Ndryshimet Klimatike

Ndryshimet Klimatike
Ndryshimet Klimatike
Objektivat
1. Te dime si ka ndryshuar klima ne Ameriken Veriore.
2. Te listojme faktoret qe kane ndkuar ne ndryshimin e
klimes.
3. Te permend peridhat kryesore ku ndryshimi I klimes
eshte ndjere me shume.
4. Te di me cfare problemesh klimatike po haset sot
Amerika Veriut.
Ndryshimet Klimatike
Nga kohët e lashta , njerëzit mendonin se klima e një
rajoni do të ndryshonte me kalimin e shekujve. Për
shembull , Theophrastus , një nxënës i Aristotelit ,bëri një
ekperiment ku vërtetoi se toka pa pemë ishte me e
ngrohtë se ajo me pemë. Rilindasit dhe dijetarët e
mëvonshëm vunë re se shpyllëzimi, kullotja e tokave
rreth Mesdheut kishte ndryshuar motin lokal.
Ndryshimi më i spikatur erdhi në shekujt e 18 dhe 19 :
konvertimin i pjesës lindore të Amerikës së Veriut nga
pyll në fushë. Deri në fillim të shekullit të 19 , shumë
besuan se transformimi është duke ndryshuar në rajon
per shkak të klimës - ndoshta për më mirë . Por shirat në
fushën e madhe shkaktuan permbytje të shumta duke
vertetuar të kundërtën.
Ndërkohë , agjencitë kombëtare të motit kishin filluar të
përpilojnë masat e vëzhgimeve të besueshme të
temperaturës , reshjeve etj. Nga fundi i shekullit të 19-të,
opinioni shkencor tregoi me vendosmëri ndikimin e
njeriut mbi klimën .
Ndryshimet klimatike rajonale
ne shek. 19
• Ndryshimi me I madh erdhi ne shek. 18-19 kur brenda
nje brezi, amerika verilindore nga pyje u kthye ne toke
bujqesore. Ne fillim shek. 19 mendohej se ky
transformim po e ndryshonte klimen e vendit per me
mire. Kur thatesira zuri vendin u tha se shiu do vinte me
pas. Disa eksperte raportuan se shpyllezimi jo vetem
bente qe uji I shiut te shkaktonte permbytje te kota, por
pakesonte edhe vete reshjet. Profesoret europiane
pretendonin se vendet orientale te lindjes se afert ne
lashtesi I kthyen tokat e tyre ne shkretetira.
• Nderkohe, agjensite nderkombetare te motit po
analizonin te dhenat per temperaturen, reshjet etj. Kur u
analizuan grafiket ata treguan ulje dhe ngritje por jo
ndryshime afatgjata. Ne fund shek. 19 shkencetaret nuk
besonin se njerezit po shkaktonin ndryshime ne klime
dhe pavaresisht ndryshimeve regjionale ne klime,
shume pak persona besonin se njerezit mund te
ndikonin ne klimen e te gjithe botes.
Ndryshimet paieoklimatike dhe
teorite per shkaqet e tyre ne
shek. 19
• Para shek.18 shkencetaret nuk dyshonin se ndryshimet klimatike
parahistorike ishin ndryshe nga ato te sotme. Ne fund shek.18 gjeologet
gjeten prova te ndryshimeve klimatike ne epoka te ndryshme gjeologjike.
Ne 1815 Jean-Pierre Perraudin pershkroi se si akullnajat mund te ishin
pergjegjes per shkembinjte e medhenj te granitit qe ndodheshin ne
luginat alpine. Ai e dinte se duhej nje force e madhe per te levizur keto
shkembinj dhe vuri re te cara ne to te shkatuara nga levizja e
akullnajave.
• Agassiz zhvilloi teorine e “epokes se akullnajave” me 1837 dhe ishte I
pari qe pretendonte se nje pjese e madhe e botes ka qene me pare e
mbuluar nga akulli. Kjo teori u pa me skepticizem ne fillim por deri me
1870 u pranua gjeresisht.
• Ne 1824 Joseph Fourierzbuloi se atmosfera e tokes e mbante planetin,
me ngrohte se ne vakum. Ai zbuloi se atmosfera transmetonte vale te
drites se dukshme ne siperfaqen e tokes. Toka e thithte driten e
dukshme dhe rrezatonte drite infra te kuqe. Ai zbuloi edhe se njerezit
mund te ndikoni ne ndryshime te ketij rrezatimi qe do shkaktonin
ndryshime ne klime.
• John Tyndall ne 1864 zbuloi se avujt e ujit, metani, dioksidi I karbonit etj
e zvogelonin rrezatimin e rrezeve infra te kuqe ne hapesire.
• Te tjera teori ishin ndryshimet diellore, ndryshimet e rrymave detare dhe
permbysja gjeomagnetike e cila kishte te bente me ndryshimin e poleve
nga veri ne jug dhe nga jug ne veri.
Matjet e para qe cuan ne
percaktimin e sasise se gazeve
sere, 1896
• Ne vitet 1890, shkencetari amerikan
Samuel Pierpoint Langley tentoi te
percaktonte temperaturen e
