Ce diaporama a bien été signalé.
Le téléchargement de votre SlideShare est en cours. ×

Projekt fizike

Publicité
Publicité
Publicité
Publicité
Publicité
Publicité
Publicité
Publicité
Publicité
Publicité
Publicité
Publicité
Prochain SlideShare
Projekt Fizik klasa 9
Projekt Fizik klasa 9
Chargement dans…3
×

Consultez-les par la suite

1 sur 14 Publicité
Publicité

Projekt fizike

  1. 1. Tema: Teknologjia e komunikimit pa tel ne telefonine celulare dhe telekomandat,risqet dhe efektet negative te saj. Projekt Fizike
  2. 2. TEKNOLLOGJIA E KOMUNIKIMIT Gjeja me e rendesishme ne jeten humane eshte komunikimi. Ne prehistori, njeriu ne vend te ligjerates perdorte mimiken, levizjet e trupit.Nevoja e njeriut per nje komunikim me te mire, bene qe te zhvillohet ligjerata. Ky ishte nje hap i madh dhe i rendesishem ne evolimin human. Me vone kur njeriu filloi te mesoje te shkruaje, ai mundi te dergoje mesazhe larg baneses se tij. Me zbulimin e elektricitetit, si telefoni dhe me vone pc, sot teknologjia e komunikimit ka arritur nje nivel qe pervec transferimit te mesazheve, por edhe pikturave me ane te videotelefonave. Makina e shekullit XXI, pc,eshte gati ne c'do shtepi dhe po behet nje mjet i nevojshem. Posta e re elektronike, e-mail, ne te cilen mund te dergojme edhe piktura te levizshme, tashme ka zhvlehtesuar posten e letrave. Me ndihmen e sateliteve te shumte, me mund te realizojme lidhje telefonike dhe video ne c'do pjese te botes. Por, teknologjia e komunikimit nuk mbaron ketu. C'do dite zbulohen gjera te reja qe e bejne komunikimin me te lehte.
  3. 3. C’fare eshte komunikimi pa tel? Komunikimi pa tela është një emërtim që përdoret në informatikë për të treguar çdo lloj veprimi elektrik apo elektronik i cili kryhet pa përdorimin e një lidhjeje me tel.Komunikimi i pa tela është përcjellja e informacionit në largësi pa përdorimin e përcjellësve. Largësitë e përfshira mund të jenë të shkurtëra (disa metra si p.sh. në një telekomandë televizori) apo shumë të gjata (mijëra apo madje miliona kilometra për radiokomunikim). Përçimi i pa tela i sinjaleve bën pjesë në degën e telekomunikacionit. Ai përfshin telefonët celularë, ndihmuesit personal digjitl (NPD) etj. Shembuj të tjerë të teknologjisë pa tela përfshijnë njësitë SGV, derëhapësit e garazheve,mausi pa tela dhe tastaturat, televizionin satelitor dhe telefona celular.Në përgjithësi përçimi pa tela përdor radiovalët megjithëkëtë përkufizimi shtrihet edhe në aparate, më pak të përdorur, që shfrytëzojnë rrezatimin infra të kuq apo laserin.
  4. 4. Telefoni Celular Telefoni celular, ose thjesht Celulari, është një aparat komunikimi për telefoninë e lëvizshme, i lidhur me rrjetin telefonik të tokës nepermjet stacioneve të ndryshme komunikacioni. Celulari funksionon vetëm në ato vende ku rrjeti përputhet me frekuencën e valëve te tij. Shpikja e celularit i atribuohet Martin Cooper, një nga inxhinierët më të mirë të shoqërisë Motorola. Martin prezantoi projektin për herë të parë më 3 prill 1973. Përkundër ambicieve të kompanisë, shpikja e re kishte ende shumë elemente që nuk bindnin. Vetëm pas 10 vjetë përpjekjesh, projekti i celularit të parë arriti të zhvillohej deri në atë pikë sa të dilte në treg. Celulari i parë doli në shitje me një çmim rreth 4000 dollarësh.
