Ce diaporama a bien été signalé.
Nous utilisons votre profil LinkedIn et vos données d’activité pour vous proposer des publicités personnalisées et pertinentes. Vous pouvez changer vos préférences de publicités à tout moment.

Rektokoliti Ulceroz,Kanceri Kolorektal, Obstruksioni Akut i Kolonit

1 170 vues

Publié le

Tema: Rektokoliti Ulceroz,Kanceri Kolorektal, Obstruksioni Akut i Kolonit
Projekt: Lenda Kirurgji

Publié dans : Santé & Médecine
 • Identifiez-vous pour voir les commentaires

Rektokoliti Ulceroz,Kanceri Kolorektal, Obstruksioni Akut i Kolonit

 1. 1. ULCEROZ, OBSTRUKSIONI AKUT I KOLONIT, KANCERI KOLOREKTAL. PUNUAN: MATILDA GREMI MAJLINDA DIDA OLTION SARACI MARIKELA NURE GR:9 VITI: III PARALELI: III DEGA: INFERMIERI E PERGJITHSHME
 2. 2. REKTOKOLITI ULCEROZ
 3. 3. • KOLITI ULCEROZ ESHTE NJE SEMUNDJE QE SHKAKTON INFLAMACION DHE PLAGE TE QUAJTURA ULCERA NE MUKOZEN E REKTUMIT DHE ZORRES. ULCERAT E KRIJUARA NGA DEMTIMI I MUKOZES SHKAKTOJNE HEMORRAGJI DHE PRODHOJNE MUKUS. GJITHASHTU SHENJE TJETER E INFLAMACIONIT TE MUKOZES SE ZORRES ESHTE EDHE DIARREA. KUR INFLAMACIONI PREK REKTUMIN DHE PJESEN E POSHTME TE ZORRES KEMI TE BEJME NE PROKTIT ULCEROZ. KUR PREK TE GJITHE ZORREN E TRASHE KEMI TE BEJME ME SEMUNDJEN PANKOLIT. • KOLITI ULCEROZ ESHTE I VESHTIRE PER TU DIAGNOSTIKUAR SEPSE SIMPTOMAT JANE TE NGJASHME ME NJE TJETER CRREGULLIM INTESTINAL I QUAJTUR MORBUS CROHN, E CILA NE KRAHASIM ME KOLITIN ULCEROZ SHKAKTON INFLAMACION ME TE THELLE TE MUKOZES DHE PREK PJESE TE TJERA TE ZORRES SI: ZORREN E HOLLE, GOJEN, EZOFAGUN, DHE STOMAKUN.
 4. 4. EPIDEMIOLOGJIA • MUND TE SHFAQET NE TE GJITHA MOSHAT • ME SHUM PREK MOSHEN 15-30 VJEC DHE ME PAK I SHPESHTE MIDIS MOSHES 50-70 VJEC. • PREK NJESOJ BURRAT DHE GRAT FAKTORET • FAKTORET GJENETIK • KUSHTET MJEDISORE
 5. 5. KLINIKA E KOLITIT ULCEROZ • SHENJAT ME TE SHPESHTA TE KOLITIT ULCEROZ JANE DHIMBJE BARKU DHE DIARRE ME PERMBAJTJE HEMORRAGJIKE. PACIENTET GJITHASHTU MUND TE SHFAQIN: -ANEMI(PREJ DALJEVE TE SHPESHTA ME GJAK) -LODHJE(PREJ ANEMISE SE THEKSUAR DHE DIARRESE) -HUMBJE NE PESHE(PREJ DALJEVE TE SHPESHTA JASHTE) -HUMBJE OREKSI – ELEMENT NE LEKURE - HEMORRAGJI REKTALE(GJAK I PASTER I KUQ I NDEZUR) -HUMBJE TE LENGJEVE DHE ELEKTROLITEVE(PREJ DIARRESE) - DHIMBJE TE KYCEVE -PROBLEME NE RRITJE DHE ZHVILLIM(ZAKONISHT KUR SEMUNDJA SHFAQET NE FEMIJERI TE HERSHME) • TEMPERATURE TE LARTE DIARRE ME PERMBAJTJE HEMORRAGJIKE NAUZE DHE DHIMBJE TE FORTA BARKU. • KOLITI ULCEROZ MUND TE SHKAKTOJE EDHE PROBLEME TE TJERA SI; ARTRIT
