Ce diaporama a bien été signalé.
Nous utilisons votre profil LinkedIn et vos données d’activité pour vous proposer des publicités personnalisées et pertinentes. Vous pouvez changer vos préférences de publicités à tout moment.
OLANDA
România și Integrare Europeană
Tătaru Mădălina-Andreea
Ce ar trebui să știm despre Olanda















Olanda este unul dintre cele șase state fondatoare ale Uniunii...
Papucii din lemn (Clogs)


Papucii din lemn sau Clogs ori Klompen sunt foarte
populari în Olanda. Aceștia sunt purtați de...




Saboții olandezi (Dutch clogs) sunt făcuți din
mai multe tipuri de lemn, plopul și salcia fiind
printre cele mai fol...
(FOTO / De Zaanse Schans Clog Workshop)
Brânza Edam




Olandezii fabrică brânzeturi de sute de ani, mai exact din anul
400, iar azi sunt cel mai mare exportato...


Edam este una dintre emblemele olandeze ale fabricilor locale. O
treime din producția de brânzeturi a țării este reprez...




A fost, poate, cea mai populară brânză din perioada marilor
descoperiri geografice, datorită faptului că putea rezis...
Ajax Amsterdam (Fotball Club)




Ajax Amsterdam (poreclit și Godenzonen - Fii Zeilor sau
Joden - Evreii) este un club d...
Emblema clubului
Amsterdam Arena
Jack Reynolds, 35 de ani la Ajax





Destinul clubului s-a schimbat rapid odată cu venirea pe banca
tehnică a antrenoru...
Johan Cruyff (n. 25 aprilie 1947,
Amsterdam)
Kerststol
Olandezii se pot lăuda cu gustări excelente, mai
ales cu prilejul sărbătorilor de iarnă. Crăciunul
este momentul...


Masa de Crăciun este îmbogățită de această
prăjitură tradițională. Este spectaculoasă
datorită formei sale rotunde, dar...
Iepurele sălbatic, un preparat popular
 Un alt preparat popular în Olanda este iepurele sălbatic.
Acesta se gătește într-...
Marele port Rotterdam




În cel mai mare port al Europei, Rotterdam, prea
puţine lucruri mai amintesc de satul pescăresc
apărut în 1270 lângă...
Portul în statistici
● dinspre mare, sosesc anual în port 34.000 de
nave, iar dinspre interiorul Europei – alte 133.000.
●...
● în fiecare an aici sunt descărcate şi încărcate 420 de
milioane de tone de marfuri, la o cifră de afaceri de 450 de
mili...
● în port ajung cele mai mari cantităţi de cărbune
importat în Europa.
● zilnic, cel puţin 200 de camioane încărcate cu
fr...
Rotterdam
Olanda - Simboluri
Olanda - Simboluri
Olanda - Simboluri
Olanda - Simboluri
Olanda - Simboluri
Olanda - Simboluri
Olanda - Simboluri
Olanda - Simboluri
Olanda - Simboluri
Olanda - Simboluri
Prochain SlideShare
Chargement dans…5
×