  5. 5. Menyra se si punojne celularet Funksionimi I telefonis celulare bazohet ne transmetimin e valeve elektomagnetike.Jane valet ne MegaHertz me te cilat transmetohen gjithashtu edhe programet radiofonike dhe televizive.Rrezatimi elektromagnetik qe transmetojne antenat dhe telefonat celular ben pjes ne rrezatimet jo-jonizuese,keto nuk mund te shkatkojne jonizimin e atomeve dhe te thyjen lidhjet kimike qe mbajen te lidhura trupat e ndrhyshe, perfshir ketu edhe ata njerezore, pasi nuk e zoterokne nje energji te tille. =>Telefonia celulare bazohet ne sistemet GSM dhe UMTS(Universal Mobile Telecommunications)duke perfsire bresin e frekuencave nga 900 1800 dhe 2100 MHZ => Sistemi GSM qe funksionon ne Shqiperi I krijuar ne 1987 ne kuader te Politikes se Perbashket Europiane per Telekomunikacionet.
  6. 6. Antenat Brenda qyteteve vendosen antena me fuqi shum te vogel deri ne 22 wat,Keshtu secila mbulon nje zone te kufizuar qe quhet qelize.Antenat jane te ndertuara posacerisht qe te funksionojne brenda zonave te banuara ndersa transmetojne 90% te valeve radio ne menyre horizontale qe te mos perhate pa shkak rrezatimi elekromagnetik.Per antenat te cilat instalohen brenda qyteteve distancat formale te siguris jan 6-7metra ne rrezen para antenes dhe 2metra posht saje.Antenat e telefonis celulare transmetojne perqindjen me te madhe te fuqise se tyre horizonatalisht.Fuqia e antenave te telefonis celuare qe venoset brenda ne qytete eshte shum e ulete deri ne 22wat
  7. 7. Efektete negative te Celularit 1. Perdorimi I celularit ka cuar ne rritjen e numrit te kancerit ne gjendrat pran veshit(gjendrat e peshtymes) 2. Perdorimi I celularit ndikon ne uljen e vetebesimit dhe mund te shkaktoje shum emocione te tjera negative si ankthi dhe stresi 3. Perdorimi I celulareve con ne demtimin dhe shkaterrimin e ADN-se,kjo ADN eshte me e prekshme ndaj mutacioneve dhe ka potenciale per te krijuar qeliza kancerogjene. 4. Perdoruesit e celulareve kan probleme te theksuara me gjumin,insomen,,problemet mendore dhe emocionale 5. Perdorimi I celularit con ne demtimin e barrjeres se trurit.
  8. 8. Perfitimet e perdorimit te celularve 1. Celularet kontaktojne ne menyre direkte me persona te tjere 2. Ne raste nevoje njerzit perdorin celularet e tyre per te keruar ndihme,sepse njerzit kerkojne ndihme ne menyre direkte 3. Celularet ndihmojne njerezit me vetebesimin e tyre,kur nje person ndodhet ne nje situat te mundshme rreziku,nje celular e ben ate te ndihet me I sigurt
  9. 9. Si të mbrohemi nga përdorimi i celularëve, dhe dëmet që shkaktohen nga ai 1. Telefoni celular nuk duhet te perdoret nga femijet nen moshen 12-vjecare,pasi organet e femijeve jan ende ne zhvilluum dhe si te tille jan me te ndjeshem nga valet elektromagnetike 2. Kur telefoni nuk perdoret duhet te mbahet 1m larg 3. Telefoni celular naten nuk duhet te mbahet afer krevatit 4. Mos e perdorin telefonin celular kur ka pak vale apo gjate levizjes se shpejte,me teper komunikoni permes SMS sepse ne kete menyre me pak I nenshtrohen valeve elektromagnetike
  10. 10. Punoi: Matilda Gremi XI-L

×