Publicité

Зимни празници 1.клас

Bulgaria à Bulgaria
14 Nov 2015
Publicité

Contenu connexe

Présentations pour vous(20)

Publicité

Plus de Luiza Antova(20)

Publicité

Зимни празници 1.клас

 1. Малката Коледа – 24 декември Бъдни вечер (Малката Коледа) е един от най-важните семейни празници. Той е посветен на дома, огнището. Според народните вярвания Дева Мария е родила Младенеца на Малка Коледа, но съобщава на следващия ден.
 2. Стопаните на къщата стават рано. Започва подготовката: По-младите жени в къщата чистят. Старите се захващат с готвене, защото на трапезата трябва да има от всичко, за да е изобилна годината. Мъжете подготвят дървата за камината, защото тя трябва да гори цяла нощ, за да гони злото. От тестото на погачата се пекат и малки кравайчета - колачета. С тях се даряват коледарите на следващия ден.
 3. В огнището гори бъдник.
 4. Бъдникът е дъбово или крушово дърво, отсечено и донесено в къщата от млад мъж. С него се поддържа огънят през цялата нощ. По пепелта от бъдника се гадае за плодородието. Ако дървото изгори и стане на пепел, годината ще е добра и плодородна. Пепелта от бъдника не се изхвърля. Използва се за лек, поставя се в ниви, лозя и ливади, за да раждат.
 5. Трапезата се подрежда около огнището, защото се вярва, че огнището е святото място в дома.
 6. Обредната трапеза се подрежда върху слама на пода, както раждането на Иисус Христос в яслите.
 7. Прекадяването с тамян е задължително. Това е обичай за прогонването на злите сили, за предпазване от тях. После се произнася молитва.
 8. На Бъдни вечер на трапезата трябва да има 7, 9 или 12 ястия. Задължително постни (без месо). Трапезата трябва да е отрупана с всичко, което се произвежда в домакинството: варено жито, варен фасул, сърми, пълнени чушки с боб (или ориз), ошаф, туршии, лук, чесън, мед и орехи, вино. В някои краища правят също тиквеник, зелник и малка пита, в която е скрита паричка (на когото се падне, ще бъде щастлив цялата година).
 9. Вечерята Трапезата не се вдига цялата нощ, за да не избяга късметът. Вечерята трябва да започне рано, за да узреят рано житата. Пеят се песни, разказват се приказки и случки. Ако се наложи някой да стане, трябва да ходи приведен, за да се превиват житните класове от зърно. По време на вечерята не се става. Това се прави, за да не стават квачките, когато мътят.
 10. Върху питката се изобразяват слънцето, гроздето, нивата, животните и др. Празничният хляб в различните краища на България се нарича боговица, вечерник или коледник. Има кръгла форма. Поставят се клончета или късмети.
 11. После на всички останали. Момите слагат залък от боговицата под възглавницата си, за да им се присъни момъкът, за когото ще се омъжат. На трапезата погачата се разчупва от най-възрастния в семейството. Първото парче се слага под иконата на света Богородица. При когото се падне парата, ще му върви през цялата година.
 12. В домовете се украсява и елхово дръвче. Искрящата елха е символ на идващия Исус Христос на земята, който носи небесен мир – красиво и изобилно райско дърво. Затова елхите са отрупани с блестящи гирлянди, топчета, звезди, ангелчета и други фигури.
 13. Дядо Коледа (също дядо Мраз), известен по света още като Санта Клаус, Свети Николай, е едновременно исторически и митологичен герой, чието име се свързва с носенето на подаръци на Рождество Христово. Представян е като закръглен старец с дълга бяла брада, облечен в червено и бяло. Някои считат, че съвременният образ на дядо Коледа е създаден от компанията Кока Кола, която в рекламите си изменя образа на свети Николай.
 14. Голяма Коледа -25 декември В полунощ небето се отваря. Само истински добрите могат да го видят. Изпълняват се всички желания. На Коледа стават чудеса!
 15. Коледарите тръгват да обикалят къщите след полунощ. Коледари Времето за коледуване е строго определено –от полунощ на Бъдни вечер до изгрев слънце на Коледа. В народните представи тогава се появяват караконджули , вампири , таласъми и други свръхестествени същества. Вярва се, че коледарите със своите песни имат силата да ги прогонят.
 16. Коледарите са млади момци, които си избират цар, или станеник. Станеникът е млад мъж, който знае коледарските песни, има артистична душа, щедра ръка и добро сърце.
 17. Момците коледари са облечени празнично, като за голям студ. Наметнати са с ямурлуци от кожа. Имат калпаци, окичени с наниз пуканки и китка от чемшир, с геги в ръце.
 18. Коледарските песни Станеникът изрича благословия за семейството, а дружината пее песни за всеки от тях. Пеят се песни за всеки от семейството - от най-възрастния до най-малкия. Песните са за здраве и дълъг живот, за имот, берекет, късмет, любов, щастие и добра среща, за радост, игри и веселия. Стопаните даряват богато дружината с кравайчета, брашно, месо, боб, орехи, вино и др.
 19. Коледарска песен за домакина  Станенине, господине, ой Коладе, мой Коладе! - добри ти са гости дошле, добри гости коладници, добра дара да ги дариш: превит кравай на копраля, на кравая кръст дукато.
 20. Коледа На 25 декември вярващите християни отиват в храма на тържествена света литургия. Играят хора на площадите или пред храма. Срещат се с приятели или роднини, за да си честитят Рождество Христово.
 21. Коледа На Коледа семейството отново се събира на трапеза. Сега тя включва месни ястия – печено свинско, пуйка, кокошка, наденици, пача и др. Прави се баница с късмети.
 22. Нова година - 1 януари Целия свят празнува посрещането на нова година. Хората се събират с приятели и шумно и весело изпращат старата и точно в полунощ - 12 часа, посрещат новата година.
 23. Посрещат я с вярата, че новата година ще е по-добра и щедра от старата. Такива са и всички пожелания за здраве, щастие и успех.
 24. Сурвакане Сурвакането е най- характерния за Нова година обичай. Изпълнява се на 1 януари. Сурвакарите са група момчета. Те обхождат домовете на свои близки. Носят торбички и сурвачки.
 25. Сурвачка Смята се, че сурвачката носи здраве, защото е направена от дрян - дървото, което първо разцъфва през годината - още в края на януари. Затова се смята, че дрянът е много жилаво и устойчиво дърво, което символизира здравето. Пръчката трябва да бъде окичена с плодове, семена, зърна, ядки или кравайчета, чемшир, парички или червен конец. Вълната също често присъства в украсата й, защото символизира плодородието при животните. Червеният конец върху дряна предпазва от уроки и злини, означава здраве, нов живот и сила, коментира Баева.
 26. Сурвакарско благопожелание  Сурва, весела година, златен клас на нива, червена ябълка в градина, жълт мамул на леса, голям грозд на лоза, пълна къща с деца, пълни обори със стока, пълна кесия с пари. Пълна къща със коприна! Живи, здрави догодина, догодина, до амина! текст: народен
 27. Използвани са снимки и материали от Интернет. Весели празници!
Publicité