SlideShare une entreprise Scribd logo
1  sur  20
ГРДОТО ПАЈЧЕ
Одделенски наставник- Наташа Тодоровска
Ханс Кристијан Андресен
Ханс Кристијан Андерсен живеел пред повеќе од сто години. За
децата тој напишал голем број прекрасни сказни како: Палешка,
Царевата нова облека, Славејот, Јовче Будалчето, и една од
најубавите-Грдото пајче.
Ах , колку убаво беше на село! Лето,пченицата
жолтееше,сеното на зелената ливада беше собрано во
стогови, а штркот чекореше со долги нозе и штракаше
со клунот.
Околу нивите и ливадите се протегаше шума,а сред
неа големо длабоко езеро.
Во таа убавина,како во најгуста шума ,една пајка лежеше над
јајцата во своето гнез до.
Долго ги топлеше,дури и се здодеа од лежење бидејќи ретко ја
посетуваа нејзините пријателки.
Најпосле јајцата почнаа да
пукаат.Од нив се подадоа
главчиња на пајчиња.
-Ква! Ква! –викаше пајката,а
пајчињата љубопитно разгле-
дуваа насекаде.
- О,колку е голем светот!-викаа
радосно пајчињата
Пајката виде дека најголе-
мото јајце сеуште не пукнало .
-До кога ли тоа ќе трае? Веќе
се ми здодеа!- и пак легна врз
него.
Најпосле пукна последното
јајце и од него излезе големо
и грдо пајче.
Една стара пајка и рече
дека јајцето е од мисирка , да
го остави и да си ги научи
другите дечиња да пливаат.
-Ни едно не е вакво пајче!
Можеби не е мисирче! Мора
да оди во вода да проверам
дали знае да плива,па макар
и самата да го турнам.
Не е мисирче! Колку убаво весла
со нозете,тоа е мое родено пиле!
Всушност,кога подобро ќе
погледнам и тоа е многу убаво!
Ква! Ква! Ајде сега мои пајчиња
да ве одведам во дворот на
пајките.
Но таму не беа пречекани баш
најдобро.
Бре! Уште вие ни требавте.
А,погледенте го она пајче, него
нема да го трпиме. Веднаш
долета една пајка и го колвна
пајчето во вратот.
-Остави го –рече мајката.Тоа
никому не пречи. Многу убаво
плива и има добро срце. Многу
долго остана во јајцето ,можи
ќе се промени.
Секој ден стануваше се
полошо. Пајките го
колваа,кокошките го
тепаа,мисирките му викаа:
- Камо среќа мачка да те
фати, море грдо!
И мајка му понекогаш ќе
речеше:
- Да даде господ да те
снема!
.
На пајчето му здодоеа и еден
ден избега преку оградата.
Кутрото пајче лежеше два
дена скриено меѓу трските во
барата.
Тогаш дојдоа две диви гуски и
му рекоа:
-Слушај другар,ти си грд, но
нам ни се допаѓаш. Ајде со нас
и стани птица преселница!
И тогаш се слушна:
-Фиуууу!!-и двете диви гуски
паднаа мртви во трските.
Пукањето продолжи.Тоа бе-
ше голем лов на гуски. Насе-
каде се криеа ловџии ,а кучи-
њата влегуваа во мочуриштето
по убиените гуски.
Едно куче застана до пајчето
,ги покажа острите заби и
шлап,шлап ...си замина,
-Толку сум грдо.што и кучето не
сака да ме изеде!.
Пристигна до една селска ко-
либа. Тука живееше една ста-
рица со својот мачор и една
кокошка. Штом го видоа пајче-
то мачорот почна да преде,а
кокошката да крека.
Старицата го зеде пајчето
мислејки дека ќе и дава јајца
како кокошката.
Но,пајчето не беше среќно и
имаше голема желба да плива
и да нурка во водата,па си
замина.
Дојде есента. Лисјата
пожолтеа,времето застуде,
облаците надвиснаа. Дојдоа
црни дни за кутрото пајче.
Една вечер ,од трските
излета прекрасно јато лебеди.
Пајчето немаше видено толку
убави птици со сјајно бели
пердуви ,долги и тенки
вратови. Тие ги раширија
своите крилја и одлетаа кон
отворено море.
Пајчето почуствува грутка во
срцето-не знаеше како се
викаат тие птици,ни каде
летаат, но многу ги засака..
Зимата беше многу студена.
Пајчето се обидуваше да плива
во студената вода,но остана
многу мал отвор за движење . На
крај се измори , се смири и
замзрна во мразот.
Изутрина еден селанец го виде
замрзнатото пајче го скрши
мразот и го однесе дома.Таму
некако му го вратија животот.
Но се плашеше од децата кои
сакаа со него да си играат,да го
бркаат, па некако успеа да избега
од куќата.
Дојде пролетта. Пајчето
замавна со крилјата,тие
зашушкаа посилно и силно го
понесоа. Одлета кон водата.
А таму ,од трските се зададоа
прекрасни лебеди.
-Ќе отпливам кај нив,кај тие
кралски птици. И тие ќе
избегаат од мене бидејќи сум
грд. Но,мене ми е сеедно!
Подобро тие да ме убијат,
отколку да ме колваат кокошки,
мисирки и гуски.
Заплива кон нив, но и тие се
пуштија кон него.
-Убијте ме!-извика кутрото
пајче и ја наведна главата до
самата вода,очекувајќи ја
смртта.Но, ја виде сопствената
слика во водата и за чудо не
беше црно-сиво пајче,туку
прекрасен лебед!
Дури сега разбра за својата
убавина! Големите лебеди
пливаа околу него,милувајќи го
со клуновите.
Во градината дојдоа неколку
деца и фрлија трошки леб во
водата.
-Еве нов лебед! Овој е најубавиот
лебед !
Старите лебеди му се
поклонија. Тој се засрами и ја
скри главата под крилото.
Беше многу среќен,замавна со
крилјата и од се срце извика:
-И не сонував за ваква среќа кога
бев кутро грдо пајче!
Обиди се усно да ја прераскажеш сказната по
дадениот план.
• Се раѓа грдото пајче.
• Пајчето меѓу дивите гуски.
• Пајчето доаѓа кај бабата,мачорот и
кокошката.
• Пајчето ги запознава дивите лебеди.
• Тешка зима за пајчето.
• Најубавиот лебед меѓу лебедите.
Опиши ме!
ГРДО
ТАЖНО
ОСАМЕНО
ИСПЛАШЕНО
ИЗДРЖЛИВО
НАЈУБАВО
ПАЈЧЕ
ЛЕБЕД
ГОРДО
САКАНО
Подреди ги сликите
4 1
3 2