 6. 6. SI DIAGNOSTIFIKOHET KOLITI ULCEROZ?• EKZAMINIMI FIZK DHE HISTORIA MJEKESORE ZAKONISHT JANE HAPAT E PARE. • EKZAMINIMET LABORATORIKE TE GJAKUT JANE TE NEVOJSHME PER TE PARE NESE PACIENTI KA ANEMI, E CILA MUND TE SHKAKTOHET NGA HEMORRAGJIA NE KOLON OSE REKTUM. TESTET LABORATORIKE MUND TE ZBULOJNE NIVELE TE LARTA TE LEUKOCITEVE, TE CILAT INDIKOJNE PER PRANINE E NJE INFLAMACIONI NE TRUP. • EKZAMINIMI I FECEVE GJITHASHTU MUND TE ZBULOJE PRANINE E LEUKOCITEVE NE TO, TE CILAT INDIKOJNE PER KRIJIMIN E KOLITIT ULCEROZ.MUND TE NDIHMOJE DOKTORIN TE ZBULOJE HEMORRAGJINE DHE INFEKSIONIN NE ZORRE DHE REKTUM SHKAKTUAR NGA BAKTERET, VIRUSET OSE PARAZITET. • KOLONOSKOPIA ESHTE METODA ME E IMTESISHME DHE ME E SIGURTE PER DIAGNOSTIKIMIN E KOLITIT ULCEROZDHE PER PERJASHTIMIN E SITUATAVE TE TJERA SI: MORBUS CROHN, SEMUNDJET DIVERTIKULARE OSE KANCERIN E ZORRES. GJATE EKZAMINIMIT DOKTORIMERR MATERIAL PER BIOPSI NE DISA SEGMENTE TE NDRYSHME TE ZORRES TE CILAT VLERESOHEN NE MIKROSKOP PAS NGJYRIMEVE PERKATESE,
 7. 7. MJEKIMI I KOLITIT ULCEROS • TRAJTIMI I KOLITIT ULCEROZ VARET NGA ASHPERSIA E SEMUNDJES. CDO PACIENT KA SHFAQJE TE NDRYSHME TE SEMUNDJES, KESHTU EDHE TRAJTIMI ESHTE INDIVIDUAL • SUKSEI I KETIJ MJEKIMI ESHTE TE STIMULOJE PERMIRESIMIN DHE TE MBAJE NEN KONTROLL SEMUNDJEN DUKE PERMIRESUAR CILESINE E JETES PER PACIENTIN. NE KOHET E SOTME TE MJEKESISE MODERNE JANE NE DISPOZICION NJE SERE MEDIKAMENTESH SI: • AMINOSALICILATET(SULFASALAZINA) • KORTKOSTEROIDET(METHYLPREDNISON) • IMUNOMODULATORET(AZATHIOPRINE) • KETO DHE MEDIKAMENTE TE TJERA QETESOJNE PACIENTIN NGA DHIMBJET, DIARREA DHE INFEKSIONI.NJE PJESE E MIRE E PACIENTEVE KANE PERIUDHA QETESIMI TE CILAT MUND TE ZGJASIN DISA VITE POR MUND TE RIKTHEHEN PERSERI.
 8. 8. HOSPITALIZIMI • NE DISA RASTE SIMPTOMAT JANE AQ TE ASHPRA SA PACIENTI KA NEVOJE PER HOSPITALIZIM. SI PER SHEMBULL, PACIENTI MUND TE KETE HEMORRAGJI DHE DIARRE TE ASHPER TE CILAT SHKAKTOJNE DEHIDRIM(HUMBJE TE LENGJEVE DHE TE ELEKTOLITEVE). NE KETE RAST DOKTOKRI MUNDOHET TE NDALOJE DIARRENE DHE TE KOMPESOJE HUMBJET E LENGJEVE DHE MINERALEVE NGA HEMORRAGJIA. PACIENTIT MUND TI NEVOJITET NJE DIETE E VECANTE, USHQIM DHE MJEKIM VENOZ DHE NE DISA RASTE MUND TE LINDE NEVOJA E KIRURGJISE.
