NJEREZ TE ARDHUR NGA YJET

lliret, me emrat e tyre Bardhyl, Yllka, Ylli, banoret e hapësirës se mrekullueshme te quajtur Ylliri, Yll i Ri, Jo me kot e përzgjedhur prej tyre, për veçoritë e saj, për bukuritë, për ujërat, malet, pyjet, liqenet, fushat, lumenjtë, detet, klimën e pakrahasueshme. Dikur i gjithë gadishulli ynë, Ballkani, quhej Ylliri (i deformuar me pas ne Iliri, me “i”, nga greket e romaket, te cilët nuk e shqiptojnë dot Y-ne si Y por si “i”). Ne Yllit i themi Yll, kurse greket Illyos (?!). Çfarë është kjo: ngjashmëri, deformim, vjedhje dhe tjetërsim gjuhe, apo çfarë ?!

Faqe 1/3
NJEREZ TE ARDHUR NGA YJET
Alban Guri Histori, Ilirët
lliret, me emrat e tyre Bardhyl, Yllka, Ylli, banoret e hapësirës se
mrekullueshme te quajtur Ylliri, Yll i Ri,
Jo me kot e përzgjedhur prej tyre, për veçoritë e saj, për bukuritë, për ujërat, malet,
pyjet, liqenet, fushat, lumenjtë, detet, klimën e pakrahasueshme.
Dikur i gjithë gadishulli ynë, Ballkani, quhej Ylliri (i deformuar me pas ne Iliri, me “i”,
nga greket e romaket, te cilët nuk e shqiptojnë dot Y-ne si Y por si “i”). Ne Yllit i themi
Yll, kurse greket Illyos (?!). Çfarë është kjo: ngjashmëri, deformim, vjedhje dhe
tjetërsim gjuhe, apo çfarë ?!
Dëshmia me e qarte e këtij Sekreti misterioz e domethënës, jepet tek afresku i
manastirit te Deçanit, i cili ka qene Kishe shqiptare qe nga shekujt e pare pas Krishtit,
me shume siguri e ndërtuar mbi rrënojat e ndonjë faltore shumë me te hershme.
Faqe 2/3
Ylli i Ri qe përfaqëson njerëz te ardhur nga Yjet, nga Ylli i Ri te me pas u shkatërruan
nga dhuna barbare, nga luftërat. U shkartisen me pleh, me balten, me fekalet qe sollën
shekujt… dhe tani kemi një produkt te jetë te ndotur gjenetikisht e kulturalisht. Sot
kemi mes nesh ca kafshe, qe kulturën, dijen dhe estetiken nuk e dine çfarë është, por
as edhe nuk e duan. U mjafton balta : Ata do mundohen te baltosin çdo gjë, gjithçka.
Gjithçka ?! Ndoshta, por jo Krijimin, jo Yjet.
Ne ketë drejtim ecën dhe na dëshmon shume detaje profesori i nderuar arbëresh
Xhusepe Katapano.
Profesor Xhuzepe Katapano ishte dhe mbetet i vetmi albanolog që studioj në themel
prejardhjen e racës ilire, duke bërë të drithërohen nëpër dekada shumë shkencëtar që
janë marrë apo merren me studimin e antikitetit. Katapano u nis vet drejt Egjyptit për të
parë dhe prekur piramidat, një nga mrekullitë e botës së lashtë, dhe u befasua kur
ndeshi në shenja apo hieroglifë të çuditshme që linin hije dyshimi mbi prejardhjen e
tyre. Jo pak por mbi 40 vjet iu deshën profesorit të nderuar për të bërë këtë zbulim të
jashtëzakonshëm, i cili vjen i përkthyer në gjuhën shqipe me mjeshtëri nga Qemal
Velija. Për të bërë këtë zbulim të jashtëzakonshëm dhe për të vërtetuar se hieroglifët e
piramidave të Egjyptit e kishin bazën tek gjuha ilirishte, Prof. Katapano përdori gjatë
hulumtimit të tij të gjatë, siç shprehet edhe vet, sistemin kritik të krahasimit shkencor të
rrënjëve të shumë gjuhëve tepër të lashta, si “ESKUERA” baske (E-SHKUARA do të
thotë, në shqip, pikërisht: gjuha e së shkuarës); shqipes; gjuhëve hitite, hebraike,
