Kryepeshkopi Aleksander sjell ëndrrën e Fan Nolit në Shqipëri

Kryepeshkopi Aleksander, sjell ëndrrën e Fan Nolit në Shqipëri Intervistë me Peshkopin (Arzobispo) Aleksander (Alejandro Fabian Greco). Nxënësi i Fan Nolit dhe pasardhës i Muzakajve (Musauhio). Fe e Atdhe. Lidhjet me origjinën dhe prespektiva e unitetit të ortodoksisë shqiptare. Udhëtimi në Tokën e Shenjtë, Shqipëri.

Mbledhur nga: M.D @ 2014 / VII
Faqe 1
Kryepeshkopi Aleksander, sjell ëndrrën e Fan Nolit në Shqipëri
Intervistë me Peshkopin (Arzobispo) Aleksander (Alejandro Fabian Greco).
Nxënësi i Fan Nolit dhe pasardhës i Muzakajve (Musauhio). Fe e Atdhe. Lidhjet
me origjinën dhe prespektiva e unitetit të ortodoksisë shqiptare. Udhëtimi në
Tokën e Shenjtë, Shqipëri.
HermesNews - Kryepeshkopi i Buenos
Aires, apo Padre Alejandro, siç e thërrasin
të gjithë, mori për herë të parë linjën
ajrore për në Tiranë, para disa ditësh. Ai
e quan një udhëtim drejt "Tokës së
Shenjtë".
Një kthim drejt origjinës shqiptare, apo
arbëreshe, siç u pëlqen ta quajnë njerëzit
shpesh herë, kur u duhet t'i referohen një
komuniteti emigrantësh që ruan traditë,
kulturë dhe vlera të larta njerëzore.
Në Argjentinë ka një komunitet prej 1980
shqiptarësh, (arbëresh) të ardhur pas
eksodit të madh nga Shqipëria në Itali
ë A ë. N ë , ë
kryepeshkopi gjatë një bisedë për
H N w , ë
festojnë ditën e pavarësisë së Shqipërisë
ë A ë , ë ë
tjera fetare.
Për të Shqipëria nuk është vetëm ajo
çfarë i atij Rafaele i ka lënë trashëgimi
apo ajo çfarë e ëma bijë nga dera e
Muzakajve (Musauhio), pasardhës të
Skënderbeut i foli për të.
Shqipëria është mësimi më i madh dhe
amaneti që i la arkitekti i demokracisë
shqiptare Fan Noli, mësuesi i tij.
Fe e atdhe
A është në gjëndje Kisha Ortodokse
S ’ ë ë y
koncepte në një ?
Mbledhur nga: M.D @ 2014 / VII
Faqe 2
Padre Alejandro, gjatë një pasditeje vizitoi
dhe Kishën Françeskane në Shkodër në
muret e se cilës ishin shpërndarë nëpër
piktura disa momente të rëndësishme të
ruajtjes së fesë kristiane dhe katolike pas
ardhjes së komunistëve në pushtet. Puth
flamurin shqiptar dhe përulet para
kujtimit të të vrarëve në emër të fesë nga
rregjimi komunist.
Eshtë njohës i gjuhës shqipe, por
preferon të degjojë shqip më tepër sesa
të flasë, të paktën për tani. "Një ndër
projektet e mia është të mësoj mirë
gjuhën që t'a flas", thotë ai. Folëm në
italisht atë ditë. Gjithsesi është fan i
guzhinës shqiptare, sidomos i qofteve dhe
djathit kaçkavall, peshkut dhe mishit të
qingjit.
Padre Alejandro është mik personal i
Papa Françesco-s, me të cilën ndajnë
origjinën nga Argjentina. Pas Shqipërisë
ndalësa tjetër do të jetë dhe Vatikani.
Preferon të drekojë mes njerëzve, të ecë
mes tyre, i dëgjon me vëmendje dhe u
buzëqesh kur e ndalin rrugës dhe i
kërkojnë bekim. Ata nuk e njohin, as ai
nuk i njeh, por çfarë rëndësie ka kjo për
të ?
Gjatë pak ditëve qëndrimi në Shqipëri, ai
pati takime në Ministrinë e Kulturës, në
Galerinë e Arteve, më Kreun e Kishës
Ortodokse në Elbasan At Nikolla Marku,
me të cilin u njohën më nga afër dhe
shkëmbyen ide për projekte të
ardhshme.
Bën pjesë në projektet e Peshkopit
argjentinas kthimi në Shqipëri dhe kjo
vjen në një moment kur Kisha Ortodokse
Shqiptare ka nevojë për unitet. Në Boston
ka dy kisha shqiptare, njëra si pasardhëse
e Nolit e tjetra e varur prej Kishës në
Shqipëri.
Në Shqipëri ka një kishë në Elbasan, që
nuk ka marrëdhënie të mira me KOASH.
Padër Alejandro (Aleksander) vendos
çështjen kombëtare para çdo diversiteti,
të jesh shqiptar është nostro rason
’ . Patriotizmi, dashuria për
vendlindjen dhe për njerëzit udhëheqin
punën e kishës që ai drejton.
Nuk ka asnjë dyshim se liturgjia shpejt do
të bëhet në gjuhën shqipe dhe për këtë
"po mësojmë të flasim shumë mirë
shqip", thotë Peshkopi shqiptar i cili sjell
në vendlindjen e të parëve dhe një
premtim.
Një mësim i lashtë, që është trashëguar
brez pas brezi. N ’ do të
ekzistojë gjithmonë, po kush e di nëse
kësaj ëndrra e Fan Nolit do të qëndrojë
vërtet në Shqipëri ? //HermesNews
©2014//
Arzobispo Aleksander - Kryepeshkopi i
shqiptarëve ortodoks

