Ce diaporama a bien été signalé.
Nous utilisons votre profil LinkedIn et vos données d’activité pour vous proposer des publicités personnalisées et pertinentes. Vous pouvez changer vos préférences de publicités à tout moment.
Qeliza eshte njesia me e vogel ndertuese dhe
funksionale tek te
gjitha gjallesat .
Ekzistojne dy lloj qelizash : qeliza sh...
Qelizat prokariote jane qeliza qe e kane
materialin berthamor te shperndare ne
citoplazem. Jane qeliza pa berthame te krij...
Qelizat eukariote kane berthame,e cila kufizohet me
mbeshtjellesen e saj nga pjesa tjeter e citoplazmes. Ky
tip qelizash n...
Qeliza e një kafshë tipike, ku tregohen përbërësit
nënqelizorë. (1) bërthamëza (2) bërthama (3) ribozomet
(4) fshikëza (5)...
Funksionet e organeleve kryesore:

1. Bërthama është qendra e kontrollit të aktivitetit. Ndodhet në
qendër të qelizes.Ne t...
Format e qelizave
Format e qelizave
ne baze te
funksionit qe ato
kryejne

Qeliza me forme te
percaktuar

Qelizat
Qelizat
e...
Struktura e qelizave
Qelizat kane permasa shume te vogla dhe maten me
mikron. Madhesia e qelizave varion nga 1-30 mikromet...
Presentation1 Qeliza dhe ndertimi i saj Arjola Mullai shkolla "Albanet" klasa VII
Presentation1 Qeliza dhe ndertimi i saj Arjola Mullai shkolla "Albanet" klasa VII
Presentation1 Qeliza dhe ndertimi i saj Arjola Mullai shkolla "Albanet" klasa VII
Prochain SlideShare
Chargement dans…5
×

Presentation1 Qeliza dhe ndertimi i saj Arjola Mullai shkolla "Albanet" klasa VII

18 574 vues

Publié le

Publié dans : Formation
  • Identifiez-vous pour voir les commentaires

Presentation1 Qeliza dhe ndertimi i saj Arjola Mullai shkolla "Albanet" klasa VII

  1. 1. Qeliza eshte njesia me e vogel ndertuese dhe funksionale tek te gjitha gjallesat . Ekzistojne dy lloj qelizash : qeliza shatazore e qeliza bimore.Duke marrë në konsideratë mënyrën e organizimit të materialit gjenetik qelizat klasifikohen në dy grupe: 1. Prokariote(pa berthame) 2. Eukariote( me berthame e organele)
  2. 2. Qelizat prokariote jane qeliza qe e kane materialin berthamor te shperndare ne citoplazem. Jane qeliza pa berthame te krijuar. Ribozomet jane organelet e vetme te qelizave prokariote.Tek qelizat prokariote bejne pjese :bakteret dhe algat blu te gjelbra.
  3. 3. Qelizat eukariote kane berthame,e cila kufizohet me mbeshtjellesen e saj nga pjesa tjeter e citoplazmes. Ky tip qelizash nderton organizmat e tjere,pervec baktereve dhe algave blu te gjelbra. Eukariotet jane te ndertuara prej organelesh. Qelizat eukariote në varësi të organizmit në të cilin ndodhen ndahen në qeliza eukariote bimore dhe qeliza eukariote shtazore.
  4. 4. Qeliza e një kafshë tipike, ku tregohen përbërësit nënqelizorë. (1) bërthamëza (2) bërthama (3) ribozomet (4) fshikëza (5) retikuli endoplazmatik (6) aparati i Golxhit (7) Citoskeleti (8)R.E.P I lemuar (9) mitokondria (10) vakuola (11) citoplazma (12) lisozomet (13) centriolat
  5. 5. Funksionet e organeleve kryesore: 1. Bërthama është qendra e kontrollit të aktivitetit. Ndodhet në qendër të qelizes.Ne te gjenden kromozomet qe perbehen nga lenda trasheguese e ADN. 2. Mitokondrite-stacion energjitik, 95% e energjisë që i nevojitet qelizës prodhohet në mitokondri. Ne te kryhet frymemarrja . 3.Kloroplastet jane organele ku zhvillohet fotosinteza. Ato ndodhen vetem tek qelizat bimore 4. Rrjeti endoplazmik eshtë një ndërthurje membranash me funksion në transport.Në bazë të pranisë se ribozomeve ndahet në :R.E.P i kokrrizuar dhe R.E.P i lemuar 5. Citoskeleti-skelet i brendshem,i jep qelizes formen dhe mundesine per levizje dhe aftesine per te transportuar organelet nga nje vend ne tjetrin.
  6. 6. Format e qelizave Format e qelizave ne baze te funksionit qe ato kryejne Qeliza me forme te percaktuar Qelizat Qelizat epiteliale muskulore kanë formë kanë formë kubi të zgjatur Qelizat nervore kanë formë ylli Qeliza pa forme te qendrueshme Rruazat e bardha te gjakut Qelizat e amebes
  7. 7. Struktura e qelizave Qelizat kane permasa shume te vogla dhe maten me mikron. Madhesia e qelizave varion nga 1-30 mikrometer. Gjithsesi behen perjashtime si psh tek veza e shpendeve (10 cm). Punoi: Arjola Mullaj

×