Ce diaporama a bien été signalé.
Le téléchargement de votre SlideShare est en cours. ×
Publicité
Publicité
Publicité
Publicité
Publicité
Publicité
Publicité
Publicité
Publicité
Publicité
Publicité
Publicité

Consultez-les par la suite

1 sur 15 Publicité

Plus De Contenu Connexe

Diaporamas pour vous (20)

Les utilisateurs ont également aimé (12)

Publicité

Similaire à Семеен бюджет (20)

Plus par Регионална библиотека "Любен Каравелов" - Русе (20)

Publicité

Семеен бюджет

 1. 1. Програма „Глоб@лни библиотеки - България” Грантова схема за финансиране на иновативни проекти - 2013 Заглавие на проекта Финансови услуги в модерната библиотека Водеща организация Регионална библиотека „Любен Каравелов“-Русе Целеви библиотеки участници в коалицията Участник 1 Целева библиотека към НЧ „Захари Стоянов“-град Русе Участник 2 Целева библиотека към НЧ „Христо Ботев“-с. Ценово, община Ценово, област Русе Проектни партньори Партньор1 УниКредит Булбанк Партньор2 РусеИнфо
 2. 2. ПЕРСОНАЛЕН / СЕМЕЕН БЮДЖЕТ
 3. 3. Как да управляваме семейния бюджет? Балансиран ли е нашият семеен бюджет?
 4. 4. ВЪВЕДЕНИЕ: 1. Що е семеен бюджет ? Семейният бюджет е документ, чрез който се управляват семейните парични средства на базата на съществуващите финанси. Този документ представлява таблица, с която управляваме недостига на пари чрез налагане на финансова дисциплина. На кого е необходим ? 1. На всички, които работят на трудов договор; 2. На всички, които имат паричен проблем /недостиг/; 3. На всеки, който иска да осъществи определена цел: - да завърши обучение /колеж или университет/; - да отиде на почивка; - да си закупи автомобил или апартамент; - да обнови жилището си; - да погаси личен кредит; - да започне бизнес и т.н. Семейният бюджет подрежда нашите пари, учи ни на дисциплина и увеличава финансовата ни интелигентност.
 5. 5. 2. Цел на семейния бюджет. Най-често срещани цели: 1. Винаги да ни стигат парите. 2. Да си закупим автомобил или друга вещ за дома. 3. Да прекараме лятото на екзотичен остров. 4. Да изучим децата си. 5. Да върнем взетия от нас самите по-рано кредит, който толкова много ни тежи, че напоследък не ние, а банката управлява живота ни. 6. Да направим ремонт, обновление. 3. Що е балансиран бюджет? Цел – бюджетът да е балансиран! 1. Когато приходите са по-вече от разходите – тогава има бюджетен излишък. 2. Когато приходите са по-малко от разходите – тогава има бюджетен дефицит. 3. Когато приходите са равни на разходите – тогава бюджета е балансиран. Защо трябва да е балансиран ? Ако има излишък – как най-добре да бъде управляван (използван) той. Ако има дефицит – как да го премахнем или компенсираме.
 6. 6. ПРИХОДИ: 1. Видове приходи: От трудови правоотношения - месечни (седмични); Доходи от наеми, ренти – месечни, годишни; Доходи от финансови операции – лихви, дивиденти, обмен на валута – месечни или с по-дълъг фиксиран период; Извънредни приходи – инцидентни. 2. Периодичност на приходите – ежедневни, седмични, месечни, годишни, с друга периодика, инцидентни. 3. Включване на хората, които ще участват в приходната част на бюджета. Включват се членовете, които имат собствени доходи и са съгласни техните доходи да се включат в семейния бюджет. 4. Управление на конфликти. Убеждаване на хората, допринасящи за приходната част на семейния бюджет, да се включат и да следват целите, които са поставени.
 7. 7. РАЗХОДИ: Класификация на разходите (видове разходи): 1. 1.1.Разходи за храна. 1.2.Комунални разходи - телефон, електричество, газ, вода, кабелна телевизия, интернет и други. 1.3.Месечни разходи за наеми. 1.4.Разходи за дрехи и обувки, дневни пари за децата, тоалетни принадлежности, семейни покупки. 1.5.Разходи за здравеопазване – лекарства (поддържащи, при случай), процедури. 1.6.Разходи за образование – такси, книги, учебници, помагала, издръжка. 1.7.Месечни разходи за транспорт - гориво /ако имате автомобил/, разходи за таксита, автобуси и други. 1.8.Разходи за автомобили – данък, гражданска отговорност, каско, техническа поддръжка, преглед. 1.9.Разходи за застраховки на имущество, живот, допълнителна пенсия, здраве и други. 1.10. Разходи за недвижими имоти – данъци, такси, поддръжка.
