Statistike dhe probabilitet

STATISTIKE DHE PROBABILITET
Lenda Matematik
STATISTIKA
 Statistika është shkenca
që studion marrjen ,
organizimin , analizimin
dhe interpretimin e
ndryshimeve sasiore në
zhvillimin e shoqërisë, të
ekonomisë, të kulturës
etj., duke mbledhur të
dhëna numërore për to,
të cilat grupohen e
përpunohen me metoda
të veçanta.
 Statistikë gjithashtu
paraqetë tërësia e të
dhënave numërore të
mbledhura nga një fushë
e jetës, e ekonomisë etj.
ose për një dukuri dhe të
renditura sipas një kriteri
të caktuar.Statistika nuk
eshte degë e
matematikes pro
konsiderohet si nje dege
e vecante per shkak te
karakterit multidisiplinar.
DEGËT E STATISTIKES
 Statistika deskriptive
 Statistika iduktive
 Statistika eksplorative
 Statistika llogaritëse
 Indekset: jane tregues relativ te cilet paraqesin
raportin e nivelit te caktuar te dukurive te ndryshme
ne periudha te caktuara kohore. Ata mund te
paraqiten si raport i dy niveleve te veçanta apo si
raport i niveleve te grupuara
 Ndryshe quhen edhe tregues të dinamikes sepse
paraqesin krahasimin përmes faktorit kohor.
SHEMBULL I STATISTIKES
NUMRI I NXENESVE ESHTE 36
Lendet Frekuenca f Denduria relative
%
1 Matematik 8 22.2%
2 Letersi 10 27.7%
3 Anglisht 8 22.2%
4 Kimi 5 13.8%
5 Qytetari 2 5.5%
6 Fizik 3 8.3%
0
5
10
15
20
25
30
Grafiku
Grafiku
Diagram
Matematik
Letersi
Anglisht
Kimi
Qytetari
Fizik
 Ne nje klase u mat shtatlartesia e djemve dhe kemi:
161 175 173 171 168 173 169 172
173 171 172 173 167 165 164 175
a)Tregoni popullimin ,individet dhe tiparin.
Popullimi eshte bashkesia e djemve.Individet jane
djemte .Tipari shtatlartesia.
b)Vlera me e vogel e tiparit ,sa here perseritet.
Vlera me e vogel e tiparit eshte 161 ,perseritet 1
here
c)Vlera me e madhe e tiparit,sa here perseritet.
Vlera me e madhe e tiparit eshte 175,perseritet 2
here.
d)Moda ,mesorja dhe mesatarja.
moda=173
mesatarja m=161+164+165+167+168+169+2*171+2*172
4*173+2*175/16=170,25
mesorja M
161 164 165 167 168 169 171 171 172 172 173
173 173 173 175 175
M=171+172/2=171,5
PROBABILITETI
 Teoria e probabilitetit është
degë e matematikës e cila
studion fenomenet e
rastësishme [1]. Koncepte
themelore të teorisë së
probabilitetit janë ndryshorja e
rastesishme, proceset
stohastike dhe ngjarjet e
rastesishme: Për shembull
hedhja e një kubi për lojë të
numëruar me pika në secilën
nga gjashtë faqet e tij është
një ngjarje e rastësishme.
Nëse hedhja e kubit përsëritet
një numër të madh herësh do
të shohim se këto ngjarje do
të plotësojnë një rregullshmëri
të caktuar statistikore të cilat
mund të studiohen dhe të
parashikohen
 Teorema të rëndësishme në
teorinë e probabilitetit janë
"Ligji i numrave të
mëdhenj"" dhe "Teorema
qëndrore kufitare".
 Teoria e probabilitetit është
bazë matematikore
e statistike, ajo ka zbatim të
madh në analizën
kuantitative të bashkësive të
cilat përmbajnë një numër
të madh të dhënash,
metodat e saj kanë
mundësuar zbulimin e
fenomeneve fizike në nivelin
e atomit që i
përshkruan mekanika
kuantike
SHEMBULL I PROBABILITETIT
 Shkronja e fjales PROBABILITETI jane shkruar ne fishe te
vecanta. Zgjedhim rastesisht njeren prej tyre.Te gjendet
probaliteti:
a) Shkronja e zgjedhur eshte zanore. (n(H)= 13 n(a) =6)
P= n(a)/n(H)= 6/13= 46.1%
b) Shkronja e zgjedhur eshte shkronja I. ( n(a)=3 )
P= n(a)/n(H)= 3/13= 23%
c) Shkronja e zgjedhur eshte shkronja B. ( n(a)=2 )
P= n(a)/n(H)= 2/13= 15.3%
d) Shkronja e zgjedhur eshte shkronja T. ( n(a)=2 )
P= n(a)/n(H)= 2/13=15.3%
 Hidhet nje zar kubik.Te gjendet probabiliteti
a) Bie numer i thjeshte ( n(H)=6 ; n(a)= 3 )
P= n(a)/n(H)= 3/6= 1/3 =33.3%
b) Bie numer negativ ( n(a)=0 )
P= n(a)/n(H)= 0/6=0 (ngjarje e pamundur)
c)Bie numer natyror ( n(a)=6 )
P= n(a)/n(H)= 6/6=1 (ngjarje e sigurt)
d)Bie numer cift (n(a)=3 )
P= n(a)/n(H)= 3/6= 1/3 =33.3%
e) Bie numer tek (n(a)=3 )
P= n(a)/n(H)= 3/6= 1/3 =33.3%
 Punuan: Ambra Dekovi Armando Mehja
Athanasia Kovaci Arlind Dani
Adelina Aramalli Arsen Guri
1 sur 14