siperfaqes se Henes duke matur
rrezatimin qe vinte ne toke nga hena.
Duke njohur kendin e henes ne
horizont mund te percaktohej sasia e
avujve te ujit dhe dioksidit te karbonit
qe duhej te kalonte rrezatimi para se
te arrinte ne toke. Shkencetare te
tjere I permiresuan keto vrojtime dhe
arriten te benin matjet e para te
gazeve sere ne atmosfere.
• Perktheu: Kejdi Dishnica
Ndryshimet Klimatike
1896-1950 (Am. Veriut)
Fundi I viteve 1890
• Arrhenius perdori vezhgimet e Langey te cilat thone “
Kur rrezet e Henes bien me nje kend me te vogel ,
kemi rritje te rrezeve infra te kuqe. Kjo dukuri
shkaktohet nga rritja e CO2”. Ne baze te ketij parimi ,
ai kryeu nje eksperiment per te parashikuar
temperaturat ne atmosfere , ne rast rritje te sasis se
CO2.
1896
• Svante Arrhenius llogariti per here te pare ndikimin e
njeriut ne ndryshimin e klimes ne USA
Perfundimet e Svante Arrhenius
• Svante vezhgoi se kur niveli i CO2 ulej , ulej edhe
temeratura. Ai doli ne perfundimin se nese
zvogelohet sasia e CO2 , zvogelohet edhe sasia e
avujve te ujit (gaze serre) ne atmosfere. Kjo gje
shkakton rritjen e bores dhe siperfaqes se akullte.
Siperfaqa e akullte ben pasqyrimin e rrezeve te Diellit
, si rrjedhoj humbet ngrohtesia dhe energjia ne Toke.
• Ai llogariti se pergjysmimi CO2 , do te shkaktonte
dyfishimin e sasis se akullit ne vend.
• Pergjysmimi I CO2 , do te shkaktonte ne USA , nje
rritje te eprgjithshme te temperaturave 5˚C -6˚C
Perfundimet e Svante Arrhenius
1896
• Arvid Högbom studioj burimet natyrore te CO2 ,
per te kuptuar ciklin e tij ne natyre.
• Gjate studimeve , ai vuri re qe sasia e CO2 qe
prodhohej natyralishte , ishte e barabarte me
masen e CO2 qe prodhohej nga industria.
1896
• Arrhenius pa se ky prodhim i CO2 nga njerezit ,
përfundimisht do të çojë në ngrohjen. Megjithatë, për
shkak të normës relativisht të ulët të prodhimit te CO2
në 1896, Arrhenius mendoj se ngrohja do të marrë
mijëra vjet, dhe ajo pritej të ishte e dobishme për
njerëzimit.
1900
• Perfundimet e arritura ne vitet 1890 , I ben
shkencetaret te vihen ne levizje per studimin e
ndikimit te CO2 ne atmosfere.
• Po te njejtin eksperiment si Arrhenius perdoren dhe
shume studiues te tjere. Por mjetet e avancuara
teknologjike , dolen ne perfundimin se eksperimentet
e Arrhenius ishin jo plotesishte te sakta.
• Ata hodhen poshte shume hipoteza mbi CO2 ,
duke pohuar se ndryshimi I sasis se tij ne
atmosfere nuk shkakton ndonje ndryshim
drastik ne klime.
1900
• Arrhenius kishte te drejte per teorin e tij te CO2 , por
llogaritjet nuk ishin plotesishte te sakta.
• Nga eksperimentet e 1900 , u vu re se nje mase e
CO2 perthithej nga oqeanet
• Kjo gje I lehtesoj shkencetaret e kohes , ndaj
industria vazhdoj me te njejtin ritem.
1910
• Vitet rreth 1910 I befasuan shkencetaret.
Shenja te ndryshimit te klimes po shfaqeshin
kudo!!
• Paleoklimatologji: Nga vezhgimet e kryera vihej re qe
klima sishte me e njejte me vitet me perpara.
1920:
• Hidhet hipoteza se ndryshimet
klimatike vijne per shkak te cikleve qe
po peson DIELLI
1920
• ëilmot H. Bradley gjeti se variteti vjetor i
baltes në shtretërit e liqeneve tregoi cikle
klimatike.
• Një astronom, Andreë Ellicott Douglass, pa
shenja të forta të ndryshimeve klimatike në
unazat e pemëve. Duke vënë në dukje se
unazat ishin të holla në vitet e thata, ai
raportoi efektet klimatike nga variacionet
diellore, veçanërisht në lidhje me mungesën
e njollave diellore ne shekullin e 17-të vënë
re më parë nga ëilliam Herschel dhe të
tjerët.
1920
• Shkencëtarë të tjere gjeten arsye të mira për të
dyshuar se unazat e pemeve nuk mund te zbulojne
shkaktarin ne pergjithesi , por vetem ne shkall rajoni.
• Vlera e unazave të pemëve për studimin e klimës nuk
është themeluar plotesishte e sakte, deri në vitet
1960
1930
• Charles Greeley Abbot.,nga fillim të viteve 1920,
konkludoi se “konstantja” diellore ne vëzhgimet e tij
tregoi variacione të mëdha, të cilat ai i lidhur me
