Triazhimi, kodet e triazhit

Hysni Dida
Hysni DidaDoctor/ General physician/ Lecturer/ Medical Imaging Resident à Qendra Spitalore Universitare "Nene Tereza"​ Tirane
Triazhi dhe kodet e triazhit
Hysni Dida
Triazhi
• Fjala triazh vjen nga fjala franceze “trier” qe nen kupton te organizosh,
kategorizosh.
• Procesi i organizimit te njerezve ne grupe, me qellim qe te kuptosh cilet jane
ata qe do te perfitojne me shume nga kujdesi i menjehershem.
• Triazhi perdoret ne repartet e urgjencave mjekesore, ne raste te fatkeqsive
natyrore, ne lufte, ku personeli mjekesor eshte i kufizuar.
• 75-85% e vdekjeve ndodhin ne 20 min e para .
Triazhi
• Procesi ne te cilin pacientet grupohen sipas tipit dhe urgjences se gjendjes se
tyre mjekesore me qellim qe te cojme :
Pacientin e duhur
Vendin e duhur
Kohen e duhur
Mjekun e duhur
Tipet e triazhit
• M.A.S.S = i grupon individet ne varesi te mundesise se tyre per te levizur
• S.T.A.R.T = I grupon sipas severitetit te semundjes
• Advanced= vleresim I demtimeve sipas prioritetit
Tipet e triazhit
• Triazhi i thjeshte
• Triazhi I avancuar
• Triazhi i vazhdueshem i integruar
• Triazhi revers
• +Mbi/Nen triazhimi
Ngjyrat e triazhit
Kujdes i menjehershem
Kujdes emergjent
Kujdes urgjent
Kujdes minor
Ka nderruar jete
Kujdes i menjehershem
Kujdes Brenda minutash
Kujdes Brenda 30 min
Kujdes Brenda 1 ore

M.A.S.S
• Move: cdokush qe und te levize te vije drejt zones se kujdesit (kod jeshil)
• Asses: cdokush qe mund te ngrere nje dore ose nje kembe (kod i verdhe)
• Sort: kujdes per viktimat e mbetura, vleresim /rivleresim
• Sent: dergo drejt sherbimit
Triazhimi, kodet e triazhit
START
Simple Triage And Rapid Treatment
• Krijuar per te triazhuar shume viktima ne pak sekonda.
• Perdor tre observime: Respirimin, Perfuzimin, Statusin mendor
• Ndihmon te gjesh me te demtuarit me heret dhe te veprosh direkt.
Triazhimi, kodet e triazhit
Triazhimi, kodet e triazhit
Nivelet e triazhit
• Kodi i kuq: Jetekercenues : Kujdes imediat
• Karakteristikat :
Bllokim i rrugeve ajrore
Sat O2 <80
Ritmi I frymemarrjes >30 <3
Frekuenca kardiake >130
TA sistolik <80mmHg
GCS<8
Kodi i kuq: shembuj
• Arresti kardio-pulmonar
• Trauma madhore
• Konvulsione aktive
• Shok
• Status asmatik
Kodi portokalli
Rruge te frymemarrjes te
rrezikuara
Sat o2 =80-89
Ritmi I frymemarrjes: 31-35
Ritmi kardiak <40
TA sistolik: 80-89
GCS : 9-12
Temp >40, <32
Veprim Brenda 10 minutash
Karakteristika :
Kodi portokalli : Shembuj
• Renie e nivelit te ndergjegjes
• Detres respirator I rende
• Dhimbje gjoksi probabilisht kardiake
• Dhimbje abdominale severe
• Hemoragji gastrointestinale me prekje te shenjave vitale
• Ekspozim i syrit ndaj kimikateve
Kodi i verdhe
• Gjendje me detres sinjifikant : veprim Brenda 60 min
• Karakteristikat :
Sat o2 =90-94
Ritmi I frymemarrjes: 26-30
Ritmi kardiak 111-120, 40-49
GCS : 14
Temp 38.1-40, 32-34
Kodi i Verdhe : Shembuj
• Demtim i kokes me renie te koshiences por pa te vjella
• Detres respirator I lehte I mesem
• Hemoragji gastro intestinale jo active
• Psikoze akute
• Dhimbje gjoksi
Kodi i Gjelber
• Gjendje qe mund te presin (jo me shume se 2 ore),
pa detres
• Shembuj:
trauma minore
Depresion pa mendime suicidale
Skuqje fyti me temp <39
Triazhimi, kodet e triazhit
Triazhimi, kodet e triazhit
Triazhimi, kodet e triazhit
1 sur 21

Recommandé

Triazhi pjesa teorike par
Triazhi pjesa teorikeTriazhi pjesa teorike
Triazhi pjesa teorikeDrmedicine
10.5K vues55 diapositives
INJEKSIONET. VESHTRIM I PERGJITHESHEM par
INJEKSIONET. VESHTRIM I PERGJITHESHEMINJEKSIONET. VESHTRIM I PERGJITHESHEM
INJEKSIONET. VESHTRIM I PERGJITHESHEM#MesueseAurela Elezaj
60.2K vues10 diapositives
Plaget kujdesi ndaj tyre par
Plaget kujdesi ndaj tyrePlaget kujdesi ndaj tyre
Plaget kujdesi ndaj tyremagnumi
22.4K vues23 diapositives
Kujdesi infermieror per plaget. par
Kujdesi infermieror per plaget.Kujdesi infermieror per plaget.
Kujdesi infermieror per plaget.Xhuljana Malka
17.9K vues19 diapositives
Infarkti akut i miokardit ndihma e shpejte par
Infarkti akut i miokardit ndihma e shpejteInfarkti akut i miokardit ndihma e shpejte
Infarkti akut i miokardit ndihma e shpejteHysni Dida
648 vues10 diapositives
MARRJA E ANALIZAVE TE GJAKUT VENOZ,ARTERIAL DHE KAPILAR.pptx par
MARRJA E ANALIZAVE TE GJAKUT VENOZ,ARTERIAL DHE KAPILAR.pptxMARRJA E ANALIZAVE TE GJAKUT VENOZ,ARTERIAL DHE KAPILAR.pptx
MARRJA E ANALIZAVE TE GJAKUT VENOZ,ARTERIAL DHE KAPILAR.pptxZoja Demaj
3K vues74 diapositives