arabe, aramaike dhe të tjerave, veçanërisht të gjuhës kopte - gjuhës liturgjike të të
krishterëve të Egjiptit; si dhe studimet shumëvjeçare të rendit filozofik, etnografik,
mitologjik, historik dhe arkeologjik, natyralist etj. Prof. Katapano hedh poshtë apo
përmbys traditën shkencore, që e paraqet qytetërimin nilotik si një fryt kryqëzimesh
mes 4 racave. Duke u ndalur tek etimologjia e emrit të Thot-it Prof. Katapano
Faqe 3/3
shpjegon, se emri përkon me kuptimin e vet burimor: thot, veta e tretë e të tashmes
dëftore të foljes shqipe thom, thua, thot’. Thot-i, sipas Prof. Katapanos është krijuesi i
hieroglifëve. Ai e ka ndërtuar alfabetin hieroglifik fonetik duke pasur si çelës gjuhën
shqipe. Në këtë aspekt zanafilla e ilirishtes zbret në kohë mjaft më të hershme se ato
që Historia ka përcaktuar; të dhëna që duhet të rikthehen në neolitik dhe ndoshta edhe
në kohë të mëparshme, të afërta me origjinën e qytetërimit të Nilit, i cili, sipas
rezultateve më të kujdesshme të hulumtimeve të fundit dhe studimeve të kryera, fillon
me zhdukjen e Atlantidës (rreth 12.000 vjet më parë); epokë në të cilën duhet të
vendoset pashmangshmërisht shfaqja e parë e vërtetuar e Thotit në Egjypt. Pikërisht,
kjo e bënë të pashmangshme korrigjimin e të dhënave historike, korologjike,
etnologjike, filologjike, me shumë rëndësi.
Shtate parimet e Thotit
Të rizbulosh Thotin, këmbëngul Prof. Katapano, do të thotë të zgjerosh kufijtë e
shkencës që, me dashje apo pa dashje, shpien pashmangshmërisht në metafizikë;
dhe kjo është tepër e rëndësishme për njerëzimin. Sepse, duke rifituar pas shqyrtimit
të çështjes kuptimin e vërtetë të jetës, që është në thelb me natyrë shpirtërore, njeriu
do të jetë në gjendje të shijojë sërish gëzimet e shijes, aromave dhe kundërmimeve të
papërlyera, brenda vezullimit të lavdishëm të Dritës Fillestare.
Filozofia e Thotit, na mëson Prof. Xhuzepe Katapano, ngrihet mbi shtatë parime.
1. Parimi i mendorësisë (Il Principio del Mentalismo)
2. Parimi i Përkitshmërisë (Il Principio della Corrispondenza)
3. Parimi i Vibrimit (Il Principio di Vibrazione)
4. Parimi i Polaritetit (Il Principio di Polarità)
5. Parimi i Ritmit (Il Principio del Ritmo)
6. Parimi i shkakut dhe pasojës (Il Principio di Causa e d’Efetto)
7. Parimi i Gjinisë ( Il Principio del Genere)
Profesor Katapano na mëson, se mbi këto shtatë parime mbështetet e gjithë shkenca
moderne. Duke studiuar aktivitetin e tri herë të madhit Thot (Hermes), Prof. Katapano
parashtron, përtej zbulimeve gjuhësore, filologjike, një të vërtetë të rendit sipëror: Siç
tregon edhe vet, ai i heq Thotit maskën shumëvjeçare të ibisit dhe i kthen fytyrën e
vërtetë: fytyrën boreale të pellazgut, të Ilirit, shëmbëlltyrën e tij të njëmendtë të
udhërrëfyesit më të lartë, të themeluesit të shkencës së lashtë, që përfshinte të gjitha
degët e shkencës moderne, madje edhe të tjera, ende të parizbuluara nga kjo e
fundit./Albanopoli
Viedo: https://youtu.be/DWliIkTKF98
ALBANOPLE - The Capital of
Albans (Illyrians) - The Lost
City – Tirana
Mblodhi: MD (Saturday, April 25, 2015)

