Periudha preoperatore

Hysni Dida
Hysni DidaDoctor/ General physician/ Lecturer/ Medical Imaging Resident à Qendra Spitalore Universitare "Nene Tereza"​ Tirane
Vlerësimi i pacientit
para anestezisë,
përgatitja për
operacion
HYSNI DIDA
Qellimi i vleresimit pre-op
 Optimizimi I kujdesit,
pelqimit, komfortit dhe
rehatise per pacientin
 Minimizimi i mortalitetit dhe
morbiditetit perioperator
duke vlereuar sakte faktoret
qe influencojne rriskun e
anestezise ose ndryshojne
meroden e planifikuar
anestetike .
 Minimizimi I vonesave
kirurgjikale ose i anullimeve
te parandalueshme ne diten
e operacionit.
 Percaktimi I kujdesit te sakte
post operator per pacientin,
psh nese operacioni duhet
kryer ambulator, si pacient I
shtruar apo ne kujdes
intensive.
 Vleresimi I pergjithshem I
statusit shendetsor te
pacientit duke percaktuar
cilat kontrolle preoperatore
apo konsulta me specialistet
duhen kryer
 Formulimi I nje plani per
kujdesin me te mire
perianesttik dhe suportiv
post op.
 Komunikimin e menyres si
do te ndiqet pacienti tek
profesionistet e tjere ne
menyre efektive
 Edukimi I pacientit rreth
kirurgjise, anestezise, dhe
kujdesin e parashikuar intra
dhe post operator duke
reduktuar ankthin e
pacientit dhe rritjen e
kenaqesise .
 Sigurimi I nje vleresimi kosto
efektiv dhe kohe efektiv per
pacientin
Mbyllja e vleresimit operator
 Per paciente me shume patologji dhe qe do zhvillojne nderhyrje
kirurgjikale komplekse keshillohet shtrimi ne klinike te pakten nje jave
perpara dites se operacionit
 Keshillohet qe vleresimi preoperator te jete mbyllur 48-24
ore para operacionit
 Keshillimet e fundit per gjendjen esell dhe pergatitjen per operacion
duhen dhene jo me pak se 24 ore para op.
Periudha preoperatore
Vleresimi i pacientit
 Dokumenta, analiza, flete dalje nga spitalet, operacione te
meparshme
 Anamneza
1. Histori kirurgjikale
2. Historia anestetike
3. Histori familiare te lidhura me anestezine
4. Historiku I barnave
5. Historia sociale
 Ekzaminimi fizik : nga koka tek kembet
 Testet diagnostike
Anamneza
 Emer/ Mbiemer , Gjatesi+peshe
 Mjekimet doza dhe sa here i merr
 Alergjite
 Kirurgji te meparshme/hospitalizime
 Lloji i kirurgjise dhe data e planifikuar
 Anestezia => probleme personi vete ose familjare
Anamneza
 Respiracioni
1. Probleme me respiracionin
2. Kolla , sekrecione ?
3. Asthma ? Mjekimi?
4. Infeksion respirator, grip, ftohje , ne 6 javet e fundit
5. Apne e gjumit ? Gerrhitja ?
6. O2 terapi ?
7. Radiografi pulmoni me probleme ?
8. Duhanpirja : aktuale ? E shkuar? Sasia ? Lloji? Sa vite ?
9. Ekspozimi ndaj duhanpirjes passive
10. A ecen dy kate ne shkalle pa tu marre fryma?
11. A ecen me shume se 1 km pa tu marre fryma?
Anamneza
 Sistemi kardiovaskular
1. Veshtiresi ne frymemarrje naten ?
2. Zhurma te zemres?
3. Infarkt kardiak, angina (qetesise apo e efortit )apo
dhimbje gjoksit shkaktuar nga zemra?
4. Rrahje te crregullta te zemres apo pacemaker ?
5. Insuficience kardake?
6. EKG anormale ?
7. Probleme me tensionin arterial?
Anamneza
 Sistemi renal
1. Probleme me veshkat, urinen apo fshikezen e urines?
 Hepari
1. Ikter tani ose I kaluar ?
2. Probleme me melcine ?
3. Konsum i alkolit? Sasia dhe shpeshtesia? Konsumimi I fundit?
 Sistemi gastro-intestinal
1. Reflux, hernie hiatale, ulcer gastrike/duodenale , piroze ?
2. Diarrhea recente
 Probleme me gjendrat? Diabet? Tiroide?
Anamneza
 Sistemi neurologjik
1. Stroke, epilepsia, humbje ndergjegjeje, rrezime, probleme te tjera neurologjike?
2. Mpirje ne nje dore ose kembe?
3. Dhimbje koke te shpeshta
4. Probleme me shikimin ose me syte ?
5. Probleme me degjimin
 Sistemi hematologjik
1. Probleme me koagulimin
2. Antikoagulante/hollues gjaku muajin e fundit ?
3. Anemik ?
4. A ke marre ndonjehere gjak ?
Anamneza
 Kancer
1. DIAGNOSTIKUAR?
2. MARRE TRAJTIM PER CA ?
 Shtatzania ? Sa javeshe?
 Rruget e frymemarrjes
1. Pajisje dentale ?
2. Veshtiresi ne hapjen e gojes ?
3. Veshtiresi ne intubim ne kirurgji te meparshme ?
Anamneza
 Psikosociale
1. a ke marre mjekim per shendetin mendor?
2. Ke marre barna psikiatrik?
3. A ke perdorur barna “qetesues” te jashteligjshem dhe kur ?
 Lindja dhe zhvillimi (pediatri)
1. Prematur apo ne term?
2. Komplikime neonatale
3. Histori te te rrahurave te pakta kardiake apo respiracione te
ngadalta apo te ceketa?
4. Vdekje te papritura te te porsalindurit ne familje ?
A ke ndonje problem mjekesor qe
do te shtosh dhe nuk u diskutua ?
Objektivat e anamnezes
 Te siguroje realizimin e qellimeve pre-op
 Te edukoje pacientin
 Marrje e informacionit te shkruar dhe e konsentit te pacientit
 Dhenie e njohurive pacientit rreth operacionit dhe familjareve
 Motivimi i pacientit ne kujdesin parandalues si psh lenia e duhanit,
permiresimi i funksionit kardiorespirator, renia ne peshe .
Objektivat e edukimit te pacientit
 Promovimi I nje nderveprimi mes mjekut dhe pacientit
 Inkurajimi I pacientit ne marrjen e vendimeve te kujdesit preoperator
 Maksimizimi i kujdesit te pacientit ndaj vetes ne kete periudhe dhe post op
 Ndihme per pacientin te kuptoje gjendjen e semundjes dhe ta pranoje ate
Instruksione per pacientin
