Ce diaporama a bien été signalé.
Nous utilisons votre profil LinkedIn et vos données d’activité pour vous proposer des publicités personnalisées et pertinentes. Vous pouvez changer vos préférences de publicités à tout moment.
PLAGET KUJDESI NDAJ TYRE
Plagët• Cfarë kuptojmë me plagë:•  Plagët shkaktohen-  agjentëve mekanikë,-  kimik,-  fizik (termik, elektrik),-  rr...
Plagët janë të ndryshme në varësi të:• Lloji I agjentit dëmtues.- Përbërja e agjentit- Madhësia e tij- Shpejtësia goditë...
Karakteristikat e plagëve• Forma dhe shtrirja.- trajektore linera të rregullt dhe buzë gjithashtu të rregullta- trajektore...
Klasifikimi anatomo patologjik        plagë të hapura• Plagë prerëse
Plage e laceruar
Abrazionet
Plage shpuese
Plagë të mbyllura
Klasifikimi sipas     Sipas kohës së   demtimit te        shfaqjes klasifikohen   kavitetit       ...
Klasifikimi sipas pastertise
Fazat e sherimit• Faza hemorragjike  • Faza e hiperemisë
• Faza e granulimit  • Faza e epitelizimit
Llojet e sherimit te plageve  Shërimi parësor:•  Plagët prerëse.•  Kur buzët e plagës  ruajnë plotësisht  vitalite...
Shërimi dytësor:•  buzët e plagës janë të  larguara•  kur plaga është e  infektuar•  kur zona është e  dëmtuar• ...
Shërimi me suturë dytësore: rigjenerimi terciar.- Plagët lihen për një kohë të shërohen nëpërmjet granulimit dhe më pas su...
• Shërimi me suturë parësore të vonuar:- në disa plagë të kontaminuara, kur suturimi i hershëm nuk mund të kryhet për ...
Faktorët që vonojnë shërimin e         plagës•  Hypoksia indore.       • Dëmtimi I gjëndjes së-  Mungesa e...
Plaget kujdesi ndaj tyre
Plaget kujdesi ndaj tyre
Plaget kujdesi ndaj tyre
Plaget kujdesi ndaj tyre
Plaget kujdesi ndaj tyre
Prochain SlideShare
Chargement dans…5
×

Plaget kujdesi ndaj tyre

19 443 vues

Publié le

 • Login to see the comments

Plaget kujdesi ndaj tyre

 1. 1. PLAGET KUJDESI NDAJ TYRE
 2. 2. Plagët• Cfarë kuptojmë me plagë:• Plagët shkaktohen- agjentëve mekanikë,- kimik,- fizik (termik, elektrik),- rrezatues,- bakterior etj.
 3. 3. Plagët janë të ndryshme në varësi të:• Lloji I agjentit dëmtues.- Përbërja e agjentit- Madhësia e tij- Shpejtësia goditëse- Forca goditëse• Vecoritë e indit të dëmtuar- Anatomike- Fiziologjike
 4. 4. Karakteristikat e plagëve• Forma dhe shtrirja.- trajektore linera të rregullt dhe buzë gjithashtu të rregullta- trajektore e buzë të çrregullta si e shqyer apo e grisur.• Thellësia dhe madhësia:- e cekët – kur preket vetëm lëkura apo mukoza- e thellë – kur preken indet nën lëkurë dhe mukozë.• Lokalizimi- veçoritë anatomo – fiziologjike të indeve në vatrën e plagës• Pastërtia- Prania ose jo e mikroorganizmave
 5. 5. Klasifikimi anatomo patologjik plagë të hapura• Plagë prerëse
 6. 6. Plage e laceruar
 7. 7. Abrazionet
 8. 8. Plage shpuese
 9. 9. Plagë të mbyllura
 10. 10. Klasifikimi sipas Sipas kohës së demtimit te shfaqjes klasifikohen kavitetit në:• Plagë depërtuese : kur • Plagë acute: janë plaga komunikon me një plagët traumatike. kavitet si p.sh kavitetin • Plagë kronike: janë torakal, abdominal apo plagë që shfaqen si artikular. rezultat I një proçesi të• Plagë përforuese: kur ngadaltë që shkakton plaga komunikon apo dëmtimin e indeve. dëmton një organ kavitar si p.sh stomakun, zorrët, vezika urinare.
 11. 11. Klasifikimi sipas pastertise
 12. 12. Fazat e sherimit• Faza hemorragjike • Faza e hiperemisë
 13. 13. • Faza e granulimit • Faza e epitelizimit
 14. 14. Llojet e sherimit te plageve Shërimi parësor:• Plagët prerëse.• Kur buzët e plagës ruajnë plotësisht vitalitetin e tyre.• Kur plaga nuk është e infektuar• Kur plaga nuk ka hematoma.• Plagë e pastër
 15. 15. Shërimi dytësor:• buzët e plagës janë të larguara• kur plaga është e infektuar• kur zona është e dëmtuar• kur plagët pasi janë qepur rihapen për shkak të shfaqjes së nekrozës, pranisë së qelbit apo hematomës.
 16. 16. Shërimi me suturë dytësore: rigjenerimi terciar.- Plagët lihen për një kohë të shërohen nëpërmjet granulimit dhe më pas suturohen.
 17. 17. • Shërimi me suturë parësore të vonuar:- në disa plagë të kontaminuara, kur suturimi i hershëm nuk mund të kryhet për shkak të rrezikut të zhvillimit të infeksionit dhe kur brenda 3 – 10 ditësh ky rrezik kalon, bëhet suturimi i vonuar.
 18. 18. Faktorët që vonojnë shërimin e plagës• Hypoksia indore. • Dëmtimi I gjëndjes së- Mungesa e oksigjenit dhe përgjithshme të pacientit. lëndëve ushqyese nga - Mosha kompresion I plagës. - Deficiti I vitaminave ACDEK• Prezenca e indit nekrotik - Sëmundjet endokrine në plagë. - Imobiliteti I zgjatur- Krijon kushte të • Kujdesi I plagës I realizuar përshtatshme për shtimin e në mënyrë të gabuar. mikroorganizmave - Bandazhimi i shtrënguar i saj• Infeksioni local. - Desikacioni i plagës (tharja e- Prania e mikroorganizmave plagës) ne plagë. - Suturimi jo i rregullt

×