Jeronim De Rada

Muki Huduti
Muki HudutiGraphic Designer à DinoGraf

jeronim de rada projekt

JERONIM DE RADA
Punoi:
Klasa:
Shkolla:
Përmbajtja:
Biograa
Titujt e veprave
Vepra Skënderbeu I Pafan
Jeronim De Rada
Jeronim de Rada (Girolamo de Rada), lindi në vitin 1814 dhe vdiq
në vitin 1903, ishte poet, publicist, folklorist, lolog dhe mësues,
themeluesi i letërsisë dhe i kulturës arbëreshe.
Emri: Jeronim
Mbiemri: De Rada
Lindi më: 1814
Vendlindja: Makia
Kalabrisë Itali
Vdiq më:1903
Profesioni: Poet, publicist,
folklorist, lolog dhe
mësues
BIOGRAFIA
lind në Makia të Kalabrisë
Umësimet e para i kreu në
kolegjin e Shën Adrianit të
Shën Mitër Koronës. Më 1834 shkoi
për të studiuar drejtësi në Napoli, ku
mori pjesë gjallërisht në lëvizjen
politike dhe kulturore të kohës. Më
1848 nxori të parën gazetë shqiptare
"L'Albanese d'Italia", në të cilën
shprehu pikëpamjet e tij për ngjarjet e
kohës. Pas dështimit të revolucionit më
1848 e mbylli gazetën dhe i zhgënjyer u
tërhoq në fshatin e tij të lindjes deri në
llim të viteve 60 të shek. XIX. Duke
nisur nga v. 1861, në jetën e De Rada
nisi një fazë e re, kur ai shfaqet si një
nga gurat më në zë te Rilindjes sonë
Kombëtare. Pas traktatit Parimet e
estetikës (Principii di estetica, 1861)
botoi veprat lashtësia e kombit shqiptar
("Antichità della nazione albanase",
1864) dhe Rapsodi të një poeme
arbëreshe ("Rapsodie d'un poema
albanese", 1866), që luajtën një rol të
rëndësishëm për propagandimin e
çështjes kombëtare shqiptare. Hyri në
korrespondencë me patriotët shqiptarë
dhe me personalitetet kulturore
evropiane, dashamirë të Shqipërisë,
ndoqi me interes të gjallë ngjarjet në
Shqipëri. Më 1878 përkrahu Lidhjen
Shqiptare të Prizrenit dhe ngriti zërin
kundër gjymtimit tokësor të Shqipërisë.
Një ndihmesë të çmuar çështjes
kombëtare i dha me revistën "Flamuri
Arbrit", që botoi në vitet 1883-1885.
Në "Testamentin politik" (1902)
shprehu optimizmin në të ardhmen e
Shqipërisë dhe pakënaqësinë e tij ndaj
politikës imperialiste të Italisë ndaj
atdheut të të parëve.
Zhvilloi një veprimtari të frytshme edhe
në fushën e studimeve gjuhësore ; u
kushtoi vemendje çështjeve të prejardhjes
së shqiptarëve dhe të gjuhës shqipe, duke
mbrojtur lashtësinë e tyre. De Rada është
nga të parët studiues vendës të strukturës
gramatikore të shqipes. Në të dy veprat
gramatikore që hartoi (1870, 1894) vuri
në dukje aspekte të patheksuara më parë
nga dijetarë shqiptarë dhe albanologë dhe
dukuri gjuhësore të pastudiuara ose të
panjohura.
Në veprat e tij gjuhësore jepen të dhëna
me interes për të folmet arbëreshe. Bëri
përpjekje të vijueshme për një alfabet të
përbashkët të shqipes që të jepte një
sistem sa më të plotë dhe të përshtatshëm
për shqipen me karaktere latine, të
plotësuara me shenja diakritike. Në
veprimtarinë gjuhësore të De Rada duhet
përmendur edhe organizimi i dy
kongreseve gjuhësore të shqipes, i pari
(1895) në Koriliano Kalabro, i dyti
(1897) në Lungro (Kongreset gjuhësore
arbëreshe). Dha me vetmohim mësimin e
shqipes në Kolegjin arbëresh të Shën
Mitër Koronës për dhjetëvjeçarë të tërë
gjersa vdiq.
Mjaft e gjerë është edhe veprimtaria
poetike e De Rada Nisi të botojë që herët
por shkrimi që i solli famën si poet me
talent të shquar është poema lirike-epike
Këngët e Milosaos (1836), vepra e parë e
letërsisë sonë me vlera të mëdha artistike.
Në qendër të veprës është historia e një
çifti të ri që bashkohet pas shumë
pengesash. Autori nuk kuzohet me
dënimin e paragjykimeve klasore që
pengonin lumturinë e të rinjve; në
vepër kumboi ideja e detyrës ndaj
atdheut dhe e gatishmërisë për të
luftuar për mbrojtjen e tij. Historia e
dashurisë fatkeqe midis dy të rinjve
nga rrethet aristokratike të Shqipërisë
së shekullit XV është edhe në qendër të
poemës Serana Topia, mbi të cilën
poeti punoi në vitet 1839-1843. I
pakënaqur nga puna e tij, De Rada
këtë subjekt e rimori në poemën
Pasqyra e një jete njerëzore (1898)