 9. 9. KIRURGJIA• RRETH 25-45% E RASTEVE ME KOLIT ULCEROZ E KANE TE DETYRUAR TE HEQIN NJE PJESE TE ZORRES OSE TE GJITHE ZORREN PER SHKAK TE HEMORRAGJISE SE SHUMTE, ASHPERSISE SE SEMUNDJES, RUPTURES SE ZORRESDHE RREZIKUT PER KANCER TE KOLONIT. DOKTORI MUND TE REKOMANDOJE HEQJEN E ZORRES KUR TRAJTIMI MEDIKAMENTOZ DESHTON OSE KUR EFEKTET NEGATIVE TE MJEKIMIT ME KORTIKOSTEROIDE UND TE VENE NE RREZIK JETEN E PACIENTIT. • RRETH 5% E PACIENTEVE ME KOLIT ULCEROZ MUND TE DEGJENEROJNE NE KANCER. RRISKU PER KANCER RRITET ME KOHEZGJATJEN E SEMUNDJES DHE SE SA E DEMTUAR ESHTE ZORRA. PER SHEMBULL, NESE NGA SEMUNDJA ESHTE PREKUR VETEM PJESA E POSHTME E ZORRES DHE REKTUMI, RRISKU PER KANCER NUK ESHTE SHUME I LARTE. NESE SEMUNDJA KA PREKUR TE GJITHE ZORREN E TRASHE ATEHER RRISKU PER KANCER ESHTE 32 HERE ME I LARTE SE SA NE SUBJEKTET NORMALE. • NE DISA RASTE NDRYSHIMET PREKANCEROZE NDODHIN NE MUKOZEN E ZORRES, NDRYSHIME TE CILAT QUHEN DISPLAZI. PACIENTET QE KANE DISPLAZI JANE ME TE PRIRUR NE ZHVILLIMIN E KANCERIT TE KOLONIT. • GJATE EKZAMINIMIT ME ENDOSKOPI MJEKU VLERESON SHENJAT DHE MERR MATERIAL
 10. 10. OBSTRUKSIONI AKUT I KOLONIT
 11. 11. • SHKAQET E OBSTRUKSIONIT TE ZORRES SE TRASHE PERFSHIJNE: • KARCINOMA KOLOREKTALE (SHKAKU ME I SHPESHTE LLOGARITET DERI NE 65% TE RASTEVE) • SEMUNDJA DIVERTIKULARE • VOLVULUSI (5%) • HERNIA -INVAGINACIONI I KOLONIT • STRIKTURAT E SHKAKTUARA NGA RADIOTERAPIA , ISKEMIA APO ANASTOMOZAT E MEHERSHME EPIDEMIOLOGJIA: SEMUNDJA ESHTE ME E SHPESHTE NE PACIENTET 40 VJEC .PACIENTET SHPESH KANE BERE ME PARE OPERACIONE ABDOMINALE
 12. 12. EKZAMINIME 1. HEMOGRAMI : ANEMIA MALINJE LEUKOCITEVE-INFLAMATORE 2. UREA DHE ELEKTOLITET 3. TESTET FUNKSIONALE TE HEPARIT 4. GAZRAT NE GJAKUN ARTERIAL : ACIDOZA METABOLIKE MUND TE TREGOJE PER KOMPROMITIMIN E MURIT TE ZORRES 5. RADIOGRAFIA NATIVE E ABDOMENIT 6. RADIOGRAFIA E TORAKSIT : AJRI I LIRE SUGJERON PER PERFORIM 7. SIGMOIDOSKOPIA RIGIDE : MUND TE KONSTATOJE NDRYSHIM OBSTRUKTIV 8. IRIGOGRAFIA ME GASTROGRAFIN
 13. 13. MANIFESTIME KLINIKE 1. DHIMBJE NE ABDOMENIN E POSHTEM, DHIMBJA ESHTE GRADUALE ME NATYRE SPASTIKE ,NE FORME KRAMPESH INTERMITENTE . KRAMPET JANE ME PAK TE SHPESHTA SE NE ILEUSIN E ZORRES SE HOLLE 2. KOSTIPACION ABSOLUT / EDHE GAZRAT 3. VJELLJA FEKULENTE 4. HUMBJE PESHE 5. DEHIDRIM 6. SHOKU PER SHKAK TE SEPSËS PAS PERFORIMIT 7. DISTENZION ABDOMINAL 8. ABDOMEN TIMPANIK 9. NDJESHMERIA : POSAÇERISHT NE FOSËN ILIAKE TE DJATHTE – 10. CEKUMI ESHTE PJESA ME E RREZIKUAR PER TE PERFORUAR TE OBSTRUKSIONI 11. TONET PERISTALTIKE TE ZORRES 12. HEPATOMEGALI : METASTAZA 13. MASE E PALPUESHME REKTALE : TUMOR APO MASE INFLAMATORE
 14. 14. DIAGNOZA DIFERENCIALE : OBSTRUKSIONI I ZORRES SE HOLLE : LEZIONET E KOLONIT TE DJATHTE MUND TE IMITOJNE OBSTRUKSIONIN E ZORRES SE HOLLE PSEUDOOBSTRUKSIONI • TRAJTIMI • HOSPITALIZIMI • ASGJE PERMES GOJES • ANALGJEZIONI • REANIMIMI ME LENGJE • TUBI NAZOGASTRIK • KATETERIZIMI URINAR ME PERCJELLJE TE RREGULLT TE LENGJEVE • NESE KA SHENJA KLINIKE QE SUGJEROJNE KOMPROMITIM TE ZORRES (FRYRJE ENORME E KOLONIT NE RADIOGRAFINE NATIVE TE ABDOMENIT DHE PERITONIT TE LOKALIZUAR APO DIFUZ ) PACIENTIT DUHET TI JEPEN ANTIBIOTIKE (CEFUROXIME 1.5G METRONITAZOLE 500MG I.V) DHE PAS REANIMIMIT TE DERGOHET PER NDERHYRJE KIRURGJIKALE.
