Ce diaporama a bien été signalé.
Le téléchargement de votre SlideShare est en cours. ×
Publicité
Publicité
Publicité
Publicité
Publicité
Publicité
Publicité
Publicité
Publicité
Publicité
Publicité
Publicité
Prochain SlideShare
Luxury Cosmetic Line
Luxury Cosmetic Line
Chargement dans…3
×

Consultez-les par la suite

1 sur 29 Publicité

Plus De Contenu Connexe

Publicité

Debelina

 1. 1. ДЕБЕЛИНА ПРОБЛЕМ НА 21 ВЕК
 2. 2. ШТО Е ДЕБЕЛИНА?  Зголемување на телесната тежина во однос на идеалната  Метаболичко пореметување  ПРИЧИНА - прекумерно внесување на храна  ПОСЛЕДИЦА - таложење во вид на масти и масно ткиво во организмот.
 3. 3. ЖЕНИ VS.МАЖИ ЖЕНИ  дебели  по25 годинаипоменопауза  обемотна струкоте поголемод88цм МАЖИ  прехранети  од25 до40год  обемотна струкотпоголемод100цм
 4. 4.  Умеренадебелина - за 15% од идеалната  Изразита дебелина - за 25% од идеалната  Екстремна дебелина - за 60% од идеалната пр. 60кг идеална тежина  Умеренадебелина х 15% =69кг  Изразитадебелина х 25% =75кг  Екстремна дебелина х 60% = 96% КАКВИ ВИДОВИ НА ДЕБЕЛИНА ИМА?
 5. 5. Во последните 15 години ДЕБЕЛИНА Е ЗГОЛЕМЕНА ЗА 30% што доведува до два пати повеќе развој на болести и вкупна поголема смртност на населението.
 6. 6. Мастите се таложат во клетките на црниот дроб, срцето, под ендотелот на крвните садови, заради тоа доаѓа до намалување на функционалните способности на органите. КАДЕ СЕ ТАЛОЖАТ МАСТИТЕ?
 7. 7. ДЕБЕЛИНАV.S. ПРЕХРАНЕТОСТ ДЕБЕЛИНА  Се зголемувателесната тежина заради прекумерно внесувањена храна и таложење вовидна масноткивово организмот. ПРЕХРАНЕТОСТ  Се зголемувателесната тежина на сметка на вишокот водаиливишокмускулна маса (боди билдерии атлети)илитешките коски, а помалку на сметка на телесните масти.
 8. 8. ЗОШТО НАСТАНУВА ДЕБЕЛИНАТА?  поголем калориски внесвооднос на енергетските потреби на организмот  подолго временема адекватнотрошење на енергијата 1gr масти =9kcal На секои 3000-3500kcal внесеникако вишок инепотрошени се добива ½ kg масноткиво
 9. 9. ПРИЧИНИ 1. Преобилна и неправилна исхрана 2. Секојдневен стрес 3. Неактивност 4. Наследен фактор 5. Хормонски дисбаланс 6. Лекови: кортикостероиди, антидепресиви 7. Изложеност на одредени хемикалии
 10. 10. 1. ПРЕОБИЛНА И НЕПРАВИЛНА ИСХРАНА
 11. 11. ШТО СЕ СЛУЧУВА СО НАС КОГА НЕЗДРАВО СЕ ХРАНИМЕ ?  Со постојана спонтана Липолиза (разградување на мастите) се создаваат слободните радикали  Ослабена реакција на имунолошкиот систем РЕЗУЛТАТИ Воспалителни и инфективни процеси на:  кожата  респираторниот тракт  уринарниот тракт  дигестивниот систем.
 12. 12. 2. СТРЕС  брзо темпо на живеење (15 наместо 12 месеци живот во една година)  го намалува квалитетот и должината на животот  ги намалува природните функции на организмот  Организмот складира храна која во вид на масно ткиво се таложи под кожата, во пределот на стомакот и колковите, нозете, рацете, вратот...
 13. 13. 3. НЕАКТИВНОСТ  Долгото седењето пред комјутер или телевизор и слаба физичка активност  15-30 мин. секојдневна физичка активност (пешачење) се препорачуваат кај сите старосни категории.
 14. 14. 4. НАСЛЕДЕН ФАКТОР  Луѓето чии претци имале проблем со деблината, имаат предуслов и тие да бидат дебели.