Olanda - Simboluri

Simboluri ale Olandei

 • Identifiez-vous pour voir les commentaires

 • Soyez le premier à aimer ceci

Olanda - Simboluri

 1. 1. OLANDA România și Integrare Europeană Tătaru Mădălina-Andreea
 2. 2. Ce ar trebui să știm despre Olanda           Olanda este unul dintre cele șase state fondatoare ale Uniunii Europene. Este țara cu cel mai mare număr de lucrători part-time din Europa, mai exact patru oameni din zece. Este țara celor 1000 de muzee. Faimoasele lalele nu provin, de fapt, din Olanda. Primii bulbi au fost importați din Turcia. În medie, un olandez pedalează 2,5 km pe zi și 900 km pe an. Este capitala bicicletelor, cu 18 milioane de biciclete în toată țara. Asta înseamnă mai mult de o bicicletă pentru fiecare persoană. Rotterdam este al doilea cel mai mare port din lume. 86% din populația Olandei vorbește engleza ca a doua limbă. O persoană bea, în medie, 74 de litri de bere pe an. Ginul a fost inventat în Olanda fiind folosit, în secolul 16, cu scop medicinal.
 3. 3. Papucii din lemn (Clogs)  Papucii din lemn sau Clogs ori Klompen sunt foarte populari în Olanda. Aceștia sunt purtați de către fermieri, pescari, dar și alți muncitori. Scopul principal? Protecție. De unde a pornit totul?  Istoria lor a debutat cu 850 de ani în urmă, iar cel mai vechi sabot din lemn a fost găsit în Nieuwendijk, în Amsterdam. Se spune că respectivul exemplar datează încă din anul 1230 și este realizat din lemn de anin. Saboții au fost făcuți în diferite mărimi și forme, asta depinzând de persoana ce urma să îi poarte.
 4. 4.   Saboții olandezi (Dutch clogs) sunt făcuți din mai multe tipuri de lemn, plopul și salcia fiind printre cele mai folosite. Aceștia sunt, cel mai adesea, pictați, fapt ce le conferă un plus de tradiție și frumusețe. Chiar Uniunea Europeană i-a certificat drept încălțăminte pentru siguranța muncitorului agrar.
 5. 5. (FOTO / De Zaanse Schans Clog Workshop)
 6. 6. Brânza Edam   Olandezii fabrică brânzeturi de sute de ani, mai exact din anul 400, iar azi sunt cel mai mare exportator de brânză din întreaga lume. Industria lactatelor depășește șapte milioane de euro. Chiar și cu o asemenea industrializare, în Olanda încă se mai țin târguri tradiționale de brânzeturi. Unele dintre ele sunt doar pentru turiști, cum sunt cele din Alkmaar, Hoorn sau Edam, acolo unde producătorii locali își pun pe tarabe cele mai bune sortimente.
 7. 7.  Edam este una dintre emblemele olandeze ale fabricilor locale. O treime din producția de brânzeturi a țării este reprezentată de acest soi, cu un conținut ridicat de grăsimi și un gust ușor afumat și sărat. Unii oameni spun că gustul ei este, mai degrabă, înțepător, cu o aromă de nuci coapte. Istorie bogată, presărată de legende De unde numele de Edam? Lucrurile sunt foarte simple: numele vine de la Edam, un oraș situat la aproximativ 20 de km nord de Amsterdam. A fost recunoscut ca oraș liber în 1357, iar prima mărturie legată de exportul de brânză fabricată aici datează din 1439.
 8. 8.   A fost, poate, cea mai populară brânză din perioada marilor descoperiri geografice, datorită faptului că putea rezista perfect în timpul îndelungatelor călătorii pe mare. Datorită acestei lungi cariere „navale” a apărut, probabil, și legenda că, uneori, sferele de Edam erau folosite pe post de muniție pentru tunuri.
 9. 9. Ajax Amsterdam (Fotball Club)   Ajax Amsterdam (poreclit și Godenzonen - Fii Zeilor sau Joden - Evreii) este un club de fotbal din Olanda. A fost fondat în Amsterdam la 18 martie 1900. Este unul dintre cele mai mari cluburi de fotbal din Europa și din lume. Face parte din cercul select de cinci echipe care au primit dreptul de a păstra trofeul Cupei Campionilor Europeni după ce a câștigat competiția între 1971 și 1973. În 1972 a reușit o triplă istorică, obținând și Cupa Campionilor pe lângă cele două trofee interne, campionatul și cupa Olandei. Ajax, Juventus Torino și Bayern München sunt cele trei echipe care au în palmares toate cele trei trofee importante puse în joc de UEFA, Liga Campionilor, Cupa Cupelor și Cupa UEFA. Își dispută meciurile de pe teren propriu pe stadionul Amsterdam Arena, inaugurat în 1996, cu 51.628 de locuri.
 10. 10. Emblema clubului
 11. 11. Amsterdam Arena