 15. 15. KANCERI KOLOREKAL
 16. 16. ANATOMIA E KOLONIT • KOLONI KA FILLIMIN NGA VALVULA ILEOCEKALE DHE SHTRIHET DERI NE ANUS. MESATARISHT KA NJE GJATESI 160 CM, ME REFERENCA QE E PERCAKTOJNE NGA 112 CM DERI 180CM. • EMBRIOLOGJIKISHT FILLON TE KRIJOHET NE JAVEN E KATERT TE GESTACIONIT PER TE MARRE FORMEN PERFUNDIMTARE NE JAVEN E DHJETE. SIPAS ANATOMISE E FUNKSIONIT NDAHET NE COLON, RECTUM DHE ANUS. • MURI I KOLONIT PERBEHET NGA : • MUKOZA • SUBMUKOZA • SHTRESA MUSKULARE E BRENDSHME (CIRKULARE) • SHTRESA MUSKULARE E JASHTME (LONGITUDINAL, TAENIAT) • SEROZA
 17. 17. VECORITE, VASKULARIZIMI, INERVIMI • CEKUMI PERBEN PJESEN ME TE GJERE TE KOLONIT (Ø 8 CM) QE KA DHE MURIN ME TE HOLLE, QE E BEN CEKUMIN TE PRIRUR PER PERFORACIONE, POR JO PER OBSTRUKSIONE. • SIGMA (INTRAPERITONEALE) ESHTE PJESA ME E NGUSHTE DHE ME E HOLLE E KOLONIT, QE E BEN TE PRIRUR PER OBSTRUKSIONE. • VASKULARIZIMI I KOLONIT BEHET NGA A. MESENTERICA SUPERIOR DHE A. MESENTERICA INFERIOR. PJESET TERMINALE TE ARTERIEVE ANASTOMOZOJNE ME NJERATJETREN NEPERMJET PLEXIT TE DRUMMOND. HARKU I RIOLANIT LIDH A.COLICA MEDIA ME A. COLICA SINISTRA • INERVIMI I KOLONIT BEHET NGA NERVAT SIMPATIKE E PARASIMPATIKE, QE DALIN RESPEKTIVISHT T6- T12 DHE L1- L3 PER FIZIOLOGJIA: • SHKEMBIMI I LENGJEVE E ELEKTROLITEVE • ACIDET YNDURORE ME ZIXHIR TE SHKURTER (ACETATE, BUTIRATE, PROPRIONATE) • NGARKESA BAKTERIALE • GAZI INTRALUMINAL KOLIK • LEVIZSHMERIA, DEFEKIMI, KONTINENCA
 18. 18. EPIDEMIOLOGJIA E KANCERIT TE KOLONIT • KANCERI I KOLONIT ZE VENDIN E TRETE TEK MESHKUJT DHE VENDIN E DYTE TEK FEMRAT, DHE MOSHA ME E RREZIKUARESHTE 65-74 VJEC. CDO VIT PER 100000 PERSONA KEMI NJE RAPORT 40:1 MESHKUJ/ FEMRA SI RASTE TE REJA, NDERSA NUMRI I VDEKJEVE QENDRON NE NJE RAPORT 14:8 MESHKUJ/FEMRA PER 100000 PERSONA CDO VITE, NUMRI ME I LART I VDEKJES ESHTE PER MOSHEN 75-84 VJEC. • GJAT VITIT 2016 JAN ZBULUAR 135,430 RASTE TE REJA DHE KEMI PATUR 50,260 VDEKJE • SIPAS GLOBOCAN 2012 VENDET ME INCIDENC ME TE LART JANE AUSTRALIA DHE ZELANDA E RE, AMERIKA E VERIUT DHE EUROPA. NDERSA VENDET ME INCIDENC ME TE ULET JAN NE NE AFRIKEN JUGORE DHE QENDRORE
 19. 19. FAKTORET RRISKUES 1) HISTORIT FAMILJARE: 70-75% TE RASTEVE, PACIENTET QE KAN PASUR NJE HISTORI FAMILJARE ME KANCERIN KOLOREKTAL. SIPAS DISA STATISTIKAVE 1:8 PACIENT PREKEN NGA KJO SEMUNDJE NEQOFTESE KISHIN 1 FAMILJAR TE PREKUR DHE 5:7 PACIENT PREKEN NEQOFTESE DO TE KISHIN 2 FAMILJAR TE PREKUR NGA KANCERI. 2) MUTAGJENEZA – ZHVILLIMI I KANCERIT TE KOLONIT MBESHTETET TEK STRUKURA INICIM- PROMOVIM. SIPAS KESAJ TEORIE FAKTORET INICUES JANE ATO QE NDERVEPROJNE DIREKT ME ADN, DHE ME PAS FAKTORET PROMOVUES QE NE VETVETE NUK JANE MUTANT POR STIMULOJNE RRITJEN E QELIZAVE TASHME ME MUTACION 3) POLIPET ADENOMATOZE FAMILJARE(FAP)- 5%-10% TE RASTEVE JANE PERGJEGJESE PER RASTETE ME KANCERIN E KOLITIT. ËSHTË NJË ÇRREGULLIM AUTOSOMAL DOMINANT I DIAGNOSTIKUAR KUR PACIENTI KA MË SHUMË SE 100 POLIPE ADENOMATOZE NË KOLON OSE KUR NJË PJESËTAR I NJË FAMILJEJE ME FAP KA NJË NUMËR ÇFARËDO ADENOMASH KOLONIKE. MOSHA MESATARE E ZBULIMIT TË NJË PACIENTI ME FAP ËSHTË 28 VJEÇ,KURSE MOSHA MESATARE E ZBULIMIT TË KANCERIT SI RRJEDHOJË E FAP ËSHTË 39 VJEÇ.
