Publicité
Publicité

Contenu connexe

Publicité
Publicité

Infarkti akut i miokardit ndihma e shpejte

  1. Infarkti i miokardit Ndihma e shpejte Hysni Dida Reald 2020
  2. Ceshte infarkti i miokardit? Nekroza ishemike e muskulit kardiak quhet infarkt i miokardit Shkaktohet nga nje disbalance mes kerkeses dhe ofertes per oksigjen, e prodhuar si pasoje e carjes se pllakes ateromatoze, formimit te trombit, dhe bllokimit te arteries koronare.
  3. Faktoret e rriskut • Faktoret e rriskut pra qe na rriskojne per te zhvilluar semundjen e ngushtimit te arterieve te zemres apo dhe vete infarktin jane: Hipertensioni, Rritja e yndyrnave ne gjak, Diabeti i sheqerit, Jeta Sedentare (jeta pa aktivitet fizik ), Obeziteti (shendeti i tepert=dhjamosja) , Duhanpirja,konsumi i alkolit, rritja e stresit psikologjik, historia familjare per vdekje nga infarkti ose vdekje ne moshe te re, historia familjare per semundje te zemres. Rritja e moshes, seksi mashkull.
  4. Simptomat i IAM • Dhimbja e gjoksit: dhimbja e gjoksit eshte simptoma me e rendesishme, vjen me ndjesine e shtrengimit ne gjoks, shtypjes apo shtrydhjes apo te mbytjes. Mund te perhapet ne gjoks dhe ne zona te tjera te trupit si ne pjesen e siperme te barkut, shpatulla, krahe, qafe dhe fyt apo ne nofullen e poshtme dhe dhembet. Dhimbja zakonisht fillon gradualisht dhe zgjat me shume se disa sekonda. • Mund te filloje ndonjehere ne oret e para te mengjesit ora 3-4 me nje dhimbje te fuqishme, veshtiresi per tu mbushur me fryme edhe pasi personi hap dritaret per tu mbushur me ajer. • Simptoma te tjera jane : veshtiresia ne frymemarrje, ndjesia e te vjellave, te vjellat. djersitja , ndjesia sikur zemra godet gjoksin, ndihet koka e lehte dhe bosh, ndjesia e lodhjes, ndjesia e te fiktit. • Personat diabetike duhet te kene kujdes sepse dhimbja e tyre e gjoksit eshte "e heshtur" pra nuk eshte tipike, me teper vjen si nje bezdi ne gjoks sesa nje dhimbje e mirefillte.
  5. Diagnoza / dyshimi/ kushte shtepie • Nese ke dhimbje te gjoksit dhe keni faktore rrisku, jeni ne nje moshe mbi 45 vjec apo ne qofte se dyshoni se mund te jeni duke perjetuar nje infarkt duhet te telefononi menjehere urgjencen nr 127 apo duhet ti drejtoheni sa me shpejt urgjences me te afert. Duhet shmangur sforcoja fizike qofte dhe minimale, mundohuni te jeni sa me te qete, nese ju ndodhen aspirina ne shtepi merrni 3 kokrra dhe pertypi pa i kaluar poshte.
  6. Hapat qe duhen ndjekur
  7. Ekzaminimet ne spital • EKG e qetesise • Gjak komplet • Elektrolitet • Bilanc lipidik • AST/ALT • Azot Creat • Troponinat/ CPK MB • Gazometria • Echo kardiake
  8. Trajtimi i IAM • MONA-B • Morfine • Oksigjen • Nytroglicerine • Aspirin • Betabllokues Tjere : • Acei/ARB • Fibrinolitike • Statina • LMWH Pas daljes nga spitali • Ndryshim i stilit te jeteses • Ndryshim i dietes • Ndalim i alkolit • Ndalim i duhanit
Publicité