Ce diaporama a bien été signalé.
Nous utilisons votre profil LinkedIn et vos données d’activité pour vous proposer des publicités personnalisées et pertinentes. Vous pouvez changer vos préférences de publicités à tout moment.

Romane de dragoste!

Expoziţia cuprinde cele mai interesante romane de dragoste din toate timpurile. Lectură plăcută!

 • Identifiez-vous pour voir les commentaires

Romane de dragoste!

 1. 1. Dragoste de carte! În ajunul Zilei Îndrăgostiţilor vă prezentăm o listă de romane de dragoste, pe care trebuie să le citească fiecare. Indiferent de sunteţi îndrăgostit sau în căutarea marii iubiri, aceste romane vă vor demonstra că dragostea adevărată există şi poate rezista în timp.
 2. 2. Austen, Jane. Mândrie şi prejudecată / Jane Austene. Bucureşti: RAO, 1998. – P. 380 “Mândrie şi prejudecată” este un roman despre sentimentele umane din toate timpurile dar care au influenţat diferit, de-a lungul timpului, relaţiile dintre oameni... Este romanul antrenant care cu siguranţă reuşeşte să menţină suspansul cititorului prin răsturnările de situaţie tot mai dese. Jane Austen este unul dintre marii maeştrii ai limbii engleze iar „Mândrie şi prejudecată” este marea ei capodoperă, o comedie despre manierele începutului de secol al XIX-lea din societatea engleză, o lume în care bărbaţii aveau toată puterea iar femeile erau obligate să negocieze pentru o poziţie socială, respectabilitate, bogăţie sau iubire.
 3. 3. Charlotte, Brontë. Jane Eyre / Brontë Charlotte. Bucureşti: Holding, 2012. – P. 616 Romanul este o capodoperă a literaturii. Scris extrem de captivant, ne dezvăluie o poveste de neuitat, ce îmbină realitatea unei copilării nefericite cu romantismul unei poveşti de iubire profunde şi adevărate. Misterul învăluie povestea, o face mai interesantă, mai atractivă şi neaşteptată. Pe de altă parte, putem considera romanul şi o frescă a societăţii acelor vremuri, pentru că are la bază viaţa, experienţele personale ale Charlottei Brontë. Jane Eyre poate fi văzută ca un roman feminist de luptă socială pentru emanciparea femeilor dar şi ca o poveste de dragoste care merge dincolo de conven iile timpului i care înfruntăț ș orice obstacol pentru a supravie ui.ț
 4. 4. Bronte, Emily. La răscrucea de vânturi / Emily Bronte. Bucureşti: Orion, 1993. – P. 349 Tatăl Catherinei este un om bogat i bun, careș stăpâne te conaculș „La răscruce de vânturi”, şi aduce în casă un copil din stradă, cu care Catherine se în elege bineț , iar Hindley fratele ei nu dore te prietenia copilului. Când tatăl lui Catherineș moare,Hindley mo tene te averea i devine brutalș ș ș i rău cu sora lui. Îl chinuie te pe Heathcliff, acestaș ș declarându-i răzbunare. După ce pleacă de acasă, Heathcliff devine bogat i mo tene te o altă casă.ș ș ș Catherine e prinsă într-o furtună i se adăposte teș ș în casa vecină, unde îl găse te pe Edgar Linton,ș unul din vecinii ei. Acesta se îndrăgoste te de ea,ș urmând să se căsătorească cu ea. Heathcliff devine i mai rece fa ă de ea. Heathcliff se însoarăș ț cu sora lui Edgar, Issabela. Aceasta vine în casa lui, rămâne însărcinată, i na te un copil. La fel seș ș întâmplă i cu Catherine. La na terea fiicei sale,ș ș Catherine moare. Copii lor se îndrăgostesc unii de al ii. Băiatul lui Heatcliff moare, iar fiica Catherineiț se îndrăgoste te de unul din nepo ii luiș ț Heathcliff,Hareton.
