Σελτζουκοι Τούρκοι-Νορμανδοί

5 166 vues

Publié le

Publié dans : Formation
 • Soyez le premier à commenter

 • Soyez le premier à aimer ceci

Σελτζουκοι Τούρκοι-Νορμανδοί

 1. 1. Οι Σελτζούκοι (ή Σελτζουκίδες ή Σελτζούκοι Τούρκοι) ήταντούρκικο φύλο καθώς και μουσουλμανική σουνιτική δυναστείαπου επικράτησε σε διάφορα τμήματα της Κεντρικής Ασίας και τηςΜέσης Ανατολής δια μέσου της Περσίας από τον 11ο ως τον 14οαιώνα. Ίδρυσαν το σουλτανάτο των Μεγάλων Σελτζούκων πουεκτείνονταν από την Μικρά Ασία μέχρι την Περσία, το οποίο ήτανκαι ο στόχος της Α Σταυροφορίας. Οι Σελτζούκοι κατάγονταν απότουρκομανικά φύλα της Κεντρικής Ασίας. Όταν έφτασαν στηνΠερσία οι Σελτζούκοι υιοθέτησαν τον περσικό τρόπο ζωής,πολιτισμό ακόμη και τη γλώσσα. Στις πηγές αναφέρονται ωςφορείς του περσικού πολιτισμού, τέχνης, λογοτεχνίας και γλώσσαςκαι θεωρούνται ως πολιτιστικοί πρόγονοι των Τούρκων που ζουνσήμερα στην Τουρκία, στο Αζερμπαϊτζάν και στο Τουρκμενιστάν.
 2. 2. Από το τέλη του 8ου και τις αρχές του 9ου αιώνα, τουρκικά φύλα πουβρίσκονταν στην αρχική τους κοιτίδα διασπάστηκαν και μετακινήθηκανπρος τα βορειοδυτικά και νοτιοδυτικά, και από τα τέλη του 9ου αιώναείχαν εγκατασταθεί στις εύφορες κοιλάδες της Κασπίας θάλασσας καθώς και ανατολικά της λίμνης Αράλης . Από το τέλη του 10ου και τιςαρχές του 11ου αιώνα, το δυναμικότερο φύλο των Ογούζων, οιΣελτζούκοι, και ο γενάρχης τους ο Σελτζούκ ασπάστηκαν το Ισλάμ (Σουνιτικό Ισλάμ) και το 1040 σε μάχη με τους Περσες Γαζνεβίδες,στην τοποθεσία Ντανακάν, εισβάλλουν στην Περσία.Μετά την νίκη τους αυτοί οι Σελτζούκοι ξεπροβάλλουν ως η κυρίαρχηδύναμη στον μουσουλμανικό κόσμο σε ολόκληρη την Μέση Ανατολή. Οιτέσσερεις κυριότερες σελτζουκικές δυναστείες υπήρξαν οι:Μεγάλοι Σελτζούκοι της Μεσοποταμίας και Περσίας (1038/55-1194)Σελτζούκοι του Κιρμάν (1041-1186/87)Σελτζούκοι της Συρίας (1078/80-1117)Σελτζούκοι του Ικονίου (ή Ρουμ) (1080/81-1307/8)
 3. 3. Ο πρώτος μεγάλος Σελτζούκος κατακτητής Τογρούλ Μπεγ (1038-1063), με αστραπιαία εισβολη στο ανατολικό σύνορο τουμουσουλμανικού κόσμου, το 1055 κατέλαβε την Βαγδάτη, διώχνονταςτον τελευταίο εκπρόσωπο της δυναστείας των Μπουιδών(τουρκοπερσικής δυναστείας σιιτών μουσουλμάνων) και λαμβάνονταςτον τίτλο του «σουλτάνου». Ο Τοργρούλ κατάφερε να επιβληθεί σε μιααχανή έκταση από το σημερινό Αφγανιστάν ως δυτικά στα ανατολικάσύνορα της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας στην σημερινή Αρμενία.