 Kur dhe ku do te kryhen testet, vizitat, dhe kur do te behen procedurat
diagnostike
 Koha e pershtatshme kur duhet ndaluar ushqyerja, dhe te piret
 Marrja e rrobave te pershtatshme, jo make up apo bizhuteri, merr me vete
gjera te kujdesit personal, libra, lodra .
 Pergatitje per kujdesin post op, kur do filloje levizja, instruksionet ne dalje,
menaxhimi i nderlikimeve
 Te lere nje numer telefoni te cilin mund ta telefonojme ne rast
komplikimesh
 Percaktimi i ores se mberritjes ne spital
Periudha preoperatore
Periudha preoperatore
Periudha preoperatore
Periudha preoperatore
Periudha preoperatore
Alergjite
 Pyetje : A ke alergji nga ndonje ushqim apo ilac?
 Sensitiviteti ndaj Latex?
1. Ekspozim kronik ndaj latexit
2. Spina bifida, kirurgji rikonstruktive urogenitale
3. Kirurgji te perseritura
4. Intolerance ndaj latexit=> tollumbace, dorezave plastike,
kondomeve, katetereve urinare
5. Alergji ndaj frutave tropikale (avocado, banana, kiwi, mango,
papaya, frut pasioni, pjeshkat)
6. Anafilaksi intraoperative pa shkak te njohur
7. Profesonist mjekesor me eczema/ atopi
Historia sociale
 Perdorimi i duhanit
1. Lenia e duhanit nje dite para kirurgjise => ul te rrahurat kardiake, ul tensionin
arterial, ul katekolaminat qarkulluese, dhe kthen nivelin e monoksidit te karbonit
ne vlera normale
2. Duhanpiresit kane nje rrisk post operator per nderlikime respiratore 6 fish
krahasuar me nje jo duhanpires. (pneumoni/ atelektaza)
3. Lenia e duhanit 8 jave para kirurgjise kane 4 here me pak rrisk se ata qe e lene
duhanin ne me pak se 8 jave para kirurgjise
4. Reduktim te nderlikimeve te plages operatore tek ata qe nderpresin duhanin para
operacionit
 Perdorimi i alkolit
 Perdorimi i drogave te tjera
Historia sociale
 Perdorimi i alkolit
1. Komplikime si aritmi kardiake, infeksione, dhe shenja te abstinences se alkolit
ndodhin 4 fish me shume ne njerez qe perdorin sasi te madhe te alkolit
2. Ndalimi i marrjes se alkolit 8 jave para kirurgjise ul rriskun e ketyre
komplikimeve
3. Duhet te vleresojme nese pacienti ka zhvilluar tolerance ndaj alkolit, varesi
fizike, apo insuficience multiorganore
4. Abstinenca nga alkoli mund te kete keto shenja : dhridhje duarve, djersitje e
shtuar, takikardi, hypertension sistolik, pagjumesi, ankth, nausea dhe te vjella,
halucinacione, axhitim psikomotor dhe konvulsione te tipit grand mal
Anamneza
 Alkoli
1. Rrit nevojen per substancat anestetike
2. Ndryshon perqendrimet e proteinave plazmatike
3. Mund te vonoje kohen e zgjimit
4. Post op = sherim I vonuar I plageve, infeksione, hemoragji, pneumoni, renie e
metejshme e funksionit hepatic
5. Rritje e pergjithshme e mortalitetit dhe morbiditetit
Anamneza
 Droga te tjera
1. Kujdes : vende te injeksionit, vena trombotike,
flebit, tattoo (mund te sherbejne per te fshehur
cikatricet), edeme unilaterale ne doren jo
dominante, abscese subkutane te lekures
2. Ndryshime oftalmologjike : pupilat te vogla ne
morfinike, zgjeruara ne amphetamine, ninstagmus
nga phencyclidine (PCP)
3. Limfadenopati
Periudha preoperatore
Hurdhra: te nderpritet 7 dite para
kirurgjise
Ekzaminimi fizik
Periudha preoperatore
Periudha preoperatore
Mallampati score
Periudha preoperatore
Periudha preoperatore
Periudha preoperatore
Periudha preoperatore
< 8 =
koma
intubim
ventilim
mekanik
Klasifikimi ASA
1. Pacient normal
2. Pacient me semundje sistemike te lehte pa limitime funksionale’
3. Pacient me semundje te moderuar qe limiton aktivitetin
4. Pacient me semundje sistemike ne rrezik constant per humbjen e jetes
5. Pacient moribund qe pritet te vdese ne 24 h e ardhshme me apo pa
kirurgji
6. Pacient I decerebruar kandidat per dhurim organesh
E= emergjence
Periudha preoperatore
Vleresimi rutine pre-op
 Hemoglobin/ hematokriti
1. Gra ne menstruacione
2. Pacient mbi 60 vjec
3. Pacient qe pritet te humbasin shume gjak
dhe mund te kerkojne transfuzione
 Glukoza dhe creatinine
1. Te gjithe pacientet mbi 60 vjec
2. Te semuret diabetike
Vleresimi rutine pre-op
 EKG
1. >40 vjec
2. HTA, palpitacione, Infarkt I kaluar
 Radiografia e pulmonit
1. > 60 vjec
2. HTA, malinjitet, simptoma akute
pulmonare
 Urine komplet
 T3/t4/TSH
Periudha preoperatore
Gjendja esell
 >2 ore per lengje te qarta
 >6 ore pas nje vakti te lehte
 8 ore pas nje vakti te plote, me yndyrna
Premedikimi pre-op qellimet primare ,
provim
1. Clirimi i ankthit
2. Sedacioni
3. Amnezia
4. Analgjezia
5. Parandalimi i sekrecioneve
respiratore
6. Parandalimi I pergjigjeve
reflektore autonome
7. Reduktim I vellimit te likidit
gastrik’
8. Rritje e pH gastrik
9. Reduktim i nevojave per lende
anestetike’
10. Profilaksi ndaj reaksioneve
alergjike
Premedikimi preop , qellimet sekondare ,
provim
 Renie e aktivitetit vagal
 Lehtesim i induksionit te anestezise
 Analgjezi preop
 Parandalim i nauzese post op dhe i te vjellave
Klasat e barnave per premedikim
 Benzodiazepinat
 Opioidet
 Antihistaminike
 Antikolinergjike‘
 Anti H2 /PPI
 Antiacide
 Antiemetike
 Gastrokinetike
 A2 adrenergjik agoniste
Menaxhimi i rrugeve ajrore
 Suksesi
1. Njohja e anatomise
2. Vleresimi i rrugeve ajrore
3. Pajisjet e duhura
4. Aftesite e duhura
1 sur 47