Contenu connexe

Similaire à Kryepeshkopi Aleksander sjell ëndrrën e Fan Nolit në Shqipëri

Religion in AlbaniaReligion in Albania
Religion in AlbaniaLeonard Carcani
1.1K vues84 diapositives
MasterMaster
MasterLeonard Carcani
521 vues84 diapositives

Similaire à Kryepeshkopi Aleksander sjell ëndrrën e Fan Nolit në Shqipëri(20)

Religion in AlbaniaReligion in Albania
Religion in Albania
Leonard Carcani1.1K vues
MasterMaster
Master
Leonard Carcani521 vues
Greqia, 695 fshatra shqiptareGreqia, 695 fshatra shqiptare
Greqia, 695 fshatra shqiptare
Bajram Osmani894 vues
Pyetjet dhe përgjigjet në letërsi shqiptarePyetjet dhe përgjigjet në letërsi shqiptare
Pyetjet dhe përgjigjet në letërsi shqiptare
#MesueseAurela Elezaj11.7K vues
BESIMET FETARE NE SHQIPERI !!!BESIMET FETARE NE SHQIPERI !!!
BESIMET FETARE NE SHQIPERI !!!
#MesueseAurela Elezaj22.5K vues
P.historiP.histori
P.histori
Tmerri Cherrave2.2K vues
Kostandin KristoforidhiKostandin Kristoforidhi
Kostandin Kristoforidhi
Martina Shtufi2.4K vues
BESA E BUJARËVE SHQIPTARËBESA E BUJARËVE SHQIPTARË
BESA E BUJARËVE SHQIPTARË
UDHA E SHKRONJAVE - Cambridge International School1.6K vues
Guida turistike, FierGuida turistike, Fier
Guida turistike, Fier
Lili Liljana7.5K vues
Dy Drinat #14Dy Drinat #14
Dy Drinat #14
Essat Bilali3.4K vues
KrishterimiKrishterimi
Krishterimi
Self employed1.1K vues
Kongresi i manastiritKongresi i manastirit
Kongresi i manastirit
Internet VloraAlb1.2K vues

