Sfida hipertension ne kujdesin paresor.

Hysni Dida
Hysni DidaDoctor/ General physician/ Lecturer/ Medical Imaging Resident à Qendra Spitalore Universitare "Nene Tereza"​ Tirane
Hipertensioni
Sfida e trajtimit ne sistemin
shendetsor paresor
Vrasesi i heshtur
Punoi :Hysni Dida
Q.Sh. Narte
Hipertensioni
• Qellimi: Te njihemi me sfidat e trajtimit te hipertensionit,
problemet klinike ne vendim-marrje ne pacientin multimorbid
dhe implementin me te mire te udhezuesve nderkombetare me
qellim realizimin e nje trajtimi sa me te mire dhe cilesor te
hipertensionit qe te zvogelojme mortalitetin dhe morbiditetin ne
populate qe vjen prej kesaj semundjeje.
Tensioni arterial
• Tension arterial quhet sasia e presionit qe ushtrohet ndaj arterieve
nga gjaku qe qarkullon. Ka dy komponente sistolike dhe diastolike qe
varet nga faza e kontraksionit kardiak.
• Quajme presion sistolik tensionin qe I pergjigjet tingullit te pare te
Korotkoff ne sfigmomanometer dhe fazes sistolike kardiake
• Quajme presion diastolik tensionin qe I pergjigjet tingullit te peste te
Korotkoff ne sfigmomanometer dhe fazes diastolike kardiake.
Hipertensioni: Perkufizim
• Perkufizim konceptual te hipertensionit do te quajme ate vlere te tij
ne te cilin benefiti I veprimit ndaj tij I tejkalon rriskun e mostrajtimit
te tij.
• Hipertension do te quajme TA >140/90 mmHG
• Cka eshte e rendesishme eshte se diferenca e guidelineve per
hipertensionin nuk diferencon ne vleren e targetit te trajtimit ne te dy
udhezuesit .
Hipertensioni: Perkufizim
Hipertensioni: Epidemiologji
• Rreth 1.13 miliarde njerez ne mbare boten vuajne nga HTA, 2/3 tyre jetojne ne vendet me te ardhura te
uleta te mesme.
• Ne 2015 ¼ meshkuj dhe 1/5 femra kishte hipertension
• Me pak se 1/5 e njerezve qe vuajne me HTA e kane nen kontroll.
• Hipertensioni eshte nje shkak madhor I vdekjeve te parakoheshme.
• Targeti global I OBSh eshte te reduktoje prevalencen e HTA me 25% deri ne 2025. (Deklaruar 2010)
• Eshte faktori I rriskut kardiovaskular me i zakonshem I modifikueshem 40.6% i totalit (Go et al., 2014).
• 54% e STROKE dhe 47% e semundjes iskemike te zemres SIZ I atribuohen hypertensionit (Lawes et al.,
2008)
• Nga gjithe faktoret e rriskut per infarkt akut te miokardit hipertensioni lihet ne vend te dyte nga duhani ne
52 shtete. (Danaei et al., 2009).
https://www.who.int/news-
room/fact-sheets/detail/hypertension
Sfida hipertension ne kujdesin paresor.
Hipertensioni dhe Faktoret e tjere te rriskut kardiovaskular.
Faktore rrisku te modifikueshem Faktore rrisku relativisht te
pandryshueshem
Duhanpirja aktive dhe pasive Semundje renale kronike
Diabeti mellitus Historia familjare
Dyslipidemia/hiperkolesterolemia Statusi I ulet socio/ekonomik/arsimor
Mbipesha/obeziteti Gjinia mashkull