 20. 20. • FAP GJITHASHTU PËRFSHIN : A)SINDROMA TURCOT- FORMA ME E LEHTE, E CILA ESHTE E LIDHUR ME TUMORET INTRAKRANIALE B)SINDROMA GARDNER- PERVEC POLIPEVE KOLIKE KARAKTERIZOHET EDHE ME MANIFESTIME TE TILLA SI OSTEOMA, TUMORET DESMOIDS DHE FIBROMATOSA MESENTERIE C) SINDROMA PEUTZ-JEGHERS-PARAQITETE ME POLIP NE ZORREN E HOLLE,KOLONIT TE CILAT JANE HAMARTOMA DHE NJOLLA NGJYRE KAFE NE LEKUREN PERRETH BUZEVE D) POLIPOZA JUVENILE-SHFAQET QE NE MOSHE TE RE.KONSIDEROHET SIN JE GJENDJE PREKANCERORE E KANCERI TE KOLOREKTAL 4) SINDROM E LYNCH-ESHE NJE POLIP JO HEREDITARE. AJO SHKAKTON 2%-4% TE RASTE TE KANCERIT KOLOREKTAL, RREZIKU PER VDEKJE ESHTE 80% POR GJITHESESI VARET SE CILI GEN ESHTE I PREKUR.FEMRAT JAN ME TE PREKURA NE KETE RAST. KANCERA TE TJERA TE CILAT JAN TE LIDHURA ME SINDROMEN LYNCHIT SI
 21. 21. 6) KOLITI ULCEROZ-INCIDENCA E KANCERIT NË TË SËMURËT ME HISTORI 20- VJEÇARE TË KOLITIT ULÇEROZ ËSHTË RRETH 10%. DISPLAZIA PARAPRIN KANCERIN DHE ËSHTË ZBULUAR NË BIOPSITË E PËRSËRITURA TË MARRA NË MUKOZËN E KOLONIT. AFËRSISHT 35% E KËTYRE KANCEREVE JANË TË STADIT C DHE D SIPAS DUKES, SEPSE JANË TË VËSHTIRË PËR T’U KAPUR NË FAZËN FILLESTARE. METODA MË EFEKTIVE PËR PARANDALIMIN E KANCERIT NË TË SËMURËT ME KOLIT ULÇEROZ ËSHTË REZEKSIONI KOLIK SAPO ËSHTË SHFAQUR DISPLAZIA. RREZIKU I KANCERIT NË PRANI TË DISPLAZISË ËSHTË 30%. 7) MORHUS CROHN-NË TË SËMURËT ME HISTORI MBI 20 VJET TË M.CROHN INCIDENCA E KANCERIT ËSHTË 7%. PJESA MË E MADHE E KANCEREVE JANË GJETUR NË PJESËN E EKSKLUDUAR TË KOLONIT PASI I SËMURI KA BËRË BY-PASS. PACIENTËT NË KËTË SËMUNDJE TË CILËT KANË STENOZË FIBROTIKE, KANË NJË INCIDENCË LEHTËSISHT MË TË LARTË PËR ADENOKARCINOMA NË NIVEL TË NGUSHTIMIT. PRANDAJ PARA SE TË BËHET PLASTIKA E STRIKTURËS ËSHTË MIRË TË MERRET BIOPSI NË KËTË NIVEL. SI PËRFUNDIM MUND TË THEMI SE INCIDENCA E KANCERIT NË TË SËMURËT ME CROHN ËSHTË LEHTËSISHT MË E LARTË SE NË POPULLATËN E GJERË. 8) PRANIA E SHTUAR E BILES DHE ACIDEVE BILIARE NE KOLON 9) KOLECISTEKTOMIA-FEMRAT JANE ME TE RRISKUARA PER TE PARAQITUR NJE KANCER TE DJATHTE KOLIK PAS KOLECISTEKTOMISE 10) DIETAT USHQIMORE: DIETAT TE CILAT KANE NJE PERMBAJTJE SHUM TE LART TE MISHIT TE KUQ DHE MISHIT TE PERPUNUAR MUND TE RRISIN RRISKUN PER KANCERIN KOLOREKTAL SE BASHKU ME GATIMIN I MISHIT NE NJE TEMPERATURE TE LART TE CILAT KRIJON KIMIKATE. DIETAT TE CILAT JAN TE PASURA ME FRUTA DHE PERIME DHE ME USHQIME ME FIBRA ULIN RRISKUN PER KANCER KOLOREKTAL.
