Ce diaporama a bien été signalé.
Nous utilisons votre profil LinkedIn et vos données d’activité pour vous proposer des publicités personnalisées et pertinentes. Vous pouvez changer vos préférences de publicités à tout moment.

φιλαναγνωσια ιωαννα ς.

Παρουσίαση βιβλίου "ο ψεύτης παππούς"

  • Identifiez-vous pour voir les commentaires

φιλαναγνωσια ιωαννα ς.

  1. 1. Επιμέλεια: Ιωάννα Σ.
  2. 2. ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ Η Άλκη Ζέη γεννήθηκε το 1925 στην Αθήνα. Ο πατέρας της καταγόταν από την Κρήτη και η μητέρα της από τη Σάμο, όπου η Άλκη Ζέη πέρασε τα πρώτα παιδικά της χρόνια. Η Άλκη Ζέη σπούδασε στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, στη Δραματική Σχολή του Ωδείου Αθηνών και στο Κινηματογραφικό Ινστιτούτο της Μόσχας στο τμήμα Σεναριογραφίας. Από το 1954 έως το 1964 έζησε σαν πολιτική πρόσφυγας στη Σοβιετική Ένωση. Από πολύ μικρή ασχολήθηκε με το γράψιμο. Στις πρώτες τάξεις του Γυμνασίου ακόμα άρχισε να γράφει για το κουκλοθέατρο. Ένας από τους ήρωες που δημιούργησε, ο Κλούβιος, έγινε κατοπινά ο ήρωας του κουκλοθέατρου "Μπάρμπα Μητούσης" που εμπνεύστριά του ήταν η Ελένη Περάκη-Θεοχάρη. Αργότερα έγραψε μια σειρά διηγημάτων που δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό "Νεανική Φωνή" ένα περιοδικό για νέους που ανάμεσα στους συνεργάτες του ήταν ο Τάσος Λιγνάδης και ο Μάριος Πλωρίτης. Κατά την παραμονή της στη Σοβιετική Ένωση, γράφει διηγήματα που τα στέλνει στην Ελλάδα και δημοσιεύονται στην "Επιθεώρηση Τέχνης" και αργότερα θα εκδοθούν σε βιβλίο με τον τίτλο "Αρβυλάκια και Γόβες". Πρώτο της μυθιστόρημα είναι το "Καπλάνι της Βιτρίνας" που το έχει εμπνευστεί από τα παιδικά της χρόνια στη Σάμο και είναι σχεδόν αυτοβιογραφικό.Έχει μεταφραστεί σε 20 γλώσσες και στα Ελληνικά βρίσκεται στην 49η έκδοση. Μετά το "Καπλάνι" συνεχίζει να γράφει πάντα για παιδιά. "Ο Μεγάλος Περίπατος του Πέτρου’’,"Κοντά στις Ράγες«.Άλλα βιβλία της είναι: "Ο Θείος Πλάτων" ,"Μια Κυριακή του Απρίλη,Καπλάνι της Βιτρίνας", "Ο Μεγάλος Περίπατος του Πέτρου" και το "Κοντά στις Ράγες" έχουν πάρει στις Ηνωμένες Πολιτείες το Βραβείο Μίλντρεντ Μπάτσελντερ - 1974, 1974, 1976 που δίνεται για το καλύτερο ξένο παιδικό βιβλίο. Όλα αυτά τα βιβλία είναι από τις εκδόσεις Κέδρος. Στον Κέδρο εκδίδει το 1987 το πρώτο της μυθιστόρημα που δεν είναι για παιδιά, την "Αρραβωνιαστικιά του Αχιλλέα" που έγινε μπεστ σέλλερ και έχει πουλήσει 135.000 αντίτυπα. Έχει ακόμα γράψει δύο θεατρικά έργα για παιδιά. Τον "Κεραμυδοτρέχαλο" διασκευή από το μυθιστόρημα της Σουηδής συγγραφέως Άστριντ Λίνγκριντ και τον
  3. 3. ΝΑ ΑΝΑΦΕΡΕΙΣ ΠΕΡΙΛΗΠΤΙΚΑ ΤΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ Ο παππούς Μάριος είναι ένας ογδοντάχρονος συνταξιούχος ηθοποιός που ζει σε ένα διαμέρισμα στο Θησείο το οποίο δεν θα άλλαζε με τίποτα. Με τίποτα όμως δεν θα άλλαζε και την παρέα του εγγονού τού Αντώνη. Ο Αντώνης είναι ένας δεκάχρονος μαθητής της τετάρτης δημοτικού που έχει έναν παππού διαφορετικό από τους άλλους. Συνηθίζει να τον λέει ψεύτη παππού μιας και οι ιστορίες που του αφηγείται του φαίνονται απίστευτες και αδύνατες να έχουν συμβεί. Κι όμως αυτά που του διηγείται ο παππούς επιβεβαιώνονται από τις εφημερίδες και τις ειδήσεις. Η μαμά του Αντώνη είναι αρχαιολόγος και αναγκάζεται να φεύγει λίγες μέρες από το σπίτι. Ο μπαμπάς του είναι αρχιτέκτονας και καθημερινά αργεί να επιστρέψει στο σπίτι γι’αυτό και ο Αντώνης περνά τα απογεύματά του με τον παππού του και την ρωσίδα οικιακή βοηθό Λαρίσα.