njollat diellore duke kaluar në të gjithë sipërfaqen e
Diellit.
Ndryshimet Klimatike
ndermjet viteve 50-70
Ne vitin 1950 u tregua se CO2 dhe avujt e
ujit nuk perthitheshin plotesisht prej ujit te
oqeaneve.
Klimatologet gjithashtu kuptuan se avujt e
ujit ishin prezent ne atmosferen e
siperme. Ne vitet 57 u arrit ne perfundimin
se shtresa e siperme e ujerave te oeqeanit
e kishte te limituar aftesine per te thithur
CO2. Shkencetaret filluan te
shqetesoheshin per emetimin e madh te
CO2 , duke menduar se sasia e gazit
karbonik do te rritej me 25 % ne vitin 2000
duke shkaktuar ndryshime te medha
klimatike.
 Nje shenje tjeter e ndryshimeve klimatike doli ne vitet 1960 kur analistet
pane se ne vend te 4 akullnajave te medha , ndodheshin nje numer I
madhe copash akujsh Kjo tregonte rritjen e larte te temperaturave .
 Ne vitet 60 shkencetaret
hasen nje problem tjeter , qe
ishte ai i efektit ngrohes te
grimacave ndotese. Ata nuk
ishin te sigurte nese ky efekt
I ftohes, apo efekti sere qe
sillte ngrohjen e temp. do te
mbizoteronte .Filluan
dyshimet se gazet emetuara
prej njeriut mund të ishin
shkatërruese për klimën në
shekullin e 21-të , apo edhe
me heret
 Në vitin 1967 , duke përfituar nga aftësia e
kompjuterëve dixhital disa kerkues bëne llogaritjen
e parë të detajuar të efektit serë . Ata gjetën se , në
mungesë të feedbacks të panjohura të tilla si
ndryshimet në retë , një dyfishim të dioksidit të
karbonit nga niveli aktual do të rezultojë në rreth 2
° C në rritjen e temperaturës globale . Kjo gje do te
kishte nje ndikim të theksuar edhe në uljen e nivelit
të ujit , përkatësisht në uljen e sipërfaqes së shumë
liqeneve. Liqeni i Madh i Kripur në Amerikë (ShBA) , I
cili në 100 vitet e fundit është zvogëluar për gati dy
herë.
Ndryshimet Klimatike
Veriperëndimi
Pyjet, agrikultura dhe jeta
e kafshëve të egra
kërcënohen nga rritja e
temperaturave, ndryshimi
i rrjedheve lumore dhe
sëmundjet. Rritja e nivelit
të detit do të shkaktojë
erozionin bregdetar dhe
shkatërrimin e plazheve
Jugperëndimi
Ndryshimi i klimës paraqet
kërcënime ndaj popujve
autoktonë të rajonit,
infrastrukturës, bujqësisë. Rritja
e temperaturave dhe thatësirat
më të shpeshta do të
përkeqësojnë ekzistencën e
burimet ujore. Thatësira, zjarri
kanë të ngjarë të kërcënojnë
pyjet dhe ekosistemet
jugperëndimore.
Fusha e madhe
Rritjet e parashikuara të
temperaturës dhe thatësirat
më të shpeshta do të
theksojnë më tej nevojën
primare për ujë të rajonit
Ndryshimet në
disponueshmërinë e ujit mund
të paraqesin sfida për
bujqësinë dhe habitatet
kryesore, të tilla si gropat
preri.
Perëndimi qendror
Midëest ka të ngjarë të
përjetojë periudha më të gjata
vere të nxehtë e të thatë dhe
dimër të butë, me lagështirë.
Në zonat urbane Midëest,
ndryshimi i klimës ka të ngjarë
të ndeshet me vështirësitë për
të ruajtur cilësinë e ajrit veror.
Ndryshimi i klimës ka të ngjarë
të shkaktojë stres në
infrastrukturë dhe ekonomi.
Ndryshimet Klimatike
Juglindja
Komunitetet bregdetare në
juglindje do të përballen me
rritje të nivelit të detit, rritje të
intensitetit të stuhisë krahas
të tjera ndikimeve të
ndryshimeve klimatike.
Incidente të motit ekstrem,
rritja e temperaturës, dhe
përmbytjeve ka të ngjarë të
ndikojë në shëndetin e
njeriut.
Alaska
Ngrohja është duke kontribuar në
humbjen e akullit mbrojtës
përgjatë bregdetit veriperëndimor
të Alaskës, duke çuar në rritjen e
normave të erozionit bregdetar.
Ngrohjes ka ndryshuar
ekosistemet tokësore dhe detare,
duke shkaktuar ndryshime në
masën dhe vendndodhjen e
habitateve për peshk dhe kafshë
të egra.
.
Ishujt tropikalë
Rritja e nivelit të detit mund të
kërcënojë furnizimin me ujë,
ekosistemet, dhe infrastrukturën
e ishujve tropikale amerikane.
Oqeanet e ngrohta dhe me
shumë acid do të ndikojnë mbi
shkëmbinjtë nënujorë koral, të
cilat tashmë janë dëmtuar nga
ndotja. Ndryshimi i klimës mund
të ketë ndikime të rëndësishme
ekonomike në turizëm dhe
peshkim.
Ndryshimet Klimatike
1 sur 38

