Ndotja akustike

Natty S
NDOTJA AKUSTIKE
Lënda: Fizikë
Punoi: Natali Shkëmbi
Pranoi: Aida Rembeci
Instituti Harry Fultz
Klasa II-9
Ndotja akustike
KLASIFIKIMI
ZHURMA TE LARTA :
• Dihet se zhurmat e larta mund
të shkaktojnë dëmtim
permanente të shëndetit tonë.
Njerëzit që janë objekte të
niveleve të larta të zhurmës,
p.sh. në diskoteka dhe
koncerte muzikore, mund të
vuajnë nga humbja e dëgjimit
si rezultat i dëmtimit të
shkaktuar në sistemin e
dëgjimit nga tinguj me
intensitet të lartë. Dëmtime të
ngjashme mund të ndodhin si
rezultat i fishekzjarrëve dhe i
të shtënave me armë.
ZHURMAT E MODERUARA:
• Përveç këtyre niveleve të larta
të zhurmës, edhe zhurmat e
moderuara të shkallës 85
decibel ose dhe pak më të ulta,
si tingulli i alarmit të orës ose i
kositëses së barit, mund të
dëmtojë dëgjimin. Dëgjimi
mund të preket nga zhurma të
moderuara nëse jemi subjekt i
tyre për një periudhë të gjatë
kohore.
Për ditën 50-55 dB(decibel).
Për natën 30 dB.
Zhurmat me intensitet 80 dB shkaktojnë
dëmtime të sistemit të dëgjimit.
Zhurmat me intensitet mbi 100-120dB
shkaktojnë dhimbje dhe dëmtim të shpejtë të
sistemit të dëgjimit.
Aeroplani në ulje rreth 50 m larg 140dB
Aeroplani në fluturim 300m larg 120dB
Cekic pneumatik 100dB
Trafik shume i dendur i automobilave ne
udhekryq
90dB
Zhurma ne mesdite 70dB
Intensitet i zerit gjate bashkebisedimit 50-60dB
Intensitet i zerit ne bibloteke 40dB
Intensiteti I zhurmave në pyll 30dB
Intensiteti I zhurmave në laboratore të akustikës 10dB
Disa vezhgime të bëra në
Tiranë nga një grup
pedagogësh të
departamentit të fizikës
bashkë me studentet e
vitit të trete mbi nivelin e
zhurmave në disa pika
kryesore të qytetit të
Vlorës dhe Fierit duke
përdorur aparat matës
(decibel meter) portativ
por mjaft të sakte dhe me
ndjeshmëri të madhe
ZONA E GJYKATES VLORE
0
20
40
60
80
100
120
8:00-
8:05
10:00-
10:05
12:00-
12:05
14:00-
14:05
16:00-
16:05
18:00-
18:05
20:00-
20:05
22:00-
22:050
20
40
60
80
100
120
8:00-
8:05
10:00-
10:05
12:00-
12:05
14:00-
14:05
16:00-
16:05
18:00-
18:05
20:00-
20:05
22:00-
22:05
MATJET E NDOTJEVE AKUSTIKE E HENE
ORA 8:00 10:00 12:00 14:00 16:00 18:00 20:00 22:00
Max 75.8 99.2 99.2 85.4 79.6 82.4 78.6 74.6
Min 59.3 59.3 55.8 48.1 57.0 53.2 39.0 38.2
MATJET E NDOTJEVE AKUSTIKE E ENJTE
ORA 8:00 10:00 12:00 14:00 16:00 18:00 20:00 22:00
MIN 61.0 62.7 59.1 52.7 60.0 55.7 58.2 55.0