Recommandé

Komplikacionet Postoperatore/Kujdesi Infermieror par
Komplikacionet Postoperatore/Kujdesi InfermierorKomplikacionet Postoperatore/Kujdesi Infermieror
Komplikacionet Postoperatore/Kujdesi InfermierorMatilda Gremi
8.9K vues36 diapositives
Periudha intra operatore/Anestezia par
Periudha intra operatore/Anestezia Periudha intra operatore/Anestezia
Periudha intra operatore/Anestezia Hysni Dida
674 vues49 diapositives
INJEKSIONET. VESHTRIM I PERGJITHESHEM par
INJEKSIONET. VESHTRIM I PERGJITHESHEMINJEKSIONET. VESHTRIM I PERGJITHESHEM
INJEKSIONET. VESHTRIM I PERGJITHESHEM#MesueseAurela Elezaj
60.1K vues10 diapositives
Plaget.pptx par
Plaget.pptxPlaget.pptx
Plaget.pptxZoja Demaj
1.9K vues35 diapositives
Shoku II. Klinika. Diagnoza. Parimet e trajtimit par
Shoku II. Klinika. Diagnoza. Parimet e trajtimitShoku II. Klinika. Diagnoza. Parimet e trajtimit
Shoku II. Klinika. Diagnoza. Parimet e trajtimitHysni Dida
743 vues18 diapositives
Farm e pergj ok par
Farm e pergj okFarm e pergj ok
Farm e pergj okMedShqip
53.7K vues154 diapositives