Recommandé

Pune me projekt statistika par
Pune me projekt statistikaPune me projekt statistika
Pune me projekt statistikaArnold Beqiri
40.4K vues14 diapositives
Energjia dhe Burimet e Energjisë par
Energjia dhe Burimet e EnergjisëEnergjia dhe Burimet e Energjisë
Energjia dhe Burimet e EnergjisëKlajdi Proko
28K vues10 diapositives
Trashegimia natyrore e kulturore ne trevat Shqipetare par
Trashegimia natyrore e kulturore ne trevat ShqipetareTrashegimia natyrore e kulturore ne trevat Shqipetare
Trashegimia natyrore e kulturore ne trevat ShqipetareKe Keiss
84.2K vues9 diapositives
PROJEKT-Ndotja e Mjedisit par
PROJEKT-Ndotja e MjedisitPROJEKT-Ndotja e Mjedisit
PROJEKT-Ndotja e Mjedisitxhulia osmanllari
206.5K vues34 diapositives
Historia e numrit par
Historia e numritHistoria e numrit
Historia e numritjola cenollari
57.4K vues9 diapositives
Historia e zhvillimit te matematikes par
Historia e zhvillimit te matematikesHistoria e zhvillimit te matematikes
Historia e zhvillimit te matematikesXhuliana Haxhiu
203.5K vues93 diapositives

Contenu connexe

Tendances

Kontibuti i Shqipetareve ne mbrojtjen e hebrenjeve gjate luftes se 2 boterore par
Kontibuti i Shqipetareve ne mbrojtjen e hebrenjeve gjate luftes se 2 boteroreKontibuti i Shqipetareve ne mbrojtjen e hebrenjeve gjate luftes se 2 boterore
Kontibuti i Shqipetareve ne mbrojtjen e hebrenjeve gjate luftes se 2 boteroreXheni Marku
109.9K vues9 diapositives
Projekt Historia e zhvillimit te matematikes.Ervis Cara par
Projekt Historia e zhvillimit te matematikes.Ervis CaraProjekt Historia e zhvillimit te matematikes.Ervis Cara
Projekt Historia e zhvillimit te matematikes.Ervis CaraErvis Cara
11.2K vues50 diapositives
turizmi ne shqiperi par
 turizmi ne shqiperi turizmi ne shqiperi
turizmi ne shqiperi manomano46
16.1K vues8 diapositives
Projekt matematike par
Projekt matematikeProjekt matematike
Projekt matematikeSejda Meça
35.6K vues26 diapositives
Mjedisi par
MjedisiMjedisi
MjedisiKlarisa Klara
57.7K vues18 diapositives
Matematik Fillimi i nje biznesi par
Matematik Fillimi i nje biznesiMatematik Fillimi i nje biznesi
Matematik Fillimi i nje biznesiAdmin Nuriu
21.7K vues18 diapositives

Tendances(20)