duke e zgjeruar dhe duke trajtuar në të
një problematikë më aktuale për
kohën, luftën kundër pushtuesit
otoman. Vepra më e rëndësishme e De
Radaës është Skënderbeu i pafan, të
cilën e mbajti në duar një kohë të gjatë
(1837-1896). Në vepër janë shkrirë
mjaft nga këngët dhe poemat që kishte
botuar më parë. Aty u shpreh në
mënyrë më të plotë dhe më të qartë
patosi kombëtar që kishte frymëzuar
veprën e De Radës Ndonëse nuk ka
njësi veprimi dhe vazhdimësi, poema
jep një tablo të gjerë të Shqipërisë në
shek. XV, të bëmat e lavdishme të
popullit, dashurinë e tij të aktë për
jetë të lirë dhe të pavarur, gjallërinë e
mahnitshme që shfaqi përballë
sulmeve të egra të armiqve. Në qendër
të veprës është konikti midis
shqiptarëve dhe osmanëve, dhënë me
anë skenash ku paraqiten beteja të
ashpra e të furishme, që shquhen nga
ngjyresa e theksuar historike dhe
imtësitë shprehëse. Heroi kombëtar
shfaqet në vepër si burrë shteti i shquar
dhe trim i rrallë, që diti me mençurinë
dhe me heroizmin e tij të ngrejë
popullin e vet në luftë çlirimtare të
p a s h o q e . N ë k a r a k t e r e t e
personazheve të tjera mishërohet
heroizmi dhe trimëria e shqiptarëve.
Skënderbeu i pafan është kryevepra e
De Radës në të u dukën në mënyrë të
qartë veçoritë kryesore të talentit të
tij, si mjeshtër i tablove të gjera
historike dhe i përshkrimit me zotësi të
botës së brendshme të heronjve, të
mendimeve dhe të ndjenjave më të
thella e më të fshehta të njeriut. Si
poet, sidomos në Këngët e Milosaos,
De Rada u çmua lart edhe nga rrethet
letrare evropiane.
De Rada luajti një rol të madh në
historinë e letërsisë shqiptare ; ai
është i pari që shkroi vepra me frymë
kombëtare. Figura e tij ngrihet si
gura më e kulluar dhe më e
fuqishme e letërsisë dhe e botës
arbëreshe. Ndikimi i tij mbi
shkrimtarët arbëreshë bashkëkohës
ishte i madh ; tradita poetike shkruar
prej tij vijon të jetojë e përtërirë
edhe në letërsinë e sotme arbëreshe.
Pas Çlirimit në Shqipëri janë botuar
të adoptuara veprat e tij kryesore.
Mban titullin "Mësues i Popullit”
KALABRI - ITALI
VENDLINDJA E DE RADËS
TITUJT E VEPRAVE
• Milosao
• Një pasqyrë e jetës njerëzore
• Serafina Topia
• Skënderbeu I pafan
• Fjamuri i Arbërit (revistë)
• Rapsodi të një poeme shqiptare, mbledhur në kolonitë e rrethit të Napolit,1983
Prishtinë: Rilindja
• Antichità della nazione albanese e sua affinità con gli Elleni e i Latini 1997
Cosenza Brenner
• Këngë të milosaut : poemë 2002 Tiranë : Naim Frashëri
• Autobiografia, 2000 Tiranë: Onufri
• Parime të estetikës : mendime rreth jetës dhe qëllimeve të saj (ekstrakte) 2003
Tiranë : Globus R
SKËNDERBEU I PAFAN
Skenderbeu i pafat, një nga kryeveprat e De Radës, të cilën e mbajti në
duar një kohë të gjatë (1837-1896). Në vepër janë shkrirë mjaft nga
këngët dhe poemat që kishte botuar më parë. Aty u shpreh në mënyrë
më të plotë dhe më të qartë patosi kombëtar që kishte frymëzuar veprën
e De Radës Ndonëse nuk ka njësi veprimi dhe vazhdimësi, poema jep një
tablo të gjerë të Shqipërisë në shek. XV, të bëmat e lavdishme të popullit,
dashurinë e tij të aktë për jetë të lirë dhe të pavarur, gjallërinë e
mahnitshme që shfaqi përballë sulmeve të egra të armiqve. Në qendër të
veprës është konikti midis shqiptarëve dhe osmanëve, dhënë me anë
skenash ku paraqiten beteja të ashpra e të furishme, që shquhen nga
ngjyresa e theksuar historike dhe imtësitë shprehëse. Heroi kombëtar
shfaqet në vepër si burrë shteti i shquar dhe trim i rrallë, që diti me
mençurinë dhe me heroizmin e tij të ngrejë popullin e vet në luftë
çlirimtare të pashoqe. Në karakteret e personazheve të tjera mishërohet
heroizmi dhe trimëria e shqiptarëve. Skënderbeu i pafat është kryevepra e
De Radës në të u dukën në mënyrë të qartë veçoritë kryesore të talentit
të tij, si mjeshtër i tablove të gjera historike dhe i përshkrimit me zotësi të
botës së brendshme të heronjve, të mendimeve dhe të ndjenjave më të
thella e më të fshehta të njeriut.