 8. 8. 1.12.Разходи за домашни любимци: данък, медицински, козметични, храна и други. 1.13.Разходи за лични грижи: фризьор, козметик, козметика, тоалетни принадлежности и други. 1.14.Разходи за забавления: вечери на вън, кино, кафе, спорт, хоби, концерти, театър и други. 1.15.Финансови разходи за плащания по заеми, кредитни карти, ипотеки, лизинг и други. 1.16.Разходи за посрещане на празници и подаръци за роднини и приятели и други. 1.17.Опишете всички други разходи които правите в нормалния си живот до момента, важното е да опишете какви са и колко струват, и на кои дати ги правите.
 9. 9. 2. Периодичност на разходите – ежедневни, седмични, месечни, годишни, с друга периодика, инцидентни. 3. Включване на хората, които ще участват в разходната част на бюджета. Трябва да определим хората, които ще участват в разходната част на бюджета. Това са хората около нас /семейство; близки, на които помагаме; родители и да не забравяме любовницата/. Да и нея, защото ако не я включим в бюджета, финансовият план няма да излезе и само ще се опитваме да излъжем себе си.  Да не забравите и децата, средствата с които ги издържате, обучавате и 2-та лева, които им оставяте всяка сутрин, поне до момента, в който започнат работа и станат финансово независими. Възрастни родители, които подпомагате с малки суми като допълнение към пенсиите им. Всички тези хора, които определите като такива и на които давате пари, се наричат “членове на бюджета”. След като определите членовете на бюджета, ги разпределете на две групи: - 1-ва група: тези, които имат собствени доходи; - 2-ра група: тези, които изцяло зависят от вас /нямат собствени доходи/. 4. Управление на конфликти. Убеждаване на хората, допринасящи за разходната част на семейния бюджет да се включат и да следват целите, които са поставени.
 10. 10. ИЗГОТВЯНЕ НА СЕМЕЕН БЮДЖЕТ 1.Изготвяне на проекто-бюджет Това е най-трудоемката, но и най-интересната част на финансовия план. Нарича се проекто-бюджет, защото в него не се включват разходите, които предвиждате за осъществяване на целта. Това е така, защото проекто-бюджетът се съставя с цел да видите сегашното си реално финансово положение. Да оцените дали с наличните финанси можете да си позволите нещо допълнително или поне до каква степен можете да си го осигурите. 2. Подробно водене на приходите и разходите за целите на бюджета. Финансова дисциплина. След като попълните таблицата, вижте сумите които ви оставят в края на всеки месец. Ако тези суми ви стигат за постигане на главната цел, то действайте за нейното осъществяване. За съжаление, в 90% от случаите тези суми не са достатъчни. Ако парите не стигат и бюджетът не се “връзва”, направете следното; 1. Подредете разходите описани в бюджета по приоритет. 2. Определете един ден в седмицата като “Ден без финансова зависимост”.
 11. 11. 3. Съвети за управление на семейния бюджет. 3.1. Опитайте да предоговорите кредита си. Плащането на лихви и главници по ипотечни и потребителски кредити е едно от най-сериозните и тежки пера в семейния бюджет. Ако изпитвате затруднения да плащате месечните си вноски, вместо да се измъчвате, просто уговорете среща с кредитния си консултант и предприемете действия по преструктуриране на кредита си. Бъдете уверени, че банките са по-заинтересовани да си погасявате редовно дълга, отколкото да имате просрочен такъв. Поради това - не се колебайте дали да пробвате, а направо действайте. Това се отнася най-вече за кредитополучатели, които са били коректни и редовни с погасяване на вноските си. Добре би било да инициирате и подготвите примерен погасителен план, на който да стъпите като база за разговори. 3.2. Определете основните си приоритети. Във времена, когато оскъдицата обхваща все повече хора, е много важно да дефинирате основните си приоритети, касаещи потреблението ви. Факт е, че човешките потребности са неограничени, но често се налага да направим компромис със себе затова ако не е наложително - просто ограничете покупките на по-скъпи вещи, отложете неспешните ремонти, дори намалете използването на автомобил.