Contenu connexe

Tendances

лектира касни порасни
лектира касни пораснилектира касни порасни
лектира касни порасниbrane71
 
Доктор офболи
Доктор офболиДоктор офболи
Доктор офболиZivko Petrovski
 
Prirodni i vestacki izvori na svetlina biljana
Prirodni i vestacki izvori na svetlina biljanaPrirodni i vestacki izvori na svetlina biljana
Prirodni i vestacki izvori na svetlina biljanaBiljana Ilioska
 
Лични и показни заменки
Лични и показни заменкиЛични и показни заменки
Лични и показни заменкиВанѓе Манева
 
техники на учење презентација
техники на учење презентацијатехники на учење презентација
техники на учење презентацијаBiljana Ilioska
 
Лектира пајажината на Климентина Билјана Чурлевска Маневска 2016
Лектира пајажината на Климентина Билјана Чурлевска Маневска 2016Лектира пајажината на Климентина Билјана Чурлевска Маневска 2016
Лектира пајажината на Климентина Билјана Чурлевска Маневска 2016Biljana CM
 
вработени во училиштето презентација
вработени во училиштето презентацијавработени во училиштето презентација
вработени во училиштето презентацијаbrane71
 
Табела 100 за играње
Табела 100 за играњеТабела 100 за играње
Табела 100 за играњеBiljana Stojanovska
 
Материјали
МатеријалиМатеријали
Материјалиdvucen
 
ГОДИШНИ ВРЕМИЊА
ГОДИШНИ ВРЕМИЊАГОДИШНИ ВРЕМИЊА
ГОДИШНИ ВРЕМИЊАIsidoraMrseska
 
контролни задачи собирање и одземање без премин до 1000
контролни задачи собирање и одземање без премин до 1000контролни задачи собирање и одземање без премин до 1000
контролни задачи собирање и одземање без премин до 1000Zivko Petrovski
 
„МОЈАТА ЗЕМЈА“
„МОЈАТА ЗЕМЈА“„МОЈАТА ЗЕМЈА“
„МОЈАТА ЗЕМЈА“necenas
 
ракописни букви а м
ракописни букви а мракописни букви а м
ракописни букви а мbrane71
 