 22. 22. HISTOLOGJIA, FORMAT MAKROSKOPIKE. 1) TIPI POLIPOID ( OSE VEGETANT) QË KARAKTERIZOHET NGA RRITJE EKZOFITE OSE ENDOLUMINALE DHE QË LOKALIZOHET MË TEPËR NË CEKUM, KOLON ASCENDENS DHE TRANSVERS. SHOQËROHET GJATË RRITJES ME ZHVILLIMIN E NJË SHTRATI VASKULAR I CILI KUR NUK ARRIN TA FURNIZOJË ME GJAK, MASA MUND TË NEKROTIZOHET, TË ULÇEROHET DHE TË JAPË HEMORRAGJI. 2) TIPI INFILTRATIV ËSHTË KARAKTERISTIKË PËR KOLONIN E MAJTË DHE INVADON MURIN INTESTINAL NË MËNYRË ANULARE DUKE DHËNË OBSTRUKSION. 3) TIPI ULCERATIV QË ËSHTË NË VETVETE NJË LEZION ULÇERATIV I RRAFSHËT DHE INFILTRON MUKOZËN DHE SHTRESAT NËN TË. KARAKTERISTIKE ËSHTË SHFAQJA E KËSAJ FORME NË TERREN TË KOLITIT ULÇEROZ. 4) TIPI SKIRROZE TEPËR E RRALLË KA KARAKTERISTIKË INFILTRIMIN E SHTRIRË TË GJITHË PARETIT TË ZORRËS PA ULÇERIM TË MUKOZËS.
 23. 23. PERHAPJA E KANCERIT KOLO-REKTAL: • PER CONTINUITATE(PERHAPJE DIREKTE)- TUMORI PERHAPET ME MENYRE HORIZONTALE DHE RRETHORE NE MURIN E ZORRES DHE ME RRITJE VERTIKALE INFILTRON SHTRESAT E PARETIT TE ZORRES SI DHE ORGANET FQINJE • RRUGA LIMFOGJENE- BEHET PERHAPJA NE LIMFONODULAT E SEGMENTIIT PERKATE TE ZORRES • RRUGA HEMATOGJENE-NEPERMJET QARKULLIMIT PORTAL DHE KAVAL BEHET PERHAPJA NE HEPAR DHE PULMONE POR MUND TE PERHAPET EDHE NE ORGANE TE TKERA • PERHAPJA TRANSPERITONEALE- BEHET ME ANE TE QELIZAVE NEOPLAZIKE, TE CILAT VIEN NE KAVITETIN PERITONEAL DHE ATY IMPLANTOJNE TUMORIN.
 24. 24. DIAGNOZA E KANCERIT KOLOREKTAL • KOLONOSKOPIA-ESHTE EKZAMINIMI BAZE POR LOKALIZMI ME SAKTESI I NIVELIT TE LEZIONI ESHTE I VESHTIRE • EKOGRAFIA- NDIHMON NE STADIFIKIMIN E KANCERIT TE KOLONIT, SIDOMOS PER LIMFONODULAT DHE METASTAZAT • SKANERI ABDOMINAL-BEN STADIFIKIM E SAKTE TE KANCERIT KOLOREKTAL DHE NDIHMON NE TRAJTIMIN KIRURGJIKAL • IRRIGOGRAFIA ME CONTRAST TE DYFSHIT-NJE NGA EKZAMINIMET KRYESORE TE DIAGNOZEZ SE SEMUNDJES, E CILA KERKON PERGATITJE TE ZORRES ME KLIZMA • BIOPSIA-KONSISTON NE MARRJEN E DISA QELIZAVE NGA MASA TUMORALE PER TI BER STUDIM • EKZAMINIMI DIGITAL REKTAL(TOUCHER RECTAL) • FECE PER GJAK OKULT • ANTITRUPAT PER HEMOGLOBINEN HUMANE NE FECE • SIGMOIDOSKOPIA- SHERBEN PER TE PARE PAMJEN BRENDA TE REKTUMIT PER KANCER • MARKERAT TUMORAL • EKZAMINIMI I PERGJITHSHEM: KERKON SI RUTINE EKG, VLERSIMIN PULMONAR, VLERSIMIN E HEMOGLOBINES, VLERSIMIN E FUNKSIONIT RENAL DHE BIOKIMIN E PLOTE TE GJAKUT
 25. 25. FAZAT E KANCERIT KOLOREKTAL • FAZA 0( TUMOR NE SITU)- KANCERI GJENDET VETEM NE SHTRESEN ME TE BRENDSHME TE KOLONIT OSE REKTUMIT • FAZA 1- TUMORI ESHTE ZHVILLUAR NE MURIN E BRENDSHEM TE KOLONIT OSE TE REKTUMIT, AI NUK KA KALUAR PERMS MURIT. • FAZA 2- TUMORI ESHTE ZGJERUAR EDHE ME THELLE NE OSE PERMS MURIT TE KOLONIT OSE REKTUMIT, AJO MUND TE KETE PUSHTUAR INDIN NE AFERSI POR QELIZAT E KANCERIT NUK JANE SHPERNDAR NE NYJET LIMFATIKE • FAZA 3- KANCERI ESHTE SHPERNDAR NE NYJET LIMFATIKE NE AFERSI POR JO NE PJESET E TJERA TE ORGANIZMIT. • FAZA 4- KANCERI ESHTE SHPERNDAR NE PJESE TE TJERAT TE ORGANIZMIT SI NE HEPAR OSE PULMONE.
