Interneti

Zamira Hodaj
Zamira HodajTHIMI TANI
PUNE ME PROJEKT
TEMA-HISTORIKU I INTERNETI
Lenda- INFORMATIKE X
Interneti eshte rrjet masiv qe perbehet nga rrjetet
tjera,pra nje infrastrukture e rrjeteve kompjuterike.Ai
lidh miliona kompjuter nga gjithe globi duke formuar
nje rrjet te tille ku secili kompjuter mund te
komunikoje me kompjuterin tjeter kudo ne bote,me
kusht qe te dy jane te lidhur ne internet. Informatat qe
udhetojne permes internetit shfrytezojne llojllojshmeri
gjuesh te njohura si protokolle.Ne anen tjeter World
Wide Web eshte nje menyre per t'iu qasur informatave
permes mediumit te internetit.Eshte pra një model qe
ndertohen mbi internetin dhe qe perdor protokollin e
tij HTTP per transmetimin e shenimeve.Web-i eshte
vetem nje prej menyrave qe informacionet mund te
shfrytezohen permes internetit.
Historia të cilën kemi njohuri se kur ka filluar Interneti
është fillimi i vitit 1960-të. Ushtria amerikane , që
aktualisht është Deparmenti i mbrojtës- Department
of Defence (DoD) pa nevojën për organizim të de-
centralizuar (pa një qendër) për të dhënat e saja më të
rëndësishme ushtarake, ashtu që në rast të ndonjë
sulmi ushtarak , DoD të jetë dhe më tutje operacionale.
Realizimi u bë i mundshëm nga Advenced Research
Projects Agency (ARPA) e cila ishte pjesë e ushtrisë
Amerikane. Në fund 1ë vitit 1969 katër kompjuterët e
parë u lidhën në “ARPA-Net”. Tre vite më vonë është
bërë dhe lidhja e 40 kompjuterëve të tjerë zbashku.
Në fillim të vitit 1980 ushtria amerikane vendos të ndahet nga ARPA-Net-i
dhe të krijojë një rrjet tjetër të veten që e pagëzoi MilNet. Që nga kjo kohë
ARPA-Net-i përdoret vetëm për qëllime shkencore. kah fund i vitit 1980
emri i ARPA-Net-it Ndërrohet (që të harrohet historia militante) dhe lind një
emër i ri :INTERNET.
Të gjitha makinat kryesore në internet ishin të lidhura me rrjete bartëse të
të dhënave shpejtësi të të lartë të krijuara nga fondacioni nacional i
shkencës “National Science Foundation”(NSF) . Ky rrjet u quajt “Backbone”
bakbone në shqip boshti(rrjeti) kurrizor sepse ishte qendër nervore e tërë
internetit. Nga backbone degëzohen rrjeta të vogla, që më pas degëzohen
në makina të veçanta të cilat mund të zgjedhin (bëjnë thirrje) në rrjetin
kryesor dhe të kërkojnë të dhëna nga të gjitha makinat gjatë tërë rrjetit (
leje-kërkesë (permission-demanded)
Që nga 1992 i njëjti sistem përhapet në Evropë - që quhet Ebone (European
Internet –Backbone). Ebone është e lidhur si një shkarkim i të gjitha
Backbones në botë nëpërmjet High speed fiber-optic cables ose satellite
transmmision channels
Nga kjo periudhë kemi rritjet rapide të kapitalit investues në operacionet e
internetit. Kështu në periudhën tremujorë të vitit 1997 përfshinte totalin
$309.1 milion që krahasuar me $7.6 milion në tremujorin e parë të1995 dhe
148.7 milon të vitit 1996 dëshmon një gjë të tillë.
Më 1998 nën kryetari i Amerikës Al Gore shpalli planin e njohur si
Intrenet2 i cili do të punojë si rrjet i dytë Abilene, i drejtuar nga konstruktues
privat, për sigurim të komunikimit shumë të shpejtë të të dhënave backbone
për shërbim të kërkimeve të intensive universitare, duke ia dhënë mundësinë
e kalimeve anësore (bypass) në rast të dendësisë në internet i cili duheshe të
fillojë së funksionuar me 1999.
Për qasje në internet zakonisht përdoren linjat telefonike. Lidhjet mund të bëhen përmes
linjave analoge telefonike me modem ose linjave Digjital ISDN ose linjave
ADSL.
Modem-et
Në ditët e sotme transferi i modemeve në 56.600 bps(56.6 kbps- standardi V90). Modemet
nën 33.6 kbps janë të ngadalshëm dhe mund të përdoren vetëm për kyçje( qasje) në internet
Modemet external ( të jashtëm) janë më të mirë se ato të brendshëm, për rastet kur hardueri