Inaktiviteti fizik/ dieta jo e shendetshme Apnea obstruktive e gjumit/
stresi psikosocial
Faktoret e rriskut kardiovaskular me te shpeshte qe shoqerojne HTA
Faktoret e rriskut KV me te shpeshte qe shoqerojne HTA
• Nder pacientet me HTA
 15.5% duhanpires
 49.5 % obeze
 63.2 % hiperkolesterolemia
 27.2 % Diabet mellitus
 15.8 % SRK
Ose :
• 71% e pacienteve qe diagnostifikohen me diabet mellitus kane HTA
• 86% e pacienteve me SRK kane HTA
• 28.8% e pacienteve me SRK kane HTA rezistent
• 37.5% e pacienteve obeze kishin HTA
Hipertensioni dhe rrisku kardiovaskular
10 vjecar
• NE ShBA ne pacientet me HTA 2009-2012
41.7 % kishin rrisk 10 vjecar >20%
40.9% kishin rrisk 10 vjecar 10-20%
18.4% rrisk 10vjecar <10%
Hipertensioni dhe rrisku kardiovaskular
• HTA dhe gjinia:
• mortaliteti vascular nga HTA nuk varet nga gjinia (Lewington et al., 2002),
• Ne ShBA grate mbi 65 vjec kane nje prevalence me te madhe se meshkujt per
HTA (Go et al., 2014).
• HTA dhe perkatesia rracore : Eshte vrojtuar se njerezit me ngjyre kane
me shume rrisk per hypertension (Go et al., 2014) dhe kane perqindje
mortaliteti me te larte prej tij (Lackland et al., 2014).
• HTA dhe mosha : Me rritjen e moshes rritet prevalence e HTA
njekohesisht rritet dhe rrisku kardiovaskular Go et al., 2014)
Sfida hipertension ne kujdesin paresor.
Hipertensioni:Klasifikim praktik
Matja ne Klinike Matja ne shtepi
Normotensiv Normal Normal
Hipertension i qendrueshem Hipertension Hipertension
Hipertension “i maskuar” Normal Hipertension
Hipertensioni nga bluzat e
bardha
Hipertension Normal
Hipertensioni:Klasifikim Praktik
• Ajo cka shihet nga slide I meparshem eshte se merret si gold standart
matja e bere ne shtepi ne qetesi e pandikuar nga mjeku . (Sebo et al,
2014; Stergiou & Parati, 2012)
Variabiliteti I tensionit arterial
Ndryshimet mesatare te tensionit gjate
aktiviteteve te zakonshme
Data adapted from Clark LA, Denby L, Pregibon D,
et al. A quantitative analysis of the effects of
activity and time of day on the
diurnal variations of blood pressure. J Chronic Dis
1987;40:671–679.
HTA dhe faktoret ambjentale
• Rritin vlerat e TA :
• duhan pirja(Fitzgerald, 2013) , rrit TA per 30 min
• Kafeina ne pije industrial por jo tek kafeja rrit TA per 60 min (Cano-Marquina
et al., 2013)
• Kafeja mund te ndihmoje ne parandalimin e diabetit mellitus (Beaudoin &
Graham, 2011; O'Keefe et al.,2013)
• Pijet industriale rritin rriskun per sidrom metabolik (Cohen et al., 2012).
• Temperatura e ulet e rrit tensionin arterial (Modesti et al., 2006)
• Lartesia mbi nivelin e detit (Wolfel et al., 1994)
• Mungesa e Vitamines D: Jo e qarte marredhenia me tensionin arterial, te
dhena kontraversale
HTA dhe nutrientet
• Kalorite e shtuara dhe Natriumi rritin TA me 7/7 mm Hg (Zhao et al.,