 12. 12. 3.3. Не поемайте допълнителен дълг. На всеки се е случвало да изпадне в безизходица откъм липса на средства. Обикновено решението в този случай е да се обърнем към приятел, роднина или към фирмите за бързи кредити с молба да ни дадат пари назаем. В годините, когато икономиката върви нагоре и сме сигурни за работното си място и редовното получаване на заплатата, това наистина е удачен вариант, тъй като получаваме средства без да плащаме лихва (ако е от приятел) или с лихва, която може да си позволим (ако е от фирмите за бързо кредитиране). В периодите на криза обаче нещата не стоят така. Тогава вероятността да не можете да върнете заема си се увеличава, което води до задълбочаване на проблемите. Или ще развалите добрите приятелства и роднински отношения, или ще се разделите с лични вещи, с които да покриете дълга си към кредитните компании. Затова избягвайте да поемате нов дълг, ако не сте 100% убедени, че ще може да го погасите.
 13. 13. 3.4. Използвайте хобитата и/или извънработните си умения като източник на допълнителни средства. Извън квалификацията, необходима за осъществяване на ежедневните работни функции, повечето хора имат и други умения, които насочват към дейности носещи им наслада, помагащи им да се отпуснат или просто са начин да убият по-бързо скуката. А какво по-добро от това хобито или дарбата да ти носи допълнително пари, когато си в нужда? Едни танцуват, втори пеят или рисуват, трети умеят да преподават, а на други просто им е вродено да пишат. В трудни моменти, вместо да задържате таланта за себе си, го канализирайте по начин, който може да ви носи средства. 3.5. Поддържайте фонд „бели пази за черни дни”. Относно това правило - повечето биха казали: ”Как да спестявам, след като често парите не ми стигат и за основни нужди?” Да, това е факт, но тук не става дума да заделяте някакви големи суми. Просто, ако сте решили да обновите мобилния си телефон, не го правете, а преведете сумата по отделна сметка, която не използвате често. Същото се отнася и за получени бонуси, наеми и всякакви допълнителни доходи. Наблягам на това средствата да бъдат насочени по сметка, която рядко се ползва. Така, без да се усетите, в един момент ще видите как касичката ви доста е набъбнала и в тежки моменти ще благодарите на себе си за направените лишения в миналото.
 14. 14. 3.6. Плащайте сметките си навреме. Трудно е, но е необходимо условие, за да имате ред в личните си финанси. При възможност не - отлагайте плащането за последния момент, тъй като може да се окаже, че сте похарчили парите си за нещо по-маловажно. За да добиете реална представа за разполагаемите ви средства през месеца, препоръчително е първо да покриете постоянните си разходи за ток, вода, телефон и т.н. След това е изцяло във ваши ръце как ще подредите приоритетите си. 3.7. Изгответе месечен семеен бюджет. Това правило е последно в хронологическата верига, но не защото е най-маловажно, а напротив – то обединява всички останали в себе си и е като основа на пирамидата, формираща ежедневното движение на вашите пари. Струва си да отделите половин час от натоварения си график, за да въведете било то и малко яснота в семейните финанси. Не е необходимо да използвате кой знае какво съвременна техника за направата му - трябва ви просто лист и химикал.
 15. 15. БЛАГОДАРЯ ЗА ВНИМАНИЕТО !

Notes de l'éditeur

 • Planul secţiunii
  IDEI PRINCIPALE:
  Modelarea cheltuielilor mele.
  Încerc să găsesc un buget pentru acoperirea cheltuielilor mele prezente şi viitoare.
  Adesea, veniturile şi cheltuielile mele nu coincid.
  Este important să înţeleg cauzele acestor diferenţe.
  Dacă nu mi-aş cheltui toate veniturile, mi-aş spori economiile.
  Dacă nu îmi ajung veniturile, cheltuiesc şi economiile sau mă împrumut.
  În final, voi delimita veniturile şi cheltuielile.

×