Kontibuti i Shqipetareve ne mbrojtjen e hebrenjeve gjate luftes se 2 boterore par Xheni Marku
Kontibuti i Shqipetareve ne mbrojtjen e hebrenjeve gjate luftes se 2 boteroreKontibuti i Shqipetareve ne mbrojtjen e hebrenjeve gjate luftes se 2 boterore
Kontibuti i Shqipetareve ne mbrojtjen e hebrenjeve gjate luftes se 2 boterore
Xheni Marku109.9K vues
Projekt Historia e zhvillimit te matematikes.Ervis Cara par Ervis Cara
Projekt Historia e zhvillimit te matematikes.Ervis CaraProjekt Historia e zhvillimit te matematikes.Ervis Cara
Projekt Historia e zhvillimit te matematikes.Ervis Cara
Ervis Cara11.2K vues
turizmi ne shqiperi par manomano46
 turizmi ne shqiperi turizmi ne shqiperi
turizmi ne shqiperi
manomano4616.1K vues
Projekt matematike par Sejda Meça
Projekt matematikeProjekt matematike
Projekt matematike
Sejda Meça35.6K vues
Matematik Fillimi i nje biznesi par Admin Nuriu
Matematik Fillimi i nje biznesiMatematik Fillimi i nje biznesi
Matematik Fillimi i nje biznesi
Admin Nuriu21.7K vues
Fizika ne jeten e perditshme par An An
Fizika ne jeten e perditshmeFizika ne jeten e perditshme
Fizika ne jeten e perditshme
An An169.8K vues
Matematika ne jeten e perditshme par Ana Ana
Matematika ne jeten e perditshmeMatematika ne jeten e perditshme
Matematika ne jeten e perditshme
Ana Ana150.7K vues
Mjedisi yne-lokal par olinuhi
Mjedisi yne-lokalMjedisi yne-lokal
Mjedisi yne-lokal
olinuhi22.5K vues
Hebrenjtë në Shqipëri par DonikaLici
Hebrenjtë në ShqipëriHebrenjtë në Shqipëri
Hebrenjtë në Shqipëri
DonikaLici39.1K vues
Bashkimi Europian -BE par koralda
Bashkimi Europian -BEBashkimi Europian -BE
Bashkimi Europian -BE
koralda27.9K vues
shkrimtaret e brezit te humbur par FialdoMema
shkrimtaret e brezit te humburshkrimtaret e brezit te humbur
shkrimtaret e brezit te humbur
FialdoMema47K vues
Llogaritja e konsumit te energjise elektrike ne shtepite tona par #MesueseAurela Elezaj
Llogaritja e konsumit te energjise elektrike ne shtepite tona Llogaritja e konsumit te energjise elektrike ne shtepite tona
Llogaritja e konsumit te energjise elektrike ne shtepite tona
PROJEKT/KIMI •HEKURI SI ELEMENT KIMIK par KleaHaka
 PROJEKT/KIMI •HEKURI SI ELEMENT KIMIK PROJEKT/KIMI •HEKURI SI ELEMENT KIMIK
PROJEKT/KIMI •HEKURI SI ELEMENT KIMIK
KleaHaka5.4K vues
Elementet kimik ne trupin tone projekt kimi par Facebook
Elementet kimik ne trupin tone projekt kimiElementet kimik ne trupin tone projekt kimi
Elementet kimik ne trupin tone projekt kimi
Facebook76.4K vues

En vedette

STATISTIKA - Dr. Rahmije Mustafa (Provime nga afatet e kaluara) par
STATISTIKA - Dr. Rahmije Mustafa (Provime nga afatet e kaluara)STATISTIKA - Dr. Rahmije Mustafa (Provime nga afatet e kaluara)
STATISTIKA - Dr. Rahmije Mustafa (Provime nga afatet e kaluara)fatonbajrami1
46.9K vues34 diapositives
Konceptet baze te probabilitetit par
Konceptet baze te probabilitetitKonceptet baze te probabilitetit
Konceptet baze te probabilitetitMenaxherat
45.4K vues47 diapositives
Bazat e Statistikes par
Bazat e StatistikesBazat e Statistikes
Bazat e Statistikesguestc49863
77.9K vues49 diapositives
Ushtrime nga lenda e statistikes par
Ushtrime nga lenda e statistikesUshtrime nga lenda e statistikes
Ushtrime nga lenda e statistikeskulla 2010
86.4K vues38 diapositives
Analize statistikore par
Analize statistikoreAnalize statistikore
Analize statistikoreMenaxherat
65.7K vues46 diapositives
Treguesit e dispersionit shperndarjes par
Treguesit e dispersionit  shperndarjesTreguesit e dispersionit  shperndarjes
Treguesit e dispersionit shperndarjesMenaxherat
16.5K vues57 diapositives

En vedette(8)