2004)
• Mungesa e kaliumit, fosforit dhe magnezit rrit TA me 7/7 mm Hg
(Zhao et al., 2004)
• Kaliumi I shtuar faktor mbrojtes nga HTA, ul rriskun e STROKE (Yang et
al., 2011). (Aburto et al., 2013) (Aaron & Sanders, 2013).
HTA dhe ndotesit
• Ekspozimi ndaj plumbit rrit rriskun per HTA dhe demtime renale
(Ghiasvand et al., 2013; Vaziri, 2008)
• Ndotja e ajrit eshte faktor i rendesishem per HTA (Urch et al., 2005)
(Coogan et al., 2012)
Historia natyrale e HTA
Komplikimet e HTA
• Demtime vaskulare : rimodelim dhe hipertrofi e arteriolave
• Atheroskleroza
• Dyfishim I rriskut per SIZ, dhe vdekje te papritur, dhe trefishon rriskun
per IKK (Kannel, 1996)
• Hipertrofi VM e gjetur ne EKG 5%-18% e personave me HTA,
parashikon rriskun e STROKE (Ishikawa et al.,2009) dhe shoqeron
demtimin renal (Peterson et al., 2013). 30-90% e personave me HTA
kane hipertrofi VM ne echo kardiake ndaj rekomandohet qe per gjithe
pacientet e rinj me HTA te behet vleresim ekokardiografik (Mancia et
al.,2013).
Komplikimet e HTA
• IKK, 2/3 e pacienteve me IKK kane HTA(Yancy et al., 2006).
• SIZ : HTA eshte faktori kryesor I rriskut
• Pacientet me HTA vuajne me shume nga ischemia e heshur (Boon et al., 2003)
dhe AMI I heshtur (Kannel et al., 1985) sesa normotensivet.
• Afib: rrisku I zhvillimit te Afib ulet me 60% ne pacientet hypertensive
te mjekuar ne menyre korrekte (Young-Xu & Ravid, 2004).
• Aneurizma e aortes abdominale: rekomandohet echo screening ne
paciente mbi 65 vjec qe kane qene/jane duhan pires (Earnshaw et al.,
2004).
Komplikimet e HTA
• Disekacioni I aortes : HTA eshte faktor rrisku per disekacionet
kryesisht distale (Patel & Deeb, 2008).
• Semundja periferike vaskulare : prania e PVD simptomatike rrit
rriskun e mortalitetit kardiak
Sfida hipertension ne kujdesin paresor.
Sfida hipertension ne kujdesin paresor.
Sfida hipertension ne kujdesin paresor.
Sfida hipertension ne kujdesin paresor.
Sfida hipertension ne kujdesin paresor.
Sfida hipertension ne kujdesin paresor.
Sfida hipertension ne kujdesin paresor.
Sfida hipertension ne kujdesin paresor.
Sfida hipertension ne kujdesin paresor.
Sfida hipertension ne kujdesin paresor.
Sfida hipertension ne kujdesin paresor.
Sfida hipertension ne kujdesin paresor.
Sfida hipertension ne kujdesin paresor.
Sfida hipertension ne kujdesin paresor.
Sfida hipertension ne kujdesin paresor.
Sfida hipertension ne kujdesin paresor.
Sfida hipertension ne kujdesin paresor.
Sfida hipertension ne kujdesin paresor.
Sfida hipertension ne kujdesin paresor.
Sfida hipertension ne kujdesin paresor.
Sfida hipertension ne kujdesin paresor.
Sfida hipertension ne kujdesin paresor.
Sfida hipertension ne kujdesin paresor.
Sfida hipertension ne kujdesin paresor.
Sfida hipertension ne kujdesin paresor.
1 sur 48