Contenu connexe

Tendances

Kujdesi infermieror per plaget. par
Kujdesi infermieror per plaget.Kujdesi infermieror per plaget.
Kujdesi infermieror per plaget.Xhuljana Malka
17.8K vues19 diapositives
Plaget kujdesi ndaj tyre par
Plaget kujdesi ndaj tyrePlaget kujdesi ndaj tyre
Plaget kujdesi ndaj tyremagnumi
22.4K vues23 diapositives
Struktura dhe Funksionet e Sistemit Nervor par
Struktura dhe Funksionet e Sistemit NervorStruktura dhe Funksionet e Sistemit Nervor
Struktura dhe Funksionet e Sistemit NervorQlirimDubova
7.5K vues18 diapositives
Triazhimi, kodet e triazhit par
Triazhimi, kodet e triazhitTriazhimi, kodet e triazhit
Triazhimi, kodet e triazhitHysni Dida
3.1K vues21 diapositives
Triazhi pjesa teorike par
Triazhi pjesa teorikeTriazhi pjesa teorike
Triazhi pjesa teorikeDrmedicine
10.5K vues55 diapositives

Tendances(20)

Kujdesi infermieror per plaget. par Xhuljana Malka
Kujdesi infermieror per plaget.Kujdesi infermieror per plaget.
Kujdesi infermieror per plaget.
Xhuljana Malka17.8K vues
Plaget kujdesi ndaj tyre par magnumi
Plaget kujdesi ndaj tyrePlaget kujdesi ndaj tyre
Plaget kujdesi ndaj tyre
magnumi22.4K vues
Struktura dhe Funksionet e Sistemit Nervor par QlirimDubova
Struktura dhe Funksionet e Sistemit NervorStruktura dhe Funksionet e Sistemit Nervor
Struktura dhe Funksionet e Sistemit Nervor
QlirimDubova7.5K vues
Triazhimi, kodet e triazhit par Hysni Dida
Triazhimi, kodet e triazhitTriazhimi, kodet e triazhit
Triazhimi, kodet e triazhit
Hysni Dida3.1K vues
Triazhi pjesa teorike par Drmedicine
Triazhi pjesa teorikeTriazhi pjesa teorike
Triazhi pjesa teorike
Drmedicine10.5K vues
Kujdesi shëndetësor zbatohet duke u udhëhequr nga parimet vijuese par Shpend Beqiri
Kujdesi shëndetësor zbatohet duke u udhëhequr nga parimet vijueseKujdesi shëndetësor zbatohet duke u udhëhequr nga parimet vijuese
Kujdesi shëndetësor zbatohet duke u udhëhequr nga parimet vijuese
Shpend Beqiri2.2K vues
MARRJA E ANALIZAVE TE GJAKUT VENOZ,ARTERIAL DHE KAPILAR.pptx par Zoja Demaj
MARRJA E ANALIZAVE TE GJAKUT VENOZ,ARTERIAL DHE KAPILAR.pptxMARRJA E ANALIZAVE TE GJAKUT VENOZ,ARTERIAL DHE KAPILAR.pptx
MARRJA E ANALIZAVE TE GJAKUT VENOZ,ARTERIAL DHE KAPILAR.pptx
Zoja Demaj2.9K vues
Djegiet. Ndihma e pare par Hysni Dida
Djegiet. Ndihma e pareDjegiet. Ndihma e pare
Djegiet. Ndihma e pare
Hysni Dida375 vues
Pastrimi, dezinfektimi e sterilizimi par Fitore Fazliu
Pastrimi, dezinfektimi e sterilizimiPastrimi, dezinfektimi e sterilizimi
Pastrimi, dezinfektimi e sterilizimi
Fitore Fazliu20.1K vues
Djegiet ndihma e pare II par Hysni Dida
Djegiet ndihma e pare IIDjegiet ndihma e pare II
Djegiet ndihma e pare II
Hysni Dida441 vues
sistemi degjestiv par Adela Sota
sistemi degjestiv sistemi degjestiv
sistemi degjestiv
Adela Sota25.2K vues
Menaxhimi i klases ne nje ore mesimore par Riza Haxhiu
Menaxhimi i klases ne nje ore mesimoreMenaxhimi i klases ne nje ore mesimore
Menaxhimi i klases ne nje ore mesimore
Riza Haxhiu56.1K vues
Bazat e Elektrokardiografise par Kaakaaa
Bazat e ElektrokardiografiseBazat e Elektrokardiografise
Bazat e Elektrokardiografise
Kaakaaa10.1K vues
instrumentat kirurgjikal.pptx par Zoja Demaj
instrumentat kirurgjikal.pptxinstrumentat kirurgjikal.pptx
instrumentat kirurgjikal.pptx
Zoja Demaj1.2K vues