 5. 5. Bulgacov, Mihail. Maestrul şi Margarita / Mihail Bulgacov. Ch.: Cartier, 2006. – P. 504 Romanul cu ac iune foarte complexă este înț principiu structurat pe trei planuri, primul plan este cel în care este prezentată elita Moscovei, unde î i face apari ia un profesor expert înș ț magie neagră pe nume Woland. Planul al doilea ne duce în trecut, în perioada în care Yeshua (Iisus) era judecat de Pilat, iar planul al treilea i cel principal îi aduce în fa a cititoruluiș ț pe Maestru i pe Margaretaș , doi tineri care se iubesc sincer însă viaţa le întinde mai multe capcane. Cele trei planuri alternează pe parcursul romanului, iar în final cei doi îndrăgosti i sunt liberi să rămână împreună înț refugiul ve nic .ș
 6. 6. Cronin, Archibald. Castelul pălărierului / Archibald Cronin. Bucureşti: Adevărul Holding, 2010. – P. 585 Deşi romanul are ca poveste de baza viaţa lui James Brodie, sunt convinsă că toţi cei care au citit sau vor citi acest roman au fost/vor fi interesaţi mai mult de povestea lui Mary, fata cea mare a lui James. Mary Brodie o tânără adolescentă de 16 ani trăieşte prima ei mare iubire alături de Dennis, un tânăr marinar, care însă nu este şi pe placul tatalui ei, Asa ca cei doi isi ascund iubirea. Citat din roman: “Ca un izvor care zăcuse ani îndelungaţi îngropat sub pământ şi care acum izbucnea deodată la lumină, simţămintele îi năpădiră toată fiinţa într-un şuvoi nestăvilit.”
 7. 7. Dostoevski, Fiodor. Crimă şi pedeapsă / Fiodor Doastoevski. Bucureşti: Leda, 2007. – P. 595 Romanul prezintă în prim plan drama lui Raskolnikov, un student care pune la cale uciderea i jefuirea unei bătrâne cămătare,ș pentru a- i rezolva problemele financiare, dar iș ș din dorin a de a- i demonstra lui însu i că esteț ș ș îndreptă it să o facă.ț Imediat după săvâr ireaș crimei, protagonistul se îmbolnăve te i areș ș remu cări cu privire la ac iunile lui. Romanulș ț portretizează realizarea treptată a infrac iunii luiț Raskolnikov i dorin a lui crescândă de a seș ț confesa. Mai mult, tânărul încercă să î iș protejeze sora, pe Dunia, de admiratorii acesteia, dar i dragostea lui nea teptată pentru o tânărăș ș prostituată, Sonia Marmeladova, în dorin aț crescândă de a scăpa de remu cări i a seș ș mântui prin ispă ire.ș
 8. 8. Drumeş. Mihail. Invitaţie la vals / Mihail Drumeş. Bucureşti: ART, 2013. – P. 251 Romanul “Invitaţie la vals” spune povestea de dragoste a doi studenţi, Tudor şi Micaela, care trăiesc sentimentul iubirii cu inocenţă, cu emoţie, dar şi cu mari frământări. Evoluţia pasiunii lor este, de fapt, istoria maturizării celor doi tineri, o istorie care, din momentul apariţiei cărţii şi până astăzi, nu a încetat nicio clipă să-şi impresioneze cititorii. Citat din roman: “Şi ai să citeşti zilnic de acum înainte, luni, ani, secole ceea ce se petrece în sufletul meu, dacă nu vii să-mi iei mâinile şi să descoperi în ochii mei marea dragoste pe care mi-ai sădit-o şi pe care nu poţi s-o fărâmi orice ai face, pentru că e opera ta, nu a mea.”
 9. 9. Drumeş. Mihail. Scrisoare de dragoste / Mihail Drumeş. Bucureşti: ART, 2009. – P. 336 Dragostea apare în viaţa noastră atunci când ne aşteptăm cel mai puţin, atunci când nici nu visăm. Apare din senin şi are nevoie doar de un moment pentru a ne da viaţa peste cap şi pentru a schimba cursul acesteia. Un băiat şi o fată se întâlnesc, se iubesc şi se iau. Ea este o tânără frumoasă şi inteligentă. El un tânăr cu o inteligenţă ascuţită, ambiţios, care doreşte să îşi depăşească condiţia. Punând mâna pe o fată cu o situaţie materială extraordinară. Dar cum socoteala de acasă nu se potriveşte cu cea de la târg, Dinu ajunge să o cunoască pe frumoasa Anda şi aici lucrurile iau o întorsătură neaşteptată.
 10. 10. Eliade, Mircea. Maitreyi / Mircea Eliade. Bucureşti: Cartex, 2000. – P. 193 Maitreyi este un miracol împlinit... Fiecărui timp, probabil, îi trebuie o carte frumoasă de iubire. Maitrezi este această carteEroina romanului, Maitreyi Devi, fiica unui mare filozof indian, Surendranath Dasgupta, trăie te oș dragoste mistică, s-ar putea spune, cu autorul căr ii.ț Ac iunea are loc în Calcutta anilor 1930, Eliadeț (Allan) locuind în casa lor, ca „ucenic” al acestui savant. De i la început el nu simteș decât repulsie pentru Maitreyi, se îndrăgoste te iremediabil de aceasta. Fata îiș impărtă e te sentimentele dar nu îiș ș mărturise te dragostea, aceasta reflectându-seș în faptele sale.