Recommandé

Краищенско-Средногорска област par
Краищенско-Средногорска областКраищенско-Средногорска област
Краищенско-Средногорска областMilena Petkova
12.2K vues30 diapositives
Leter motivuese par
Leter motivueseLeter motivuese
Leter motivuesexitti
29.1K vues2 diapositives
Codul de etica par
Codul de eticaCodul de etica
Codul de eticaaniri95
2.4K vues13 diapositives
Ese par
EseEse
EseDonikë Mjaki
2.4K vues3 diapositives
Spirometrie prezentare par
Spirometrie prezentareSpirometrie prezentare
Spirometrie prezentareTraian Mihaescu
5.3K vues15 diapositives
дунавска равнина par
дунавска равнинадунавска равнина
дунавска равнинаDani Parvanova
8.5K vues22 diapositives

Contenu connexe

Tendances

medikamentet antihipertensive par
medikamentet antihipertensivemedikamentet antihipertensive
medikamentet antihipertensiveUniversiteti 'Aleksander Moisiu' Durres
8.8K vues20 diapositives
Храмовете и жреците в месопотамия par
Храмовете и жреците в месопотамияХрамовете и жреците в месопотамия
Храмовете и жреците в месопотамияТина Манолова
1.8K vues6 diapositives
Tulburări de ritm şi de conducere par
Tulburări de ritm şi de conducereTulburări de ritm şi de conducere
Tulburări de ritm şi de conducereElena Negotei
6.5K vues265 diapositives
Përpunimi me derdhje- hyrje -metodat e derdhjes-procesi teknologjik-INXHINIER... par
Përpunimi me derdhje- hyrje -metodat e derdhjes-procesi teknologjik-INXHINIER...Përpunimi me derdhje- hyrje -metodat e derdhjes-procesi teknologjik-INXHINIER...
Përpunimi me derdhje- hyrje -metodat e derdhjes-procesi teknologjik-INXHINIER...Rrahim Maksuti
8.4K vues50 diapositives
Lnda drejta penale par
Lnda drejta penaleLnda drejta penale
Lnda drejta penalezogaj
15K vues350 diapositives
Ч.Саранжав "Түлш, Эрчим хүчний салбарын өнөөгийн байдал цаашдын чиг хандлага par
Ч.Саранжав "Түлш, Эрчим хүчний салбарын өнөөгийн байдал цаашдын чиг хандлага Ч.Саранжав "Түлш, Эрчим хүчний салбарын өнөөгийн байдал цаашдын чиг хандлага
Ч.Саранжав "Түлш, Эрчим хүчний салбарын өнөөгийн байдал цаашдын чиг хандлага Unuruu Dear
3.9K vues29 diapositives

Tendances(15)

Tulburări de ritm şi de conducere par Elena Negotei
Tulburări de ritm şi de conducereTulburări de ritm şi de conducere
Tulburări de ritm şi de conducere
Elena Negotei6.5K vues
Përpunimi me derdhje- hyrje -metodat e derdhjes-procesi teknologjik-INXHINIER... par Rrahim Maksuti
Përpunimi me derdhje- hyrje -metodat e derdhjes-procesi teknologjik-INXHINIER...Përpunimi me derdhje- hyrje -metodat e derdhjes-procesi teknologjik-INXHINIER...
Përpunimi me derdhje- hyrje -metodat e derdhjes-procesi teknologjik-INXHINIER...
Rrahim Maksuti8.4K vues
Lnda drejta penale par zogaj
Lnda drejta penaleLnda drejta penale
Lnda drejta penale
zogaj15K vues
Ч.Саранжав "Түлш, Эрчим хүчний салбарын өнөөгийн байдал цаашдын чиг хандлага par Unuruu Dear
Ч.Саранжав "Түлш, Эрчим хүчний салбарын өнөөгийн байдал цаашдын чиг хандлага Ч.Саранжав "Түлш, Эрчим хүчний салбарын өнөөгийн байдал цаашдын чиг хандлага
Ч.Саранжав "Түлш, Эрчим хүчний салбарын өнөөгийн байдал цаашдын чиг хандлага
Unuruu Dear3.9K vues
Цахилгааны аюулгүй ажиллагааны талаарх асуулт, хариулт par Nael Narantsengel
Цахилгааны аюулгүй ажиллагааны талаарх асуулт, хариултЦахилгааны аюулгүй ажиллагааны талаарх асуулт, хариулт
Цахилгааны аюулгүй ажиллагааны талаарх асуулт, хариулт
Nael Narantsengel9.6K vues
Sjelljet e femijeve par fatoams
Sjelljet e femijeveSjelljet e femijeve
Sjelljet e femijeve
fatoams11.8K vues
Kodi penal i kosoves par Marjan DODAJ
Kodi penal i kosovesKodi penal i kosoves
Kodi penal i kosoves
Marjan DODAJ19.9K vues
Triazhi pjesa teorike par Drmedicine
Triazhi pjesa teorikeTriazhi pjesa teorike
Triazhi pjesa teorike
Drmedicine10.5K vues
Презентация.Отбасы құқығының негіздері par nyunuks
Презентация.Отбасы құқығының негіздеріПрезентация.Отбасы құқығының негіздері
Презентация.Отбасы құқығының негіздері
nyunuks24.1K vues
Hipertensioni par Dani Muhaj
Hipertensioni Hipertensioni
Hipertensioni
Dani Muhaj4.8K vues
Metodologjia e Hulumtimeve par Fitore ZEQIRI
Metodologjia e Hulumtimeve Metodologjia e Hulumtimeve
Metodologjia e Hulumtimeve
Fitore ZEQIRI19.9K vues
Syllabusi sjellje organizative 20142015 mh par UBT University
Syllabusi sjellje organizative 20142015 mhSyllabusi sjellje organizative 20142015 mh
Syllabusi sjellje organizative 20142015 mh
UBT University904 vues

Similaire à Sfida hipertension ne kujdesin paresor.

