Publicité
Publicité

Contenu connexe

Publicité

El fons del mar

 1. El nostre planeta s’hauria d’anomenar “oceà” més que no pas Terra, ja que l’aigua n’ocupa la major part de la superfície.
 2. Fa 4500 milions d’anys la Terra era tot just una bola de magma plena de volcans.
 3. El gasos dels volcans carregats de vapor d’aigua que hi havia dins del magma sortien en erupció.
 4. Després la Terra es va refredar, el vapor es va condensar i tornà a caure en forma de pluja. Així va començar el cicle de l’aigua. Aquesta pluja va omplir el clots de l’escorça terrestre i va crear el oceans. Uns quants milions d’anys més tard va néixer la vida als oceans.
 5. 1. Oceà Pacífic 2. Oceà Atlàntic 3. Oceà Índic 4. Oceà Antàrtic 5. Oceà Àrtic
 6. EL FONS DE L’OCEÀ
 7. La vida és present en tots els nivells de l’oceà. Les plantes només sobreviuen a les primeres capes, perquè necessiten llum solar per viure. Per sota d’uns 1000 metres no hi ha llum i la temperatura és propera a la congelació. LES CAPES DE L’OCEÀ
 8. ZONA AMB LLUM SOLAR (Epipelàgica) Aquesta capa conté gairebé tota la vida oceànica, doncs és la que rep una major quantitat de llum solar. Aquí es troba el fitoplàcton que són unes plantes que floten a l’aigua. Són la base de la cadena alimentària de l’oceà. Els animals d’aquesta zona són bons nedadors, i posseeixen uns ulls desenvolupats. Són foscos per sobre del cos i clars per sota per camuflar-se dels depredadors.
 9. fitoplàcton
 10. tonyina
 11. serp marina
 12. tortuga carei
 13. dofí mular
 14. tauró blanc
 15. rajada
 16. pop
 17. medusa
 18. ZONA DE PENOMBRA (Mesopelàgica) Aquesta zona no arriba llum solar, per la qual cosa les plantes no poden sobreviure. Els animals que hi viuen tenen els ulls grans per tal de veure en l’obscuritat. Alguns emeten llum i el seu cos brilla. Posseeixen gran dents i mandíbules per atrapar les seves preses. A més, acostumen a tenir el cos allargat o comprimit per suportar la tremenda pressió de l’aigua.
 19. peix llanterna
 20. nautilus
 21. celacant
 22. ctenòfor
 23. peix destral
 24. peix dentat
 25. diable golut
 26. peix quimera
 27. ZONA DE MITJANIT (Batipelàgica) Aquesta zona no hi arriba gens de llum, per la qual cosa els peixos que hi habiten o tenen uns ulls petits o no en tenen. L’aigua és molt freda i la pressió és extrema. Arriba molt poc menjar de la superfície, per la qual cosa hi sobreviuen pocs animals. Una excepció són els catxalots que poden bussejar per capturar calamars gegants a aquestes profunditats. Sovint els peixos tenen la boca gran i filaments lluminosos a manera d’esquer per atreure les preses.
 28. catxalot
 29. calamar vampir
 30. peix pelicà
 31. calamar gegant
 32. rape
 33. amfípode
 34. ZONA ABISSAL (Abissopelàgica) No hi ha llum i la temperatura de l’aigua és gairebé la de congelació. Tant els ossos com la carn dels pocs animals que viuen en aquesta fondària són tous i flexibles per poder suportar l’enorme pressió. Amb freqüència són cecs o emeten la seva pròpia llum. Alguns d’ells tenen fortes aletes per poder desplaçar- se a les fortes corrents de l’oceà profund. La majoria s’alimenten d’animals morts o d’altres éssers abissals.
 35. pop dumbo
 36. regadera de Filipines
 37. estrella cistella
 38. aranya de mar
 39. ZONA DE FOSSES (Hadopelàgica) Aquesta capa abasta les capes més fondes de l’oceà, constituïdes en la seva major part per fosses i canyons abissals. En aquestes condicions hi ha vida. S’han descobert diminuts organismes, anomenats foraminífers, i els cucs de tub són capaços també de sobreviure en aquest hàbitat extrem.
 40. xemeneies hidrotermals
 41. cucs de tub
 42. gambetes
 43. ESTUDI DELS OCEANS La ciència que estudia els oceans és la oceanografia. Els biòlegs estudien els éssers vius que els habiten. Per arribar al fons del mar i estudiar algunes espècies han de fer submarinisme, és a dir, submergir-se dins de l’aigua.
 44. Els submarinistes porten en el seu equip: - Màscara o visor. - Tub respirador. - Vestit de busseig. - Escarpins. - Aletes. - Cinturó de llast.
Publicité