Similaire à Periudha preoperatore

Anesteziologji par
AnesteziologjiAnesteziologji
AnesteziologjiMuhamed01
5.7K vues25 diapositives
Anamneza dhe ekzaminimi klinik ne kirurgji par
Anamneza dhe ekzaminimi klinik ne kirurgjiAnamneza dhe ekzaminimi klinik ne kirurgji
Anamneza dhe ekzaminimi klinik ne kirurgjiHysni Dida
738 vues11 diapositives
E regjistri v1 04-03-3013 par
E regjistri v1 04-03-3013E regjistri v1 04-03-3013
E regjistri v1 04-03-3013Fondi Shendetesor
288 vues12 diapositives
Përdorimi i-opioidëve-në-kujdesin-paliativ-infermieror-dhe-menaxhimi-i-efekte... par
Përdorimi i-opioidëve-në-kujdesin-paliativ-infermieror-dhe-menaxhimi-i-efekte...Përdorimi i-opioidëve-në-kujdesin-paliativ-infermieror-dhe-menaxhimi-i-efekte...
Përdorimi i-opioidëve-në-kujdesin-paliativ-infermieror-dhe-menaxhimi-i-efekte...Ardian Z. Kryeziu
4.3K vues86 diapositives
Kanceri i Mushkerise par
Kanceri i MushkeriseKanceri i Mushkerise
Kanceri i MushkeriseArdian Z. Kryeziu
2.3K vues12 diapositives
Hipertensioni..Daniela Muhaj XIA par
Hipertensioni..Daniela Muhaj XIAHipertensioni..Daniela Muhaj XIA
Hipertensioni..Daniela Muhaj XIADaniela Muhaj
164 vues21 diapositives

Similaire à Periudha preoperatore(12)

Anesteziologji par Muhamed01
AnesteziologjiAnesteziologji
Anesteziologji
Muhamed015.7K vues
Anamneza dhe ekzaminimi klinik ne kirurgji par Hysni Dida
Anamneza dhe ekzaminimi klinik ne kirurgjiAnamneza dhe ekzaminimi klinik ne kirurgji
Anamneza dhe ekzaminimi klinik ne kirurgji
Hysni Dida738 vues
Përdorimi i-opioidëve-në-kujdesin-paliativ-infermieror-dhe-menaxhimi-i-efekte... par Ardian Z. Kryeziu
Përdorimi i-opioidëve-në-kujdesin-paliativ-infermieror-dhe-menaxhimi-i-efekte...Përdorimi i-opioidëve-në-kujdesin-paliativ-infermieror-dhe-menaxhimi-i-efekte...
Përdorimi i-opioidëve-në-kujdesin-paliativ-infermieror-dhe-menaxhimi-i-efekte...
Ardian Z. Kryeziu4.3K vues
Hipertensioni..Daniela Muhaj XIA par Daniela Muhaj
Hipertensioni..Daniela Muhaj XIAHipertensioni..Daniela Muhaj XIA
Hipertensioni..Daniela Muhaj XIA
Daniela Muhaj164 vues
Hipertensioni par Dani Muhaj
Hipertensioni Hipertensioni
Hipertensioni
Dani Muhaj4.8K vues
Dhimbja e gjoksit par Drmedicine
Dhimbja e gjoksitDhimbja e gjoksit
Dhimbja e gjoksit
Drmedicine13K vues
Pediatria , trakti gastrointestinal par Hysni Dida
Pediatria , trakti gastrointestinal Pediatria , trakti gastrointestinal
Pediatria , trakti gastrointestinal
Hysni Dida188 vues

Plus de Hysni Dida

Abdomen gjeneral.pptx par
Abdomen gjeneral.pptxAbdomen gjeneral.pptx
Abdomen gjeneral.pptxHysni Dida
5 vues23 diapositives
Infarkti akut i miokardit ndihma e shpejte par
Infarkti akut i miokardit ndihma e shpejteInfarkti akut i miokardit ndihma e shpejte
Infarkti akut i miokardit ndihma e shpejteHysni Dida
647 vues10 diapositives
Ndihma e shpejte, Arresti kardiak, qasje algoritmike par
Ndihma e shpejte, Arresti kardiak, qasje algoritmikeNdihma e shpejte, Arresti kardiak, qasje algoritmike
Ndihma e shpejte, Arresti kardiak, qasje algoritmikeHysni Dida
489 vues38 diapositives
Udhezimet nga shoqata europiane e kardiologjise me rendesi ne praktiken klini... par
Udhezimet nga shoqata europiane e kardiologjise me rendesi ne praktiken klini...Udhezimet nga shoqata europiane e kardiologjise me rendesi ne praktiken klini...
Udhezimet nga shoqata europiane e kardiologjise me rendesi ne praktiken klini...Hysni Dida
55 vues22 diapositives
Sfida hipertension ne kujdesin paresor. par
Sfida hipertension ne kujdesin paresor.Sfida hipertension ne kujdesin paresor.
Sfida hipertension ne kujdesin paresor.Hysni Dida
103 vues48 diapositives
Kirurgjia e neoplazive par
Kirurgjia e neoplaziveKirurgjia e neoplazive
Kirurgjia e neoplaziveHysni Dida
97 vues30 diapositives

Plus de Hysni Dida(13)

