Ce diaporama a bien été signalé.
Le téléchargement de votre SlideShare est en cours. ×

Bonton na internetu

Publicité
Publicité
Publicité
Publicité
Publicité
Publicité
Publicité
Publicité
Publicité
Publicité
Publicité
Publicité
Prochain SlideShare
Kodeks lepog ponasanja
Kodeks lepog ponasanja
Chargement dans…3
×

Consultez-les par la suite

1 sur 15 Publicité

Bonton na internetu

Télécharger pour lire hors ligne

ДАНАС УЧИМО O :
ПРАВИЛИМА ЛЕПОГ ПОНАШАЊА И КОМУНИКАЦИЈЕ НА ИНТЕРНЕТУ!!!
“БОНТОН” НА ИНТЕРНЕТУ

ДАНАС УЧИМО O :
ПРАВИЛИМА ЛЕПОГ ПОНАШАЊА И КОМУНИКАЦИЈЕ НА ИНТЕРНЕТУ!!!
“БОНТОН” НА ИНТЕРНЕТУ

Publicité
Publicité

Plus De Contenu Connexe

Diaporamas pour vous (20)

Similaire à Bonton na internetu (20)

Publicité

Plus récents (20)

Publicité

Bonton na internetu

 1. 1. ДАНАС УЧИМО O : #ПРАВИЛИМА ЛЕПОГ ПОНАШАЊА И КОМУНИKAЦIJE НА ИНТЕРНЕТУ!!! “БОНТОН” НА ИНТЕРНЕТУ#
 2. 2.  НЕЗАБОРАВИТЕ: Иако комуникација преко интернета често омогућава медијским корисницима анонимност и заштиту идентитета, правила лепог и пристојног понашања, па тако и комуницирања, једнако вреде у виртуалном као и у стварном свету!!!!!!!!!!!  То значи да се према својим саговорницима морамо односити с поштовањем и придржавати се следећих правила лепог понашања:
 3. 3. 1.ВАЖНО ЈЕ БИТИ ПРИСТОЈАН Понекад нам се чини да је све што се догађа на интернету као игра, јер не видимо и не чујемо особу с којом комуницирамо. Зато је јако важно увек имати на уму да су с друге стране рачунара стварни људи према којима се треба пристојно понашати. Немојте псовати и користити друге непримерене вулгарне изразе 2.НЕ ВИЧИ Избегавајте кориштење великих црних слова, јер у виртуалној комуникацији она подразумијевају да сте љути, те да на некога подижете глас или вичете. ПОРУКЕ ПИСАНЕ ИСКЉУЧИВО ВЕЛИКИМ ЦРНИМ СЛОВИМА СМАТРАЈУ СЕ ВИКАЊЕМ, А ТО ЈЕ ВРЛО НЕПРИСТОЈНО. У реду је реч или две написати великим црним словима ради истицања, али никако није у реду викати.
 4. 4. 3.ЧУВАЈ СВОЈЕ ЛИЧНЕ ПОДАТКЕ Никад немој на интернету објављивати податке о себи, својој породици и пријатељима. Не откривај своје презиме ни адресу, нити у коју школу идеш, јер немају сви на интернету добре намере. Твоје податке могу искористити да учине нешто лоше теби или да под твојим именом повреде некога другог. Крађа идентитета све је већи проблем и зато на интернету треба бити врло опрезан. 4. ПОШТУЈ ПРИВАТНОСТ ДРУГИХ Као што не желиш да неко чита твоја писма и поруке тако ни ти немој читати туђа. Нико нема право читати туђу пошту, представљати се као неко други, нити користити туђе профиле на друштвеним мрежама.
 5. 5. 5.НИШТА НЕ ОБЈАВЉУЈ ДОК СИ ЉУТ/А Кад смо љути, можемо изрећи много тога што заправо не мислимо и тако лако повредити пријатеље па чак их заувек изгубити. Увек добро размисли прије него нешто објавиш на интернету, јер више повратка нема. Можеш касније обрисати што је објављено, али не знаш ко је све објаву већ прочитао, па можда и задржао на свом рачунару, а касније може злоупотребити. Размислите пре него одговорите на поруке у љутњи, касније би вам могло бити жао. 6. НИКАД НЕМОЈ СЛИКАТИ НЕКОГА ПА ОБЈАВИТИ СЛИКЕ БЕЗ ДОПУШТЕЊА Објављивање фотографије на интернету може бити нарушавање права на приватност, може представљати нарушавање угледа друге особе па према томе може бити пријављено полицији као кривично дело.
 6. 6. 7. НЕМОЈ УЧЕСВОВАТИ У ПРЕПИРКАМА И СВАЂАМА Ако ти се не свиђа нечије мишљење о некој теми, није у реду због тога речима нападати и злостављати ту особу. Не мораш се слагати с изреченим, али своје мишљење мораш изразити на пристојан начин и с уважавањем. Немој слати непристојне и увредљиве поруке или поруке испуњене мржњом и пријетњама путем е-маила, мобилног, нити било где на интернету. Ако неко теби шаље увредљиве поруке, не одговарај: никада нећеш победити, а све може брзо измаћи контроли. Ако те неко напада или ти шаље поруке мржње, сачувај их и покажи родитељима, учитељу или наставнику. Они ће ти најбоље помоћи, у то буди сигуран/на.
 7. 7. 8. НЕ ОДГОВАРАЈ НА ПОРУКЕ НЕПОЗНАТИХ Неким корисницима интернет служи за слање непримерених порука. Неке од тих порука ће те узнемирити, а у неким ће се тражити твој одговор, слика, адреса – не одговарај на такве поруке и разговарај о томе са својим родитељима, учитељем или наставником. Буди сигуран/на да ће ти, само они, најбоље у томе помоћи!!!! 9. БОРИ СЕ ПРОТИВ ЕЛЕКТРОНИЧКОГ НАСИЉА Насиље преко интернета, у свету познато као cyberbullying (сајбер малтретирање), све је чешће и код нас. Информиши се о томе што је то заправо насиље преко интернета и научи како да се заштитиш.