 11. 11. Fitzgerald, F. Scott. Marele Gatsby / F. Scott Fitzgerald. Iaşi: Polirom,2013. – P. 235 Marele Gatsby este una dintre cele mai puternice i mai tulburătoare pove ti deș ș dragoste din întreaga literatură a sec. XX- lea, scrisă în 1925 de Scott Fitzgerald ilustrează povestea de iubire dintre Gatsby (în trecut, sărac) i Daisy, căsătorită acumș cu Tom (mereu bogat), poveste, care se dovede te a fi imposibilă. Chiar tragică. Plinăș de nostalgia unui vis neîmplinit. Prea mult a teptat i spulberat odată atins. Mareleș ș Gatsby e un roman de tip Hollywood, dar nu un roman despre filme, ci un roman ca un film. Prin personajele sale emblematice, prin bogă ia limbajului i abordarea literar-ț ș cinematografică, „Marele Gatsby” reu e teș ș să capteze esen a unei ere i s-oț ș imortalizeze, în cuvinte, într-un spectru de lumină peste care niciodată nu se va a terneș praful.
 12. 12. Flaubert, Gustave. Doamna Bovary / Gustave Flaubert. Iaşi: Polirom, 2007. – P. 204 Romanul prezintă povestea unei tinere frumoase ce se căsătoreşte, dar trăieşte într-o lume a ei, are o existenţă exaltată, este cufundată în visele inspirate de cărţile pe care le citeşte. Ea neagă realitatea, căutând iubirea zugrăvită în cărţi, chiar dacă trăieşte lângă un bărbat anost care nu bănuieşte nimic din zbuciumul emoţional care marcheaza existenţa soţiei... Citat din text: “Iubirea, trebuia să vină pe neaşteptate, cu tunete şi fulgere - uragan din cer care se prăbuşeşte peste viaţă, o schimbă total, smulge voinţele precum frunzele şi târăşte cu el în furtună inima.“
 13. 13. Mitchell, Margaret. Pe aripile vîntului / Mitchell Margaret. Bucureşti: Copyright, 1996. – P. 1037 Romanul este despre tânăra domnişoară Scarlett O’Hara, o fata îndărătnică şi încăpăţânată care are propriile păreri şi convingeri despre viata si care este asaltată mereu de admiratori, dar refuzată de unicul băiat pe care-l iubeşte – romanticul Ashley Wilkes. Rhet Butler, copia masculina a lui Scarlet, este frumosul barbat de 35 de ani care se îndragosteste de eroina noastra din prima clipa cum o vede, însă Scarlett e prea ocupată cu gândurile la Ashley ca să observe. Citat din roman: “Erau toate frumoase, cu acea frumuseţe orbitoare care transfigurează chiar pe cea mai urâtă dintre femei, atunci când un bărbat o iubeşte şi o apără şi ea îi răspunde cu o dragoste însuţită.“
 14. 14. Petrescu, Camil. Ultima noapte de dragoste, întâia noapte de război / Camil Petrescu. Bucureşti: Gramar, 2008. – P. 365 Iubirea lui Ştefan Gheorghidiu pentru Ela fusese a unui student la filozofie, bucureştean sărac ce trăia din slujba de funcţionar la Senat, unde fusese numit de către un fost prieten al tatălui său decedat. Totul a început ca reacţie de răspuns la faptul că Ela îi arăta mereu, public, dovezi de dragoste: „deşi nu mi plăcea, începusem‑ totuşi să fiu măgulit de admiraţia pe care o avea mai toată lumea pentru mine, fiindcă eram atât de pătimaş iubit de una dintre cele mai frumoase studente, şi cred că acest orgoliu a constituit baza viitoarei mele iubiri.”. Un orgoliu întărit prin aceea că întreaga personalitate a femeii o făcea să fie admirată („Cu ochii mari, albaştri, vii ca nişte întrebări de cleştar, cu neastâmpărul trupului tânăr, cu gura necontenit umedă şi fragedă…)
 15. 15. Rebreanu, Liviu. Adam şi Eva / Liviu Rebreanu. Bucureşti: Gramar, 2008. – P. 199 Adam i Evaș este un roman de dragoste mai aparte. Romanul are drept temă principală credin a înț reîncarnare, metempsihoza. Cuplul arhetipal iș androginic se caută i se reîntrege te înș ș apte perioade istorice foarte diferite.ș Personajul principal, Toma Novac, trece prin mai multe vie i, este pe rând păstorț în India, guvernator în Egipt, scrib în Babilon, cavaler roman în Roma în epoca domniei împăratului Tiberiu, călugăr în Germania medievală, medic în Fran a revolu iei franceze, i în fineț ț ș profesor universitar la Bucure ti. El seș îndrăgoste te pe rând de 7 personajeș feminine diferite: de Navamalika, Isit, Hamma, Servilla, Maria, Yvonne, i deș Ileana.