 26. 26. STADET E TUMORIT KOLOREKTAL • KLASIFIKIMI I STADEVE MBËSHTETET NË SISTEMIN NDËRKOMBËTAR TNM. • ME KËTË RAST GJYKOHET MBI ZGJERIMIN E TUMORIT(T), INVADIMIN E NYJAVE LIMFATIKE (N) DHE EVENTUALISHT METASTAZAT E PRANISHME (M). • KANCERI I ZORRËVE KLASIFIKOHET SI NË VIJIM: • T0 S’KA PREZENCË TUMORI • T1 TUMORI ËSHTË I KUFIZUAR NË SHTRESËN MË TË BRENDSHME TË MURIT TË ZORRËS • T2 TUMORI ËSHTË PËRHAPUR DERI NË SHTRESËN MUSKULORE TË MURIT TË ZORRËS • T3 TUMORI ËSHTË PËRHAPUR NËPËR TË GJITHA SHTRESAT E MURIT TË ZORRËS • T4 TUMORI KA DEPËRTUAR NË INDET FQINJE • TX PËRHAPJA E TUMORIT NUK MUND TË GJYKOHET • N0 NUK KA NYJA LIMFATIKE TË INVADUARA • N1 TUMORI KA INVADUAR NJË DERI TRE NYJA FQINJE LIMFATIKE • N2 TUMORI KA INVADUAR KATËR OSE MË SHUMË NYJA FQINJE LIMFATIKE • NX PËR INVADIMIN E NYJAVE LIMFATIKE NUK MUND TË GJYKOHET • M0 NUK KA METASTAZA • M1 METASTAZA NË ORGANE TË TJERA, PËR SHEMBULL NË MËLÇI OSE MUSHKËRI • MX PRANIA E METASTAZAVE NUK MUND TË GJYKOHET
 27. 27. KLINIKA: SIMPTOMA JO SPECIFIKE SIMPTOMA SPECIFIKE Simptoma qe lidhen me interesimin e organeve fqinje ASTENI Crregullimet e Defekacionit si Konstipacion, Diarre dhe alternimi I tyre Urine me ere te keqe,me flluska gazi si pasoje e infiltrimit te vezikes urinare ose te fistules rektovezikulare ANOREKSI Rektorragji si Melene apo Gjaku Okult ne Fece shpeshhere e perzier me mukus DIZURI DHIMBJE ABDOMINALE HEMATURI HUMBJE NE PESHE VESHTIRESI RESPIRATORE ANEMI
 28. 28. NDERLIKIMET E KANCERIT KOLOREKTAL 1) OKLUZIONI INTESTINAL- ESHTE NJE PENGESE ANORMALE NE PROGRESIN E INTESTINIT, AI SHOQEROHET ME NJE NDRYSHIM TE PERSITALTIKES INTESTINALE, NDRYSHIME VASKULARE TE INTESTINIT DHE ME STRANGULIN.KJO NDODH ME SHUM NE TUMORET E FLEKSURES LIENALE DHE REKTOSIGMOIDIENEN DHE SHKAKTOHET NGA MBYLLJA E PLOTE E LUMENIT TE ZORRES NGA TUMORI 2) PERITONITI I LOKALIZUAR OSE I GJENERALIZUAR- SHKAKTOHET NGA PERFORACIONI I ZORRES NGA TUMORI QE INFILTRON DHE ME VONE PERFORON MURIN E ZORRES, DUKE DERDHUR PERMBAJTJEN E SAJ NE KAVITETIN PERITONEAL 3) FISTULAT ME ORGANET KAVITARE FQINJE(VEZIKEN URINARE, STOMAKUN,ZORREN,VAGINEN) JANE NDERLIKIME TE FORMAVE TE AVANCUARA TE KANCERIT TE KOLONIT. 4) HERNIE INGUINALE-SI PASOJ E SHTYPJES SE ORGANEVE FQINJ SI: URETRA, FSHIKEZA URINARE SI REZULTAT I RRITJES SE MASES TUMORALE.