Recommandé

Kur nisi sllavizmi e myslimanizmi i shqiptarëve - nga Gani Mehmetaj par
Kur nisi sllavizmi e myslimanizmi i shqiptarëve  - nga Gani MehmetajKur nisi sllavizmi e myslimanizmi i shqiptarëve  - nga Gani Mehmetaj
Kur nisi sllavizmi e myslimanizmi i shqiptarëve - nga Gani MehmetajMarjan Dodaj
482 vues7 diapositives
Virus crea accesos directos y oculta carpetas par
Virus crea accesos directos y oculta carpetasVirus crea accesos directos y oculta carpetas
Virus crea accesos directos y oculta carpetasAlfredo Antonio Rodriguez Torres
300 vues4 diapositives
Reka e Eperme Fshatrat e Rekes se Eperme par
Reka e Eperme  Fshatrat e Rekes se EpermeReka e Eperme  Fshatrat e Rekes se Eperme
Reka e Eperme Fshatrat e Rekes se EpermeMarjan Dodaj
1.8K vues29 diapositives
Air &wave par
Air &waveAir &wave
Air &waveSharan Prakash
666 vues49 diapositives
Albanian Books Collections par
Albanian Books CollectionsAlbanian Books Collections
Albanian Books CollectionsMarjan Dodaj
847 vues11 diapositives
Kur shqipet fluturojne mbi Alpe - Ansambli Shota Switzerland par
Kur shqipet fluturojne mbi Alpe - Ansambli Shota SwitzerlandKur shqipet fluturojne mbi Alpe - Ansambli Shota Switzerland
Kur shqipet fluturojne mbi Alpe - Ansambli Shota SwitzerlandMarjan Dodaj
509 vues18 diapositives

Contenu connexe

Similaire à NJEREZ TE ARDHUR NGA YJET

Vendi i njeriut ne boten e gjalle par
Vendi i njeriut ne boten e gjalleVendi i njeriut ne boten e gjalle
Vendi i njeriut ne boten e gjalleAdelina Dani
2.1K vues10 diapositives
Nostradamusi par
NostradamusiNostradamusi
Nostradamusitancela
610 vues74 diapositives
Prejardheja e shiptarve par
Prejardheja e shiptarvePrejardheja e shiptarve
Prejardheja e shiptarveJURIST
2.8K vues5 diapositives
Hasan tahsini 100 vjet pavaresi par
Hasan tahsini 100 vjet pavaresiHasan tahsini 100 vjet pavaresi
Hasan tahsini 100 vjet pavaresiArdit Bido
1.2K vues19 diapositives
Iliret Ardit Rexhmataj par
Iliret Ardit RexhmatajIliret Ardit Rexhmataj
Iliret Ardit RexhmatajArdit Rexhmataj
7K vues14 diapositives
FILOZOFIA par
FILOZOFIA FILOZOFIA
FILOZOFIA #MesueseAurela Elezaj
25.9K vues35 diapositives

Similaire à NJEREZ TE ARDHUR NGA YJET (20)