Recommandé

Ndryshimet e klimes par
Ndryshimet e klimesNdryshimet e klimes
Ndryshimet e klimesschool projects
31K vues15 diapositives
Ndryshimet Klimaterike par
Ndryshimet KlimaterikeNdryshimet Klimaterike
Ndryshimet KlimaterikeErgi Nushi
6.7K vues27 diapositives
Pasojat e ndryshimeve klimatike ne mjedis dhe shendet. par
Pasojat e ndryshimeve klimatike ne mjedis dhe shendet.Pasojat e ndryshimeve klimatike ne mjedis dhe shendet.
Pasojat e ndryshimeve klimatike ne mjedis dhe shendet.Fjorelo
21.1K vues11 diapositives
Ndryshimet klimatike par
Ndryshimet klimatikeNdryshimet klimatike
Ndryshimet klimatikeEstherLu3
1.7K vues10 diapositives
Ndryshimet klimatike par
Ndryshimet klimatikeNdryshimet klimatike
Ndryshimet klimatikeKamila Hysenllari
16.6K vues24 diapositives
Ngrohja globale dhe pasojat ne shendet par
Ngrohja globale dhe pasojat ne shendetNgrohja globale dhe pasojat ne shendet
Ngrohja globale dhe pasojat ne shendetFreskida
35.4K vues16 diapositives

Contenu connexe

Tendances

Projekt ngrohja globale par
Projekt ngrohja globaleProjekt ngrohja globale
Projekt ngrohja globaleMatilda Gremi
88.4K vues17 diapositives
Ndikimi i efektit sere ne jeten e perditshme par
Ndikimi i efektit sere ne jeten e perditshmeNdikimi i efektit sere ne jeten e perditshme
Ndikimi i efektit sere ne jeten e perditshmeSa Ide
38.9K vues18 diapositives
Energjia diellore par
Energjia dielloreEnergjia diellore
Energjia dielloreMaja
12K vues16 diapositives
Energjia gjeotermale par
Energjia gjeotermaleEnergjia gjeotermale
Energjia gjeotermaleKlotilda Gjoci
5.6K vues16 diapositives
Projekt Fizik Parashikimi Motit dhe Shtypja Atmosferike par
Projekt Fizik Parashikimi Motit dhe Shtypja AtmosferikeProjekt Fizik Parashikimi Motit dhe Shtypja Atmosferike
Projekt Fizik Parashikimi Motit dhe Shtypja AtmosferikePatrik Liçi
37K vues13 diapositives
Pasurite natyrore ne shqiperi par
Pasurite natyrore ne shqiperiPasurite natyrore ne shqiperi
Pasurite natyrore ne shqiperiMerkur Sinani
73.3K vues7 diapositives

Tendances(20)

