Publicité
Publicité

Contenu connexe

Présentations pour vous(20)

Publicité
Publicité

Васил Левски - Аля

 1. Васил Иванов Кунчев Васил Левски е псевдонимът, с който е известен Васил Иванов Кунчев, български революционер, идеолог и органи на българската национална революция, национален герой. Той е основател на Вътрешната революционна организация и на Българския революционен централен комитет. Известен е и като Апостола на свободата заради организирането и разработването на стратегията за освобождаване на България от османско иго. Той пътува по страната и създава тайни районни комитети, които да подготвят националния бунт.
 2. Неговата мечта е ЧИСТА И СВЯТА РЕПУБЛИКА, в която всички да имат равни права, независимо от етническата си и религиозна принадлежност. Създадената от него Вътрешна революционна организация е основата, върху която стъпват организаторите на Априлското въстание. Това въстание и последвалата Руско-турска война довеждат до възстановяване на държавата България на европейската карта.
 3. Васил Иванов Кунчев е роден на 18 юли 1837 година в Карлово в семейството на Иван Кунчев Иванов и Гина Василева Караиванова. Има двама братя — Христо и Петър — и две сестри — Яна и Марийка. Учи във взаимно училище в гр. Карлово и в класното в Стара Загора. През 1851 г. баща му умира и тримата братя остават да се грижат за семейството. Васил е на 14 и започва да учи абаджилък.
 4. От 1855 г. е послушник при вуйчо си Василий, таксидиот на Хилендарския манастир в Карлово и Стара Загора. Учи две години в класно училище в Стара Загора и изкарва едногодишен курс за подготовка на свещеници в Пловдивското класно епархийско училище „ Св. Св. Кирил и Методий“, основано от Найден Геров през 1850 година.
 5. На 7 декември 1858 г. приема монашеството и името Игнатий в Сопотския манастир „Св. Спас“ под мантията на йеромонах Кирил, а през следващата 1859 г. пловдивският митрополит Паисий го ръкополага за йеродякон в църквата "Света Богородица" гр. Карлово.
 6. Някои автори свързват Левски с масонството, като допускат, че той бива посветен като масон през 1861 г.Това твърдение е категорично отречено от някои академични автори, макар те да не отхвърлят възможността Левски да е бил запознат с масонските идеи. Той владее отлично няколко езика: турски, гръцки и арменски, които се оказват полезни в революционната му дейност.
 7. Апостола на свободата Апостола на свободата е Васил Иванов Кунчев!Много училища възлагат на учениците проекти за апостола!
 8. Обесването на Васил Левски Залавянето на апостола се случва в Къкринското ханче! А обесването извършили турците!
 9. Прозвища ”Дякона“, ”Джингиби“ и ”Левски“! Понякога са го наричали Непобедимия!
 10. Как Васил Иванов Кунчев получава прозвището си ”Левски“? Легендата отнася получаването на величествения му прякор ”Левски“ във времето на Втората българска религия в Белград. Разхождали се той, Раковски и Каравелов. По едно време Дякона прескочил огромен ров и Каравелов се възхитил: "Това се казва скок на нубийски лев!". (1867 г.)
 11. Мнозина опитват да направят лъвски скок, но никой до сега не е успял!
 12. Най-известните му снимки
 13. Няколко известни паметника на Васил Левски
 14. Къкринското ханче Къкринското ханче е обект на Регионален исторически музей в Ловеч. Намира в с. Къкрина, Община Ловеч. В него отсяда Васил Левски и е заловен от турски полицаи (заптиета) сутринта на 27 декември 1872 г. От съществуващите писмени документи е известно, че по внушение на Васил Левски ханчето в с. Къкрина е наето от Ловчанския частен революционен комитет. За ханджия е определен Христо Цонев – Латинеца, местен човек, преселен в Ловеч и съратник на Левски.
 15. Тук са заловени от Ловчанската турска полиция Васил Левски и двамата му придружители Никола Цвятков и Христо Цонев Латинеца. След обесването на Васил Левски придружителите му са освободени и се завръщат по домовете си в Ловеч. Ханчето е изоставено и не функционира. В края на 19 век пожар унищожава порутената постройка и остават само основите ѝ. Ханчето е включено в комитетската мрежа и тук намират подслон хора на Вътрешната революционна организация.
 16. През лятото на 1901 г. проф. д-р Параскев Стоянов, заедно с Никола Цвятков, посещава руините на ханчето и прави архитектурна снимка на основите. Записва разположението и размерите на стаите. На 26 декември 1901 г. ловчанци и къкринци поставят паметна плоча на мястото, където е бил заловен Апостола.
 17. Защо Васил Левски е моят любим национален герой? Моят любим национален герой е Васил Левски, защото се е борел за свободата на народа ни! Но за жалост един човек го издал, че се крие в Къкринското ханче, заловили го и го обесили!
 18. БЛАГОДАРЯ ВИ ЗА ВНИМАНИЕТО!!!
Publicité