i tyre dështon, modemi mund të ndërrohet pa e hapur shtëpizën(case-in) e kompjuterit.
ISDN-Adapter
Adapterët ISDN( Integrated Services Digital Network) përdoren për lidhje në internet përmes linjave
ISDN. Adapteri ISDN janë kryesisht më të shpejt se modemet analog pos se ISDN përdor
shpejtësinë lidhëse prej 64000 bps
ASDL
ASDL është shkurtes për Asynchronous Data Subscriber line-linja digjitale asimetrike e parapagusit.
Momentalisht lidhja më e shpejt telefonike. Shpejtësia e ADSL-së është 4 herë më e shpejt se ISDN.
Secili vetë duhet vendos cilin lidhje ta përdor, por këtu duhet bërë pakë llogaritje dhe më pas
vendosjen e prioritetit ( çmimi i instalimit, minimi (ose sasia) kushtues , shpejtësia e lidhjes etj).
Më pas po jo i fundit në Internet-Service-provider(ISP ose shkurt “Provider”lexo provajder- Ofrues
ose Internet Access Provider( ofrues për qasje(kyçje) në internet) nevojitet.
Provajderët janë kompani që sigurojnë Dial-in lines për qasje në internet. Pika dial in lokale quhet
Point of Presence (POP)
Prej parimit të lidhjes të makinave të ndryshme( madje dhe të
tipave të ndryshme) gjithashtu edhe përkujdesja e
shkencëtarëve të cilët dëshironin ta ndanin informacionin në
mënyrë sa më të shpejt dhe më të lehtë, në fillim të 1970 –
tës universitetet filluan tu bashkohen ARPA-Net që ta bëjnë
edhe më të madh.
Më vonë numri i makinave të lidhura në ARPA-Net
zgjerohet dhe shumë tipe të ndryshme të
kompjuterëve(jokompatibëll) qenë lidhur në ARPA-Net.
Normalisht që nevoja për një gjuhë të përbashkët, për një
protokoll ishte evidente. Një protokoll standard për bartje të
dhënave nëpër rrjetë u krijua- TCP/IP
Zhvillimi i një sistemi të pavarur, që përmban në vete një
protokoll bënë të mundshëm lidhjen e kompjuterëve për gjatë
tërë globit.
Një protokoll është bashkësi rregullash që sigurojnë bartjen e
pandërprerë të të dhënave dhe eliminimin e gabimeve ndërmjet
kompjuterëve të tipave të ndryshëm ose prodhimeve të
ndryshme
TCP/IP është një shkurtes për Transfer Control protocol/Internet
protocol
Një nga kërkesat e ARPA-Net-it ishte që komunikimi duhet të
vazhdonte pa marrë parasysh se në cilën rrugë (shteg) të dhënat
duhet dërgua. Kështu që TCP/IP i zbërthen transmetimin në
pakete(packages) të cilët dërgohen individualisht. Marrësi vetëm
duhet të presë të gjitha paketat që të arrijnë dhe më pas i
vendos në renditje korrekte që ti ekranizoj ose printoj ato.
Një familje e protokolleve është përgjegjëse për bartjen e të e
të dhënave në internet.:
TCP (Transmission Control protocol )dhe
IP (Internet Protocol)
Transmission Control protocol:
TCP –siguron pavarësinë e rrjetave në bartjen e të dhënave
ndërmjet dy programeve:. TCP-ja zbërthen(ndanë) të dhënat
në pakete të vogla.
IP (Internet Protocol):
IP- Internet Protocol(IP) është një protokoll bazë cili menaxhon
me lidhjen ndërmjet dy kompjuterëve. Përfshirë këtu
vendosjen dhe shkëputjen lidhjes si dhe detektimin e
gabimeve
Detyra e Provider-it
ISP përcaktojnë IP adresa( IP addresses) klientëve dhe gjithashtu
menaxhojnë qasjet në internet. ISP-ja nuk është përgjegjëse për sigurim
të harduerit(kabllot) lidhës të nevojshëm. Ju si një klient ,
duhet vendosni mënyrat e lidhjes( kalbin e telefonik, kalbin-TV, etj).
Pasi ta keni krijuar lidhjen telefonike(ose rrjetën) deri te Provider-i ju
duhet ta identifikon veten me një Emër (Name ) dhefjalë kalim (
Pasword). Pasi emri dhe fjalëkalimi janë të verifikuar, juve ju
përcaktohet një IP(Intrenet protocol) adresë. Kjo IP adresë e
përkohshme ju lejon të përdorni të gjitha srviset e internetit.
ISP(Provajderët) zakonisht si shtesë sigurojnë një e-mail(POP3 ose
SMPT) server, nganjëherë një FTP-server( File Transfer Protocol) dhe
një News-server(NNTP)
1 sur 10