Recommandé

Kenget E milosaos par
Kenget E milosaos Kenget E milosaos
Kenget E milosaos Ulpian Allaraj
37.8K vues12 diapositives
Shqiperia -slide par
Shqiperia -slideShqiperia -slide
Shqiperia -slideFre Nkly
43K vues21 diapositives
Kontibuti i Shqipetareve ne mbrojtjen e hebrenjeve gjate luftes se 2 boterore par
Kontibuti i Shqipetareve ne mbrojtjen e hebrenjeve gjate luftes se 2 boteroreKontibuti i Shqipetareve ne mbrojtjen e hebrenjeve gjate luftes se 2 boterore
Kontibuti i Shqipetareve ne mbrojtjen e hebrenjeve gjate luftes se 2 boteroreXheni Marku
110K vues9 diapositives
Projekt Gjeografi - Turizmi ne Jug te Shqiperis par
Projekt Gjeografi - Turizmi ne Jug te ShqiperisProjekt Gjeografi - Turizmi ne Jug te Shqiperis
Projekt Gjeografi - Turizmi ne Jug te ShqiperisMarinela Abedini
33.3K vues36 diapositives
Projekt gjeografie klasa 9 par
Projekt gjeografie klasa 9Projekt gjeografie klasa 9
Projekt gjeografie klasa 9S Gashi
22.9K vues50 diapositives
Te drejtat e njeriut par
Te drejtat e njeriutTe drejtat e njeriut
Te drejtat e njeriutDonart Geci
64.1K vues17 diapositives

Contenu connexe

Tendances

Rilindja Kombetare Shqiptare par
Rilindja Kombetare ShqiptareRilindja Kombetare Shqiptare
Rilindja Kombetare ShqiptareOlsi Sita
51.5K vues61 diapositives
Hebrenjtë në Shqipëri par
Hebrenjtë në ShqipëriHebrenjtë në Shqipëri
Hebrenjtë në ShqipëriDonikaLici
39.1K vues13 diapositives
Ekonomia e Shqiperise par
Ekonomia e ShqiperiseEkonomia e Shqiperise
Ekonomia e ShqiperiseAron Neli
13.3K vues12 diapositives
Ismail kadare par
Ismail kadareIsmail kadare
Ismail kadareEgzona Shabani
26.9K vues27 diapositives
Rilindja kombetare shqiptare (1831 1912) par
Rilindja kombetare shqiptare (1831 1912)Rilindja kombetare shqiptare (1831 1912)
Rilindja kombetare shqiptare (1831 1912)Kristjana Duni
74.4K vues71 diapositives
Projekt "Letersi": Katedralja e Parisit - Viktor Hygo par
Projekt "Letersi": Katedralja e Parisit - Viktor HygoProjekt "Letersi": Katedralja e Parisit - Viktor Hygo
Projekt "Letersi": Katedralja e Parisit - Viktor HygoAldrin Pashku
10.1K vues15 diapositives