Ο διάδοχος του Τογρούλ Μπεγ, Αλπ Αρσλάν (1063-1073), ξεκίνησε μιασειρά κατακτήσεων με τελικο στόχο την διάλυση του Χαλιφάτου τωνΦατιμιδών της Αιγύπτου, ενώ η εισβολή στην Αρμενία, κατέληξε στηνβυζαντινή συμφορά στην Μάχη του Μάντζικερτ το 1071, η οποίαμάλλον πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια να εμποδιστει πιθανή συμμαχιαμεταξυ Βυζαντινων και Φατιμιδων. Το Βυζάντιο όμως δενεκμεταλλεύτηκε την ευκαιρία δημιουργίας συνασπισμού με τουςΦατιμίδες.
 4. 4. Η μάχη του Μαντζικέρτ έλαβε χώρα στις 26 Αυγούστου 1071, κοντά στην ομώνυμη αρμενιική πόλη της Τουρκίας,μεταξύ του βυζαντινού στρατού υπό τον αυτοκράτορα Ρωμανό Δ Διογένη, και των Σελτζούκων Τούρκων του σουλτάνου Αλπ Αρσλάν. Ο αυτοκράτορας Ρωμανόςηττήθηκε, αιχμαλωτίστηκε και απελευθερώθηκε μετά τηνκαταβολή λύτρων, ενώ η Βυζαντινή αυτοκρατορία υποχρεώθηκε στην καταβολή ετήσιου φόρου και τηνπαραχώρηση μερικών φρουρίων στους Σελτζούκους. Αυτή ηπανωλεθρία των βυζαντινών στρατευμάτων και, κυρίως, ηεσωτερική πολιτική παράλυση που ακολούθησε, επέτρεψε τημόνιμη εγκατάσταση των Σελτζούκων στη Μικρά Ασία.
 5. 5. Η μάχη του Μαντζικέρτ από γαλλική μινιατούρα του 15ου αιώνα, στην οποία οι πολεμιστές απεικονίζονται με δυτικό οπλισμό και ρουχισμόΧρονολογία 26 Αυγούστου, 1071Τόπος ΜαντζικέρτΈκβαση Ήττα των βυζαντινών δυνάμεων από τους Σελτζούκους Τούρκους Μαχόμενα μέρηΒυζαντινή αυτοκρατορία Σελτζούκοι Τούρκοι ΑρχηγοίΡωμανός Δ Διογένης Αλπ Αρσλάν Δυνάμεις20.000[1][2] - 40.000[3] <20.000[1][4] - 40.000[3] Απώλειες8.000[5] Άγνωστες
 6. 6. Όταν παρουσιάστηκε ο αιχμάλωτος Ρωμανός Δ μπροστά στον Αλπ Αρσλάν, ο δεύτερος δεν πίστευε ότιαυτός ο γεμάτος αίματα και σακατεμένος άνδρας, ήτανπράγματι ο παντοδύναμος Βυζαντινός Αυτοκράτορας.Μετά την εξακριβωση των στοιχείων του αυτοκράτορα,ένας διάλογος έγινε ο οποίος έμεινε στην ιστορία:Αλπ Αρσλάν: "Τι θα έκανες, αν ήμουν εγώ δικός σουαιχμάλωτος;"Ρωμανός: "Θα σε σκότωνα, ή μάλλον θα σε εξέθεταστους δρόμους της Κωνσταντινούπολης."Αλπ Αρσλάν: "Η τιμωρία μου είναι πολύ χειρότερη... Σεαφήνω ελεύθερο..."