 16. 16. Roberts, Nora. Parfumul iubirii / Nora Roberts. Bucureşti: Lira, 2011. – P. 350 Parker, Emma, Laurel i Mac suntș prietene din copilărie. După ani întregi în care au improvizat nun i magnifice înț curtea din spatele casei, ele lucrează în propria lor companie specializată în organizarea de nun i din Connecticut.ț Aparent, via a amoroasă a Emmei esteț de-a dreptul înfloritoare. Cu un corp de invidiat i înflăcărată din fire, ea aduce oș pată de culoare în orice încăpere, asemenea aranjamentelor florale pe care le realizează. Bărba ii roiesc în jurul ei,ț dar Emma este o romantică incurabilă iș tânje te după o dragoste ca-n pove ti,ș ș care să dureze până la adânci bătrâne i.ț Numai că bărbatul de care se simte atrasă nu e deloc genul romantic. O poveste despre dragoste, prietenie i familie iș ș despre acele momente unice care transformă o rela ie oarecare în mareaț iubire.
 17. 17. Shakespeare, William. Romeo şi Julieta / William Shakespeare. Bucureşti: Mondero, 2006. – P. 152 Romeo şi Julieta fac parte din două familii rivale, Montague şi Capulet. Romeo o vede pe Julieta la o petrecere la castelul Capuletilor unde reuşeşte să vorbescă cu ea şi chiar să o sărute. Mai târziu, într-o faimoasă scenă sub balconul Julietei, Romeo îi mărturiseşte dragostea sa. Pentru că familiile lor nu le-ar fi permis să fie împreună, Romeo şi Julieta sunt cununaţi în secret de părintele Lorenzo, cu complicitatea doicii fetei. Părinţii tinerilor fiind într-un conflict mai vechi, nu acceptă relaţia celor doi, şi dragostea îi duce la suigid. După moartea tinerilor, cele două familii se împacă, fiind convinşi că ura dintre ei a dus la moartea celor doi îndrăgostiţi.
 18. 18. Stendhal. Roşu şi nergu / Stendhal. Bucureşti: Leda, 2007. – P. 536 Romanul Roşu şi negru are în centrul său un personaj care încearcă să parvină. Fiu de ţăran, dotat cu inteligenţă şi cu voinţă puternică, Julien Sorel face eforturi de a se afirma pe măsura calităţilor sale, de a dobândi o poziţie socială superioară. Julien este respectat şi chiar îndrăgit pentru cunoştinţele şi inteligenţa sa. Domnişoara de La Mole îl provoacă după care îl respinge, fapt ce stârneşte mânia tânărului Sorel. El va încerca să-i rănească orgoliul făcând-o să se îndrăgostească de el. Cu răbdare Julien va reuşi acest lucru şi tânăra Matilde va începe să-l iubească şi să vadă în el idealul ei. Pentru a apăra această dragoste o ţinea ascunsă de tatăl său până când îşi dă seama că este însărcinată. Atunci îşi vesteşte tatăl printr-o scrisoare şi pentru un timp pleacă de acasă. Tatăl, contrariat, realizează în cele din urmă că nu va reuşi să distrugă relaţia celor doi şi astfel el le creează condiţii prielnice pentru ca ea să se realizeze.
 19. 19. Tolstoi, Lev. Anna Karenina / Lev Tolstoi. Iaşi: Polorom, 2007. – P. 903 Este istoria a două iubiri, istorie care se desfă oară paralel, contrapunctic: cea care îiș une te pe Kitty i Levin în armonia vie ii calmeș ș ț de familiei, i iubirea vinovată dintre tânăra so ieș ț a bătrânului Karenin i frumosul ofi er, conteleș ț Vronski. Rareori în întreaga literatură universală a fost realizat cu atâta fine e i for ă de studiu alț ș ț evolu iei sentimentelor - de dragoste pură, deț dorin ă, de suferin ă, de gelozie, de milă, deț ț remu care, de obsesii, de disperare - ca cel peș care Tolstoi îl face asupra membrilor triunghiului conjugal. Via a intimă a eroilor se desfă oară peț ș fondul unor adânci contradic ii sociale care leț determină în cele din urmă soarta.

×