 29. 29. TRAJTIMI KIRURGJIKAL • ESHTE E VETMJA MENYRE EFEKTIVE E MJEKIMIT, KA EFEKT KURATIV I CILI KONSISTON NE HEQJEN E TUMORIT NE KUFIJ TE SHENDOSH, • REZEKSION KURATIVE NENKUPTON HEQJEN E SEMGMENTIT TE GJAT TE ZORRES PER SHKAK TE PRANIS SE LIMFONUDULAVE DUKE RIVENDOSUR KALUESHMERIN E ZORRES. • KIRURGJIA PALIATIVE BEN RIVENDOSJEN E TRANZITIT INTESTINAL PA HEQUR TUMORIN NE KUFIJ TE SHENDOSH • KOLOSTOMIA ESHTE NJE ZGJIDHJE PALLIATIVE QE KONSISTON NE EKSTERIORIZIMIN NE LEKUR E ABDOMENIT TE KOLONIT DUKE VENDOSUR TRANZITIN INTESTINAL
 30. 30. KIMIOTERAPIA: 5-FU(5-FLUORURACILI) SHUMICEN E RASTEVE PERDORET BASHKE ME ACIDIN FOLINIK OSE PREPARATET E TJERA DHE JEP EFEKTE POSITIVE RREZATIMI • TERAPIA RREZATUESE PERDOR ENERGJI TE LARTE PER TE SHKATERRUAR QELIZAT KANCEROZE EDHE PSE KJO KONSIDEROHET ZAKONISHT SI RADIOREZISTENT, RREZATIMI LEHTESON SHENJAT DHE SIMPTOMAT DHE QETESON VECANERISHT DHIMBJEN. IMUNOTERAPIA • CORYNEBACTERIUM PARVUM • CITOKINE-INTERLEUKINE 2- AKTIVIZZON LIMFOCITETE KILLER PER SHKATERRIMIN E QELIZAVE TUMORALE, APLIKOHET VETEM OSE BASHK ME RREGULLATIRET E TJER TE RRITJES QELIZORE SI INTERFERONI
 31. 31. MASAT PARANDALUESE: • REKOMANDOHET NDRYSHIMI NE MENYREN E USHQYERJES, KONSISTON NE KONSUMIMIN E DRITHERAVE, PERIMEVE, FRUAVE DHE REDUKTIMIN E MISHIT TE KUQ • REALIZIMI I AKTIVITETEVE FIZIK • MARRJA E ASPIRINES DHE ONSENAL(ANTI INFLAMATOR JOSTEROIDE) TE CILET ULIN INCIDENCE E POLIPEVE KOLOREKTALE. • MARRJA E VITAMINES D E CILA UL INCIDENCE E KANCERIT KOLOREKTAL • NGA MOSHA 50-75 VJEC REKOMANDOHET TE BEHET CDO DY VJETE FECE OKULT, SIGMOIDOSKOPI CDO 5 VJET , KOLONOSKOPI CDO 10VJET, NE RASTE ME INCIDENC TE LARTE EKZAMINIMET DUHET TE
 32. 32. REFERENCA • SEMIOTIKA KIRUGJIKAL-UNIVERSITETI I MJEKESISE PROF, ASC, ETMONT CELIKU • KIRURGJIA SPECIALE- DR. SHK.MJEK. SKENDER TOPI; PROF. ASC. DR. ILIA MAZNIKU; ALBANA CELA • CANCER STAT FACTS: COLON AND RECTUM CANCER - HTTPS://SEER.CANCER.GOV/STATFACTS/HTML/COLORECT.HTML • COLORECTAL CANCER: EPIDEMIOLOGY, RISK FACTORS, AND HEALTH SERVICES HTTPS://WWW.NCBI.NLM.NIH.GOV/PMC/ARTICLES/PMC2780097/ • COLORECTAL CANCER RISK FACTORS - HTTPS://WWW.CANCER.ORG/CANCER/COLON-RECTAL- CANCER/CAUSES-RISKS-PREVENTION/RISK-FACTORS.HTML • COLORECTAL STAGES - HTTPS://COLONCANCERFOUNDATION.ORG/ABOUT_COLON_CANCER/STAGES.HTML • OBSTRUKSIONI AKUT REKTAL HTTPS://ISSUU.COM/VKRASNIQI/DOCS/NAME7FAD84 • WHAT ARE CROHN'S & COLITIS? HTTP://WWW.CROHNSCOLITISFOUNDATION.ORG/WHAT-ARE-CROHNS-AND- COLITIS/ • KOLITI,, SIMPTOMAT DHE TRAJTIMI HTTP://WWW.GAZETADITA.AL/STRESI-DHE-USHQIMET-E-THATA-NXISIN-SHFAQJEN-E-KOLITIT/ • SEMUNDJET KIRURGJIKALE TE KOLONIT, REKTUMIT DHE ANUSIT HTTPS://ISSUU.COM/VKRASNIQI/DOCS/NAME7FAD84
 33. 33. JU FALEMINDERIT

×