Semundja e hipertensionit par
Semundja e hipertensionitSemundja e hipertensionit
Semundja e hipertensionitZajmira Thanasi
2.8K vues23 diapositives
Hipertensioni..Daniela Muhaj XIA par
Hipertensioni..Daniela Muhaj XIAHipertensioni..Daniela Muhaj XIA
Hipertensioni..Daniela Muhaj XIADaniela Muhaj
164 vues21 diapositives
Shoku II. Klinika. Diagnoza. Parimet e trajtimit par
Shoku II. Klinika. Diagnoza. Parimet e trajtimitShoku II. Klinika. Diagnoza. Parimet e trajtimit
Shoku II. Klinika. Diagnoza. Parimet e trajtimitHysni Dida
743 vues18 diapositives
Pyetesore mbi HTA par
Pyetesore mbi HTAPyetesore mbi HTA
Pyetesore mbi HTAZajmira Thanasi
860 vues5 diapositives
HTA par
HTAHTA
HTAEriola Gjeka
4K vues23 diapositives
Presentazione standard (1).pptx par
Presentazione standard (1).pptxPresentazione standard (1).pptx
Presentazione standard (1).pptxHqghahshh
1 vue7 diapositives

Similaire à Sfida hipertension ne kujdesin paresor.(6)

Plus de Hysni Dida

Abdomen gjeneral.pptx par
Abdomen gjeneral.pptxAbdomen gjeneral.pptx
Abdomen gjeneral.pptxHysni Dida
5 vues23 diapositives
Djegiet ndihma e pare II par
Djegiet ndihma e pare IIDjegiet ndihma e pare II
Djegiet ndihma e pare IIHysni Dida
441 vues28 diapositives
Djegiet. Ndihma e pare par
Djegiet. Ndihma e pareDjegiet. Ndihma e pare
Djegiet. Ndihma e pareHysni Dida
375 vues12 diapositives
Anamneza dhe ekzaminimi klinik ne kirurgji par
Anamneza dhe ekzaminimi klinik ne kirurgjiAnamneza dhe ekzaminimi klinik ne kirurgji
Anamneza dhe ekzaminimi klinik ne kirurgjiHysni Dida
738 vues11 diapositives
Infarkti akut i miokardit ndihma e shpejte par
Infarkti akut i miokardit ndihma e shpejteInfarkti akut i miokardit ndihma e shpejte
Infarkti akut i miokardit ndihma e shpejteHysni Dida
647 vues10 diapositives
Oksigjenoterapia par
OksigjenoterapiaOksigjenoterapia
OksigjenoterapiaHysni Dida
3.2K vues48 diapositives

Plus de Hysni Dida(20)