Vendi i njeriut ne boten e gjalle par Adelina Dani
Vendi i njeriut ne boten e gjalleVendi i njeriut ne boten e gjalle
Vendi i njeriut ne boten e gjalle
Adelina Dani2.1K vues
Nostradamusi par tancela
NostradamusiNostradamusi
Nostradamusi
tancela610 vues
Prejardheja e shiptarve par JURIST
Prejardheja e shiptarvePrejardheja e shiptarve
Prejardheja e shiptarve
JURIST2.8K vues
Hasan tahsini 100 vjet pavaresi par Ardit Bido
Hasan tahsini 100 vjet pavaresiHasan tahsini 100 vjet pavaresi
Hasan tahsini 100 vjet pavaresi
Ardit Bido1.2K vues
BOTOHET KOLONA E VEPRAVE TË AT ZEF VALENTINIT par Marjan DODAJ
BOTOHET KOLONA E VEPRAVE TË AT ZEF VALENTINITBOTOHET KOLONA E VEPRAVE TË AT ZEF VALENTINIT
BOTOHET KOLONA E VEPRAVE TË AT ZEF VALENTINIT
Marjan DODAJ1K vues
FODILET DHE EVOLUCIONI GJEOLOGJIK par Gersa_a
FODILET DHE EVOLUCIONI GJEOLOGJIKFODILET DHE EVOLUCIONI GJEOLOGJIK
FODILET DHE EVOLUCIONI GJEOLOGJIK
Gersa_a2K vues
Teoria e evolucioni par Erhan Luma
Teoria e evolucioniTeoria e evolucioni
Teoria e evolucioni
Erhan Luma6.7K vues
Kultura dhe civilizimi par Donart Geci
Kultura dhe civilizimiKultura dhe civilizimi
Kultura dhe civilizimi
Donart Geci12.7K vues
Greqia e lashte par Lahe Isufaj
Greqia e lashteGreqia e lashte
Greqia e lashte
Lahe Isufaj37.5K vues
Historia Shkence par Olt Shala
Historia Shkence Historia Shkence
Historia Shkence
Olt Shala4.5K vues
Shkodra autenticiteti-i-perkatesise-kombetare-shqiptare par ali lacej
Shkodra autenticiteti-i-perkatesise-kombetare-shqiptareShkodra autenticiteti-i-perkatesise-kombetare-shqiptare
Shkodra autenticiteti-i-perkatesise-kombetare-shqiptare
ali lacej785 vues
Antikiteti ne Shqiperi ( Pasurite kulturore) par Diana Lamaj
Antikiteti ne Shqiperi ( Pasurite kulturore)Antikiteti ne Shqiperi ( Pasurite kulturore)
Antikiteti ne Shqiperi ( Pasurite kulturore)
Diana Lamaj6.1K vues
Burimet historike par GencRashiti
Burimet historikeBurimet historike
Burimet historike
GencRashiti23.1K vues
Greqia, 695 fshatra shqiptare par Bajram Osmani
Greqia, 695 fshatra shqiptareGreqia, 695 fshatra shqiptare
Greqia, 695 fshatra shqiptare
Bajram Osmani896 vues
Albanian Touristic Guide by SADIONA ABAZAJ par Sadiona Abazaj
Albanian Touristic Guide by SADIONA ABAZAJAlbanian Touristic Guide by SADIONA ABAZAJ
Albanian Touristic Guide by SADIONA ABAZAJ
Sadiona Abazaj3.9K vues

Plus de Marjan Dodaj

Libra te vjeter shqip per shkarkim par
Libra te vjeter shqip per shkarkimLibra te vjeter shqip per shkarkim
Libra te vjeter shqip per shkarkimMarjan Dodaj
1.9K vues1 diapositive
NË BULLGARI - ARBANASI, ATY KU SHQIPJA RRON PREJ 500 VJETËSH. par
NË BULLGARI - ARBANASI, ATY KU SHQIPJA RRON PREJ 500 VJETËSH.NË BULLGARI - ARBANASI, ATY KU SHQIPJA RRON PREJ 500 VJETËSH.
NË BULLGARI - ARBANASI, ATY KU SHQIPJA RRON PREJ 500 VJETËSH.Marjan Dodaj
1.4K vues12 diapositives
Martiret shqiptare par
Martiret shqiptareMartiret shqiptare
Martiret shqiptareMarjan Dodaj
1.1K vues41 diapositives
Akademik Mark Krasniqi -Nderi i Kombit do te mbetet shembull frymezimi (shkri... par
Akademik Mark Krasniqi -Nderi i Kombit do te mbetet shembull frymezimi (shkri...Akademik Mark Krasniqi -Nderi i Kombit do te mbetet shembull frymezimi (shkri...
Akademik Mark Krasniqi -Nderi i Kombit do te mbetet shembull frymezimi (shkri...Marjan Dodaj
729 vues5 diapositives
Shkolla Shqiptare e Vallëzimit `SHOTA` në Zvicër par
Shkolla Shqiptare e Vallëzimit `SHOTA` në ZvicërShkolla Shqiptare e Vallëzimit `SHOTA` në Zvicër
Shkolla Shqiptare e Vallëzimit `SHOTA` në ZvicërMarjan Dodaj
674 vues20 diapositives
RRETH VETURAVE NE KOSOVE par
RRETH VETURAVE NE KOSOVERRETH VETURAVE NE KOSOVE
RRETH VETURAVE NE KOSOVEMarjan Dodaj
6.9K vues14 diapositives

Plus de Marjan Dodaj(16)