Projekt ngrohja globale par Matilda Gremi
Projekt ngrohja globaleProjekt ngrohja globale
Projekt ngrohja globale
Matilda Gremi88.4K vues
Ndikimi i efektit sere ne jeten e perditshme par Sa Ide
Ndikimi i efektit sere ne jeten e perditshmeNdikimi i efektit sere ne jeten e perditshme
Ndikimi i efektit sere ne jeten e perditshme
Sa Ide38.9K vues
Energjia diellore par Maja
Energjia dielloreEnergjia diellore
Energjia diellore
Maja 12K vues
Projekt Fizik Parashikimi Motit dhe Shtypja Atmosferike par Patrik Liçi
Projekt Fizik Parashikimi Motit dhe Shtypja AtmosferikeProjekt Fizik Parashikimi Motit dhe Shtypja Atmosferike
Projekt Fizik Parashikimi Motit dhe Shtypja Atmosferike
Patrik Liçi37K vues
Pasurite natyrore ne shqiperi par Merkur Sinani
Pasurite natyrore ne shqiperiPasurite natyrore ne shqiperi
Pasurite natyrore ne shqiperi
Merkur Sinani73.3K vues
Ndotja e mjedisit dhe ndikimi i saj në biodiversitet par Darla Evangjeli
Ndotja e mjedisit dhe ndikimi i saj në biodiversitet Ndotja e mjedisit dhe ndikimi i saj në biodiversitet
Ndotja e mjedisit dhe ndikimi i saj në biodiversitet
Darla Evangjeli105.5K vues
Ndotja nga Hidrokarburet par arnoldbeqiri
Ndotja nga HidrokarburetNdotja nga Hidrokarburet
Ndotja nga Hidrokarburet
arnoldbeqiri5.9K vues
Elementet kimik ne trupin tone projekt kimi par Facebook
Elementet kimik ne trupin tone projekt kimiElementet kimik ne trupin tone projekt kimi
Elementet kimik ne trupin tone projekt kimi
Facebook76.5K vues
Fibrat optike par Olti OTo
Fibrat optike Fibrat optike
Fibrat optike
Olti OTo50.1K vues
Energjia dhe Burimet e Energjisë par Klajdi Proko
Energjia dhe Burimet e EnergjisëEnergjia dhe Burimet e Energjisë
Energjia dhe Burimet e Energjisë
Klajdi Proko28K vues
Ndotja e mjedisit par Olsi Sita
Ndotja e mjedisitNdotja e mjedisit
Ndotja e mjedisit
Olsi Sita17.1K vues
Parashikimi i motit nepermjet matjes se shtypjes atmosferike , lageshtires dh... par xhessiana
Parashikimi i motit nepermjet matjes se shtypjes atmosferike , lageshtires dh...Parashikimi i motit nepermjet matjes se shtypjes atmosferike , lageshtires dh...
Parashikimi i motit nepermjet matjes se shtypjes atmosferike , lageshtires dh...
xhessiana10.3K vues
Hekuri ,elementi kimik me vlere... par Xhesiana Muka
Hekuri ,elementi kimik me vlere...Hekuri ,elementi kimik me vlere...
Hekuri ,elementi kimik me vlere...
Xhesiana Muka50.9K vues
Trashegimia natyrore e shqiperise par melissa cani
Trashegimia natyrore e shqiperiseTrashegimia natyrore e shqiperise
Trashegimia natyrore e shqiperise
melissa cani23.4K vues
Shnderrimet e energjise (uji) par FialdoMema
Shnderrimet e energjise (uji)Shnderrimet e energjise (uji)
Shnderrimet e energjise (uji)
FialdoMema15.6K vues

Similaire à Ndryshimet Klimatike

Global Warming par
Global WarmingGlobal Warming
Global WarmingGestjana
1.4K vues25 diapositives
biologji efekti sere.pptx par
biologji efekti sere.pptxbiologji efekti sere.pptx
biologji efekti sere.pptxBesnikzhupi1
85 vues11 diapositives
ngrohja globale par
ngrohja globalengrohja globale
ngrohja globalekiara alikaj
11.6K vues10 diapositives
Ndryshimet klimatike par
Ndryshimet klimatikeNdryshimet klimatike
Ndryshimet klimatikeEndi Prifti
94 vues1 diapositive
Fiz par
FizFiz
FizLedio Sula
280 vues3 diapositives
Rrymat oqeanike par
Rrymat oqeanikeRrymat oqeanike
Rrymat oqeanikeKlarisa Klara
7.7K vues4 diapositives

Similaire à Ndryshimet Klimatike(8)

Plus de Marinela Abedini

Projekt Fizik - valet par
Projekt Fizik - valetProjekt Fizik - valet
Projekt Fizik - valetMarinela Abedini
18.9K vues20 diapositives
Projekt Fizik - Magnetizmi par
Projekt Fizik - MagnetizmiProjekt Fizik - Magnetizmi
Projekt Fizik - MagnetizmiMarinela Abedini
15.3K vues22 diapositives
Projekt Kimi - Burime te hidrokarbureve ne Shqiperi par
Projekt Kimi - Burime te hidrokarbureve ne ShqiperiProjekt Kimi - Burime te hidrokarbureve ne Shqiperi
Projekt Kimi - Burime te hidrokarbureve ne ShqiperiMarinela Abedini
49.2K vues23 diapositives
Projekt Matemaik - Steriometri par
Projekt Matemaik - SteriometriProjekt Matemaik - Steriometri
Projekt Matemaik - SteriometriMarinela Abedini
1.6K vues5 diapositives
Projekt Matemaik - Matjet e Paarritshme par
Projekt Matemaik - Matjet e PaarritshmeProjekt Matemaik - Matjet e Paarritshme
Projekt Matemaik - Matjet e PaarritshmeMarinela Abedini
9.6K vues6 diapositives
Projekt Kimi - Karbohidratet par
Projekt Kimi - KarbohidratetProjekt Kimi - Karbohidratet
Projekt Kimi - KarbohidratetMarinela Abedini
14K vues8 diapositives

Plus de Marinela Abedini(11)