 15. 15. ВИДОВИ НА ДЕБЕЛИНА АНДРОИДЕН ЈАБОЛКО ГИНОИДЕН КРУША
 16. 16. 5. ХОРМОНСКИ ДИСБАЛАНС Тироксинот е хормон произведен од тироидната жлезда кој е одговорен за покренување на нивото на метаболизмот. При намалена функција на тирoидата (хипотиреоидизам):  намален метаболизмот на органските материи,  намалено согорување на мастите и  неправилно распоредување на АТП (аденозинтрифосфат), како основен извор на енергија во мускулните клетки. Како резултат на ова вишокот на масти кај жената се таложи околу стомакот и задникот, а кај мажите околу стомакот!!!
 17. 17. Знаци дека имате хормонски дисбаланс?!
 18. 18. ШТО СЕ СЛУЧУВА ПРИ НАРУШУВАЊЕ НА ПОЛОВОХОРМОНСКИОТ СТАТУС ВО ОРГАНИЗМОТ? Порастот на хормоните ја стимулира синтезата на протеините, тоналитетот на мускулите, забележително ги зајакнува коските, ефикасно ги топат мастите како енергетско гориво, настанува регулирање на состојбата на крвта и нивото на гликозата.
 19. 19. КОМПЛИКАЦИИ ПРИ ДЕБЕЛИНАТА  Механички промени  Метаболички промени  Механички и метаболичкипромени
 20. 20. КАКО СЕ ЛЕЧИ ?  промена на животни навики  да се намали внесот на голем број на калории  да се зголеми физичката активност (со што ќе се зголеми потрошувачката на енергијата, ќе се согорат масните наслаги и ќе се забрза метаболизмот).
 21. 21. ТОКСИНИ
 22. 22. ДЕТОКСИКАЦИЈА
 23. 23. БЕНЕФИТИ ОД ВЕЖБАЊЕ  Забрзувањето на метаболизмот  согорувањето на калориите кое е важно за губење на вишокот килограми.  нивото на тироксин во крвта се зголемува за околу 30% за време на вежбањето и останува на високо ниво неколку часа по тоа.  редовното вежбање го зголемува нивото на тироксинот и за време на одморот.  Контролата на тежината е доживотен напор Конзумирањето на здрава храна и 30 минутни физичка активност секој ден имаат значајни здравствени придобивки.
 24. 24.  Сите сме сведоци на нашите безуспешни обиди да ја намалиме тежината со измачувачки нискокалорични диети.  Резултатите се речиси незабележителни, а откога ќе ги изгубиме килограмите по одреден период на опуштање тие се враќаат речиси дупло повеќе. Но, се поставува прашањето што да сториме кога и со промена на начинот на исхрана и со умерена физичка активност, сепак е тешко да ги изгубиме килограмите???
 25. 25. КАКО ДА ЈА РЕГУЛИРАТЕ И КОНТРОЛИРАТЕ ТЕЛЕСНАТА ТЕЖИНА?
 26. 26. ПРОИЗВОДИТЕ НА SLIM LINE CLUB СЕ ДИЗАЈНИРАНИ ЗА РЕГУЛИРАЊЕ НА ТЕЛЕСНАТА ТЕЖИНА ПРЕКУ ДЕЈСТВУВАЊЕ НА ЦЕНТАРОТ НА ГЛАД, СО ЦЕЛ:  да се намали потребата за храна и јаглехидрати  да се намали лачењето на желудечните сокови  да настане целосен прекин и апсорпција на прехранбени состојки и масти  ја стимулираат липолизата  ја промовираат детоксикацијата  го забрзуваат бавниот метаболизам  ги намалуваат телесните масти  го зголемуваат нивото на енергија
 27. 27.  Мислете на вашето тело како на ваш пријател  Изградете добар однос со него  Слушајте го внимателно и следете ги знаците на кои тоа ви укажува
 28. 28.  Корисни совети како без гладување да ослабете користејќи ги Слим Лајн производите  Кинески традиционален концепт
 29. 29. Ви благодарам за Вниманието!!!

×