Ce diaporama a bien été signalé.
Le téléchargement de votre SlideShare est en cours. ×

Материјали

Publicité
Publicité
Publicité
Publicité
Publicité
Publicité
Publicité
Publicité
Publicité
Publicité
Publicité
Publicité
Chargement dans…3
×

Consultez-les par la suite

1 sur 16 Publicité

Plus De Contenu Connexe

Diaporamas pour vous (20)

Plus par Ванѓе Манева (20)

Publicité

Plus récents (20)

Материјали

 1. 1. Лилјана Ристова
 2. 2. Предметите се прават од различни материјали. Материјалите можат да бидат: ВОЛНА ПЕРДУВИ ВЕШТАЧКА ТКАЕНИНА
 3. 3. Ист материјал – различни производи од кожа од платно од дрво од гума од метал Различни материјали – ист производ од пластика волна платно платно кожа кожа сунѓер пластика пластика гума
 4. 4. СВОЈСТВА НА МАТЕРИЈАЛОТ проѕирен непроѕирен тврд мек лесен тежок еластичен крут проводници изолатори
 5. 5. ДЕЈСТВО НА МАТЕРИЈАЛИТЕ – ПРЕОБЛИКУВАЊЕ НА МАТЕРИЈАЛОТ се шири се топи гори ДЕЈСТВО НА МАТЕРИЈАЛИТЕ со топлина со гмечење со виткање со сечење со режење со бушење со лепење со кршење Глина, пластелин... Хартија, глина, ткаенина... Хартија, ткаенина, метал, глина... Дрво, гума... Хартија, дрво, метал... Хартија, дрво, гума.. Камен, стакло... Восок, метал, гума, пластика Хартија, дрво, ткаенина
 6. 6. ДРВО цврсто, слабо спроведува топлина, не спроведува електрична енергија, со согорување се претвара во пепел, можеме да го скршиме, режиме, стругаме, бушиме, лепеме ...
 7. 7. МЕТАЛ цврст, добро спроведува топлина и електрична енергија, на висока температура се топи, можме да го бушиме, режиме, стругаме, свиткуваме... Единствениот течен метал е живата.
 8. 8. ГУМА Мека, лесно се витка, растеглива, слабо спроведува топлина и не спроведува електрична енергија, можеме да ја сечеме, лепиме, пресуваме, лиеме во калапи...
 9. 9. ТКАЕНИНА мека и лесна, се витка, гори ако се запали, се сече, се шие, се лепи...
 10. 10. КАМЕН цврст, тежок, слабо спроведува топлина, не спроведува електрична енергија, се крши, се реже, се бруса...
 11. 11. СТАКЛО Цврсто, проѕирно, се крши, кога се загрева пука, се реже, се бруса...
 12. 12. ЕЛЕКТРИЦИТЕТ Ако волната, свилата или крзното ги протриеме со пластични или стаклени предмети, тие ќе почнат да привлекуваат други помали и полесни предмети, како што се хартија, пердуви или прашина. Оваа необична појава се нарекува електрицитет. За предметите кои почнале да привлекуваат други предмети велиме дека се наелектризирани.
 13. 13. Електрицитетот е појава која има големо значење во нашиот живот бидејќи е блиско поврзана со електричната енергија. Многу предмети кои секојдневно ги користиме работат со помош на електричната енергија. Тие се вклучуваат во струја или со помош на батерија. Батерија (извор), жици (проводници) и сијалица (потрошувач) се делови од струјното коло. Електричната енергија се создава во батеријата и со жиците се спроведува до сијалицата. За да свети сијалицата, струјното коло мора да ги има сите делови и тие мора да бидат правилно поврзани. 1. Извор 2. Проводници 3. Потрошувач
 14. 14. За материјалите низ кои може да тече струја велиме дека се проводници, а за оние низ кои не може да тече струја велиме дека се изолатори. Металот и предметите направени од метал се добри проводници на електрична енергија, а дрвото, пластиката, гумата, ткаенината не спроведуваат електрична енергија и тие се изолатори.
 15. 15. Топлотна спроводливост на материјалите и дејствот на топлината врз материјалите Повеќето од материјалите на топлина се шират, а на ладно се собираат. Некои предмети се топат, некои горат, некои пукаат, а некои остануваат непроменети. Металните жици на далекуводите или сајлите кои ги прицврстуваат мостовите се изложени на постојана промена на температурата. Кога е лето тие на топлината се шират и опуштаат. Кога е зима тие на ладното се собираат и затегаат.
 16. 16. Тавата е направена од метал, затоа што металот лесно спроведува топлина. Рачката на металните садови е обложена со цврста пластика или дрво, затоа што овие материјали послабо спроведуваат топлина. Материјалите се разликуваат по тоа колку лесно и брзо се загреваат. Исто така се разликуваат и по тоа дали пренесуваат топлина на други тела со кои се во допир. Таа нивна особина се нарекува топлотна спроводливост. Некои материјали, како на пример металите, добро спроведуваат топлина. Некои материјали, како на пример дрвото, пластиката или гумата, слабо спроведуваат топлина. И од топлотната спроводливост на материјалот зависи како тој ќе се употребува.

×