ANA KOSHI27.1K vues
Revolucioni i II industrial par Klarisa Klara
Revolucioni i II industrial Revolucioni i II industrial
Revolucioni i II industrial
Klarisa Klara25.2K vues
Dieta E Balancuar Dhe Energjia E Nevojshme-Organizem I Shendetshem par ArenoardReno
Dieta E Balancuar Dhe Energjia E Nevojshme-Organizem I ShendetshemDieta E Balancuar Dhe Energjia E Nevojshme-Organizem I Shendetshem
Dieta E Balancuar Dhe Energjia E Nevojshme-Organizem I Shendetshem
ArenoardReno7.1K vues
Energjia, llojet dhe perdorimi par BlerinaMuobega
Energjia, llojet dhe perdorimiEnergjia, llojet dhe perdorimi
Energjia, llojet dhe perdorimi
BlerinaMuobega34.8K vues
Mikrogjallesat par FialdoMema
MikrogjallesatMikrogjallesat
Mikrogjallesat
FialdoMema10.1K vues
Projekt historie par S Gashi
Projekt historieProjekt historie
Projekt historie
S Gashi32.5K vues
Gazeta e shkolles A.Z.CAJUPI par Mirsad
Gazeta e shkolles A.Z.CAJUPIGazeta e shkolles A.Z.CAJUPI
Gazeta e shkolles A.Z.CAJUPI
Mirsad40K vues
Kimia ne jeten e perditshme par Orven Bregu
Kimia ne jeten e perditshme Kimia ne jeten e perditshme
Kimia ne jeten e perditshme
Orven Bregu86.7K vues
Mjedisi yne-lokal par olinuhi
Mjedisi yne-lokalMjedisi yne-lokal
Mjedisi yne-lokal
olinuhi22.5K vues
roli i elementeve kimike ne organizmin e njeriut par mikaela basha
roli i elementeve kimike ne organizmin e njeriutroli i elementeve kimike ne organizmin e njeriut
roli i elementeve kimike ne organizmin e njeriut
mikaela basha38.5K vues
Projekt ngrohja globale par Matilda Gremi
Projekt ngrohja globaleProjekt ngrohja globale
Projekt ngrohja globale
Matilda Gremi88.4K vues
turizmi ne shqiperi par manomano46
 turizmi ne shqiperi  turizmi ne shqiperi
turizmi ne shqiperi
manomano4616.1K vues
Llojet e teksteve par sindi21
Llojet e teksteveLlojet e teksteve
Llojet e teksteve
sindi21113.9K vues
Elementet kimik ne trupin tone projekt kimi par Facebook
Elementet kimik ne trupin tone  projekt kimiElementet kimik ne trupin tone  projekt kimi
Elementet kimik ne trupin tone projekt kimi
Facebook76.5K vues

Similaire à Mikrogjallesat

Mikrobiologji par
MikrobiologjiMikrobiologji
MikrobiologjiKolegji Universitar BIZNESI - Gjakovë
46.9K vues129 diapositives
Biologji par
BiologjiBiologji
BiologjiIna Dena
11.4K vues14 diapositives
Mesimet ne Biologji pjesa e dyte par
Mesimet ne Biologji pjesa e dyte Mesimet ne Biologji pjesa e dyte
Mesimet ne Biologji pjesa e dyte EliotDylazeka
15.6K vues10 diapositives
Organizmat njëqelizorë Aleksia Guranjaku Klasa IX shkolla "Albanet" par
Organizmat njëqelizorë Aleksia Guranjaku Klasa IX shkolla "Albanet"Organizmat njëqelizorë Aleksia Guranjaku Klasa IX shkolla "Albanet"
Organizmat njëqelizorë Aleksia Guranjaku Klasa IX shkolla "Albanet"lira kuca
12.4K vues10 diapositives
Klasifikimi i baktereve par
Klasifikimi i baktereveKlasifikimi i baktereve
Klasifikimi i baktereveZana Dragidella
18.9K vues12 diapositives
Mikrobiologjia dhe rendesia saj par
Mikrobiologjia dhe rendesia sajMikrobiologjia dhe rendesia saj
Mikrobiologjia dhe rendesia sajKreshnik Shahini
5.3K vues1 diapositive

Similaire à Mikrogjallesat(7)

Mikrogjallesat

  • 1. MIKROGJALLESAT Mikrogjallesat janë në mikrometra, ato kanë forma dhe madhësi të ndryshme, si p.sh. bakteret te cilat janë: koke, bacile, spirale. Janë mikroorganizma njëqelizorë. Një qelizë bakteriale kryen të gjitha funksionet që e karakterizojnë jetën. Bakteret jetojnë gati kudo në tokë, në ujë, në ajër, në organizmin e shtazorve dhe bimëve. Pra bakteret janë përcjellëse të litosferës, hidrosferës dhe atmosferës dhe numërohen përbërës thelbësor të biosferës. Mikrogjallesat ushqehen me të njëjtat ushqime me njerëzit, kështu që ato mund t’i shndërrojne ushqimet në dobi të njerëzve ose në dëm të tyre. Mikrogjallesat mund ta shndërrojnë qumeshtin ne kos. Ato ushqehen me sheqerin e qumeshtit dhe e kthejnë në acid te dobët. Ky acid quhet ACID LAKTIK. Mënyrat e ushqyerjes së mikrogjallesave: 1. AUTOTROPE: janë mikrogjallesat të cilat e sigurojne vetë ushqimin me anë të procesit të fotosintezës. 2. HETOTROPE: janë mikrogjallesat të cilat ushqimin e tyre e marrin te gatshëm. 3. SIMBIOTIKE: janë dy mikrogjallesa të cilat bashkëveprojnë për t’u ushqyer. 4. PARAZITARE: jane mikrogjallesa të cilat ushqehen në kurriz të një organizmi tjetër duke e dëmtuar atë
  • 2. 5. SAPROFITE: jane mikrogjallesa të cilat ushqehen me organizmat e vdekur duke i kthyer ato nga organike në inorganike