MAX 79.2 86.9 85.7 85.0 82.6 78.5 81.5 81.0
0
20
40
60
80
100
8:00-
8:05
10:00-
10:05
12:00-
12:05
14:00-
14:05
16:00-
16:05
18:00-
18:05
20:00-
20:05
22:00-
22:05
0
20
40
60
80
100
8:00-
8:05
10:00-
10:05
12:00-
12:05
14:00-
14:05
16:00-
16:05
18:00-
18:05
20:00-
20:05
22:00-
22:05
Qendra e Turizmit Fier
MATJET E NDOTJEVE AKUSTIKE
E HENE 22.12.2008
ORA 8:00 10:00 12:00 14:00 16:00 18:00 20:00 22:00
MIN 63.6 54.4 62.6 66.1 64.2 62.3 59.3 56.8
MAX 83.7 81.2 80.6 87.0 80.7 85.8 77.7 81.2
0
10
20
30
40
50
60
70
80
90
8:00-
8:05
10:00-
10:05
12:00-
12:05
14:00-
14:00
16:00-
16:05
18:00-
18:05
20:00-
20:00
22:00-
22:050
10
20
30
40
50
60
70
80
90
100
8:00-
8:05
10:00-
10:05
12:00-
12:05
14:00-
14:05
16:00-
16:05
18:00-
18:05
20:00-
20:05
22:00-
22:05
MATJET E NDOTJEVE AKUSTIKE E Enjte
25.12.2008
ORA 8:00 10:00 12:00 14:00 16:00 18:00 20:00 22:00
MIN 61.6 63.7 63.1 52.7 63.9 65.8 59.5 60.3
MAX 80.3 86.9 85.7 85.0 90.2 78.5 81.5 81.0
0
20
40
60
80
100
8:00-
8:05
10:00-
10:05
12:00-
12:05
14:00-
14:05
16:00-
16:05
18:00-
18:05
20:00-
20:05
22:00-
22:05
0
10
20
30
40
50
60
70
80
90
100
8:00-
8:05
10:00-
10:05
12:00-
12:05
14:00-
14:05
16:00-
16:05
18:00-
18:05
20:00-
20:05
22:00-
22:05
DISA NGA EFEKTET NEGATIVE TË ZHURMAVE NË
SHËNDETIN E NJERIUT
 Dhimbje dhe lodhje në dëgjim
 Dëmtim të sistemit të dëgjimit
 Probleme psikologjike(agresivitet, padurueshmëri)
 Pengojnë përqëndrimin
 Frenim në shpejtësinë e komunikimit
 Shqetësime në gjumë
 Efektet kondiovaskulore
 Ndryshime në sistemin hormonal dhe imunitar
 Ndikojnë negativisht në tretje
 Rritja e tensionit etj.
NDOTJA AKUSTIKE, PROBLEMI QË ENDE NUK GJEN ZGJIDHJE
Sipas të dhënave të Organizatës Botërore të Shëndetësisë, në vlera
komuniteti, ndotja akustike ul produktivitetin, aftësinë për të mësuar, rrit
aksidentet, rrit asenteizmin dhe kontribuon në përdorimin e barnave
narkotike.
Në vendin e punës, zhurmat në kombinim me kompleksitetin e punës
çojnë në një rritje të sëmundjeve kardiovaskulare si rezultat i rritjes së
presionit.
Zhurma çon në aktivizimin e mekanizmave stresues.
Tek fëmijët, ndotja akustike mund të ndikojë negativisht aftësitë e tyre për
të lexuar dhe mësuar. Në ato klasa me ndotje akustike nxënësit tregojnë
përformancë më të ulët në krahasim me studentët e klasave të tjera të së
njëjtës shkollë ku nuk ka ndotje akustike.
Ndotja akustike
1 sur 13