Ndryshimet Klimatike

 • 3. Objektivat 1. Te dime si ka ndryshuar klima ne Ameriken Veriore. 2. Te listojme faktoret qe kane ndkuar ne ndryshimin e klimes. 3. Te permend peridhat kryesore ku ndryshimi I klimes eshte ndjere me shume. 4. Te di me cfare problemesh klimatike po haset sot Amerika Veriut.
 • 5. Nga kohët e lashta , njerëzit mendonin se klima e një rajoni do të ndryshonte me kalimin e shekujve. Për shembull , Theophrastus , një nxënës i Aristotelit ,bëri një ekperiment ku vërtetoi se toka pa pemë ishte me e ngrohtë se ajo me pemë. Rilindasit dhe dijetarët e mëvonshëm vunë re se shpyllëzimi, kullotja e tokave rreth Mesdheut kishte ndryshuar motin lokal.
 • 6. Ndryshimi më i spikatur erdhi në shekujt e 18 dhe 19 : konvertimin i pjesës lindore të Amerikës së Veriut nga pyll në fushë. Deri në fillim të shekullit të 19 , shumë besuan se transformimi është duke ndryshuar në rajon per shkak të klimës - ndoshta për më mirë . Por shirat në fushën e madhe shkaktuan permbytje të shumta duke vertetuar të kundërtën.
 • 7. Ndërkohë , agjencitë kombëtare të motit kishin filluar të përpilojnë masat e vëzhgimeve të besueshme të temperaturës , reshjeve etj. Nga fundi i shekullit të 19-të, opinioni shkencor tregoi me vendosmëri ndikimin e njeriut mbi klimën .
 • 8. Ndryshimet klimatike rajonale ne shek. 19 • Ndryshimi me I madh erdhi ne shek. 18-19 kur brenda nje brezi, amerika verilindore nga pyje u kthye ne toke bujqesore. Ne fillim shek. 19 mendohej se ky transformim po e ndryshonte klimen e vendit per me mire. Kur thatesira zuri vendin u tha se shiu do vinte me pas. Disa eksperte raportuan se shpyllezimi jo vetem bente qe uji I shiut te shkaktonte permbytje te kota, por pakesonte edhe vete reshjet. Profesoret europiane pretendonin se vendet orientale te lindjes se afert ne lashtesi I kthyen tokat e tyre ne shkretetira. • Nderkohe, agjensite nderkombetare te motit po analizonin te dhenat per temperaturen, reshjet etj. Kur u analizuan grafiket ata treguan ulje dhe ngritje por jo ndryshime afatgjata. Ne fund shek. 19 shkencetaret nuk besonin se njerezit po shkaktonin ndryshime ne klime dhe pavaresisht ndryshimeve regjionale ne klime, shume pak persona besonin se njerezit mund te ndikonin ne klimen e te gjithe botes.
 • 9. Ndryshimet paieoklimatike dhe teorite per shkaqet e tyre ne shek. 19 • Para shek.18 shkencetaret nuk dyshonin se ndryshimet klimatike parahistorike ishin ndryshe nga ato te sotme. Ne fund shek.18 gjeologet gjeten prova te ndryshimeve klimatike ne epoka te ndryshme gjeologjike. Ne 1815 Jean-Pierre Perraudin pershkroi se si akullnajat mund te ishin pergjegjes per shkembinjte e medhenj te granitit qe ndodheshin ne luginat alpine. Ai e dinte se duhej nje force e madhe per te levizur keto shkembinj dhe vuri re te cara ne to te shkatuara nga levizja e akullnajave. • Agassiz zhvilloi teorine e “epokes se akullnajave” me 1837 dhe ishte I pari qe pretendonte se nje pjese e madhe e botes ka qene me pare e mbuluar nga akulli. Kjo teori u pa me skepticizem ne fillim por deri me 1870 u pranua gjeresisht. • Ne 1824 Joseph Fourierzbuloi se atmosfera e tokes e mbante planetin, me ngrohte se ne vakum. Ai zbuloi se atmosfera transmetonte vale te drites se dukshme ne siperfaqen e tokes. Toka e thithte driten e dukshme dhe rrezatonte drite infra te kuqe. Ai zbuloi edhe se njerezit mund te ndikoni ne ndryshime te ketij rrezatimi qe do shkaktonin ndryshime ne klime. • John Tyndall ne 1864 zbuloi se avujt e ujit, metani, dioksidi I karbonit etj e zvogelonin rrezatimin e rrezeve infra te kuqe ne hapesire. • Te tjera teori ishin ndryshimet diellore, ndryshimet e rrymave detare dhe permbysja gjeomagnetike e cila kishte te bente me ndryshimin e poleve nga veri ne jug dhe nga jug ne veri.