Pomalo pogolemo ednakvo nm
Pomalo pogolemo ednakvo nmPomalo pogolemo ednakvo nm
Pomalo pogolemo ednakvo nmNatasa Mirceska
 

Tendances (20)

лектира касни порасни
лектира касни пораснилектира касни порасни
лектира касни порасни
 
Доктор офболи
Доктор офболиДоктор офболи
Доктор офболи
 
Dropki
DropkiDropki
Dropki
 
Prirodni i vestacki izvori na svetlina biljana
Prirodni i vestacki izvori na svetlina biljanaPrirodni i vestacki izvori na svetlina biljana
Prirodni i vestacki izvori na svetlina biljana
 
Ednakvi dropki
Ednakvi dropkiEdnakvi dropki
Ednakvi dropki
 
Лични и показни заменки
Лични и показни заменкиЛични и показни заменки
Лични и показни заменки
 
техники на учење презентација
техники на учење презентацијатехники на учење презентација
техники на учење презентација
 
Материјали
МатеријалиМатеријали
Материјали
 
Лектира пајажината на Климентина Билјана Чурлевска Маневска 2016
Лектира пајажината на Климентина Билјана Чурлевска Маневска 2016Лектира пајажината на Климентина Билјана Чурлевска Маневска 2016
Лектира пајажината на Климентина Билјана Чурлевска Маневска 2016
 
вработени во училиштето презентација
вработени во училиштето презентацијавработени во училиштето презентација
вработени во училиштето презентација
 
Сврзници
Сврзници Сврзници
Сврзници
 
Табела 100 за играње
Табела 100 за играњеТабела 100 за играње
Табела 100 за играње
 
Материјали
МатеријалиМатеријали
Материјали
 
Veligden
VeligdenVeligden
Veligden
 
ГОДИШНИ ВРЕМИЊА
ГОДИШНИ ВРЕМИЊАГОДИШНИ ВРЕМИЊА
ГОДИШНИ ВРЕМИЊА
 
контролни задачи собирање и одземање без премин до 1000
контролни задачи собирање и одземање без премин до 1000контролни задачи собирање и одземање без премин до 1000
контролни задачи собирање и одземање без премин до 1000
 
„МОЈАТА ЗЕМЈА“
„МОЈАТА ЗЕМЈА“„МОЈАТА ЗЕМЈА“
„МОЈАТА ЗЕМЈА“
 
3Д форми
3Д форми3Д форми
3Д форми
 
ракописни букви а м
ракописни букви а мракописни букви а м
ракописни букви а м
 
Pomalo pogolemo ednakvo nm
Pomalo pogolemo ednakvo nmPomalo pogolemo ednakvo nm
Pomalo pogolemo ednakvo nm
 

Plus de Ванѓе Манева

Интересни факти за СКЕЛЕТ.трето одделение
Интересни факти за СКЕЛЕТ.трето одделениеИнтересни факти за СКЕЛЕТ.трето одделение
Интересни факти за СКЕЛЕТ.трето одделениеВанѓе Манева
 
Презентација за скелетен систем Коските кај човекот
Презентација за скелетен систем Коските кај човекотПрезентација за скелетен систем Коските кај човекот
Презентација за скелетен систем Коските кај човекотВанѓе Манева
 
РАСКАЗНИ, ПРАШАЛНИ И ИЗВИЧНИ РЕЧЕНИЦИ.
РАСКАЗНИ, ПРАШАЛНИ И ИЗВИЧНИ РЕЧЕНИЦИ.РАСКАЗНИ, ПРАШАЛНИ И ИЗВИЧНИ РЕЧЕНИЦИ.
РАСКАЗНИ, ПРАШАЛНИ И ИЗВИЧНИ РЕЧЕНИЦИ.Ванѓе Манева
 
Растенија, градба, животен циклус
Растенија, градба, животен циклусРастенија, градба, животен циклус
Растенија, градба, животен циклусВанѓе Манева
 
Работилница Штип и Париз -детски ликовни творби
 Работилница Штип и Париз -детски ликовни творби Работилница Штип и Париз -детски ликовни творби
Работилница Штип и Париз -детски ликовни творбиВанѓе Манева
 
Гатанки- делови на телото
Гатанки- делови на телотоГатанки- делови на телото
Гатанки- делови на телотоВанѓе Манева
 
Правила на однесување
Правила на однесувањеПравила на однесување
Правила на однесувањеВанѓе Манева
 