Recommandé

Shkaqet e ndotjes akustike par
Shkaqet e ndotjes akustikeShkaqet e ndotjes akustike
Shkaqet e ndotjes akustikeolinuhi
36.2K vues11 diapositives
Si ta ruajme shqisen e te degjuarit nga zhurmat ? par
Si ta ruajme shqisen e te degjuarit nga zhurmat ?Si ta ruajme shqisen e te degjuarit nga zhurmat ?
Si ta ruajme shqisen e te degjuarit nga zhurmat ?Klarisa Klara
28.7K vues14 diapositives
Kujdesi ndaj zhurmave par
Kujdesi ndaj zhurmaveKujdesi ndaj zhurmave
Kujdesi ndaj zhurmaveBlerinaMuobega
9.3K vues7 diapositives
Ndotja akuustike par
Ndotja akuustike Ndotja akuustike
Ndotja akuustike Klodjan Hoxha
11.6K vues15 diapositives
PROJEKT: NDOTJA E MJEDISIT NGA ZHURMAT par
PROJEKT: NDOTJA E MJEDISIT NGA ZHURMATPROJEKT: NDOTJA E MJEDISIT NGA ZHURMAT
PROJEKT: NDOTJA E MJEDISIT NGA ZHURMATeraldzyberaj
3.6K vues8 diapositives
Ndotja akustike ne Shqiperi par
Ndotja akustike ne ShqiperiNdotja akustike ne Shqiperi
Ndotja akustike ne ShqiperiErvis Leçi
24.8K vues16 diapositives