Libra te vjeter shqip per shkarkim par Marjan Dodaj
Libra te vjeter shqip per shkarkimLibra te vjeter shqip per shkarkim
Libra te vjeter shqip per shkarkim
Marjan Dodaj1.9K vues
NË BULLGARI - ARBANASI, ATY KU SHQIPJA RRON PREJ 500 VJETËSH. par Marjan Dodaj
NË BULLGARI - ARBANASI, ATY KU SHQIPJA RRON PREJ 500 VJETËSH.NË BULLGARI - ARBANASI, ATY KU SHQIPJA RRON PREJ 500 VJETËSH.
NË BULLGARI - ARBANASI, ATY KU SHQIPJA RRON PREJ 500 VJETËSH.
Marjan Dodaj1.4K vues
Akademik Mark Krasniqi -Nderi i Kombit do te mbetet shembull frymezimi (shkri... par Marjan Dodaj
Akademik Mark Krasniqi -Nderi i Kombit do te mbetet shembull frymezimi (shkri...Akademik Mark Krasniqi -Nderi i Kombit do te mbetet shembull frymezimi (shkri...
Akademik Mark Krasniqi -Nderi i Kombit do te mbetet shembull frymezimi (shkri...
Marjan Dodaj729 vues
Shkolla Shqiptare e Vallëzimit `SHOTA` në Zvicër par Marjan Dodaj
Shkolla Shqiptare e Vallëzimit `SHOTA` në ZvicërShkolla Shqiptare e Vallëzimit `SHOTA` në Zvicër
Shkolla Shqiptare e Vallëzimit `SHOTA` në Zvicër
Marjan Dodaj674 vues
RRETH VETURAVE NE KOSOVE par Marjan Dodaj
RRETH VETURAVE NE KOSOVERRETH VETURAVE NE KOSOVE
RRETH VETURAVE NE KOSOVE
Marjan Dodaj6.9K vues
Saint Rrok Church - Kisha e Shen Rrokut par Marjan Dodaj
Saint Rrok Church - Kisha e Shen RrokutSaint Rrok Church - Kisha e Shen Rrokut
Saint Rrok Church - Kisha e Shen Rrokut
Marjan Dodaj667 vues
Reka e epërme - Fshatrat e Rekës së Epërme par Marjan Dodaj
Reka e epërme - Fshatrat e Rekës së EpërmeReka e epërme - Fshatrat e Rekës së Epërme
Reka e epërme - Fshatrat e Rekës së Epërme
Marjan Dodaj1.3K vues
Kryepeshkopi Aleksander sjell ëndrrën e Fan Nolit në Shqipëri par Marjan Dodaj
Kryepeshkopi Aleksander sjell ëndrrën e Fan Nolit në ShqipëriKryepeshkopi Aleksander sjell ëndrrën e Fan Nolit në Shqipëri
Kryepeshkopi Aleksander sjell ëndrrën e Fan Nolit në Shqipëri
Marjan Dodaj371 vues
DANIEL GAZULLI - NJERIU I VLERAVE ... nga Fritz Radovani par Marjan Dodaj
DANIEL GAZULLI - NJERIU I VLERAVE ... nga Fritz RadovaniDANIEL GAZULLI - NJERIU I VLERAVE ... nga Fritz Radovani
DANIEL GAZULLI - NJERIU I VLERAVE ... nga Fritz Radovani
Marjan Dodaj403 vues
Udhezues per Kodin e Procedures Penale të Kosoves dhe Kodi Penal i Kosoves par Marjan Dodaj
Udhezues per Kodin e Procedures Penale të Kosoves dhe Kodi Penal i KosovesUdhezues per Kodin e Procedures Penale të Kosoves dhe Kodi Penal i Kosoves
Udhezues per Kodin e Procedures Penale të Kosoves dhe Kodi Penal i Kosoves
Marjan Dodaj972 vues
Nje shkrimtar Raguzian i quejtun 'David' ju drejtue Skenderbeut para Senatit ... par Marjan Dodaj
Nje shkrimtar Raguzian i quejtun 'David' ju drejtue Skenderbeut para Senatit ...Nje shkrimtar Raguzian i quejtun 'David' ju drejtue Skenderbeut para Senatit ...
Nje shkrimtar Raguzian i quejtun 'David' ju drejtue Skenderbeut para Senatit ...
Marjan Dodaj822 vues
INFORMACIONET ME TE FUNDIT RRETH KANCERIT NGA Dr JOHN HOPKINS par Marjan Dodaj
INFORMACIONET ME TE FUNDIT RRETH KANCERIT NGA Dr JOHN HOPKINSINFORMACIONET ME TE FUNDIT RRETH KANCERIT NGA Dr JOHN HOPKINS
INFORMACIONET ME TE FUNDIT RRETH KANCERIT NGA Dr JOHN HOPKINS
Marjan Dodaj851 vues
Vëllim poetik nga Daniel GAZULLI par Marjan Dodaj
Vëllim poetik nga Daniel GAZULLIVëllim poetik nga Daniel GAZULLI
Vëllim poetik nga Daniel GAZULLI
Marjan Dodaj457 vues
Nga Fritz Radovani SHQIPNI, QENDRO par Marjan Dodaj
Nga Fritz Radovani SHQIPNI, QENDRONga Fritz Radovani SHQIPNI, QENDRO
Nga Fritz Radovani SHQIPNI, QENDRO
Marjan Dodaj518 vues