Djegiet ndihma e pare II par Hysni Dida
Djegiet ndihma e pare IIDjegiet ndihma e pare II
Djegiet ndihma e pare II
Hysni Dida441 vues
Djegiet. Ndihma e pare par Hysni Dida
Djegiet. Ndihma e pareDjegiet. Ndihma e pare
Djegiet. Ndihma e pare
Hysni Dida375 vues
Anamneza dhe ekzaminimi klinik ne kirurgji par Hysni Dida
Anamneza dhe ekzaminimi klinik ne kirurgjiAnamneza dhe ekzaminimi klinik ne kirurgji
Anamneza dhe ekzaminimi klinik ne kirurgji
Hysni Dida738 vues
Infarkti akut i miokardit ndihma e shpejte par Hysni Dida
Infarkti akut i miokardit ndihma e shpejteInfarkti akut i miokardit ndihma e shpejte
Infarkti akut i miokardit ndihma e shpejte
Hysni Dida647 vues
Oksigjenoterapia par Hysni Dida
OksigjenoterapiaOksigjenoterapia
Oksigjenoterapia
Hysni Dida3.2K vues
Pediatria , trakti gastrointestinal par Hysni Dida
Pediatria , trakti gastrointestinal Pediatria , trakti gastrointestinal
Pediatria , trakti gastrointestinal
Hysni Dida188 vues
Ndihma e shpejte, Arresti kardiak, qasje algoritmike par Hysni Dida
Ndihma e shpejte, Arresti kardiak, qasje algoritmikeNdihma e shpejte, Arresti kardiak, qasje algoritmike
Ndihma e shpejte, Arresti kardiak, qasje algoritmike
Hysni Dida489 vues
Udhezimet nga shoqata europiane e kardiologjise me rendesi ne praktiken klini... par Hysni Dida
Udhezimet nga shoqata europiane e kardiologjise me rendesi ne praktiken klini...Udhezimet nga shoqata europiane e kardiologjise me rendesi ne praktiken klini...
Udhezimet nga shoqata europiane e kardiologjise me rendesi ne praktiken klini...
Hysni Dida55 vues
Kirurgjia e neoplazive par Hysni Dida
Kirurgjia e neoplaziveKirurgjia e neoplazive
Kirurgjia e neoplazive
Hysni Dida97 vues
Anamneza pediatrike dhe ekzaminimi objektiv i femijes par Hysni Dida
Anamneza pediatrike dhe ekzaminimi objektiv i femijesAnamneza pediatrike dhe ekzaminimi objektiv i femijes
Anamneza pediatrike dhe ekzaminimi objektiv i femijes
Hysni Dida719 vues
Periudha intra operatore/Anestezia par Hysni Dida
Periudha intra operatore/Anestezia Periudha intra operatore/Anestezia
Periudha intra operatore/Anestezia
Hysni Dida674 vues
Triazhimi, kodet e triazhit par Hysni Dida
Triazhimi, kodet e triazhitTriazhimi, kodet e triazhit
Triazhimi, kodet e triazhit
Hysni Dida3.1K vues
Periudha preoperatore par Hysni Dida
Periudha preoperatorePeriudha preoperatore
Periudha preoperatore
Hysni Dida1.5K vues
Historiku i Anestezise par Hysni Dida
Historiku i AnesteziseHistoriku i Anestezise
Historiku i Anestezise
Hysni Dida142 vues
Parimet e ndihmes se shpejte par Hysni Dida
Parimet e ndihmes se shpejteParimet e ndihmes se shpejte
Parimet e ndihmes se shpejte
Hysni Dida282 vues
Crregullimet acido bazike par Hysni Dida
Crregullimet acido bazikeCrregullimet acido bazike
Crregullimet acido bazike
Hysni Dida7.8K vues
Intravenous sedatives par Hysni Dida
Intravenous sedativesIntravenous sedatives
Intravenous sedatives
Hysni Dida308 vues
Emergency medications par Hysni Dida
Emergency medicationsEmergency medications
Emergency medications
Hysni Dida2.6K vues

Sfida hipertension ne kujdesin paresor.