 • 10. Matjet e para qe cuan ne percaktimin e sasise se gazeve sere, 1896 • Ne vitet 1890, shkencetari amerikan Samuel Pierpoint Langley tentoi te percaktonte temperaturen e siperfaqes se Henes duke matur rrezatimin qe vinte ne toke nga hena. Duke njohur kendin e henes ne horizont mund te percaktohej sasia e avujve te ujit dhe dioksidit te karbonit qe duhej te kalonte rrezatimi para se te arrinte ne toke. Shkencetare te tjere I permiresuan keto vrojtime dhe arriten te benin matjet e para te gazeve sere ne atmosfere. • Perktheu: Kejdi Dishnica
 • 12. Fundi I viteve 1890 • Arrhenius perdori vezhgimet e Langey te cilat thone “ Kur rrezet e Henes bien me nje kend me te vogel , kemi rritje te rrezeve infra te kuqe. Kjo dukuri shkaktohet nga rritja e CO2”. Ne baze te ketij parimi , ai kryeu nje eksperiment per te parashikuar temperaturat ne atmosfere , ne rast rritje te sasis se CO2.
 • 13. 1896 • Svante Arrhenius llogariti per here te pare ndikimin e njeriut ne ndryshimin e klimes ne USA
 • 14. Perfundimet e Svante Arrhenius • Svante vezhgoi se kur niveli i CO2 ulej , ulej edhe temeratura. Ai doli ne perfundimin se nese zvogelohet sasia e CO2 , zvogelohet edhe sasia e avujve te ujit (gaze serre) ne atmosfere. Kjo gje shkakton rritjen e bores dhe siperfaqes se akullte. Siperfaqa e akullte ben pasqyrimin e rrezeve te Diellit , si rrjedhoj humbet ngrohtesia dhe energjia ne Toke.
 • 15. • Ai llogariti se pergjysmimi CO2 , do te shkaktonte dyfishimin e sasis se akullit ne vend. • Pergjysmimi I CO2 , do te shkaktonte ne USA , nje rritje te eprgjithshme te temperaturave 5˚C -6˚C Perfundimet e Svante Arrhenius
 • 16. 1896 • Arvid Högbom studioj burimet natyrore te CO2 , per te kuptuar ciklin e tij ne natyre. • Gjate studimeve , ai vuri re qe sasia e CO2 qe prodhohej natyralishte , ishte e barabarte me masen e CO2 qe prodhohej nga industria.
 • 17. 1896 • Arrhenius pa se ky prodhim i CO2 nga njerezit , përfundimisht do të çojë në ngrohjen. Megjithatë, për shkak të normës relativisht të ulët të prodhimit te CO2 në 1896, Arrhenius mendoj se ngrohja do të marrë mijëra vjet, dhe ajo pritej të ishte e dobishme për njerëzimit.
 • 18. 1900 • Perfundimet e arritura ne vitet 1890 , I ben shkencetaret te vihen ne levizje per studimin e ndikimit te CO2 ne atmosfere. • Po te njejtin eksperiment si Arrhenius perdoren dhe shume studiues te tjere. Por mjetet e avancuara teknologjike , dolen ne perfundimin se eksperimentet e Arrhenius ishin jo plotesishte te sakta. • Ata hodhen poshte shume hipoteza mbi CO2 , duke pohuar se ndryshimi I sasis se tij ne atmosfere nuk shkakton ndonje ndryshim drastik ne klime.
 • 19. 1900 • Arrhenius kishte te drejte per teorin e tij te CO2 , por llogaritjet nuk ishin plotesishte te sakta. • Nga eksperimentet e 1900 , u vu re se nje mase e CO2 perthithej nga oqeanet • Kjo gje I lehtesoj shkencetaret e kohes , ndaj industria vazhdoj me te njejtin ritem.
 • 20. 1910 • Vitet rreth 1910 I befasuan shkencetaret. Shenja te ndryshimit te klimes po shfaqeshin kudo!! • Paleoklimatologji: Nga vezhgimet e kryera vihej re qe klima sishte me e njejte me vitet me perpara.
 • 21. 1920: • Hidhet hipoteza se ndryshimet klimatike vijne per shkak te cikleve qe po peson DIELLI
 • 22. 1920 • ëilmot H. Bradley gjeti se variteti vjetor i baltes në shtretërit e liqeneve tregoi cikle klimatike. • Një astronom, Andreë Ellicott Douglass, pa shenja të forta të ndryshimeve klimatike në unazat e pemëve. Duke vënë në dukje se unazat ishin të holla në vitet e thata, ai raportoi efektet klimatike nga variacionet diellore, veçanërisht në lidhje me mungesën e njollave diellore ne shekullin e 17-të vënë re më parë nga ëilliam Herschel dhe të tjerët.
 • 23. 1920 • Shkencëtarë të tjere gjeten arsye të mira për të dyshuar se unazat e pemeve nuk mund te zbulojne shkaktarin ne pergjithesi , por vetem ne shkall rajoni. • Vlera e unazave të pemëve për studimin e klimës nuk është themeluar plotesishte e sakte, deri në vitet 1960
 • 24. 1930 • Charles Greeley Abbot.,nga fillim të viteve 1920, konkludoi se “konstantja” diellore ne vëzhgimet e tij tregoi variacione të mëdha, të cilat ai i lidhur me njollat diellore duke kaluar në të gjithë sipërfaqen e Diellit.