NJEREZ TE ARDHUR NGA YJET

 • 1. Faqe 1/3 NJEREZ TE ARDHUR NGA YJET Alban Guri Histori, Ilirët lliret, me emrat e tyre Bardhyl, Yllka, Ylli, banoret e hapësirës se mrekullueshme te quajtur Ylliri, Yll i Ri, Jo me kot e përzgjedhur prej tyre, për veçoritë e saj, për bukuritë, për ujërat, malet, pyjet, liqenet, fushat, lumenjtë, detet, klimën e pakrahasueshme. Dikur i gjithë gadishulli ynë, Ballkani, quhej Ylliri (i deformuar me pas ne Iliri, me “i”, nga greket e romaket, te cilët nuk e shqiptojnë dot Y-ne si Y por si “i”). Ne Yllit i themi Yll, kurse greket Illyos (?!). Çfarë është kjo: ngjashmëri, deformim, vjedhje dhe tjetërsim gjuhe, apo çfarë ?! Dëshmia me e qarte e këtij Sekreti misterioz e domethënës, jepet tek afresku i manastirit te Deçanit, i cili ka qene Kishe shqiptare qe nga shekujt e pare pas Krishtit, me shume siguri e ndërtuar mbi rrënojat e ndonjë faltore shumë me te hershme.
 • 2. Faqe 2/3 Ylli i Ri qe përfaqëson njerëz te ardhur nga Yjet, nga Ylli i Ri te me pas u shkatërruan nga dhuna barbare, nga luftërat. U shkartisen me pleh, me balten, me fekalet qe sollën shekujt… dhe tani kemi një produkt te jetë te ndotur gjenetikisht e kulturalisht. Sot kemi mes nesh ca kafshe, qe kulturën, dijen dhe estetiken nuk e dine çfarë është, por as edhe nuk e duan. U mjafton balta : Ata do mundohen te baltosin çdo gjë, gjithçka. Gjithçka ?! Ndoshta, por jo Krijimin, jo Yjet. Ne ketë drejtim ecën dhe na dëshmon shume detaje profesori i nderuar arbëresh Xhusepe Katapano. Profesor Xhuzepe Katapano ishte dhe mbetet i vetmi albanolog që studioj në themel prejardhjen e racës ilire, duke bërë të drithërohen nëpër dekada shumë shkencëtar që janë marrë apo merren me studimin e antikitetit. Katapano u nis vet drejt Egjyptit për të parë dhe prekur piramidat, një nga mrekullitë e botës së lashtë, dhe u befasua kur ndeshi në shenja apo hieroglifë të çuditshme që linin hije dyshimi mbi prejardhjen e tyre. Jo pak por mbi 40 vjet iu deshën profesorit të nderuar për të bërë këtë zbulim të jashtëzakonshëm, i cili vjen i përkthyer në gjuhën shqipe me mjeshtëri nga Qemal Velija. Për të bërë këtë zbulim të jashtëzakonshëm dhe për të vërtetuar se hieroglifët e piramidave të Egjyptit e kishin bazën tek gjuha ilirishte, Prof. Katapano përdori gjatë hulumtimit të tij të gjatë, siç shprehet edhe vet, sistemin kritik të krahasimit shkencor të rrënjëve të shumë gjuhëve tepër të lashta, si “ESKUERA” baske (E-SHKUARA do të thotë, në shqip, pikërisht: gjuha e së shkuarës); shqipes; gjuhëve hitite, hebraike, arabe, aramaike dhe të tjerave, veçanërisht të gjuhës kopte - gjuhës liturgjike të të krishterëve të Egjiptit; si dhe studimet shumëvjeçare të rendit filozofik, etnografik, mitologjik, historik dhe arkeologjik, natyralist etj. Prof. Katapano hedh poshtë apo përmbys traditën shkencore, që e paraqet qytetërimin nilotik si një fryt kryqëzimesh mes 4 racave. Duke u ndalur tek etimologjia e emrit të Thot-it Prof. Katapano
