Ce diaporama a bien été signalé.
Nous utilisons votre profil LinkedIn et vos données d’activité pour vous proposer des publicités personnalisées et pertinentes. Vous pouvez changer vos préférences de publicités à tout moment.

Karbohidratet dhe funksioni i tyre kimik

Proejkt kimi

 • Soyez le premier à commenter

Karbohidratet dhe funksioni i tyre kimik

 1. 1. PROJEKT • Lenda: Kimi • Tema: Karbohidratet dhe funksioni kimik i tyre. • Objektivat: • Punoi: HEGI GJATA, Genti Lata,Gesmal Progonati, (Ilger Skifteri?) Projekt Kimi 1
 2. 2. • Karbohidratet janë materie të përbëra nga karboni, hidrogjeni dhe oksigjeni, dhe zakonisht kategorizohen si sheqera,nisheste dhe fibra. • Sheqeri i cili gjendet në përmbajtjen e ushqimit përcaktohet si monosaharid apo dysaharid. • Monosaharidet janë njësi e vetme e sheqerit dhe kur shumë njësi të tilla lidhen, atëherë formohen nishestet (karbohidratet që gjenden në bimë) dhe glikogjeni (karbohidrate që ruhen në trupin e njeriut).Në monosaharide bëjnë pjesë:glukoza (e njohur si sheqeri i gjakut), fruktoza (sheqeri i pemëve),dhe galaktoza. . .
 3. 3. . .
 4. 4. . • Karbohidratet e thjeshta-(sheqer i thjeshtë), janë monosaharidet dhe dysaharidet. • Karbohidratet e thjeshta treten shpejtë në organizëm dhe rrisin nivelin e sheqerit në gjak shumë shpejtë. Në këtë rast pankreasi detyrohet të prodhojë më shumë insulinë e cila merr glukozën më shpejtë nga gjaku dhe e ruan atë si glikogjen apo yndyrë në trupin e njeriut, në mënyrë që të rikthehet niveli normal i sheqerit në gjak. • Karbohidratet e thjeshta janë: sheqeri i bardhë-sukroza, ëmbëlsirat,tortet,kiflet,pijet e gazuara,lëngjet me sukroze-sheqer të përpunuar, qokolata,bombonet,biskotat,qipsat dhe gjithë artikujt që përmbajnë sheqer të rafineruar. . .
 5. 5. . • Karbohidratet e përbëra-(sheqer natyral) janë polisaharidet të cilat formohen nga bashkimi i tri apo më shumë njësive të sheqerit. • Karbohidratet e përbëra treten dhe depërtojnë në gjak më ngadalë, diku për 1 deri 3 orë, çka do të thotë se niveli i sheqerit në gjak rritet ngadalë dhe mbetet i qëndrueshëm, dhe në këtë rast pankreasi detyrohet të prodhoj vetëm një sasi të vogël të insulinës.Kjo mundëson të kemi energji për një kohë më të gjatë dhe mos të ndihemi të uritur. • Karbohidratet e përbëra janë: drithërat, orizi, pemët, patatet, domatet, qumështi dhe produktet e qumshtit,lëngjet pa sheqer shtesë-të bardhë, shpagetat, gruri, bizelja, fasulja. • Karbohidratet e përbëra janë shumë të rëndësishme për shëndetin e njeriut, janë ushqime jetësore sepse përmbajnë shumë vitamina dhe minerale si: vitaminat B,vitamin E, zink, magnezium, hekur dhe gjithashtu rrisin rezervat e energjisë së deponuar. . .
 6. 6. . . Karbohidratet apo sheqernat janë produkte të përbërë nga karboni, hidrogjeni dhe oksigjeni. Karbohidratet organizohen në struktura unazore të cilat mund të lidhen njëra pas tjetrës për të formuar produkte komplekse të vargëzuar apo të degëzuar.
 7. 7. . • Karbohidratet me indeks glikemik të lartë edhe pse mund të jenë disa karbohidrate të përbëra (si patatet e pjekura dhe orizi i bardhë) ato treten shpejtë në organizëm dhe rrisin shumë shpejtë nivelin e sheqerit në gjak që do të thotë se nuk janë shumë të dobishme për shëndetin e njeriut e sidomos për personat me sëmundje të diabetit- sheqerit te të cilët rritja e nivelit të sheqerit në gjak mund të shkaktojë probleme të mëdha shëndetësore. • Karbohidratet me indeks glikemik të ulët të cilat gjithashtu mund të jenë disa karbohidrate të thjeshta (siç janë pemët) treten më ngadal dhe rrisin nivelin e sheqerit në gjak më ngadal që do të thotë se janë shumë të nevojshme dhe të dobishme për shëndetin e njeriut e sidomos për personat me sëmundje të diabetit-sheqerit. . .
 8. 8. Karbohidratet ne boten e gjalle • Bimët dhe kafshët i përdorin karbohidratet si një burim të rëndësishëm energjie, ndërsa sasitë e tepërta i depozitojnë në brendësi të qelizave. Duke qenë se karbohidratet kanë vetinë të tërheqin pas vetes molekula të shumta uji, ruajtja e karbohidrateve të tipit mono- dhe di-sakarid është e papërshtatshme për të depozituar sasi të mëdha energjie: qeliza do të thithte aq shumë ujë sa do të bymehej deri në shpërthim. Ky është shkaku i depozitimit të karbohidrateve në formë polisakaridesh – zinxhirë ose vargje jashtëzakonisht të gjatë të përbërë nga mijëra unaza. • Tek njeriu karbohidratet depozitohen në formë glikogjeni – një polisakarid me strukturë të degëzuar, të ngjashme me amilopektinën. Glikogjeni është një përshtatje jashtëzakonisht e dobishme për mbijetesën, sepse në rast rënie të nivelit të glukozës në gjak, organizmi arrin brenda një kohe shumë të shkurtër të zbërthejë molekulat komplekse të glikogjenit dhe të garantojë nivelin e duhur të glukozës në gjak. Depozitat më të mëdha të glikogjenit në organizëm janë në mëlçi dhe në muskuj. Projekt Kimi 9
 9. 9. Cilat elemente jane ne perberje te Karbohidrateve Projekt Kimi 10
 10. 10. Karbohidratet Projekt Kimi 11
 11. 11. Glukoza dhe fruktoza Projekt Kimi 12
 12. 12. Si të bëjmë dallimin midis glukozës dhe fruktozës Projekt Kimi 13

  Soyez le premier à commenter

  Identifiez-vous pour voir les commentaires

 • AmarildoIldi1

  Jun. 3, 2021

Proejkt kimi

Vues

Nombre de vues

17 213

Sur Slideshare

0

À partir des intégrations

0

Nombre d'intégrations

2

Actions

Téléchargements

71

Partages

0

Commentaires

0

Mentions J'aime

1

×