 • 1. Hipertensioni Sfida e trajtimit ne sistemin shendetsor paresor Vrasesi i heshtur Punoi :Hysni Dida Q.Sh. Narte
 • 2. Hipertensioni • Qellimi: Te njihemi me sfidat e trajtimit te hipertensionit, problemet klinike ne vendim-marrje ne pacientin multimorbid dhe implementin me te mire te udhezuesve nderkombetare me qellim realizimin e nje trajtimi sa me te mire dhe cilesor te hipertensionit qe te zvogelojme mortalitetin dhe morbiditetin ne populate qe vjen prej kesaj semundjeje.
 • 3. Tensioni arterial • Tension arterial quhet sasia e presionit qe ushtrohet ndaj arterieve nga gjaku qe qarkullon. Ka dy komponente sistolike dhe diastolike qe varet nga faza e kontraksionit kardiak. • Quajme presion sistolik tensionin qe I pergjigjet tingullit te pare te Korotkoff ne sfigmomanometer dhe fazes sistolike kardiake • Quajme presion diastolik tensionin qe I pergjigjet tingullit te peste te Korotkoff ne sfigmomanometer dhe fazes diastolike kardiake.
 • 4. Hipertensioni: Perkufizim • Perkufizim konceptual te hipertensionit do te quajme ate vlere te tij ne te cilin benefiti I veprimit ndaj tij I tejkalon rriskun e mostrajtimit te tij. • Hipertension do te quajme TA >140/90 mmHG • Cka eshte e rendesishme eshte se diferenca e guidelineve per hipertensionin nuk diferencon ne vleren e targetit te trajtimit ne te dy udhezuesit .
 • 6. Hipertensioni: Epidemiologji • Rreth 1.13 miliarde njerez ne mbare boten vuajne nga HTA, 2/3 tyre jetojne ne vendet me te ardhura te uleta te mesme. • Ne 2015 ¼ meshkuj dhe 1/5 femra kishte hipertension • Me pak se 1/5 e njerezve qe vuajne me HTA e kane nen kontroll. • Hipertensioni eshte nje shkak madhor I vdekjeve te parakoheshme. • Targeti global I OBSh eshte te reduktoje prevalencen e HTA me 25% deri ne 2025. (Deklaruar 2010) • Eshte faktori I rriskut kardiovaskular me i zakonshem I modifikueshem 40.6% i totalit (Go et al., 2014). • 54% e STROKE dhe 47% e semundjes iskemike te zemres SIZ I atribuohen hypertensionit (Lawes et al., 2008) • Nga gjithe faktoret e rriskut per infarkt akut te miokardit hipertensioni lihet ne vend te dyte nga duhani ne 52 shtete. (Danaei et al., 2009). https://www.who.int/news- room/fact-sheets/detail/hypertension
 • 8. Hipertensioni dhe Faktoret e tjere te rriskut kardiovaskular. Faktore rrisku te modifikueshem Faktore rrisku relativisht te pandryshueshem Duhanpirja aktive dhe pasive Semundje renale kronike Diabeti mellitus Historia familjare Dyslipidemia/hiperkolesterolemia Statusi I ulet socio/ekonomik/arsimor Mbipesha/obeziteti Gjinia mashkull Inaktiviteti fizik/ dieta jo e shendetshme Apnea obstruktive e gjumit/ stresi psikosocial Faktoret e rriskut kardiovaskular me te shpeshte qe shoqerojne HTA
 • 9. Faktoret e rriskut KV me te shpeshte qe shoqerojne HTA • Nder pacientet me HTA  15.5% duhanpires  49.5 % obeze  63.2 % hiperkolesterolemia  27.2 % Diabet mellitus  15.8 % SRK Ose : • 71% e pacienteve qe diagnostifikohen me diabet mellitus kane HTA • 86% e pacienteve me SRK kane HTA • 28.8% e pacienteve me SRK kane HTA rezistent • 37.5% e pacienteve obeze kishin HTA
 • 10. Hipertensioni dhe rrisku kardiovaskular 10 vjecar • NE ShBA ne pacientet me HTA 2009-2012 41.7 % kishin rrisk 10 vjecar >20% 40.9% kishin rrisk 10 vjecar 10-20% 18.4% rrisk 10vjecar <10%