 7. 7. Την ήττα του Μαντζικέρτ ακολούθησε σειρά γεγονότων πουυπονόμευσαν τη δύναμη της ήδη εξασθενημένης κατά τον 11ο αι. αυτοκρατορίας. Στον Ρωμανό Δ επιβλήθηκε οικτρή τιμωρία, χάνονταςκαι το θρόνο του και τη ζωή του, ενώ παράλληλα δημιουργήθηκε ένακενό στον βυζαντινό χάρτη, το οποίο γέμισαν σταδιακά οι Σελτζούκοι,εγκαθιστωντας την πρωτεύουσά τους στη Νίκαια το 1077. Μετά τημάχη, η αυτοκρατορία περιήλθε, για ακόμα μια φορά στη δίνη τουεμφυλίου πολέμου, που έληξε όταν ο Αλέξιος Α Κομνηνός ανέβηκε στοθρόνο. Οι Βυζαντινοί με την ήττα στο Ματζικέρτ έχασαν και τις οδούςπου οδηγούσαν στις ανατολικές τους επαρχίες και ειδικά στην Αρμενία,με αποτέλεσμα να χάσουν και τον έλεγχο των κατοίκων τις περιοχής. Οιοποιοι επάνδρωναν σε μεγάλο βαθμό το στρατό του Βυζαντίου και τονέκαναν πιο αξιόμαχο. Ακόμα, ο δρόμος για τον εκτουρκισμό τωνπληθυσμών της περιοχής είχε ανοίξει δυσκολευοντας ακόμα πιο πολύτην ανακατάληψη αυτών των περιοχών από τους επομενουςαυτοκράτορες.
 8. 8. Οι Νορμανδοί στο ΒυζάντιοΤο Βυζάντιο δεν κινδύνευσε μόνον από τις επιδρομέςβαρβαρικών φύλων από το Βορρά και την Ανατολή· Τον11ο αι. απειλείται και από τη Δύση. Στην Κάτω Ιταλία καιΣικελία είχαν εδραιωθεί οι Νορμανδοί -σκανδιναβικόφύλο- που έχοντας καταλάβει τη Βάρη (1071),πρωτεύουσα του βυζαντινού θέματος Λογγιβαρδίας καιτελευταίο έρεισμα της Βυζαντινής αυτοκρατορίας στηνΙταλία, προετοιμάζονται να μεταφέρουν τις πολεμικέςτους επιχειρήσεις στις βυζαντινές ακτές απέναντι απότην Κάτω Ιταλία, σε μια προσπάθεια να κατακτήσουν τοΒυζάντιο, σχέδιο που τελικά θα αποτύχει
 9. 9. Στις 17 Ιουνίου 1081 ο ηγέτης των Νορμανδών Ροβέρτος Γυϊσκάρδος άρχισε να πολιορκεί το Δυρράχιο. Λίγο νωρίτερα είχε ανακηρυχθεί αυτοκράτορας ο Αλέξιος Α΄ Κομνηνός (1081-1118). Παρά τις πρώτες τους αποτυχίες οι Νορμανδοί δεν κάμφθηκαν και παρέμειναν απειλητικοί στην περιοχή. Ο αυτοκράτορας αποφάσισε να ενεργήσει δυναμικά. Την άνοιξη του έτους (1083) ο Αλέξιος, αφού προετοιμάσθηκεκαλά, ξεκίνησε και πάλι κατά των Νορμανδών που ήδηπολιορκούσαν τη Λάρισα. Ενδιάμεσος σταθμός του στη Θράκη δενμαρτυρείται. Η εκστρατεία αυτή υπήρξε επιτυχής.Το φθινόπωρο του 1083 εξεστράτευσε και πάλι κατά τωνΝορμανδών αποβλέποντας στην οριστική τους εκδίωξη από τηΒαλκανική. Η Καστοριά, το τελευταίο έρεισμα των Νορμανδώνστην περιοχή, παραδόθηκε τον Οκτώβριο-Νοέμβριο του 1083.΄Ετσι ο Αλέξιος «της προς το Βυζάντιον είχετο νικητής[επιφανέστατος». Η νορμανδική απειλή είχε πλέον εκλείψει. Μόλιςέφθασε στην Πόλη, τακτοποίησε οριστικά και το ζήτημα με τουςαπείθαρχους αρχηγούς των Μανιχαίων της Φιλιππουπόλεως

×