Contenu connexe

Tendances

pse eshte e domosdoshme kursimi i energjise elektrike par
pse eshte e domosdoshme kursimi i energjise elektrikepse eshte e domosdoshme kursimi i energjise elektrike
pse eshte e domosdoshme kursimi i energjise elektrikekoralda
43.3K vues24 diapositives
Projekt ne fizike par
Projekt ne fizikeProjekt ne fizike
Projekt ne fizikeDaniela Ela
26.4K vues6 diapositives
Perdorimi i paisjeve me decibel te ulet par
Perdorimi i paisjeve me decibel te uletPerdorimi i paisjeve me decibel te ulet
Perdorimi i paisjeve me decibel te uletolinuhi
15.5K vues9 diapositives
Kontibuti i Shqipetareve ne mbrojtjen e hebrenjeve gjate luftes se 2 boterore par
Kontibuti i Shqipetareve ne mbrojtjen e hebrenjeve gjate luftes se 2 boteroreKontibuti i Shqipetareve ne mbrojtjen e hebrenjeve gjate luftes se 2 boterore
Kontibuti i Shqipetareve ne mbrojtjen e hebrenjeve gjate luftes se 2 boteroreXheni Marku
110K vues9 diapositives
shkrimtaret e brezit te humbur par
shkrimtaret e brezit te humburshkrimtaret e brezit te humbur
shkrimtaret e brezit te humburFialdoMema
47.7K vues12 diapositives
Gazeta e shkolles par
Gazeta e shkollesGazeta e shkolles
Gazeta e shkollesValeria Baçi
148.3K vues12 diapositives

Tendances(20)

pse eshte e domosdoshme kursimi i energjise elektrike par koralda
pse eshte e domosdoshme kursimi i energjise elektrikepse eshte e domosdoshme kursimi i energjise elektrike
pse eshte e domosdoshme kursimi i energjise elektrike
koralda43.3K vues
Projekt ne fizike par Daniela Ela
Projekt ne fizikeProjekt ne fizike
Projekt ne fizike
Daniela Ela26.4K vues
Perdorimi i paisjeve me decibel te ulet par olinuhi
Perdorimi i paisjeve me decibel te uletPerdorimi i paisjeve me decibel te ulet
Perdorimi i paisjeve me decibel te ulet
olinuhi15.5K vues
Kontibuti i Shqipetareve ne mbrojtjen e hebrenjeve gjate luftes se 2 boterore par Xheni Marku
Kontibuti i Shqipetareve ne mbrojtjen e hebrenjeve gjate luftes se 2 boteroreKontibuti i Shqipetareve ne mbrojtjen e hebrenjeve gjate luftes se 2 boterore
Kontibuti i Shqipetareve ne mbrojtjen e hebrenjeve gjate luftes se 2 boterore
Xheni Marku110K vues
shkrimtaret e brezit te humbur par FialdoMema
shkrimtaret e brezit te humburshkrimtaret e brezit te humbur
shkrimtaret e brezit te humbur
FialdoMema47.7K vues
Fibrat optike par Olti OTo
Fibrat optike Fibrat optike
Fibrat optike
Olti OTo50.1K vues
Projekt biologjie:Ushqimi dhe shendeti. par enerisaloti
Projekt biologjie:Ushqimi dhe shendeti.Projekt biologjie:Ushqimi dhe shendeti.
Projekt biologjie:Ushqimi dhe shendeti.
enerisaloti59.2K vues
Duhani,droga,alkooli par Egi Zenelaj
Duhani,droga,alkooliDuhani,droga,alkooli
Duhani,droga,alkooli
Egi Zenelaj52.3K vues
Shqiperia dhe Bashkimi Europian par olinuhi
Shqiperia dhe Bashkimi EuropianShqiperia dhe Bashkimi Europian
Shqiperia dhe Bashkimi Europian
olinuhi16.7K vues
Ndotja Akustike ne zonat e qytetit par MartinGega98
Ndotja Akustike ne zonat e qytetitNdotja Akustike ne zonat e qytetit
Ndotja Akustike ne zonat e qytetit
MartinGega985K vues
Valet elektomagnetike par dionis dioni
Valet elektomagnetikeValet elektomagnetike
Valet elektomagnetike
dionis dioni18.5K vues
Hekuri ,elementi kimik me vlere... par Xhesiana Muka
Hekuri ,elementi kimik me vlere...Hekuri ,elementi kimik me vlere...
Hekuri ,elementi kimik me vlere...
Xhesiana Muka51K vues
Ndotja akustike par egzona1
Ndotja akustikeNdotja akustike
Ndotja akustike
egzona144.8K vues
Visual basic leksionet e mia par Markelian Laho
Visual basic leksionet e miaVisual basic leksionet e mia
Visual basic leksionet e mia
Markelian Laho11.4K vues