Recommandé

Interneti par
Interneti Interneti
Interneti Akademia Virtuale
5.7K vues59 diapositives
interneti par
internetiinterneti
internetiIzaura Xhumari
29.4K vues12 diapositives
Interneti par
Interneti Interneti
Interneti Zamira Hodaj
582 vues10 diapositives
Interneti par
InternetiInterneti
Internetivjosashala
291 vues7 diapositives
Struktura e internetit par
Struktura e internetitStruktura e internetit
Struktura e internetitKreshnik Shahini
2.5K vues11 diapositives
Detyra ne komunikim, anida rroshi par
Detyra ne komunikim, anida rroshiDetyra ne komunikim, anida rroshi
Detyra ne komunikim, anida rroshiAnida Rroshi
22.9K vues20 diapositives

Contenu connexe

Tendances

Prezantimi bazat e informatikes par
Prezantimi bazat e informatikesPrezantimi bazat e informatikes
Prezantimi bazat e informatikesDuresa M. Bytyqi
3.1K vues13 diapositives
Informatike Biznesi par
Informatike Biznesi Informatike Biznesi
Informatike Biznesi Faton_Mustafa
5.5K vues27 diapositives
Nje bote-me-dhe-pa-teknologji par
Nje bote-me-dhe-pa-teknologjiNje bote-me-dhe-pa-teknologji
Nje bote-me-dhe-pa-teknologjiaxheta axheta
487 vues29 diapositives
Punim seminarik tik par
Punim seminarik tikPunim seminarik tik
Punim seminarik tikBJashari
2.3K vues13 diapositives
Interneti dhe Web par
Interneti dhe WebInterneti dhe Web
Interneti dhe WebJetmiraYmeralilaj
119 vues6 diapositives
Projekt informatike.. par
Projekt informatike..Projekt informatike..
Projekt informatike..Daniela Muhaj
255 vues12 diapositives

Tendances(11)

Nje bote-me-dhe-pa-teknologji par axheta axheta
Nje bote-me-dhe-pa-teknologjiNje bote-me-dhe-pa-teknologji
Nje bote-me-dhe-pa-teknologji
axheta axheta487 vues
Punim seminarik tik par BJashari
Punim seminarik tikPunim seminarik tik
Punim seminarik tik
BJashari2.3K vues
Teknologji topologji rrjetash - Lojet e Network-ut par Xhejni Tanku
Teknologji topologji rrjetash - Lojet e Network-utTeknologji topologji rrjetash - Lojet e Network-ut
Teknologji topologji rrjetash - Lojet e Network-ut
Xhejni Tanku735 vues
Tenkologjia e mesimdhenies par seada
Tenkologjia e mesimdheniesTenkologjia e mesimdhenies
Tenkologjia e mesimdhenies
seada11.1K vues