 12. 12. Jack Reynolds, 35 de ani la Ajax   Destinul clubului s-a schimbat rapid odată cu venirea pe banca tehnică a antrenorului Jack Reynolds, care a petrecut 35 de ani la conducerea echipei. Sub conducerea acestui antrenor legendar pentru istoria Ajax-ului, aceștia au câștigat Campionatul Național în 1918. Din acel moment Ajax s-a aflat întotdeaua în fruntea clasamentului Unul dintre cei mai valoroși sportivi ai Olandei a fost și jucător al echipei Ajax. Este vorba despre Johan Cruyff, care a primit Balonul de Aur de trei ori (1971, 1973, 1974).
 13. 13. Johan Cruyff (n. 25 aprilie 1947, Amsterdam)
 14. 14. Kerststol Olandezii se pot lăuda cu gustări excelente, mai ales cu prilejul sărbătorilor de iarnă. Crăciunul este momentul cel mai potrivit pentru a petrece două zile îmbleșugate în sânul familiei. Așadar, Crăciunul lor începe cu un brunch, la care se mănâncă Kerststol. Ce înseamnă asta, de fapt? O pâine dulce trandițională olandeză, asemănătoare cozonacului nostru, varianta olandeză. Are un amestec de stafide, afine uscare, lichior de portocale și pastă de migdale. În fapt, pasta aceea de migdale este ingredientul principal. Copiii preferă, spre exemplu, să ia pasta cu cuțitul și să o mănânce pe pâine. 
 15. 15.  Masa de Crăciun este îmbogățită de această prăjitură tradițională. Este spectaculoasă datorită formei sale rotunde, dar și datorită tradiției de a așeza în mijlocul ei o lumânare și câteva crenguțe de brad.
 16. 16. Iepurele sălbatic, un preparat popular  Un alt preparat popular în Olanda este iepurele sălbatic. Acesta se gătește într-un vas de fier, marinat cu vin roșu, oțet, frunze de dafin, cimbru și cuișoare. Se servește cu crochete de cartofi, varză roșie înăbușită, sos de mere, compot de afine, pere în vin roșu și varză de Brussels. Hering cu ceapă  Tradiția din bucătărie nu se oprește aici, un alt fel de mâncare specific locului fiind heringul cu ceapă. Este vorba despre un hering crud care este fermentat în ceapă tocată. Tradiția este cum se mănâncă acesta, și anume se ține peștele de coadă între degetul mijlociu și degetul mare, se lasă capul pe spate, iar peștele este lăsat să alunece.
 17. 17. Marele port Rotterdam
 18. 18.   În cel mai mare port al Europei, Rotterdam, prea puţine lucruri mai amintesc de satul pescăresc apărut în 1270 lângă un baraj de pe râul Rotte. Ultimul război mondial a şters din peisajul olandez centrul oraşului cu trecut medieval şi i-a ambiţionat pe localnici să-l reconstruiască după tipare moderniste. Chiar şi portul mare al Rotterdamului s-a reinventat: dintr-un simplu nod comercial şi de transport fluvial a ajuns, astăzi, un centru internaţional reprezentativ, adăugând valoare în plan economic, industrial şi turistic.
 19. 19. Portul în statistici ● dinspre mare, sosesc anual în port 34.000 de nave, iar dinspre interiorul Europei – alte 133.000. ● locul de muncă a peste 85.000 de olandezi se află în strânsă legătură cu portul. ● Autoritatea Portuară are 1200 de angajaţi, care se ocupă de monitorizarea traficului, dirijarea navelor, controlul intrărilor şi ieşirilor din port, în special ale celor de substanţe periculoase, asigurarea securităţii şi dezvoltarea portului.
 20. 20. ● în fiecare an aici sunt descărcate şi încărcate 420 de milioane de tone de marfuri, la o cifră de afaceri de 450 de milioane euro. Profiturile de zeci de milioane de euro se împart între acţionari, municipalitatea Rotterdamului şi guvernul olandez. ● 100 de milioane de tone de ţiţei brut trec prin port anual, o cantitate suficientă pentru a umple 65 de stadioane de fotbal precum Feyenoord (Rotterdam). ● ţiţeiul se descarcă din nave la Terminalul Maasvlakte şi de aici e transportat prin conducte la cinci rafinării, unde se prelucrează şi se obţin combustibili şi diverse materii prime pentru industria chimică din Olanda ori Europa. De exemplu, cherosenul ajunge direct - tot prin conducte speciale - în aeroporturile din Amsterdam, Bruxelles şi Frankfurt.
 21. 21. ● în port ajung cele mai mari cantităţi de cărbune importat în Europa. ● zilnic, cel puţin 200 de camioane încărcate cu fructe şi legume pleacă din port spre toate ţările Europei; se spune că fiecare al doilea european bea suc de fructe ce poartă eticheta virtuală „via Rotterdam”. ● anual, 270.000 de autovehicule sunt trimise în Europa din portul Rotterdamului.
 22. 22. Rotterdam

×