Ο παππούς για την γυναίκα του δεν αναφέρει τίποτα και έτσι ο Αντώνης ψάχνει τρόπους να μάθει γί’αυτήν.Κάποια στιγμή ο παππούς παίρνει μαζί του τον Αντώνη σε ένα ταξίδι του στο Παρίσι και του δείχνει το σπίτι που έμενε με τον μπαμπά του Αντώνη όταν ήταν μικρός και είχαν φύγει από την Ελλάδα τα χρόνια της δικτατορίας.Από τις διηγήσεις του παππού ο Αντώνης μαθαίνει λεπτομέρειες για την καθημερινότητα του μπαμπά του όταν ήταν μικρός. Τριάντα χρονια μετά ο παππούς στο Παρίσι συναναντά τους παλιούς του φίλους σε ένα πάρτυ που γίνεται προς τίμην του, όμως η παλιά αγάπη του παππού Μαργκώ δεν εμφανίζεται σε αυτό πάρτυ. Μετά από λίγο καιρό παππούς και έγγονός επιστρέφουν στην Αθήνα όπου έκει λαμβάνουν ένα γράμμα το οποίο λέει ότι πρέπει να πάνε στην Κω. Έτσι και γινεται! Ο παππούς περιμένει να κλείσουν τα σχολεία και μαζί με τον Αντώνη ταξιδεύουν στην Κω για μια σπουδαία συνάντηση.Εκέι ένα σπουδαίο οικογενειακό μυστικό θα έρθει στο φως το οποίο θα αλλάξει τον Αντώνη και θα τον κάνει να ωριμάσει.
  4. 4. ΝΑ ΓΡΑΨΕΙΣ ΤΟ ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΜΗΝΥΜΑ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ Μια τρυφερή σχέση παππού και εγγονού. Μέσα από τα γεγονότα αναδεικνύεται η προσπάθεια του αγοριού να κατανοήσει τον παππού και να τον κάνει να νιώθει περήφανος για κείνον. Μέσα από το κείμενο, η συγγραφέας θέλει να μας διδάξει πως κάποιος πεθαίνει όχι όταν η ψυχή του αποχωριστεί το σώμα του, αλλά όταν τον ξεχάσουν αυτοί που έμειναν πίσω.
  5. 5. ΝΑ ΠΕΡΙΓΡΑΨΕΙΣ ΜΙΑ ΣΚΗΝΗ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ ΠΟΥ ΣΕ ΕΚΑΝΕ ΝΑ ΓΕΛΑΣΕΙΣ Ή ΝΑ ΣΥΓΚΙΝΗΘΕΙΣ Μία σκηνή του βιβλίου η οποία με έκανε να συγκινηθώ ήταν όταν πέθανε ο παππούς και ο Αντώνης βγήκε στο μπαλκόνι ένα πουλί κατάμαυρο που όμως το στήθος του ήταν άσπρο σαν να φορούσε φουλάρι έμεινε ακίνητο και τον κοίταζε. Τότε ο Αντώνης θυμήθηκε τα λόγια του παππού του: «Άν φύγω και δεις ένα πουλί να πετάει, μπορεί να είναι η ψυχή μου» και πιστεύοντας πως είναι η ψυχή του παππού τού κούνησε το χέρι του στο πουλί που πέταξε μακριά.
  6. 6. ΝΑ ΚΑΤΑΓΡΑΨΕΙΣ ΛΕΞΕΙΣ Ή ΦΡΑΣΕΙΣ ΠΟΥ ΣΟΥ ΕΚΑΝΑΝ ΕΝΤΥΠΩΣΗ 1. Ο παππούς, παρότι γέρος, είχε νεανική καρδιά 2. «Κάθε μέρα κάτι συμβαίνει... Όχι μόνο στο δρόμο, παντού - φτάνει να έχεις μάτια να βλέπεις». 3. «Άν φύγω και δεις ένα πουλί να πετάει, μπορεί να είναι η ψυχή μου»
  7. 7. ΝΑ ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΚΑΤΙ ΔΥΝΑΤΟ Ή ΑΔΥΝΑΤΟ ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΠΟΥ ΕΧΕΙΣ ΞΕΧΩΡΙΣΕΙ Έχω ξεχωρίσει τον παππού Μάριο {ΨΕΥΤΗ ΠΑΠΠΟΥ} ο οποίος ότι και να γινόταν δεν θα άλλαζε με τίποτα την παρέα του εγγονού του Αντώνη.
  8. 8. ΝΑ ΔΩΣΕΙΣ ΕΝΑ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟ ΤΕΛΟΣ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ Δεν πεθαίνει ο παππούς του Αντώνη και συνεχίζουν να ζουν μαζί κάνοντας απίθανα πράγματα.

×