En vedette

Interneti dhe studentet par
Interneti dhe studentet Interneti dhe studentet
Interneti dhe studentet Klodjan Hoxha
1.1K vues13 diapositives
Projekt Per lenden Informatike Viti 1 par
Projekt Per lenden Informatike Viti 1 Projekt Per lenden Informatike Viti 1
Projekt Per lenden Informatike Viti 1 dritispahiu
38.1K vues33 diapositives
Interneti dhe shkolla. par
Interneti dhe shkolla.Interneti dhe shkolla.
Interneti dhe shkolla.ingritscool.
4.4K vues6 diapositives
Interneti par
InternetiInterneti
InternetiMenaxherat
3.6K vues11 diapositives
Internet par
InternetInternet
Internetc35ar99
1.7K vues18 diapositives
Historiku i internetit par
Historiku i internetit Historiku i internetit
Historiku i internetit Zamira Hodaj
16.8K vues10 diapositives

En vedette(19)

Interneti dhe studentet par Klodjan Hoxha
Interneti dhe studentet Interneti dhe studentet
Interneti dhe studentet
Klodjan Hoxha1.1K vues
Projekt Per lenden Informatike Viti 1 par dritispahiu
Projekt Per lenden Informatike Viti 1 Projekt Per lenden Informatike Viti 1
Projekt Per lenden Informatike Viti 1
dritispahiu38.1K vues
Interneti dhe shkolla. par ingritscool.
Interneti dhe shkolla.Interneti dhe shkolla.
Interneti dhe shkolla.
ingritscool.4.4K vues
Internet par c35ar99
InternetInternet
Internet
c35ar991.7K vues
Historiku i internetit par Zamira Hodaj
Historiku i internetit Historiku i internetit
Historiku i internetit
Zamira Hodaj16.8K vues
Informatika Biznesore Resurse interneti biznesi_elektronik -dispensa-fshab par Valdet Shala
Informatika Biznesore Resurse interneti biznesi_elektronik -dispensa-fshabInformatika Biznesore Resurse interneti biznesi_elektronik -dispensa-fshab
Informatika Biznesore Resurse interneti biznesi_elektronik -dispensa-fshab
Valdet Shala13.8K vues
Evolimi i kompjuterit par Albi Muca
Evolimi i kompjuteritEvolimi i kompjuterit
Evolimi i kompjuterit
Albi Muca25.8K vues
projekt ne informatike par koralda
projekt ne informatikeprojekt ne informatike
projekt ne informatike
koralda30K vues
Studim i ndikimit te rrjeteve sociale ne marredheniet personale. par Erson Halili
Studim i ndikimit te rrjeteve sociale ne marredheniet personale.Studim i ndikimit te rrjeteve sociale ne marredheniet personale.
Studim i ndikimit te rrjeteve sociale ne marredheniet personale.
Erson Halili7.8K vues
Qëllimi i komunikimit ose pse komunikojmë par Metamorphosis
Qëllimi i komunikimit ose pse komunikojmëQëllimi i komunikimit ose pse komunikojmë
Qëllimi i komunikimit ose pse komunikojmë
Metamorphosis6.5K vues
TEKNOLOGJIA E INFORMACIONIT DHE E KOMUNIKIMIT par ornela rama
TEKNOLOGJIA E INFORMACIONIT DHE E KOMUNIKIMITTEKNOLOGJIA E INFORMACIONIT DHE E KOMUNIKIMIT
TEKNOLOGJIA E INFORMACIONIT DHE E KOMUNIKIMIT
ornela rama29.6K vues
Internet Banking par snehateddy
Internet BankingInternet Banking
Internet Banking
snehateddy151.7K vues