Tendances(20)

Rilindja Kombetare Shqiptare par Olsi Sita
Rilindja Kombetare ShqiptareRilindja Kombetare Shqiptare
Rilindja Kombetare Shqiptare
Olsi Sita51.5K vues
Hebrenjtë në Shqipëri par DonikaLici
Hebrenjtë në ShqipëriHebrenjtë në Shqipëri
Hebrenjtë në Shqipëri
DonikaLici39.1K vues
Ekonomia e Shqiperise par Aron Neli
Ekonomia e ShqiperiseEkonomia e Shqiperise
Ekonomia e Shqiperise
Aron Neli13.3K vues
Rilindja kombetare shqiptare (1831 1912) par Kristjana Duni
Rilindja kombetare shqiptare (1831 1912)Rilindja kombetare shqiptare (1831 1912)
Rilindja kombetare shqiptare (1831 1912)
Kristjana Duni74.4K vues
Projekt "Letersi": Katedralja e Parisit - Viktor Hygo par Aldrin Pashku
Projekt "Letersi": Katedralja e Parisit - Viktor HygoProjekt "Letersi": Katedralja e Parisit - Viktor Hygo
Projekt "Letersi": Katedralja e Parisit - Viktor Hygo
Aldrin Pashku10.1K vues
Futja e shqiperise ne BE par Ergi Nushi
Futja e shqiperise ne BEFutja e shqiperise ne BE
Futja e shqiperise ne BE
Ergi Nushi6.3K vues
Humanistët më të shquar shqiptarë dhe veprat e tyre par Exhitah Vasija
Humanistët më të shquar shqiptarë dhe veprat e tyreHumanistët më të shquar shqiptarë dhe veprat e tyre
Humanistët më të shquar shqiptarë dhe veprat e tyre
Exhitah Vasija55.2K vues
Ndërtimi i bazës së të dhënave në programin Access par Rexhino Kovaci
Ndërtimi i bazës së të dhënave në programin AccessNdërtimi i bazës së të dhënave në programin Access
Ndërtimi i bazës së të dhënave në programin Access
Rexhino Kovaci5.2K vues
Siguria rrugore par Klevi Hoxha
Siguria rrugoreSiguria rrugore
Siguria rrugore
Klevi Hoxha34.8K vues
Projekt Kimi - Burime te hidrokarbureve ne Shqiperi par Marinela Abedini
Projekt Kimi - Burime te hidrokarbureve ne ShqiperiProjekt Kimi - Burime te hidrokarbureve ne Shqiperi
Projekt Kimi - Burime te hidrokarbureve ne Shqiperi
Marinela Abedini49.2K vues
Sëmundjet gjenetike par XhuLia Muca
Sëmundjet gjenetikeSëmundjet gjenetike
Sëmundjet gjenetike
XhuLia Muca50.8K vues
Filozofia gjate shekullit XVII par Denisa Caushi
Filozofia gjate shekullit XVIIFilozofia gjate shekullit XVII
Filozofia gjate shekullit XVII
Denisa Caushi6.7K vues

En vedette

Jeronim de rada par
Jeronim de radaJeronim de rada
Jeronim de radaDiana Lamaj
2.6K vues7 diapositives
Naim Frasheri par
Naim FrasheriNaim Frasheri
Naim Frasherifames design
3.9K vues9 diapositives
Naim Frasheri dhe vepra e tij par
Naim Frasheri dhe vepra e tijNaim Frasheri dhe vepra e tij
Naim Frasheri dhe vepra e tijDiana Lamaj
10.7K vues5 diapositives
Iliada (Homeri) par
Iliada (Homeri)Iliada (Homeri)
Iliada (Homeri)Diana Lamaj
25.9K vues9 diapositives
Naim Frasheri (projekt) par
Naim Frasheri (projekt)Naim Frasheri (projekt)
Naim Frasheri (projekt)Egla Mërzheku
2.4K vues12 diapositives
Romantizmi par
RomantizmiRomantizmi
RomantizmiArlind Ymeri
25.1K vues1 diapositive