Plus de Ванѓе Манева (20)

Интересни факти за СКЕЛЕТ.трето одделение
Интересни факти за СКЕЛЕТ.трето одделениеИнтересни факти за СКЕЛЕТ.трето одделение
Интересни факти за СКЕЛЕТ.трето одделение
 
Презентација за скелетен систем Коските кај човекот
Презентација за скелетен систем Коските кај човекотПрезентација за скелетен систем Коските кај човекот
Презентација за скелетен систем Коските кај човекот
 
РАСКАЗНИ, ПРАШАЛНИ И ИЗВИЧНИ РЕЧЕНИЦИ.
РАСКАЗНИ, ПРАШАЛНИ И ИЗВИЧНИ РЕЧЕНИЦИ.РАСКАЗНИ, ПРАШАЛНИ И ИЗВИЧНИ РЕЧЕНИЦИ.
РАСКАЗНИ, ПРАШАЛНИ И ИЗВИЧНИ РЕЧЕНИЦИ.
 
Растенија, градба, животен циклус
Растенија, градба, животен циклусРастенија, градба, животен циклус
Растенија, градба, животен циклус
 
3Д препознавање
3Д препознавање3Д препознавање
3Д препознавање
 
3D ФОРМИ
3D ФОРМИ3D ФОРМИ
3D ФОРМИ
 
Мојот град празнува
Мојот град празнуваМојот град празнува
Мојот град празнува
 
Работилница Штип и Париз -детски ликовни творби
 Работилница Штип и Париз -детски ликовни творби Работилница Штип и Париз -детски ликовни творби
Работилница Штип и Париз -детски ликовни творби
 
Квиз 3Д форми
Квиз 3Д формиКвиз 3Д форми
Квиз 3Д форми
 
Мравка во училиште
Мравка во училиштеМравка во училиште
Мравка во училиште
 
Како поздравувам
Како поздравувамКако поздравувам
Како поздравувам
 
Гатанки- делови на телото
Гатанки- делови на телотоГатанки- делови на телото
Гатанки- делови на телото
 
Музички инструменти
Музички инструментиМузички инструменти
Музички инструменти
 
Правила на однесување
Правила на однесувањеПравила на однесување
Правила на однесување
 
Гласови и зборови
Гласови и зборовиГласови и зборови
Гласови и зборови
 
Видови линии
Видови линииВидови линии
Видови линии
 
Делови на растението
Делови на растениетоДелови на растението
Делови на растението
 