Infarkti akut i miokardit ndihma e shpejte par Hysni Dida
Infarkti akut i miokardit ndihma e shpejteInfarkti akut i miokardit ndihma e shpejte
Infarkti akut i miokardit ndihma e shpejte
Hysni Dida647 vues
Ndihma e shpejte, Arresti kardiak, qasje algoritmike par Hysni Dida
Ndihma e shpejte, Arresti kardiak, qasje algoritmikeNdihma e shpejte, Arresti kardiak, qasje algoritmike
Ndihma e shpejte, Arresti kardiak, qasje algoritmike
Hysni Dida489 vues
Udhezimet nga shoqata europiane e kardiologjise me rendesi ne praktiken klini... par Hysni Dida
Udhezimet nga shoqata europiane e kardiologjise me rendesi ne praktiken klini...Udhezimet nga shoqata europiane e kardiologjise me rendesi ne praktiken klini...
Udhezimet nga shoqata europiane e kardiologjise me rendesi ne praktiken klini...
Hysni Dida55 vues
Sfida hipertension ne kujdesin paresor. par Hysni Dida
Sfida hipertension ne kujdesin paresor.Sfida hipertension ne kujdesin paresor.
Sfida hipertension ne kujdesin paresor.
Hysni Dida103 vues
Kirurgjia e neoplazive par Hysni Dida
Kirurgjia e neoplaziveKirurgjia e neoplazive
Kirurgjia e neoplazive
Hysni Dida97 vues
Anamneza pediatrike dhe ekzaminimi objektiv i femijes par Hysni Dida
Anamneza pediatrike dhe ekzaminimi objektiv i femijesAnamneza pediatrike dhe ekzaminimi objektiv i femijes
Anamneza pediatrike dhe ekzaminimi objektiv i femijes
Hysni Dida719 vues
Historiku i Anestezise par Hysni Dida
Historiku i AnesteziseHistoriku i Anestezise
Historiku i Anestezise
Hysni Dida142 vues
Parimet e ndihmes se shpejte par Hysni Dida
Parimet e ndihmes se shpejteParimet e ndihmes se shpejte
Parimet e ndihmes se shpejte
Hysni Dida282 vues
Crregullimet acido bazike par Hysni Dida
Crregullimet acido bazikeCrregullimet acido bazike
Crregullimet acido bazike
Hysni Dida7.8K vues
Intravenous sedatives par Hysni Dida
Intravenous sedativesIntravenous sedatives
Intravenous sedatives
Hysni Dida308 vues
Emergency medications par Hysni Dida
Emergency medicationsEmergency medications
Emergency medications
Hysni Dida2.6K vues