Similaire à Interneti

Kapitulli 5 e korigjuar par
Kapitulli 5 e korigjuarKapitulli 5 e korigjuar
Kapitulli 5 e korigjuarYll Boshnjaku
1.2K vues39 diapositives
rrjetat kompjuterike par
rrjetat kompjuterikerrjetat kompjuterike
rrjetat kompjuterikeMiallaq Rusta
3.4K vues42 diapositives
Ligjerata 8 par
Ligjerata 8Ligjerata 8
Ligjerata 8Ferdi Nuredini
1.2K vues56 diapositives
Rrjeta kompjuterike - Modeli Hibrid par
Rrjeta kompjuterike - Modeli HibridRrjeta kompjuterike - Modeli Hibrid
Rrjeta kompjuterike - Modeli Hibridedmondkastrati
393 vues38 diapositives
IP Protokolli,Algoritmet per routing dhe routimi ne internet par
IP Protokolli,Algoritmet per routing dhe routimi ne internetIP Protokolli,Algoritmet per routing dhe routimi ne internet
IP Protokolli,Algoritmet per routing dhe routimi ne internetKreshnik Shahini
691 vues20 diapositives
Rrjetat kompjuterike [Informatik] par
Rrjetat kompjuterike [Informatik]Rrjetat kompjuterike [Informatik]
Rrjetat kompjuterike [Informatik]Besart Gashi
10.3K vues19 diapositives

Similaire à Interneti (20)

Rrjeta kompjuterike - Modeli Hibrid par edmondkastrati
Rrjeta kompjuterike - Modeli HibridRrjeta kompjuterike - Modeli Hibrid
Rrjeta kompjuterike - Modeli Hibrid
edmondkastrati393 vues
IP Protokolli,Algoritmet per routing dhe routimi ne internet par Kreshnik Shahini
IP Protokolli,Algoritmet per routing dhe routimi ne internetIP Protokolli,Algoritmet per routing dhe routimi ne internet
IP Protokolli,Algoritmet per routing dhe routimi ne internet
Kreshnik Shahini691 vues
Rrjetat kompjuterike [Informatik] par Besart Gashi
Rrjetat kompjuterike [Informatik]Rrjetat kompjuterike [Informatik]
Rrjetat kompjuterike [Informatik]
Besart Gashi10.3K vues
Rrjeti Kompjuterik.pptx par Flon1
Rrjeti Kompjuterik.pptxRrjeti Kompjuterik.pptx
Rrjeti Kompjuterik.pptx
Flon1171 vues
Ligjerata 8 par ilir 1122
Ligjerata 8Ligjerata 8
Ligjerata 8
ilir 11221.5K vues
Informatika e biznesit java11(1) par coupletea
Informatika e biznesit  java11(1)Informatika e biznesit  java11(1)
Informatika e biznesit java11(1)
coupletea941 vues
Rrjetat kompjuterike X6 - 18.04.2020.pptx par AbedinBujupaj2
Rrjetat kompjuterike X6 - 18.04.2020.pptxRrjetat kompjuterike X6 - 18.04.2020.pptx
Rrjetat kompjuterike X6 - 18.04.2020.pptx
AbedinBujupaj255 vues
Detyre Kursi - Simulimi i nje Rrjeti Kompjuterik - Packet Tracer par Durim Hysa
Detyre Kursi - Simulimi i nje Rrjeti Kompjuterik - Packet TracerDetyre Kursi - Simulimi i nje Rrjeti Kompjuterik - Packet Tracer
Detyre Kursi - Simulimi i nje Rrjeti Kompjuterik - Packet Tracer
Durim Hysa550 vues