 • 3. Faqe 3/3 shpjegon, se emri përkon me kuptimin e vet burimor: thot, veta e tretë e të tashmes dëftore të foljes shqipe thom, thua, thot’. Thot-i, sipas Prof. Katapanos është krijuesi i hieroglifëve. Ai e ka ndërtuar alfabetin hieroglifik fonetik duke pasur si çelës gjuhën shqipe. Në këtë aspekt zanafilla e ilirishtes zbret në kohë mjaft më të hershme se ato që Historia ka përcaktuar; të dhëna që duhet të rikthehen në neolitik dhe ndoshta edhe në kohë të mëparshme, të afërta me origjinën e qytetërimit të Nilit, i cili, sipas rezultateve më të kujdesshme të hulumtimeve të fundit dhe studimeve të kryera, fillon me zhdukjen e Atlantidës (rreth 12.000 vjet më parë); epokë në të cilën duhet të vendoset pashmangshmërisht shfaqja e parë e vërtetuar e Thotit në Egjypt. Pikërisht, kjo e bënë të pashmangshme korrigjimin e të dhënave historike, korologjike, etnologjike, filologjike, me shumë rëndësi. Shtate parimet e Thotit Të rizbulosh Thotin, këmbëngul Prof. Katapano, do të thotë të zgjerosh kufijtë e shkencës që, me dashje apo pa dashje, shpien pashmangshmërisht në metafizikë; dhe kjo është tepër e rëndësishme për njerëzimin. Sepse, duke rifituar pas shqyrtimit të çështjes kuptimin e vërtetë të jetës, që është në thelb me natyrë shpirtërore, njeriu do të jetë në gjendje të shijojë sërish gëzimet e shijes, aromave dhe kundërmimeve të papërlyera, brenda vezullimit të lavdishëm të Dritës Fillestare. Filozofia e Thotit, na mëson Prof. Xhuzepe Katapano, ngrihet mbi shtatë parime. 1. Parimi i mendorësisë (Il Principio del Mentalismo) 2. Parimi i Përkitshmërisë (Il Principio della Corrispondenza) 3. Parimi i Vibrimit (Il Principio di Vibrazione) 4. Parimi i Polaritetit (Il Principio di Polarità) 5. Parimi i Ritmit (Il Principio del Ritmo) 6. Parimi i shkakut dhe pasojës (Il Principio di Causa e d’Efetto) 7. Parimi i Gjinisë ( Il Principio del Genere) Profesor Katapano na mëson, se mbi këto shtatë parime mbështetet e gjithë shkenca moderne. Duke studiuar aktivitetin e tri herë të madhit Thot (Hermes), Prof. Katapano parashtron, përtej zbulimeve gjuhësore, filologjike, një të vërtetë të rendit sipëror: Siç tregon edhe vet, ai i heq Thotit maskën shumëvjeçare të ibisit dhe i kthen fytyrën e vërtetë: fytyrën boreale të pellazgut, të Ilirit, shëmbëlltyrën e tij të njëmendtë të udhërrëfyesit më të lartë, të themeluesit të shkencës së lashtë, që përfshinte të gjitha degët e shkencës moderne, madje edhe të tjera, ende të parizbuluara nga kjo e fundit./Albanopoli Viedo: https://youtu.be/DWliIkTKF98 ALBANOPLE - The Capital of Albans (Illyrians) - The Lost City – Tirana Mblodhi: MD (Saturday, April 25, 2015)