Ndotja akustike

 • 1. NDOTJA AKUSTIKE Lënda: Fizikë Punoi: Natali Shkëmbi Pranoi: Aida Rembeci Instituti Harry Fultz Klasa II-9
 • 3. KLASIFIKIMI ZHURMA TE LARTA : • Dihet se zhurmat e larta mund të shkaktojnë dëmtim permanente të shëndetit tonë. Njerëzit që janë objekte të niveleve të larta të zhurmës, p.sh. në diskoteka dhe koncerte muzikore, mund të vuajnë nga humbja e dëgjimit si rezultat i dëmtimit të shkaktuar në sistemin e dëgjimit nga tinguj me intensitet të lartë. Dëmtime të ngjashme mund të ndodhin si rezultat i fishekzjarrëve dhe i të shtënave me armë. ZHURMAT E MODERUARA: • Përveç këtyre niveleve të larta të zhurmës, edhe zhurmat e moderuara të shkallës 85 decibel ose dhe pak më të ulta, si tingulli i alarmit të orës ose i kositëses së barit, mund të dëmtojë dëgjimin. Dëgjimi mund të preket nga zhurma të moderuara nëse jemi subjekt i tyre për një periudhë të gjatë kohore.
 • 4. Për ditën 50-55 dB(decibel). Për natën 30 dB. Zhurmat me intensitet 80 dB shkaktojnë dëmtime të sistemit të dëgjimit. Zhurmat me intensitet mbi 100-120dB shkaktojnë dhimbje dhe dëmtim të shpejtë të sistemit të dëgjimit.
 • 5. Aeroplani në ulje rreth 50 m larg 140dB Aeroplani në fluturim 300m larg 120dB Cekic pneumatik 100dB Trafik shume i dendur i automobilave ne udhekryq 90dB Zhurma ne mesdite 70dB Intensitet i zerit gjate bashkebisedimit 50-60dB Intensitet i zerit ne bibloteke 40dB Intensiteti I zhurmave në pyll 30dB Intensiteti I zhurmave në laboratore të akustikës 10dB
 • 6. Disa vezhgime të bëra në Tiranë nga një grup pedagogësh të departamentit të fizikës bashkë me studentet e vitit të trete mbi nivelin e zhurmave në disa pika kryesore të qytetit të Vlorës dhe Fierit duke përdorur aparat matës (decibel meter) portativ por mjaft të sakte dhe me ndjeshmëri të madhe
 • 7. ZONA E GJYKATES VLORE 0 20 40 60 80 100 120 8:00- 8:05 10:00- 10:05 12:00- 12:05 14:00- 14:05 16:00- 16:05 18:00- 18:05 20:00- 20:05 22:00- 22:050 20 40 60 80 100 120 8:00- 8:05 10:00- 10:05 12:00- 12:05 14:00- 14:05 16:00- 16:05 18:00- 18:05 20:00- 20:05 22:00- 22:05 MATJET E NDOTJEVE AKUSTIKE E HENE ORA 8:00 10:00 12:00 14:00 16:00 18:00 20:00 22:00 Max 75.8 99.2 99.2 85.4 79.6 82.4 78.6 74.6 Min 59.3 59.3 55.8 48.1 57.0 53.2 39.0 38.2
 • 8. MATJET E NDOTJEVE AKUSTIKE E ENJTE ORA 8:00 10:00 12:00 14:00 16:00 18:00 20:00 22:00 MIN 61.0 62.7 59.1 52.7 60.0 55.7 58.2 55.0 MAX 79.2 86.9 85.7 85.0 82.6 78.5 81.5 81.0 0 20 40 60 80 100 8:00- 8:05 10:00- 10:05 12:00- 12:05 14:00- 14:05 16:00- 16:05 18:00- 18:05 20:00- 20:05 22:00- 22:05 0 20 40 60 80 100 8:00- 8:05 10:00- 10:05 12:00- 12:05 14:00- 14:05 16:00- 16:05 18:00- 18:05 20:00- 20:05 22:00- 22:05
 • 9. Qendra e Turizmit Fier MATJET E NDOTJEVE AKUSTIKE E HENE 22.12.2008 ORA 8:00 10:00 12:00 14:00 16:00 18:00 20:00 22:00 MIN 63.6 54.4 62.6 66.1 64.2 62.3 59.3 56.8 MAX 83.7 81.2 80.6 87.0 80.7 85.8 77.7 81.2 0 10 20 30 40 50 60 70 80 90 8:00- 8:05 10:00- 10:05 12:00- 12:05 14:00- 14:00 16:00- 16:05 18:00- 18:05 20:00- 20:00 22:00- 22:050 10 20 30 40 50 60 70 80 90 100 8:00- 8:05 10:00- 10:05 12:00- 12:05 14:00- 14:05 16:00- 16:05 18:00- 18:05 20:00- 20:05 22:00- 22:05
 • 10. MATJET E NDOTJEVE AKUSTIKE E Enjte 25.12.2008 ORA 8:00 10:00 12:00 14:00 16:00 18:00 20:00 22:00 MIN 61.6 63.7 63.1 52.7 63.9 65.8 59.5 60.3 MAX 80.3 86.9 85.7 85.0 90.2 78.5 81.5 81.0 0 20 40 60 80 100 8:00- 8:05 10:00- 10:05 12:00- 12:05 14:00- 14:05 16:00- 16:05 18:00- 18:05 20:00- 20:05 22:00- 22:05 0 10 20 30 40 50 60 70 80 90 100 8:00- 8:05 10:00- 10:05 12:00- 12:05 14:00- 14:05 16:00- 16:05 18:00- 18:05 20:00- 20:05 22:00- 22:05
 • 11. DISA NGA EFEKTET NEGATIVE TË ZHURMAVE NË SHËNDETIN E NJERIUT  Dhimbje dhe lodhje në dëgjim  Dëmtim të sistemit të dëgjimit  Probleme psikologjike(agresivitet, padurueshmëri)  Pengojnë përqëndrimin  Frenim në shpejtësinë e komunikimit  Shqetësime në gjumë  Efektet kondiovaskulore  Ndryshime në sistemin hormonal dhe imunitar  Ndikojnë negativisht në tretje  Rritja e tensionit etj.
 • 12. NDOTJA AKUSTIKE, PROBLEMI QË ENDE NUK GJEN ZGJIDHJE Sipas të dhënave të Organizatës Botërore të Shëndetësisë, në vlera komuniteti, ndotja akustike ul produktivitetin, aftësinë për të mësuar, rrit aksidentet, rrit asenteizmin dhe kontribuon në përdorimin e barnave narkotike. Në vendin e punës, zhurmat në kombinim me kompleksitetin e punës çojnë në një rritje të sëmundjeve kardiovaskulare si rezultat i rritjes së presionit. Zhurma çon në aktivizimin e mekanizmave stresues. Tek fëmijët, ndotja akustike mund të ndikojë negativisht aftësitë e tyre për të lexuar dhe mësuar. Në ato klasa me ndotje akustike nxënësit tregojnë përformancë më të ulët në krahasim me studentët e klasave të tjera të së njëjtës shkollë ku nuk ka ndotje akustike.