Kryepeshkopi Aleksander sjell ëndrrën e Fan Nolit në Shqipëri

  • 1. Mbledhur nga: M.D @ 2014 / VII Faqe 1 Kryepeshkopi Aleksander, sjell ëndrrën e Fan Nolit në Shqipëri Intervistë me Peshkopin (Arzobispo) Aleksander (Alejandro Fabian Greco). Nxënësi i Fan Nolit dhe pasardhës i Muzakajve (Musauhio). Fe e Atdhe. Lidhjet me origjinën dhe prespektiva e unitetit të ortodoksisë shqiptare. Udhëtimi në Tokën e Shenjtë, Shqipëri. HermesNews - Kryepeshkopi i Buenos Aires, apo Padre Alejandro, siç e thërrasin të gjithë, mori për herë të parë linjën ajrore për në Tiranë, para disa ditësh. Ai e quan një udhëtim drejt "Tokës së Shenjtë". Një kthim drejt origjinës shqiptare, apo arbëreshe, siç u pëlqen ta quajnë njerëzit shpesh herë, kur u duhet t'i referohen një komuniteti emigrantësh që ruan traditë, kulturë dhe vlera të larta njerëzore. Në Argjentinë ka një komunitet prej 1980 shqiptarësh, (arbëresh) të ardhur pas eksodit të madh nga Shqipëria në Itali ë A ë. N ë , ë kryepeshkopi gjatë një bisedë për H N w , ë festojnë ditën e pavarësisë së Shqipërisë ë A ë , ë ë tjera fetare. Për të Shqipëria nuk është vetëm ajo çfarë i atij Rafaele i ka lënë trashëgimi apo ajo çfarë e ëma bijë nga dera e Muzakajve (Musauhio), pasardhës të Skënderbeut i foli për të. Shqipëria është mësimi më i madh dhe amaneti që i la arkitekti i demokracisë shqiptare Fan Noli, mësuesi i tij. Fe e atdhe A është në gjëndje Kisha Ortodokse S ’ ë ë y koncepte në një ?
  • 2. Mbledhur nga: M.D @ 2014 / VII Faqe 2 Padre Alejandro, gjatë një pasditeje vizitoi dhe Kishën Françeskane në Shkodër në muret e se cilës ishin shpërndarë nëpër piktura disa momente të rëndësishme të ruajtjes së fesë kristiane dhe katolike pas ardhjes së komunistëve në pushtet. Puth flamurin shqiptar dhe përulet para kujtimit të të vrarëve në emër të fesë nga rregjimi komunist. Eshtë njohës i gjuhës shqipe, por preferon të degjojë shqip më tepër sesa të flasë, të paktën për tani. "Një ndër projektet e mia është të mësoj mirë gjuhën që t'a flas", thotë ai. Folëm në italisht atë ditë. Gjithsesi është fan i guzhinës shqiptare, sidomos i qofteve dhe djathit kaçkavall, peshkut dhe mishit të qingjit. Padre Alejandro është mik personal i Papa Françesco-s, me të cilën ndajnë origjinën nga Argjentina. Pas Shqipërisë ndalësa tjetër do të jetë dhe Vatikani. Preferon të drekojë mes njerëzve, të ecë mes tyre, i dëgjon me vëmendje dhe u buzëqesh kur e ndalin rrugës dhe i kërkojnë bekim. Ata nuk e njohin, as ai nuk i njeh, por çfarë rëndësie ka kjo për të ? Gjatë pak ditëve qëndrimi në Shqipëri, ai pati takime në Ministrinë e Kulturës, në Galerinë e Arteve, më Kreun e Kishës Ortodokse në Elbasan At Nikolla Marku, me të cilin u njohën më nga afër dhe shkëmbyen ide për projekte të ardhshme. Bën pjesë në projektet e Peshkopit argjentinas kthimi në Shqipëri dhe kjo vjen në një moment kur Kisha Ortodokse Shqiptare ka nevojë për unitet. Në Boston ka dy kisha shqiptare, njëra si pasardhëse e Nolit e tjetra e varur prej Kishës në Shqipëri. Në Shqipëri ka një kishë në Elbasan, që nuk ka marrëdhënie të mira me KOASH. Padër Alejandro (Aleksander) vendos çështjen kombëtare para çdo diversiteti, të jesh shqiptar është nostro rason ’ . Patriotizmi, dashuria për vendlindjen dhe për njerëzit udhëheqin punën e kishës që ai drejton. Nuk ka asnjë dyshim se liturgjia shpejt do të bëhet në gjuhën shqipe dhe për këtë "po mësojmë të flasim shumë mirë shqip", thotë Peshkopi shqiptar i cili sjell në vendlindjen e të parëve dhe një premtim. Një mësim i lashtë, që është trashëguar brez pas brezi. N ’ do të ekzistojë gjithmonë, po kush e di nëse kësaj ëndrra e Fan Nolit do të qëndrojë vërtet në Shqipëri ? //HermesNews ©2014// Arzobispo Aleksander - Kryepeshkopi i shqiptarëve ortodoks