Periudha preoperatore

 • 1. Vlerësimi i pacientit para anestezisë, përgatitja për operacion HYSNI DIDA
 • 2. Qellimi i vleresimit pre-op  Optimizimi I kujdesit, pelqimit, komfortit dhe rehatise per pacientin  Minimizimi i mortalitetit dhe morbiditetit perioperator duke vlereuar sakte faktoret qe influencojne rriskun e anestezise ose ndryshojne meroden e planifikuar anestetike .  Minimizimi I vonesave kirurgjikale ose i anullimeve te parandalueshme ne diten e operacionit.  Percaktimi I kujdesit te sakte post operator per pacientin, psh nese operacioni duhet kryer ambulator, si pacient I shtruar apo ne kujdes intensive.  Vleresimi I pergjithshem I statusit shendetsor te pacientit duke percaktuar cilat kontrolle preoperatore apo konsulta me specialistet duhen kryer  Formulimi I nje plani per kujdesin me te mire perianesttik dhe suportiv post op.  Komunikimin e menyres si do te ndiqet pacienti tek profesionistet e tjere ne menyre efektive  Edukimi I pacientit rreth kirurgjise, anestezise, dhe kujdesin e parashikuar intra dhe post operator duke reduktuar ankthin e pacientit dhe rritjen e kenaqesise .  Sigurimi I nje vleresimi kosto efektiv dhe kohe efektiv per pacientin
 • 3. Mbyllja e vleresimit operator  Per paciente me shume patologji dhe qe do zhvillojne nderhyrje kirurgjikale komplekse keshillohet shtrimi ne klinike te pakten nje jave perpara dites se operacionit  Keshillohet qe vleresimi preoperator te jete mbyllur 48-24 ore para operacionit  Keshillimet e fundit per gjendjen esell dhe pergatitjen per operacion duhen dhene jo me pak se 24 ore para op.
 • 5. Vleresimi i pacientit  Dokumenta, analiza, flete dalje nga spitalet, operacione te meparshme  Anamneza 1. Histori kirurgjikale 2. Historia anestetike 3. Histori familiare te lidhura me anestezine 4. Historiku I barnave 5. Historia sociale  Ekzaminimi fizik : nga koka tek kembet  Testet diagnostike
 • 6. Anamneza  Emer/ Mbiemer , Gjatesi+peshe  Mjekimet doza dhe sa here i merr  Alergjite  Kirurgji te meparshme/hospitalizime  Lloji i kirurgjise dhe data e planifikuar  Anestezia => probleme personi vete ose familjare
 • 7. Anamneza  Respiracioni 1. Probleme me respiracionin 2. Kolla , sekrecione ? 3. Asthma ? Mjekimi? 4. Infeksion respirator, grip, ftohje , ne 6 javet e fundit 5. Apne e gjumit ? Gerrhitja ? 6. O2 terapi ? 7. Radiografi pulmoni me probleme ? 8. Duhanpirja : aktuale ? E shkuar? Sasia ? Lloji? Sa vite ? 9. Ekspozimi ndaj duhanpirjes passive 10. A ecen dy kate ne shkalle pa tu marre fryma? 11. A ecen me shume se 1 km pa tu marre fryma?
 • 8. Anamneza  Sistemi kardiovaskular 1. Veshtiresi ne frymemarrje naten ? 2. Zhurma te zemres? 3. Infarkt kardiak, angina (qetesise apo e efortit )apo dhimbje gjoksit shkaktuar nga zemra? 4. Rrahje te crregullta te zemres apo pacemaker ? 5. Insuficience kardake? 6. EKG anormale ? 7. Probleme me tensionin arterial?
 • 9. Anamneza  Sistemi renal 1. Probleme me veshkat, urinen apo fshikezen e urines?  Hepari 1. Ikter tani ose I kaluar ? 2. Probleme me melcine ? 3. Konsum i alkolit? Sasia dhe shpeshtesia? Konsumimi I fundit?  Sistemi gastro-intestinal 1. Reflux, hernie hiatale, ulcer gastrike/duodenale , piroze ? 2. Diarrhea recente  Probleme me gjendrat? Diabet? Tiroide?
 • 10. Anamneza  Sistemi neurologjik 1. Stroke, epilepsia, humbje ndergjegjeje, rrezime, probleme te tjera neurologjike? 2. Mpirje ne nje dore ose kembe? 3. Dhimbje koke te shpeshta 4. Probleme me shikimin ose me syte ? 5. Probleme me degjimin  Sistemi hematologjik 1. Probleme me koagulimin 2. Antikoagulante/hollues gjaku muajin e fundit ? 3. Anemik ? 4. A ke marre ndonjehere gjak ?
 • 11. Anamneza  Kancer 1. DIAGNOSTIKUAR? 2. MARRE TRAJTIM PER CA ?  Shtatzania ? Sa javeshe?  Rruget e frymemarrjes 1. Pajisje dentale ? 2. Veshtiresi ne hapjen e gojes ? 3. Veshtiresi ne intubim ne kirurgji te meparshme ?
 • 12. Anamneza  Psikosociale 1. a ke marre mjekim per shendetin mendor? 2. Ke marre barna psikiatrik? 3. A ke perdorur barna “qetesues” te jashteligjshem dhe kur ?  Lindja dhe zhvillimi (pediatri) 1. Prematur apo ne term? 2. Komplikime neonatale 3. Histori te te rrahurave te pakta kardiake apo respiracione te ngadalta apo te ceketa? 4. Vdekje te papritura te te porsalindurit ne familje ?
 • 13. A ke ndonje problem mjekesor qe do te shtosh dhe nuk u diskutua ?
 • 14. Objektivat e anamnezes  Te siguroje realizimin e qellimeve pre-op  Te edukoje pacientin  Marrje e informacionit te shkruar dhe e konsentit te pacientit  Dhenie e njohurive pacientit rreth operacionit dhe familjareve  Motivimi i pacientit ne kujdesin parandalues si psh lenia e duhanit, permiresimi i funksionit kardiorespirator, renia ne peshe .
 • 15. Objektivat e edukimit te pacientit  Promovimi I nje nderveprimi mes mjekut dhe pacientit  Inkurajimi I pacientit ne marrjen e vendimeve te kujdesit preoperator  Maksimizimi i kujdesit te pacientit ndaj vetes ne kete periudhe dhe post op  Ndihme per pacientin te kuptoje gjendjen e semundjes dhe ta pranoje ate