En vedette(17)

Naim Frasheri dhe vepra e tij par Diana Lamaj
Naim Frasheri dhe vepra e tijNaim Frasheri dhe vepra e tij
Naim Frasheri dhe vepra e tij
Diana Lamaj10.7K vues
Iliada (Homeri) par Diana Lamaj
Iliada (Homeri)Iliada (Homeri)
Iliada (Homeri)
Diana Lamaj25.9K vues
Konstantin kristoforidhi m par Nderim12
Konstantin kristoforidhi mKonstantin kristoforidhi m
Konstantin kristoforidhi m
Nderim121.5K vues
Sami Frasheri Serena Mane par lira kuca
Sami Frasheri Serena ManeSami Frasheri Serena Mane
Sami Frasheri Serena Mane
lira kuca2.3K vues
Lahuta e Malcis - At Gjergj FISHTA par Marjan DODAJ
Lahuta e Malcis  - At Gjergj FISHTALahuta e Malcis  - At Gjergj FISHTA
Lahuta e Malcis - At Gjergj FISHTA
Marjan DODAJ18.3K vues
Don kishoti i mances power point par jurgenveizi1
Don kishoti i mances power pointDon kishoti i mances power point
Don kishoti i mances power point
jurgenveizi121.4K vues
iliada analize , Analize e Iliades par ssuseree34b8
iliada analize , Analize e Iliadesiliada analize , Analize e Iliades
iliada analize , Analize e Iliades
ssuseree34b8106.3K vues
Gjergj fishta dhe "Lahuta e Malecis" par Matilda Gremi
Gjergj fishta dhe "Lahuta e Malecis"Gjergj fishta dhe "Lahuta e Malecis"
Gjergj fishta dhe "Lahuta e Malecis"
Matilda Gremi62.7K vues

Similaire à Jeronim De Rada

Jeronim dhe dritero par
Jeronim dhe driteroJeronim dhe dritero
Jeronim dhe dritero#MesueseAurela Elezaj
2.3K vues18 diapositives
Letersia shqiptare e rilindjes Gjuhe Shqipe par
Letersia shqiptare e rilindjes Gjuhe ShqipeLetersia shqiptare e rilindjes Gjuhe Shqipe
Letersia shqiptare e rilindjes Gjuhe ShqipeAjlinda Idrizi
12.6K vues17 diapositives
Ndre Mjeda - 2015 par
Ndre Mjeda - 2015Ndre Mjeda - 2015
Ndre Mjeda - 2015Riku Verri
18.2K vues43 diapositives
Shkrimtare te shquar shkrimtar par
Shkrimtare te shquar shkrimtarShkrimtare te shquar shkrimtar
Shkrimtare te shquar shkrimtarDenis Celaj
1.5K vues4 diapositives
Sami frashri shqipriaqkaqenqeshteqdotebehet par
Sami frashri shqipriaqkaqenqeshteqdotebehetSami frashri shqipriaqkaqenqeshteqdotebehet
Sami frashri shqipriaqkaqenqeshteqdotebehetAlbi Muca
11.4K vues25 diapositives
Koment vepre (1) par
Koment vepre (1)Koment vepre (1)
Koment vepre (1)pjetri
1.5K vues5 diapositives

Similaire à Jeronim De Rada(20)