Interneti

 • 1. PUNE ME PROJEKT TEMA-HISTORIKU I INTERNETI Lenda- INFORMATIKE X
 • 2. Interneti eshte rrjet masiv qe perbehet nga rrjetet tjera,pra nje infrastrukture e rrjeteve kompjuterike.Ai lidh miliona kompjuter nga gjithe globi duke formuar nje rrjet te tille ku secili kompjuter mund te komunikoje me kompjuterin tjeter kudo ne bote,me kusht qe te dy jane te lidhur ne internet. Informatat qe udhetojne permes internetit shfrytezojne llojllojshmeri gjuesh te njohura si protokolle.Ne anen tjeter World Wide Web eshte nje menyre per t'iu qasur informatave permes mediumit te internetit.Eshte pra një model qe ndertohen mbi internetin dhe qe perdor protokollin e tij HTTP per transmetimin e shenimeve.Web-i eshte vetem nje prej menyrave qe informacionet mund te shfrytezohen permes internetit.
 • 3. Historia të cilën kemi njohuri se kur ka filluar Interneti është fillimi i vitit 1960-të. Ushtria amerikane , që aktualisht është Deparmenti i mbrojtës- Department of Defence (DoD) pa nevojën për organizim të de- centralizuar (pa një qendër) për të dhënat e saja më të rëndësishme ushtarake, ashtu që në rast të ndonjë sulmi ushtarak , DoD të jetë dhe më tutje operacionale. Realizimi u bë i mundshëm nga Advenced Research Projects Agency (ARPA) e cila ishte pjesë e ushtrisë Amerikane. Në fund 1ë vitit 1969 katër kompjuterët e parë u lidhën në “ARPA-Net”. Tre vite më vonë është bërë dhe lidhja e 40 kompjuterëve të tjerë zbashku.
 • 4. Në fillim të vitit 1980 ushtria amerikane vendos të ndahet nga ARPA-Net-i dhe të krijojë një rrjet tjetër të veten që e pagëzoi MilNet. Që nga kjo kohë ARPA-Net-i përdoret vetëm për qëllime shkencore. kah fund i vitit 1980 emri i ARPA-Net-it Ndërrohet (që të harrohet historia militante) dhe lind një emër i ri :INTERNET. Të gjitha makinat kryesore në internet ishin të lidhura me rrjete bartëse të të dhënave shpejtësi të të lartë të krijuara nga fondacioni nacional i shkencës “National Science Foundation”(NSF) . Ky rrjet u quajt “Backbone” bakbone në shqip boshti(rrjeti) kurrizor sepse ishte qendër nervore e tërë internetit. Nga backbone degëzohen rrjeta të vogla, që më pas degëzohen në makina të veçanta të cilat mund të zgjedhin (bëjnë thirrje) në rrjetin kryesor dhe të kërkojnë të dhëna nga të gjitha makinat gjatë tërë rrjetit ( leje-kërkesë (permission-demanded)
 • 5. Që nga 1992 i njëjti sistem përhapet në Evropë - që quhet Ebone (European Internet –Backbone). Ebone është e lidhur si një shkarkim i të gjitha Backbones në botë nëpërmjet High speed fiber-optic cables ose satellite transmmision channels Nga kjo periudhë kemi rritjet rapide të kapitalit investues në operacionet e internetit. Kështu në periudhën tremujorë të vitit 1997 përfshinte totalin $309.1 milion që krahasuar me $7.6 milion në tremujorin e parë të1995 dhe 148.7 milon të vitit 1996 dëshmon një gjë të tillë. Më 1998 nën kryetari i Amerikës Al Gore shpalli planin e njohur si Intrenet2 i cili do të punojë si rrjet i dytë Abilene, i drejtuar nga konstruktues privat, për sigurim të komunikimit shumë të shpejtë të të dhënave backbone për shërbim të kërkimeve të intensive universitare, duke ia dhënë mundësinë e kalimeve anësore (bypass) në rast të dendësisë në internet i cili duheshe të fillojë së funksionuar me 1999.