STATISTIKA - Dr. Rahmije Mustafa (Provime nga afatet e kaluara) par fatonbajrami1
STATISTIKA - Dr. Rahmije Mustafa (Provime nga afatet e kaluara)STATISTIKA - Dr. Rahmije Mustafa (Provime nga afatet e kaluara)
STATISTIKA - Dr. Rahmije Mustafa (Provime nga afatet e kaluara)
fatonbajrami146.9K vues
Konceptet baze te probabilitetit par Menaxherat
Konceptet baze te probabilitetitKonceptet baze te probabilitetit
Konceptet baze te probabilitetit
Menaxherat45.4K vues
Bazat e Statistikes par guestc49863
Bazat e StatistikesBazat e Statistikes
Bazat e Statistikes
guestc4986377.9K vues
Ushtrime nga lenda e statistikes par kulla 2010
Ushtrime nga lenda e statistikesUshtrime nga lenda e statistikes
Ushtrime nga lenda e statistikes
kulla 201086.4K vues
Analize statistikore par Menaxherat
Analize statistikoreAnalize statistikore
Analize statistikore
Menaxherat65.7K vues
Treguesit e dispersionit shperndarjes par Menaxherat
Treguesit e dispersionit  shperndarjesTreguesit e dispersionit  shperndarjes
Treguesit e dispersionit shperndarjes
Menaxherat16.5K vues
Ushtrime statistika all par coupletea
Ushtrime statistika allUshtrime statistika all
Ushtrime statistika all
coupletea24.9K vues
Ushtrime nga lenda e statistikes par kulla 2010
Ushtrime nga lenda e statistikesUshtrime nga lenda e statistikes
Ushtrime nga lenda e statistikes
kulla 201060.2K vues

Plus de Melissa Cani

Semundjet kanceri par
Semundjet kanceriSemundjet kanceri
Semundjet kanceriMelissa Cani
3.8K vues15 diapositives
Roli i elementeve kimike ne organizmin e njeriut (kaliumi) par
Roli i elementeve kimike ne organizmin e njeriut (kaliumi)Roli i elementeve kimike ne organizmin e njeriut (kaliumi)
Roli i elementeve kimike ne organizmin e njeriut (kaliumi)Melissa Cani
8.3K vues14 diapositives
Roli i elementeve kimike ne organizmin e njeriut (fluori) par
Roli i elementeve kimike ne organizmin e njeriut (fluori)Roli i elementeve kimike ne organizmin e njeriut (fluori)
Roli i elementeve kimike ne organizmin e njeriut (fluori)Melissa Cani
5.1K vues12 diapositives
Ds ( Down Syndrone) par
Ds ( Down Syndrone)Ds ( Down Syndrone)
Ds ( Down Syndrone)Melissa Cani
2.1K vues17 diapositives
Adoleshenca par
AdoleshencaAdoleshenca
AdoleshencaMelissa Cani
24.9K vues21 diapositives
Obeziteti par
ObezitetiObeziteti
ObezitetiMelissa Cani
13.1K vues9 diapositives

Plus de Melissa Cani(9)

Roli i elementeve kimike ne organizmin e njeriut (kaliumi) par Melissa Cani
Roli i elementeve kimike ne organizmin e njeriut (kaliumi)Roli i elementeve kimike ne organizmin e njeriut (kaliumi)
Roli i elementeve kimike ne organizmin e njeriut (kaliumi)
Melissa Cani8.3K vues
Roli i elementeve kimike ne organizmin e njeriut (fluori) par Melissa Cani
Roli i elementeve kimike ne organizmin e njeriut (fluori)Roli i elementeve kimike ne organizmin e njeriut (fluori)
Roli i elementeve kimike ne organizmin e njeriut (fluori)
Melissa Cani5.1K vues