Letersia shqiptare e rilindjes Gjuhe Shqipe par Ajlinda Idrizi
Letersia shqiptare e rilindjes Gjuhe ShqipeLetersia shqiptare e rilindjes Gjuhe Shqipe
Letersia shqiptare e rilindjes Gjuhe Shqipe
Ajlinda Idrizi12.6K vues
Ndre Mjeda - 2015 par Riku Verri
Ndre Mjeda - 2015Ndre Mjeda - 2015
Ndre Mjeda - 2015
Riku Verri18.2K vues
Shkrimtare te shquar shkrimtar par Denis Celaj
Shkrimtare te shquar shkrimtarShkrimtare te shquar shkrimtar
Shkrimtare te shquar shkrimtar
Denis Celaj1.5K vues
Sami frashri shqipriaqkaqenqeshteqdotebehet par Albi Muca
Sami frashri shqipriaqkaqenqeshteqdotebehetSami frashri shqipriaqkaqenqeshteqdotebehet
Sami frashri shqipriaqkaqenqeshteqdotebehet
Albi Muca11.4K vues
Koment vepre (1) par pjetri
Koment vepre (1)Koment vepre (1)
Koment vepre (1)
pjetri1.5K vues
Pashko Vasa - E verteta mbi Shqiperine dhe Shqiptaret par Marjan DODAJ
Pashko Vasa - E verteta mbi Shqiperine dhe ShqiptaretPashko Vasa - E verteta mbi Shqiperine dhe Shqiptaret
Pashko Vasa - E verteta mbi Shqiperine dhe Shqiptaret
Marjan DODAJ7.9K vues
Letersia nen Diktature par Ornela Keçi
Letersia nen DiktatureLetersia nen Diktature
Letersia nen Diktature
Ornela Keçi22.6K vues
Biografia e ismail kadares par Actuallyican
Biografia e ismail kadaresBiografia e ismail kadares
Biografia e ismail kadares
Actuallyican6.5K vues
Historia e skenderbeut par OmerMaksudi
Historia e skenderbeutHistoria e skenderbeut
Historia e skenderbeut
OmerMaksudi1.1K vues
George Gordon Byron vs Jeronim De Rada by SADIONA ABZAJ par Sadiona Abazaj
George Gordon Byron vs Jeronim De Rada by SADIONA ABZAJGeorge Gordon Byron vs Jeronim De Rada by SADIONA ABZAJ
George Gordon Byron vs Jeronim De Rada by SADIONA ABZAJ
Sadiona Abazaj13.2K vues
Punim seminarik ne Gjuhë dhe letersi shqipe Driton nuha par Driton Nuha
Punim seminarik ne Gjuhë dhe letersi shqipe Driton nuhaPunim seminarik ne Gjuhë dhe letersi shqipe Driton nuha
Punim seminarik ne Gjuhë dhe letersi shqipe Driton nuha
Driton Nuha 16.5K vues
projekt: shkrimtaret bashkohor shqiptar dhe veprat e tyre par Fatjon Cane
projekt: shkrimtaret bashkohor shqiptar dhe veprat e tyreprojekt: shkrimtaret bashkohor shqiptar dhe veprat e tyre
projekt: shkrimtaret bashkohor shqiptar dhe veprat e tyre
Fatjon Cane30.9K vues
Letersia boterore e shekullit xx par JozefKola
Letersia boterore e shekullit xxLetersia boterore e shekullit xx
Letersia boterore e shekullit xx
JozefKola1.8K vues
Humanistet shqiptar par Marjan DODAJ
Humanistet shqiptarHumanistet shqiptar
Humanistet shqiptar
Marjan DODAJ36.4K vues