 • 6. Për qasje në internet zakonisht përdoren linjat telefonike. Lidhjet mund të bëhen përmes linjave analoge telefonike me modem ose linjave Digjital ISDN ose linjave ADSL. Modem-et Në ditët e sotme transferi i modemeve në 56.600 bps(56.6 kbps- standardi V90). Modemet nën 33.6 kbps janë të ngadalshëm dhe mund të përdoren vetëm për kyçje( qasje) në internet Modemet external ( të jashtëm) janë më të mirë se ato të brendshëm, për rastet kur hardueri i tyre dështon, modemi mund të ndërrohet pa e hapur shtëpizën(case-in) e kompjuterit. ISDN-Adapter Adapterët ISDN( Integrated Services Digital Network) përdoren për lidhje në internet përmes linjave ISDN. Adapteri ISDN janë kryesisht më të shpejt se modemet analog pos se ISDN përdor shpejtësinë lidhëse prej 64000 bps ASDL ASDL është shkurtes për Asynchronous Data Subscriber line-linja digjitale asimetrike e parapagusit. Momentalisht lidhja më e shpejt telefonike. Shpejtësia e ADSL-së është 4 herë më e shpejt se ISDN. Secili vetë duhet vendos cilin lidhje ta përdor, por këtu duhet bërë pakë llogaritje dhe më pas vendosjen e prioritetit ( çmimi i instalimit, minimi (ose sasia) kushtues , shpejtësia e lidhjes etj). Më pas po jo i fundit në Internet-Service-provider(ISP ose shkurt “Provider”lexo provajder- Ofrues ose Internet Access Provider( ofrues për qasje(kyçje) në internet) nevojitet. Provajderët janë kompani që sigurojnë Dial-in lines për qasje në internet. Pika dial in lokale quhet Point of Presence (POP)
 • 7. Prej parimit të lidhjes të makinave të ndryshme( madje dhe të tipave të ndryshme) gjithashtu edhe përkujdesja e shkencëtarëve të cilët dëshironin ta ndanin informacionin në mënyrë sa më të shpejt dhe më të lehtë, në fillim të 1970 – tës universitetet filluan tu bashkohen ARPA-Net që ta bëjnë edhe më të madh. Më vonë numri i makinave të lidhura në ARPA-Net zgjerohet dhe shumë tipe të ndryshme të kompjuterëve(jokompatibëll) qenë lidhur në ARPA-Net. Normalisht që nevoja për një gjuhë të përbashkët, për një protokoll ishte evidente. Një protokoll standard për bartje të dhënave nëpër rrjetë u krijua- TCP/IP Zhvillimi i një sistemi të pavarur, që përmban në vete një protokoll bënë të mundshëm lidhjen e kompjuterëve për gjatë tërë globit.
 • 8. Një protokoll është bashkësi rregullash që sigurojnë bartjen e pandërprerë të të dhënave dhe eliminimin e gabimeve ndërmjet kompjuterëve të tipave të ndryshëm ose prodhimeve të ndryshme TCP/IP është një shkurtes për Transfer Control protocol/Internet protocol Një nga kërkesat e ARPA-Net-it ishte që komunikimi duhet të vazhdonte pa marrë parasysh se në cilën rrugë (shteg) të dhënat duhet dërgua. Kështu që TCP/IP i zbërthen transmetimin në pakete(packages) të cilët dërgohen individualisht. Marrësi vetëm duhet të presë të gjitha paketat që të arrijnë dhe më pas i vendos në renditje korrekte që ti ekranizoj ose printoj ato.
 • 9. Një familje e protokolleve është përgjegjëse për bartjen e të e të dhënave në internet.: TCP (Transmission Control protocol )dhe IP (Internet Protocol) Transmission Control protocol: TCP –siguron pavarësinë e rrjetave në bartjen e të dhënave ndërmjet dy programeve:. TCP-ja zbërthen(ndanë) të dhënat në pakete të vogla. IP (Internet Protocol): IP- Internet Protocol(IP) është një protokoll bazë cili menaxhon me lidhjen ndërmjet dy kompjuterëve. Përfshirë këtu vendosjen dhe shkëputjen lidhjes si dhe detektimin e gabimeve
 • 10. Detyra e Provider-it ISP përcaktojnë IP adresa( IP addresses) klientëve dhe gjithashtu menaxhojnë qasjet në internet. ISP-ja nuk është përgjegjëse për sigurim të harduerit(kabllot) lidhës të nevojshëm. Ju si një klient , duhet vendosni mënyrat e lidhjes( kalbin e telefonik, kalbin-TV, etj). Pasi ta keni krijuar lidhjen telefonike(ose rrjetën) deri te Provider-i ju duhet ta identifikon veten me një Emër (Name ) dhefjalë kalim ( Pasword). Pasi emri dhe fjalëkalimi janë të verifikuar, juve ju përcaktohet një IP(Intrenet protocol) adresë. Kjo IP adresë e përkohshme ju lejon të përdorni të gjitha srviset e internetit. ISP(Provajderët) zakonisht si shtesë sigurojnë një e-mail(POP3 ose SMPT) server, nganjëherë një FTP-server( File Transfer Protocol) dhe një News-server(NNTP)