 • 11. Hipertensioni dhe rrisku kardiovaskular • HTA dhe gjinia: • mortaliteti vascular nga HTA nuk varet nga gjinia (Lewington et al., 2002), • Ne ShBA grate mbi 65 vjec kane nje prevalence me te madhe se meshkujt per HTA (Go et al., 2014). • HTA dhe perkatesia rracore : Eshte vrojtuar se njerezit me ngjyre kane me shume rrisk per hypertension (Go et al., 2014) dhe kane perqindje mortaliteti me te larte prej tij (Lackland et al., 2014). • HTA dhe mosha : Me rritjen e moshes rritet prevalence e HTA njekohesisht rritet dhe rrisku kardiovaskular Go et al., 2014)
 • 13. Hipertensioni:Klasifikim praktik Matja ne Klinike Matja ne shtepi Normotensiv Normal Normal Hipertension i qendrueshem Hipertension Hipertension Hipertension “i maskuar” Normal Hipertension Hipertensioni nga bluzat e bardha Hipertension Normal
 • 14. Hipertensioni:Klasifikim Praktik • Ajo cka shihet nga slide I meparshem eshte se merret si gold standart matja e bere ne shtepi ne qetesi e pandikuar nga mjeku . (Sebo et al, 2014; Stergiou & Parati, 2012)
 • 16. Ndryshimet mesatare te tensionit gjate aktiviteteve te zakonshme Data adapted from Clark LA, Denby L, Pregibon D, et al. A quantitative analysis of the effects of activity and time of day on the diurnal variations of blood pressure. J Chronic Dis 1987;40:671–679.
 • 17. HTA dhe faktoret ambjentale • Rritin vlerat e TA : • duhan pirja(Fitzgerald, 2013) , rrit TA per 30 min • Kafeina ne pije industrial por jo tek kafeja rrit TA per 60 min (Cano-Marquina et al., 2013) • Kafeja mund te ndihmoje ne parandalimin e diabetit mellitus (Beaudoin & Graham, 2011; O'Keefe et al.,2013) • Pijet industriale rritin rriskun per sidrom metabolik (Cohen et al., 2012). • Temperatura e ulet e rrit tensionin arterial (Modesti et al., 2006) • Lartesia mbi nivelin e detit (Wolfel et al., 1994) • Mungesa e Vitamines D: Jo e qarte marredhenia me tensionin arterial, te dhena kontraversale
 • 18. HTA dhe nutrientet • Kalorite e shtuara dhe Natriumi rritin TA me 7/7 mm Hg (Zhao et al., 2004) • Mungesa e kaliumit, fosforit dhe magnezit rrit TA me 7/7 mm Hg (Zhao et al., 2004) • Kaliumi I shtuar faktor mbrojtes nga HTA, ul rriskun e STROKE (Yang et al., 2011). (Aburto et al., 2013) (Aaron & Sanders, 2013).
 • 19. HTA dhe ndotesit • Ekspozimi ndaj plumbit rrit rriskun per HTA dhe demtime renale (Ghiasvand et al., 2013; Vaziri, 2008) • Ndotja e ajrit eshte faktor i rendesishem per HTA (Urch et al., 2005) (Coogan et al., 2012)
 • 21. Komplikimet e HTA • Demtime vaskulare : rimodelim dhe hipertrofi e arteriolave • Atheroskleroza • Dyfishim I rriskut per SIZ, dhe vdekje te papritur, dhe trefishon rriskun per IKK (Kannel, 1996) • Hipertrofi VM e gjetur ne EKG 5%-18% e personave me HTA, parashikon rriskun e STROKE (Ishikawa et al.,2009) dhe shoqeron demtimin renal (Peterson et al., 2013). 30-90% e personave me HTA kane hipertrofi VM ne echo kardiake ndaj rekomandohet qe per gjithe pacientet e rinj me HTA te behet vleresim ekokardiografik (Mancia et al.,2013).
 • 22. Komplikimet e HTA • IKK, 2/3 e pacienteve me IKK kane HTA(Yancy et al., 2006). • SIZ : HTA eshte faktori kryesor I rriskut • Pacientet me HTA vuajne me shume nga ischemia e heshur (Boon et al., 2003) dhe AMI I heshtur (Kannel et al., 1985) sesa normotensivet. • Afib: rrisku I zhvillimit te Afib ulet me 60% ne pacientet hypertensive te mjekuar ne menyre korrekte (Young-Xu & Ravid, 2004). • Aneurizma e aortes abdominale: rekomandohet echo screening ne paciente mbi 65 vjec qe kane qene/jane duhan pires (Earnshaw et al., 2004).
 • 23. Komplikimet e HTA • Disekacioni I aortes : HTA eshte faktor rrisku per disekacionet kryesisht distale (Patel & Deeb, 2008). • Semundja periferike vaskulare : prania e PVD simptomatike rrit rriskun e mortalitetit kardiak