Publicité

Afrika

18 Jun 2017
Publicité

Contenu connexe

Publicité
Publicité

Afrika

 1. AFRIKA Projekt ne Gjeografi
 2. Pozita gjeografike e Afrikes  Afrika është njëri nga kontinentet e rruzullit tokësor. Ndryshe është i njohur edhe si kontinenti i zi. Origjina e emrit Afrikë vjen nga gjuha barbare të cilët janë popull kavkasoid i Afrikës veriore  Ajo shtrihet në të dy anët e Ekuatorit .  Pikat ekstreme të Afrikës janë Kepi i Bardhe në veri,Kepi Agulhas në jug,Kepi Guardafui në lindje dhe Kepi i Gjelbër në perëndim
 3. Relievi  Afrika është një kontinent i një rrafshnalte, e cila ngritët pjerrët nga oqeanet që e rrethojnë, në pjesën më të madhe.  Mali Kilimanxharo  Malet Atlas  Rrafshnalta e Afrikës Lindore  Rrafshnalta Jugafrikane
 4. Malet Atlas dhe Saharaja Malet Atlas janë malet e vetme të reja në Afrikë. Përafërsisht përfshijnë një sipërfaqe prej 800 000 km². Shtrihen në veriperëndim të Afrikës (Magreb). Janë të gjata afër 2000 km. Sahara është shkretetira e dytë për nga madhësia pas Antartikut në botë, me 9 000 000 km² e cila gjendet në veri të Afrikës. Sipërfaqja e Saharasë është përafërsisht sa 50 shtetet e ShBA –ve.
 5. Sudani dhe Baseni I Kongos Shtrihet mes Saharasë në veri dhe savaneve në jug dhe Oqeanit Atlantik në perëndim dhe Detit të Kuq në lindje. Ka rreth 3 milion km². Ka lartësi mbidetare 200–400 m Baseni i Kongos ndodhet rreth lumit Kongo (Zaire), në Afrikën ekuatoriale. Ka një sipërfaqe prej 3,7 milionë km². Këtu rriten pyjet tropikale, me bimësi të rrallë dhe të vrullshme.
 6. Rajonet e Afrikes  -Afrika Mesdhetare  -Afrika Sudaneze  -Afrika Perendimore  -Afrika Qendrore Ekuatoriale  -Afrika Lindore  -Afrika Jugore
 7. Klima  Klima ekuatoriale  Klima sub- ekuatoriale  Klima tropikale  Klima sub-tropikale
 8. Hidrografia  Afrika ka një rrjet të pasur me lumenj dhe liqene. Shpërndarja e lumenjve dhe e liqeneve nuk paraqitet e njëjtë. Pjesa më e madhe e lumenjve të Afrikës, si : kogo, nigeri, Oranzhi dhe Senegali, derdhen në Oqeanin Atlantik, lumi Zambezi dhe Limpopo d erdhen në Oqeanin Indian dhe lumi Nil në Detin Mesdhe.
 9. Bimesia  Kontinenti afrikan ka bimësi të zhvilluar. Zonat bimore janë : zona e bimësisë mesdhetare, shkretinore, savanet, stepat dhe pyjet e lagështa ekuatoriale.  Në Afrikë ka shumë liqene shkretinore (shote) të përhapura kryesisht në pjesën veriperëndimore të kontinentit. Në pjesën jugore të Saharasë shtrihet LIQENI i CADIT, sipërfaqja e të cilit ndryshon nga 11
 10. Fauna  Kontinenti i Afrikës shquhet me një faune të pasur ka gjarpërinj helmues nder me të medhenjetit në botë ka, luana, tigra, deve, makusha. Kontinenti i Afrikës është i pasur edhe me majmun, gjirafa, ka edhe luan, etj.
 11. Popullsia  Afrika ka një popullatë prej 1.111 miliardë (2013). Aty popullsia ndahet në dy grupe : negroide dhe jonegroide.  Popullsia negroide zë 2/3 e popullsisë së përgjithshme të Afrikës. Ajo ndahet në sudanitë dhe bantuidë. Sudanitët jetojnë kryesisht në Sahel kurse bantuidët në pjesët tjera.  Popullsia jonegroide është pjesa tjetër e popullsisë (së bardhë). Ajo ndahet në hamitë dhe semitë
 12. Ekonomia  Afrika eshte nje vend me ekonomi deri diku te zhvilluar, dhe eshte cilesuar si kontinenti me i prapambetur per shkak te ketij zhvillimi. Ne te ekzistojne 2 zona ekonomike: zona e Mesdheut dhe Kepi ne jug. Megjithate, varferia mbetet nje problem shume i madh per kontinentin.  Afrika , ne nen token e saj,eshte e pasur me sasi te medha nafte, e cila eksportohet. Industria nuk eshte e larmishme, por industria e energjitikes dhe petrolkimia kane marrenje fare zhvillimi. Gjithashtu kontinenti eshte i pasur edhe me diamant, ar, krom,uranium, baker, magnez
 13. Punoi: Melissa Cani Milena Keshteja Mirjan Kapaj Pranoi : Alketa Xhema
Publicité