 • 16. Instruksione per pacientin  Kur dhe ku do te kryhen testet, vizitat, dhe kur do te behen procedurat diagnostike  Koha e pershtatshme kur duhet ndaluar ushqyerja, dhe te piret  Marrja e rrobave te pershtatshme, jo make up apo bizhuteri, merr me vete gjera te kujdesit personal, libra, lodra .  Pergatitje per kujdesin post op, kur do filloje levizja, instruksionet ne dalje, menaxhimi i nderlikimeve  Te lere nje numer telefoni te cilin mund ta telefonojme ne rast komplikimesh  Percaktimi i ores se mberritjes ne spital
 • 22. Alergjite  Pyetje : A ke alergji nga ndonje ushqim apo ilac?  Sensitiviteti ndaj Latex? 1. Ekspozim kronik ndaj latexit 2. Spina bifida, kirurgji rikonstruktive urogenitale 3. Kirurgji te perseritura 4. Intolerance ndaj latexit=> tollumbace, dorezave plastike, kondomeve, katetereve urinare 5. Alergji ndaj frutave tropikale (avocado, banana, kiwi, mango, papaya, frut pasioni, pjeshkat) 6. Anafilaksi intraoperative pa shkak te njohur 7. Profesonist mjekesor me eczema/ atopi
 • 23. Historia sociale  Perdorimi i duhanit 1. Lenia e duhanit nje dite para kirurgjise => ul te rrahurat kardiake, ul tensionin arterial, ul katekolaminat qarkulluese, dhe kthen nivelin e monoksidit te karbonit ne vlera normale 2. Duhanpiresit kane nje rrisk post operator per nderlikime respiratore 6 fish krahasuar me nje jo duhanpires. (pneumoni/ atelektaza) 3. Lenia e duhanit 8 jave para kirurgjise kane 4 here me pak rrisk se ata qe e lene duhanin ne me pak se 8 jave para kirurgjise 4. Reduktim te nderlikimeve te plages operatore tek ata qe nderpresin duhanin para operacionit  Perdorimi i alkolit  Perdorimi i drogave te tjera
 • 24. Historia sociale  Perdorimi i alkolit 1. Komplikime si aritmi kardiake, infeksione, dhe shenja te abstinences se alkolit ndodhin 4 fish me shume ne njerez qe perdorin sasi te madhe te alkolit 2. Ndalimi i marrjes se alkolit 8 jave para kirurgjise ul rriskun e ketyre komplikimeve 3. Duhet te vleresojme nese pacienti ka zhvilluar tolerance ndaj alkolit, varesi fizike, apo insuficience multiorganore 4. Abstinenca nga alkoli mund te kete keto shenja : dhridhje duarve, djersitje e shtuar, takikardi, hypertension sistolik, pagjumesi, ankth, nausea dhe te vjella, halucinacione, axhitim psikomotor dhe konvulsione te tipit grand mal
 • 25. Anamneza  Alkoli 1. Rrit nevojen per substancat anestetike 2. Ndryshon perqendrimet e proteinave plazmatike 3. Mund te vonoje kohen e zgjimit 4. Post op = sherim I vonuar I plageve, infeksione, hemoragji, pneumoni, renie e metejshme e funksionit hepatic 5. Rritje e pergjithshme e mortalitetit dhe morbiditetit
 • 26. Anamneza  Droga te tjera 1. Kujdes : vende te injeksionit, vena trombotike, flebit, tattoo (mund te sherbejne per te fshehur cikatricet), edeme unilaterale ne doren jo dominante, abscese subkutane te lekures 2. Ndryshime oftalmologjike : pupilat te vogla ne morfinike, zgjeruara ne amphetamine, ninstagmus nga phencyclidine (PCP) 3. Limfadenopati
 • 28. Hurdhra: te nderpritet 7 dite para kirurgjise
 • 38. Klasifikimi ASA 1. Pacient normal 2. Pacient me semundje sistemike te lehte pa limitime funksionale’ 3. Pacient me semundje te moderuar qe limiton aktivitetin 4. Pacient me semundje sistemike ne rrezik constant per humbjen e jetes 5. Pacient moribund qe pritet te vdese ne 24 h e ardhshme me apo pa kirurgji 6. Pacient I decerebruar kandidat per dhurim organesh E= emergjence
 • 40. Vleresimi rutine pre-op  Hemoglobin/ hematokriti 1. Gra ne menstruacione 2. Pacient mbi 60 vjec 3. Pacient qe pritet te humbasin shume gjak dhe mund te kerkojne transfuzione  Glukoza dhe creatinine 1. Te gjithe pacientet mbi 60 vjec 2. Te semuret diabetike
 • 41. Vleresimi rutine pre-op  EKG 1. >40 vjec 2. HTA, palpitacione, Infarkt I kaluar  Radiografia e pulmonit 1. > 60 vjec 2. HTA, malinjitet, simptoma akute pulmonare  Urine komplet  T3/t4/TSH
 • 43. Gjendja esell  >2 ore per lengje te qarta  >6 ore pas nje vakti te lehte  8 ore pas nje vakti te plote, me yndyrna
 • 44. Premedikimi pre-op qellimet primare , provim 1. Clirimi i ankthit 2. Sedacioni 3. Amnezia 4. Analgjezia 5. Parandalimi i sekrecioneve respiratore 6. Parandalimi I pergjigjeve reflektore autonome 7. Reduktim I vellimit te likidit gastrik’ 8. Rritje e pH gastrik 9. Reduktim i nevojave per lende anestetike’ 10. Profilaksi ndaj reaksioneve alergjike
 • 45. Premedikimi preop , qellimet sekondare , provim  Renie e aktivitetit vagal  Lehtesim i induksionit te anestezise  Analgjezi preop  Parandalim i nauzese post op dhe i te vjellave
 • 46. Klasat e barnave per premedikim  Benzodiazepinat  Opioidet  Antihistaminike  Antikolinergjike‘  Anti H2 /PPI  Antiacide  Antiemetike  Gastrokinetike  A2 adrenergjik agoniste
 • 47. Menaxhimi i rrugeve ajrore  Suksesi 1. Njohja e anatomise 2. Vleresimi i rrugeve ajrore 3. Pajisjet e duhura 4. Aftesite e duhura