Publicité

Stresi

Student à Paradite pushim, Pasdite pa pune, Naten pa gjume
30 May 2013
Publicité

Contenu connexe

Publicité

Stresi

  1. Stresi është një gjendje e pakëndshme e zgjimit emocional dhe fiziologjik që njerëzit provojnë në situata që ata i perceptojnë si të rrezikshme apo kërcënuese për mirëqenien e tyre.Fjala “stres” do të thotë gjëra të ndryshme për njerëz të ndryshëm. Disa njerëz e përcaktojnë stresin si ngjarje apo situata që shkaktojnë tek ata ndjenjën e tensionit, presionit, apo emocionet negative të tilla si ankthi dhe zemërimi .Të tjerët e shohin stresin si reagim ndaj këtyre situatave.
  2. Stresi shkakton pasoja te renda mbi shendetin.Ngrenia e tepruar ose e rralle krijon probleme.
  3. Është e zakonshme për raste të ndjenjes ne adoleshencë të palumtur. Megjithatë, kur hidhërimi zgjat për më shumë se dy javë dhe fatkeqësi të tjera simptomash përvojat e depresionit, atëherë ai ose ajo mund të vuajnë nga depresioni Adoleshenti. Për shkak se më shumë se një në çdo 33 fëmijë dhe një në tetë adoleshentėt vuajnë me depresion,duhet të bisedoni me mjekun tuaj dhe per të parë nëse mund të jetë i riu juaj në depresion. Janë të shumta arsyet se pse një i ri mund të bie në depresion.
  4. Stres nga shoqeria!
  5. Stresi shkakton një sërë sëmundjesh Stresi që kthehet shpesh, që është kohëgjatë apo i thellë, është i dëmshëm dhe mund të sjellë sëmundje. Kjo ka të bëjë me horm-onet e stresit në trup dhe me atë që sistemi nervor i dhembshmërisë mbingarkohet. Një shembull mbi gjendje që kanë të bëjnë me stresin janë çrregullimet hormonale, të cilat mund të çojnë në mbipeshë dhe në rritje të shtypjes së gjakut ose në probleme me zemrën dhe stomakun.
  6. Debatet ne familje shkaktojne stres per te gjithe pjestaret e saj!
  7. Personat qe jane te stresuar : 1- ndjehen keq shpirtërisht shumicën e kohës 2- ndjehen të pa vlerë dhe me mungesë të vetësigurisë 3- janë të angazhuar me mendime negative 4- ndjehen të ngurosur, ndejnë zbrazëti dhe të dëshpërim 5- fajësojnë vetveten dhe ndjehen fajtorë për gjëra pa nevojë 6- kanë vështirësi të koncentrohen apo të marrin vendime 7- janë jashtëzakonisht të zemëruar dhe të padurueshëm 8- zgjohen herët ose kanë problem të flenë 9- hanë shumë dhe shtojnë peshë ose nuk hanë mirë dhe humbasin peshë 10- nuk kënaqen me aktivitete 11- humbasin interesim në marrëdhënie seksuale 12- pinë më shumë se zakonisht cigare, alkool dhe droga të tjera 13- shkëputen nga të tjerët, në vend se të kërkojnë ndihmë dhe përkrahje 14- kanë mendime të shkreta dhe pesimiste
  8. Yogga,nje menyre e mire clirimit nga stresi dhe problemet jetesore!
  9. Stresi,nje nder problemet me te perhapura ne ditet e sotme po shkaterron shume jete njerezish.Ai duhet NDALUAR! Nga: Seona Driza.
Publicité