Справување со отпад
Справување со отпадСправување со отпад
Справување со отпад
 
Климатски промени
Климатски промени Климатски промени
Климатски промени
 
Парови броеви до 10
Парови броеви до 10Парови броеви до 10
Парови броеви до 10
 

Грдото пајче-лектира

 • 2. Ханс Кристијан Андресен Ханс Кристијан Андерсен живеел пред повеќе од сто години. За децата тој напишал голем број прекрасни сказни како: Палешка, Царевата нова облека, Славејот, Јовче Будалчето, и една од најубавите-Грдото пајче.
 • 3. Ах , колку убаво беше на село! Лето,пченицата жолтееше,сеното на зелената ливада беше собрано во стогови, а штркот чекореше со долги нозе и штракаше со клунот. Околу нивите и ливадите се протегаше шума,а сред неа големо длабоко езеро.
 • 4. Во таа убавина,како во најгуста шума ,една пајка лежеше над јајцата во своето гнез до. Долго ги топлеше,дури и се здодеа од лежење бидејќи ретко ја посетуваа нејзините пријателки.
 • 5. Најпосле јајцата почнаа да пукаат.Од нив се подадоа главчиња на пајчиња. -Ква! Ква! –викаше пајката,а пајчињата љубопитно разгле- дуваа насекаде. - О,колку е голем светот!-викаа радосно пајчињата Пајката виде дека најголе- мото јајце сеуште не пукнало . -До кога ли тоа ќе трае? Веќе се ми здодеа!- и пак легна врз него.
 • 6. Најпосле пукна последното јајце и од него излезе големо и грдо пајче. Една стара пајка и рече дека јајцето е од мисирка , да го остави и да си ги научи другите дечиња да пливаат. -Ни едно не е вакво пајче! Можеби не е мисирче! Мора да оди во вода да проверам дали знае да плива,па макар и самата да го турнам.
 • 7. Не е мисирче! Колку убаво весла со нозете,тоа е мое родено пиле! Всушност,кога подобро ќе погледнам и тоа е многу убаво! Ква! Ква! Ајде сега мои пајчиња да ве одведам во дворот на пајките. Но таму не беа пречекани баш најдобро.
 • 8. Бре! Уште вие ни требавте. А,погледенте го она пајче, него нема да го трпиме. Веднаш долета една пајка и го колвна пајчето во вратот. -Остави го –рече мајката.Тоа никому не пречи. Многу убаво плива и има добро срце. Многу долго остана во јајцето ,можи ќе се промени.
 • 9. Секој ден стануваше се полошо. Пајките го колваа,кокошките го тепаа,мисирките му викаа: - Камо среќа мачка да те фати, море грдо! И мајка му понекогаш ќе речеше: - Да даде господ да те снема! .
 • 10. На пајчето му здодоеа и еден ден избега преку оградата. Кутрото пајче лежеше два дена скриено меѓу трските во барата. Тогаш дојдоа две диви гуски и му рекоа: -Слушај другар,ти си грд, но нам ни се допаѓаш. Ајде со нас и стани птица преселница!
 • 11. И тогаш се слушна: -Фиуууу!!-и двете диви гуски паднаа мртви во трските. Пукањето продолжи.Тоа бе- ше голем лов на гуски. Насе- каде се криеа ловџии ,а кучи- њата влегуваа во мочуриштето по убиените гуски. Едно куче застана до пајчето ,ги покажа острите заби и шлап,шлап ...си замина, -Толку сум грдо.што и кучето не сака да ме изеде!.
 • 12. Пристигна до една селска ко- либа. Тука живееше една ста- рица со својот мачор и една кокошка. Штом го видоа пајче- то мачорот почна да преде,а кокошката да крека. Старицата го зеде пајчето мислејки дека ќе и дава јајца како кокошката. Но,пајчето не беше среќно и имаше голема желба да плива и да нурка во водата,па си замина.
 • 13. Дојде есента. Лисјата пожолтеа,времето застуде, облаците надвиснаа. Дојдоа црни дни за кутрото пајче. Една вечер ,од трските излета прекрасно јато лебеди. Пајчето немаше видено толку убави птици со сјајно бели пердуви ,долги и тенки вратови. Тие ги раширија своите крилја и одлетаа кон отворено море. Пајчето почуствува грутка во срцето-не знаеше како се викаат тие птици,ни каде летаат, но многу ги засака..
 • 14. Зимата беше многу студена. Пајчето се обидуваше да плива во студената вода,но остана многу мал отвор за движење . На крај се измори , се смири и замзрна во мразот. Изутрина еден селанец го виде замрзнатото пајче го скрши мразот и го однесе дома.Таму некако му го вратија животот. Но се плашеше од децата кои сакаа со него да си играат,да го бркаат, па некако успеа да избега од куќата.
 • 15. Дојде пролетта. Пајчето замавна со крилјата,тие зашушкаа посилно и силно го понесоа. Одлета кон водата. А таму ,од трските се зададоа прекрасни лебеди. -Ќе отпливам кај нив,кај тие кралски птици. И тие ќе избегаат од мене бидејќи сум грд. Но,мене ми е сеедно! Подобро тие да ме убијат, отколку да ме колваат кокошки, мисирки и гуски. Заплива кон нив, но и тие се пуштија кон него.
 • 16. -Убијте ме!-извика кутрото пајче и ја наведна главата до самата вода,очекувајќи ја смртта.Но, ја виде сопствената слика во водата и за чудо не беше црно-сиво пајче,туку прекрасен лебед! Дури сега разбра за својата убавина! Големите лебеди пливаа околу него,милувајќи го со клуновите.
 • 17. Во градината дојдоа неколку деца и фрлија трошки леб во водата. -Еве нов лебед! Овој е најубавиот лебед ! Старите лебеди му се поклонија. Тој се засрами и ја скри главата под крилото. Беше многу среќен,замавна со крилјата и од се срце извика: -И не сонував за ваква среќа кога бев кутро грдо пајче!
 • 18. Обиди се усно да ја прераскажеш сказната по дадениот план. • Се раѓа грдото пајче. • Пајчето меѓу дивите гуски. • Пајчето доаѓа кај бабата,мачорот и кокошката. • Пајчето ги запознава дивите лебеди. • Тешка зима за пајчето. • Најубавиот лебед меѓу лебедите.