Contenu connexe

Similaire à Sosiaalinen media vapaaehtoisille(20)

Sosiaalinen media vapaaehtoisille

 1. Sosiaalisen median vapaaehtoisille Meri-Anna Hintsala Hengellinen elämä verkossa -hanke
 2.  
 3. Mitä vapaaehtoinen voisi tehdä? Uutisten kommentointi
 4.  
 5.  
 6. Työntekijät ja vapaaehtoiset ovat sosiaalisessa mediassa palvelutehtävässä. Kirkon palstalla pyritään rakentavaan keskusteluun. Keskustelussa ja avoimuudessa tulee muistaa myös kirkon etu. Tavoitteena on kohdata ja kuulla niitä ihmisiä, joita ei kirkon työssä muuten tavoiteta .
 7. 1 Ole rehellinen ja inhimillinen Persoonallinen ote ja inhimillisyys verkkotyössä on hyväksi. Ole avoimesti kristitty ja omat itsesi. On kuitenkin tärkeää suojata yksityisyyttä. Tiedot parisuhteesta, perheestä, asuinpaikkakunnasta yms. on syytä pitää poissa keskusteluista. Muista, että kaikki mitä sanot, on julkista ja säilyy verkossa pitkään. Yksityisyyden suojaaminen korostuu palstoilla, joissa keskustelun sävy on kriittistä ja aggressiivista.
 8. 2 Siedä kritiikkiä Verkkokeskustelua on mahdotonta hallita. Verkkoyhteisöllisyys muotoutuu käyttäjien näköiseksi. Hyvällä suunnittelulla ja linjakkaalla toiminnalla yhteisön keskustelua on kuitenkin mahdollista suunnata. Kritiikkiä ei pidä sensuroida eikä suodattaa, mutta sen voi kuulla ja yrittää löytää asia sen takaa. Parhaillaan hyvä kritiikki uudistaa koko kirkkoa. Dialogiin kannattaa pyrkiä. Tärkeää on kuunnella käyttäjää ja pitää esillä yhteistä käsitystä kirkon olemuksesta ja tehtävistä esille nostetuissa kysymyksissä.
 9. 3 Älä paljasta sisäpiiritietoja Sosiaalisessa mediassa ei ole syytä käsitellä työn organisointiin liittyviä seikkoja, kuten työjärjestelyjä, työntekijöiden keskinäisiä keskusteluja, työnohjausta ja koulutuksia. Myöskään organisaation sisäiseen viestintään liittyvät asiat eivät kuulu palstalle ja on hyvä välttää kommentoimasta etukäteen kirkollista päätöksentekoa tai kirkollis- tai piispainkokouksen päätettäviä asioita.
 10. 4 Kunnioita toisten työntekijöiden ja vapaaehtoiste ammattitaitoa ja yksityisyyttä Älä kerro henkilökohtaisia asioita muista ihmisistä. Keskusteluissa kristityt ovat täysivaltaisia kristillisen uskon ja opin tulkitsijoita. Näe vastaajien erilaisuus rikkautena. Työntekijät ovat palstalla yhteisellä asialla toisiaan tukien, eivät kilpailemassa tai vetämässä mattoa toisen jalkojen alta. Muista kiitos.
 11. 5 Kysy, jos et tiedä Erityisasiantuntemusta vaativissa kysymyksissä välitä keskusteluketju asiantuntijalle. Älä lähde arvailemaan oikeaa vastausta, jos et aiheesta tiedä tai ole varma. Kirkon taloudesta, seurakuntien toiminnasta ja muista erityiskysymyksistä löytyy tietoa kysymällä.
 12. Muista aina kaksi asiaa: Loukkaus häpäisee ainoastaan lausujansa. (Kungfutse) Aina ei tarvitse provosoitua vaikka provosoidaan. ( pres. Koivisto)