Jeronim De Rada

 • 3. Jeronim De Rada Jeronim de Rada (Girolamo de Rada), lindi në vitin 1814 dhe vdiq në vitin 1903, ishte poet, publicist, folklorist, lolog dhe mësues, themeluesi i letërsisë dhe i kulturës arbëreshe. Emri: Jeronim Mbiemri: De Rada Lindi më: 1814 Vendlindja: Makia Kalabrisë Itali Vdiq më:1903 Profesioni: Poet, publicist, folklorist, lolog dhe mësues
 • 4. BIOGRAFIA lind në Makia të Kalabrisë Umësimet e para i kreu në kolegjin e Shën Adrianit të Shën Mitër Koronës. Më 1834 shkoi për të studiuar drejtësi në Napoli, ku mori pjesë gjallërisht në lëvizjen politike dhe kulturore të kohës. Më 1848 nxori të parën gazetë shqiptare "L'Albanese d'Italia", në të cilën shprehu pikëpamjet e tij për ngjarjet e kohës. Pas dështimit të revolucionit më 1848 e mbylli gazetën dhe i zhgënjyer u tërhoq në fshatin e tij të lindjes deri në llim të viteve 60 të shek. XIX. Duke nisur nga v. 1861, në jetën e De Rada nisi një fazë e re, kur ai shfaqet si një nga gurat më në zë te Rilindjes sonë Kombëtare. Pas traktatit Parimet e estetikës (Principii di estetica, 1861) botoi veprat lashtësia e kombit shqiptar ("Antichità della nazione albanase", 1864) dhe Rapsodi të një poeme arbëreshe ("Rapsodie d'un poema albanese", 1866), që luajtën një rol të rëndësishëm për propagandimin e çështjes kombëtare shqiptare. Hyri në korrespondencë me patriotët shqiptarë dhe me personalitetet kulturore evropiane, dashamirë të Shqipërisë, ndoqi me interes të gjallë ngjarjet në Shqipëri. Më 1878 përkrahu Lidhjen Shqiptare të Prizrenit dhe ngriti zërin kundër gjymtimit tokësor të Shqipërisë. Një ndihmesë të çmuar çështjes kombëtare i dha me revistën "Flamuri Arbrit", që botoi në vitet 1883-1885. Në "Testamentin politik" (1902) shprehu optimizmin në të ardhmen e Shqipërisë dhe pakënaqësinë e tij ndaj politikës imperialiste të Italisë ndaj atdheut të të parëve. Zhvilloi një veprimtari të frytshme edhe në fushën e studimeve gjuhësore ; u kushtoi vemendje çështjeve të prejardhjes së shqiptarëve dhe të gjuhës shqipe, duke mbrojtur lashtësinë e tyre. De Rada është nga të parët studiues vendës të strukturës gramatikore të shqipes. Në të dy veprat gramatikore që hartoi (1870, 1894) vuri në dukje aspekte të patheksuara më parë nga dijetarë shqiptarë dhe albanologë dhe dukuri gjuhësore të pastudiuara ose të panjohura. Në veprat e tij gjuhësore jepen të dhëna me interes për të folmet arbëreshe. Bëri përpjekje të vijueshme për një alfabet të përbashkët të shqipes që të jepte një sistem sa më të plotë dhe të përshtatshëm për shqipen me karaktere latine, të plotësuara me shenja diakritike. Në veprimtarinë gjuhësore të De Rada duhet përmendur edhe organizimi i dy kongreseve gjuhësore të shqipes, i pari (1895) në Koriliano Kalabro, i dyti (1897) në Lungro (Kongreset gjuhësore arbëreshe). Dha me vetmohim mësimin e shqipes në Kolegjin arbëresh të Shën Mitër Koronës për dhjetëvjeçarë të tërë gjersa vdiq. Mjaft e gjerë është edhe veprimtaria poetike e De Rada Nisi të botojë që herët por shkrimi që i solli famën si poet me talent të shquar është poema lirike-epike Këngët e Milosaos (1836), vepra e parë e letërsisë sonë me vlera të mëdha artistike. Në qendër të veprës është historia e një çifti të ri që bashkohet pas shumë
 • 5. pengesash. Autori nuk kuzohet me dënimin e paragjykimeve klasore që pengonin lumturinë e të rinjve; në vepër kumboi ideja e detyrës ndaj atdheut dhe e gatishmërisë për të luftuar për mbrojtjen e tij. Historia e dashurisë fatkeqe midis dy të rinjve nga rrethet aristokratike të Shqipërisë së shekullit XV është edhe në qendër të poemës Serana Topia, mbi të cilën poeti punoi në vitet 1839-1843. I pakënaqur nga puna e tij, De Rada këtë subjekt e rimori në poemën Pasqyra e një jete njerëzore (1898) duke e zgjeruar dhe duke trajtuar në të një problematikë më aktuale për kohën, luftën kundër