 • 25. Ndryshimet Klimatike ndermjet viteve 50-70 Ne vitin 1950 u tregua se CO2 dhe avujt e ujit nuk perthitheshin plotesisht prej ujit te oqeaneve. Klimatologet gjithashtu kuptuan se avujt e ujit ishin prezent ne atmosferen e siperme. Ne vitet 57 u arrit ne perfundimin se shtresa e siperme e ujerave te oeqeanit e kishte te limituar aftesine per te thithur CO2. Shkencetaret filluan te shqetesoheshin per emetimin e madh te CO2 , duke menduar se sasia e gazit karbonik do te rritej me 25 % ne vitin 2000 duke shkaktuar ndryshime te medha klimatike.
 • 26.  Nje shenje tjeter e ndryshimeve klimatike doli ne vitet 1960 kur analistet pane se ne vend te 4 akullnajave te medha , ndodheshin nje numer I madhe copash akujsh Kjo tregonte rritjen e larte te temperaturave .
 • 27.  Ne vitet 60 shkencetaret hasen nje problem tjeter , qe ishte ai i efektit ngrohes te grimacave ndotese. Ata nuk ishin te sigurte nese ky efekt I ftohes, apo efekti sere qe sillte ngrohjen e temp. do te mbizoteronte .Filluan dyshimet se gazet emetuara prej njeriut mund të ishin shkatërruese për klimën në shekullin e 21-të , apo edhe me heret
 • 28.  Në vitin 1967 , duke përfituar nga aftësia e kompjuterëve dixhital disa kerkues bëne llogaritjen e parë të detajuar të efektit serë . Ata gjetën se , në mungesë të feedbacks të panjohura të tilla si ndryshimet në retë , një dyfishim të dioksidit të karbonit nga niveli aktual do të rezultojë në rreth 2 ° C në rritjen e temperaturës globale . Kjo gje do te kishte nje ndikim të theksuar edhe në uljen e nivelit të ujit , përkatësisht në uljen e sipërfaqes së shumë liqeneve. Liqeni i Madh i Kripur në Amerikë (ShBA) , I cili në 100 vitet e fundit është zvogëluar për gati dy herë.
 • 30. Veriperëndimi Pyjet, agrikultura dhe jeta e kafshëve të egra kërcënohen nga rritja e temperaturave, ndryshimi i rrjedheve lumore dhe sëmundjet. Rritja e nivelit të detit do të shkaktojë erozionin bregdetar dhe shkatërrimin e plazheve
 • 31. Jugperëndimi Ndryshimi i klimës paraqet kërcënime ndaj popujve autoktonë të rajonit, infrastrukturës, bujqësisë. Rritja e temperaturave dhe thatësirat më të shpeshta do të përkeqësojnë ekzistencën e burimet ujore. Thatësira, zjarri kanë të ngjarë të kërcënojnë pyjet dhe ekosistemet jugperëndimore.
 • 32. Fusha e madhe Rritjet e parashikuara të temperaturës dhe thatësirat më të shpeshta do të theksojnë më tej nevojën primare për ujë të rajonit Ndryshimet në disponueshmërinë e ujit mund të paraqesin sfida për bujqësinë dhe habitatet kryesore, të tilla si gropat preri.
 • 33. Perëndimi qendror Midëest ka të ngjarë të përjetojë periudha më të gjata vere të nxehtë e të thatë dhe dimër të butë, me lagështirë. Në zonat urbane Midëest, ndryshimi i klimës ka të ngjarë të ndeshet me vështirësitë për të ruajtur cilësinë e ajrit veror. Ndryshimi i klimës ka të ngjarë të shkaktojë stres në infrastrukturë dhe ekonomi.
 • 35. Juglindja Komunitetet bregdetare në juglindje do të përballen me rritje të nivelit të detit, rritje të intensitetit të stuhisë krahas të tjera ndikimeve të ndryshimeve klimatike. Incidente të motit ekstrem, rritja e temperaturës, dhe përmbytjeve ka të ngjarë të ndikojë në shëndetin e njeriut.
 • 36. Alaska Ngrohja është duke kontribuar në humbjen e akullit mbrojtës përgjatë bregdetit veriperëndimor të Alaskës, duke çuar në rritjen e normave të erozionit bregdetar. Ngrohjes ka ndryshuar ekosistemet tokësore dhe detare, duke shkaktuar ndryshime në masën dhe vendndodhjen e habitateve për peshk dhe kafshë të egra. .
 • 37. Ishujt tropikalë Rritja e nivelit të detit mund të kërcënojë furnizimin me ujë, ekosistemet, dhe infrastrukturën e ishujve tropikale amerikane. Oqeanet e ngrohta dhe me shumë acid do të ndikojnë mbi shkëmbinjtë nënujorë koral, të cilat tashmë janë dëmtuar nga ndotja. Ndryshimi i klimës mund të ketë ndikime të rëndësishme ekonomike në turizëm dhe peshkim.