 8. 8. 10. ПОШТУЈ АУТОРСКА ПРАВА : НЕ КРАДИ! Када препишеш нешто или преузмеш нечију слику увек наведи од кога је то преузето. 11. ПОШТУЈ ПРАВИЛА Разне мрежне странице, портали, chat сервиси, форуми, друштвене мреже итд. имају другачија правила која мораш поштовати ако се желиш њима служити. Увек пажљиво прочитај услове кориштења пре него безглаво кликнеш да пристајеш, јер када постанеш члан мораш се строго и потпуно држати правила и прописа на које си пристао. 12. ПОШТУЈ ЗАКОНЕ Добро запамти: све што је противзаконито у стварном животу противзаконито је и на интернету. Немој се заваравати мислећи да се можеш сакрити иза измишљеног надимка.
 9. 9.  13. ДОБРО ИСТРАЖИ  Интернет је препун информација, али многе су често нетачне. Ако желиш расправљати о некој теми, увек тему добро истражи у поузданим изворима (службене странице владе, града, разних института, школа, online енциклопедија итд.) и буди сигуран да су информације које дајеш 100% тaчне.  14.КОРИСТИ “ЕMOTICONS-СМАЈЛИЋЕ”  ,,Emoticons - смајлићи” су комбинације знакова којима се изражава расположење: , … у дописивању путем интернета. Понекад је тешко исправно разумети што је писац хтео рећи. Када с неким разговараш та особа може разликовати значења према тону твога гласа. А ако те још и види, можеш јој пуно тога рећи једноставним изразом лица или покретима тела. Све се то губи у кратким порукама на интернету и често се твоја порука може погрешно протумачити и довести до забуне.  Како би порука била правилно схваћена, користите “смајлиће” који су важан део виртуалне комуникације. Али, и с њима треба припазити, јер они никада не могу у потпуности приказати стварно расположење особе. Треба пазити и на количину емотикона који се користе у комуникацији. Све што се користи у претераним количинама, па тако и смајлићи , може иритирати особе с којима комуницирамо.
 10. 10. 15. ПОМОЗИ ПОЧЕТНИЦИМА Буди стрпљив и помози онима који о интернету и рачунару знају мање од тебе. Запамти, свако је кренуо у свет рачунара као почетник. 16. НЕ ШАЉИ ЛАНЧАНЕ ПОРУКЕ Да не би откривао контакте једних другова другима и тако угрозио нечију приватност, не шаљите ланчане мејлове. У случају да “морате” (????) слати ланчане поруке, користите BCC (blind carbon copy) – опцију скривене копије. Захваљујући томе нико неће имати увид у остале учеснике преписке, а самим тим, ни контакте.
 11. 11. 17.Не користи туђи идентитет Не сме се представљати лажно на интернету, не сме да користите туђе име, презиме и слик,е нити да објављује било чије податке. Чак и ако имате добре намере, да лепо промовише особу чији идентитет користи, то се третира као кривично дело. А ако приликом коришћења туђег идентитета, шири лажне и/или негативне информације о тој особи те вређа друге људе, третира се и као дигитално насиље. 18.Пази какав садржај објављујеш и са ким га делиш Не смете објављивати провокативне фотографије и статусе са сексуалном конотацијом. Такође, све што постављате на друштвеним мрежама делите само са пријатељима, никад не користи опцију ”јавно публиковање”, како непознати људи не би имали увид у то шта вас интересује, чиме се бавите и куда се крећтее.  19.Не комуницирај са непознатима  Не прихватајте захтеве за пријатељство и праћење на друштвеним мрежама од особа које не познајете или које знате површно, само из виђења ради заштите од сајбер насиља. Ако у виртуелном, као и у физичком свету будете опрезно приступали непознатим људима, много су мање шансе да ће те постати жртва.
 12. 12. 20.Редовно ажурирај лозинку На свака два-три месеца мењајте лозинку, како бисте смањили ризик од хаковања. Не користите име, иницијале, датум рођења и једноставне комбинације као што су 1234, 123абц и слично. Напротив, одлучите се за комбинацију великих и малих слова и бројева, која се не може лако ”провалити”. То чините – редовно и прописно. 21.Не користи опцију праћења локације Искључите опцију праћења локације на паметним уређајима, и не чекирајте места које посећујете. Захваљујући овим мерама опреза, други неће моћи да сазнају свакодневну путању на основу праћења налога на друштвеним мрежама.
 13. 13. ПОШТУЈТЕ БОНТОН ИНТЕРНЕТА!!!!!!! САВЕТУЈТЕ И СВЕ ДРУГЕ ДА ТО РАДЕ!!! ТАДА СМО СВИ СИГУРНИЈИ И ЗАШТИЋЕНИЈИ, А САМИМ ТИМ СРЕЋНИЈИ И ЗАДОВОЉНИЈИ У СВАКОДНЕВНОЈ КОМУНИКАЦИЈИ. П О З Д Р А В !!!!!!

×