pushtuesit otoman. Vepra më e rëndësishme e De Radaës është Skënderbeu i pafan, të cilën e mbajti në duar një kohë të gjatë (1837-1896). Në vepër janë shkrirë mjaft nga këngët dhe poemat që kishte botuar më parë. Aty u shpreh në mënyrë më të plotë dhe më të qartë patosi kombëtar që kishte frymëzuar veprën e De Radës Ndonëse nuk ka njësi veprimi dhe vazhdimësi, poema jep një tablo të gjerë të Shqipërisë në shek. XV, të bëmat e lavdishme të popullit, dashurinë e tij të aktë për jetë të lirë dhe të pavarur, gjallërinë e mahnitshme që shfaqi përballë sulmeve të egra të armiqve. Në qendër të veprës është konikti midis shqiptarëve dhe osmanëve, dhënë me anë skenash ku paraqiten beteja të ashpra e të furishme, që shquhen nga ngjyresa e theksuar historike dhe imtësitë shprehëse. Heroi kombëtar shfaqet në vepër si burrë shteti i shquar dhe trim i rrallë, që diti me mençurinë dhe me heroizmin e tij të ngrejë popullin e vet në luftë çlirimtare të p a s h o q e . N ë k a r a k t e r e t e personazheve të tjera mishërohet heroizmi dhe trimëria e shqiptarëve. Skënderbeu i pafan është kryevepra e De Radës në të u dukën në mënyrë të qartë veçoritë kryesore të talentit të tij, si mjeshtër i tablove të gjera historike dhe i përshkrimit me zotësi të botës së brendshme të heronjve, të mendimeve dhe të ndjenjave më të thella e më të fshehta të njeriut. Si poet, sidomos në Këngët e Milosaos, De Rada u çmua lart edhe nga rrethet letrare evropiane. De Rada luajti një rol të madh në historinë e letërsisë shqiptare ; ai është i pari që shkroi vepra me frymë kombëtare. Figura e tij ngrihet si gura më e kulluar dhe më e fuqishme e letërsisë dhe e botës arbëreshe. Ndikimi i tij mbi shkrimtarët arbëreshë bashkëkohës ishte i madh ; tradita poetike shkruar prej tij vijon të jetojë e përtërirë edhe në letërsinë e sotme arbëreshe. Pas Çlirimit në Shqipëri janë botuar të adoptuara veprat e tij kryesore. Mban titullin "Mësues i Popullit” KALABRI - ITALI VENDLINDJA E DE RADËS
 • 6. TITUJT E VEPRAVE • Milosao • Një pasqyrë e jetës njerëzore • Serafina Topia • Skënderbeu I pafan • Fjamuri i Arbërit (revistë) • Rapsodi të një poeme shqiptare, mbledhur në kolonitë e rrethit të Napolit,1983 Prishtinë: Rilindja • Antichità della nazione albanese e sua affinità con gli Elleni e i Latini 1997 Cosenza Brenner • Këngë të milosaut : poemë 2002 Tiranë : Naim Frashëri • Autobiografia, 2000 Tiranë: Onufri • Parime të estetikës : mendime rreth jetës dhe qëllimeve të saj (ekstrakte) 2003 Tiranë : Globus R
 • 7. SKËNDERBEU I PAFAN Skenderbeu i pafat, një nga kryeveprat e De Radës, të cilën e mbajti në duar një kohë të gjatë (1837-1896). Në vepër janë shkrirë mjaft nga këngët dhe poemat që kishte botuar më parë. Aty u shpreh në mënyrë më të plotë dhe më të qartë patosi kombëtar që kishte frymëzuar veprën e De Radës Ndonëse nuk ka njësi veprimi dhe vazhdimësi, poema jep një tablo të gjerë të Shqipërisë në shek. XV, të bëmat e lavdishme të popullit, dashurinë e tij të aktë për jetë të lirë dhe të pavarur, gjallërinë e mahnitshme që shfaqi përballë sulmeve të egra të armiqve. Në qendër të veprës është konikti midis shqiptarëve dhe osmanëve, dhënë me anë skenash ku paraqiten beteja të ashpra e të furishme, që shquhen nga ngjyresa e theksuar historike dhe imtësitë shprehëse. Heroi kombëtar shfaqet në vepër si burrë shteti i shquar dhe trim i rrallë, që diti me mençurinë dhe me heroizmin e tij të ngrejë popullin e vet në luftë çlirimtare të pashoqe. Në karakteret e personazheve të tjera mishërohet heroizmi dhe trimëria e shqiptarëve. Skënderbeu i pafat është kryevepra e De Radës në të u dukën në mënyrë të qartë veçoritë kryesore të talentit të tij, si mjeshtër i tablove të gjera historike dhe i përshkrimit me zotësi të botës së brendshme të heronjve, të mendimeve dhe të ndjenjave më të thella e më të fshehta të njeriut.