Statistike dhe probabilitet

 • 2. STATISTIKA  Statistika është shkenca që studion marrjen , organizimin , analizimin dhe interpretimin e ndryshimeve sasiore në zhvillimin e shoqërisë, të ekonomisë, të kulturës etj., duke mbledhur të dhëna numërore për to, të cilat grupohen e përpunohen me metoda të veçanta.
 • 3.  Statistikë gjithashtu paraqetë tërësia e të dhënave numërore të mbledhura nga një fushë e jetës, e ekonomisë etj. ose për një dukuri dhe të renditura sipas një kriteri të caktuar.Statistika nuk eshte degë e matematikes pro konsiderohet si nje dege e vecante per shkak te karakterit multidisiplinar.
 • 4. DEGËT E STATISTIKES  Statistika deskriptive  Statistika iduktive  Statistika eksplorative  Statistika llogaritëse  Indekset: jane tregues relativ te cilet paraqesin raportin e nivelit te caktuar te dukurive te ndryshme ne periudha te caktuara kohore. Ata mund te paraqiten si raport i dy niveleve te veçanta apo si raport i niveleve te grupuara  Ndryshe quhen edhe tregues të dinamikes sepse paraqesin krahasimin përmes faktorit kohor.
 • 5. SHEMBULL I STATISTIKES NUMRI I NXENESVE ESHTE 36 Lendet Frekuenca f Denduria relative % 1 Matematik 8 22.2% 2 Letersi 10 27.7% 3 Anglisht 8 22.2% 4 Kimi 5 13.8% 5 Qytetari 2 5.5% 6 Fizik 3 8.3%
 • 8.  Ne nje klase u mat shtatlartesia e djemve dhe kemi: 161 175 173 171 168 173 169 172 173 171 172 173 167 165 164 175 a)Tregoni popullimin ,individet dhe tiparin. Popullimi eshte bashkesia e djemve.Individet jane djemte .Tipari shtatlartesia. b)Vlera me e vogel e tiparit ,sa here perseritet. Vlera me e vogel e tiparit eshte 161 ,perseritet 1 here c)Vlera me e madhe e tiparit,sa here perseritet. Vlera me e madhe e tiparit eshte 175,perseritet 2 here.
 • 9. d)Moda ,mesorja dhe mesatarja. moda=173 mesatarja m=161+164+165+167+168+169+2*171+2*172 4*173+2*175/16=170,25 mesorja M 161 164 165 167 168 169 171 171 172 172 173 173 173 173 175 175 M=171+172/2=171,5
 • 10. PROBABILITETI  Teoria e probabilitetit është degë e matematikës e cila studion fenomenet e rastësishme [1]. Koncepte themelore të teorisë së probabilitetit janë ndryshorja e rastesishme, proceset stohastike dhe ngjarjet e rastesishme: Për shembull hedhja e një kubi për lojë të numëruar me pika në secilën nga gjashtë faqet e tij është një ngjarje e rastësishme. Nëse hedhja e kubit përsëritet një numër të madh herësh do të shohim se këto ngjarje do të plotësojnë një rregullshmëri të caktuar statistikore të cilat mund të studiohen dhe të parashikohen
 • 11.  Teorema të rëndësishme në teorinë e probabilitetit janë "Ligji i numrave të mëdhenj"" dhe "Teorema qëndrore kufitare".  Teoria e probabilitetit është bazë matematikore e statistike, ajo ka zbatim të madh në analizën kuantitative të bashkësive të cilat përmbajnë një numër të madh të dhënash, metodat e saj kanë mundësuar zbulimin e fenomeneve fizike në nivelin e atomit që i përshkruan mekanika kuantike
 • 12. SHEMBULL I PROBABILITETIT  Shkronja e fjales PROBABILITETI jane shkruar ne fishe te vecanta. Zgjedhim rastesisht njeren prej tyre.Te gjendet probaliteti: a) Shkronja e zgjedhur eshte zanore. (n(H)= 13 n(a) =6) P= n(a)/n(H)= 6/13= 46.1% b) Shkronja e zgjedhur eshte shkronja I. ( n(a)=3 ) P= n(a)/n(H)= 3/13= 23% c) Shkronja e zgjedhur eshte shkronja B. ( n(a)=2 ) P= n(a)/n(H)= 2/13= 15.3% d) Shkronja e zgjedhur eshte shkronja T. ( n(a)=2 ) P= n(a)/n(H)= 2/13=15.3%
 • 13.  Hidhet nje zar kubik.Te gjendet probabiliteti a) Bie numer i thjeshte ( n(H)=6 ; n(a)= 3 ) P= n(a)/n(H)= 3/6= 1/3 =33.3% b) Bie numer negativ ( n(a)=0 ) P= n(a)/n(H)= 0/6=0 (ngjarje e pamundur) c)Bie numer natyror ( n(a)=6 ) P= n(a)/n(H)= 6/6=1 (ngjarje e sigurt) d)Bie numer cift (n(a)=3 ) P= n(a)/n(H)= 3/6= 1/3 =33.3% e) Bie numer tek (n(a)=3 ) P= n(a)/n(H)= 3/6= 1/3 =33.3%
 • 14.  Punuan: Ambra Dekovi Armando Mehja Athanasia Kovaci Arlind Dani Adelina Aramalli Arsen Guri