Contenu connexe

Tendances

Plaget.pptx par
Plaget.pptxPlaget.pptx
Plaget.pptxZoja Demaj
2K vues35 diapositives
Bazat e Elektrokardiografise par
Bazat e ElektrokardiografiseBazat e Elektrokardiografise
Bazat e ElektrokardiografiseKaakaaa
10.1K vues35 diapositives
Ndihma e shpejte, Arresti kardiak, qasje algoritmike par
Ndihma e shpejte, Arresti kardiak, qasje algoritmikeNdihma e shpejte, Arresti kardiak, qasje algoritmike
Ndihma e shpejte, Arresti kardiak, qasje algoritmikeHysni Dida
489 vues38 diapositives
Intubimi endotrakeal par
Intubimi endotrakealIntubimi endotrakeal
Intubimi endotrakealHekuran Haxhiu
7.8K vues15 diapositives
Lendimet masovike,-triazhimi-i-te-lenduareve-ppt;-25-10-2012 par
Lendimet masovike,-triazhimi-i-te-lenduareve-ppt;-25-10-2012Lendimet masovike,-triazhimi-i-te-lenduareve-ppt;-25-10-2012
Lendimet masovike,-triazhimi-i-te-lenduareve-ppt;-25-10-2012nastela
3K vues30 diapositives
Komplikacionet Postoperatore/Kujdesi Infermieror par
Komplikacionet Postoperatore/Kujdesi InfermierorKomplikacionet Postoperatore/Kujdesi Infermieror
Komplikacionet Postoperatore/Kujdesi InfermierorMatilda Gremi
8.9K vues36 diapositives

Tendances(20)

Bazat e Elektrokardiografise par Kaakaaa
Bazat e ElektrokardiografiseBazat e Elektrokardiografise
Bazat e Elektrokardiografise
Kaakaaa10.1K vues
Ndihma e shpejte, Arresti kardiak, qasje algoritmike par Hysni Dida
Ndihma e shpejte, Arresti kardiak, qasje algoritmikeNdihma e shpejte, Arresti kardiak, qasje algoritmike
Ndihma e shpejte, Arresti kardiak, qasje algoritmike
Hysni Dida489 vues
Lendimet masovike,-triazhimi-i-te-lenduareve-ppt;-25-10-2012 par nastela
Lendimet masovike,-triazhimi-i-te-lenduareve-ppt;-25-10-2012Lendimet masovike,-triazhimi-i-te-lenduareve-ppt;-25-10-2012
Lendimet masovike,-triazhimi-i-te-lenduareve-ppt;-25-10-2012
nastela3K vues
Komplikacionet Postoperatore/Kujdesi Infermieror par Matilda Gremi
Komplikacionet Postoperatore/Kujdesi InfermierorKomplikacionet Postoperatore/Kujdesi Infermieror
Komplikacionet Postoperatore/Kujdesi Infermieror
Matilda Gremi8.9K vues
Pastrimi, dezinfektimi e sterilizimi par Fitore Fazliu
Pastrimi, dezinfektimi e sterilizimiPastrimi, dezinfektimi e sterilizimi
Pastrimi, dezinfektimi e sterilizimi
Fitore Fazliu20.1K vues
Periudha intra operatore/Anestezia par Hysni Dida
Periudha intra operatore/Anestezia Periudha intra operatore/Anestezia
Periudha intra operatore/Anestezia
Hysni Dida685 vues
Projekt; Gjeometria ne programet shkollore e jeten e perditshme par sidorelahalilaj113
Projekt; Gjeometria ne programet shkollore e jeten e perditshmeProjekt; Gjeometria ne programet shkollore e jeten e perditshme
Projekt; Gjeometria ne programet shkollore e jeten e perditshme
Zemra dhe enët e gjakut (Biologji) par Fleurati
Zemra dhe enët e gjakut (Biologji)Zemra dhe enët e gjakut (Biologji)
Zemra dhe enët e gjakut (Biologji)
Fleurati49.4K vues
Shoku II. Klinika. Diagnoza. Parimet e trajtimit par Hysni Dida
Shoku II. Klinika. Diagnoza. Parimet e trajtimitShoku II. Klinika. Diagnoza. Parimet e trajtimit
Shoku II. Klinika. Diagnoza. Parimet e trajtimit
Hysni Dida762 vues
Projekt biologjie:Ushqimi dhe shendeti. par enerisaloti
Projekt biologjie:Ushqimi dhe shendeti.Projekt biologjie:Ushqimi dhe shendeti.
Projekt biologjie:Ushqimi dhe shendeti.
enerisaloti59K vues
Proteinat yndyrnat dhe karbohidratet par Korba Ferizaj
Proteinat yndyrnat dhe karbohidratetProteinat yndyrnat dhe karbohidratet
Proteinat yndyrnat dhe karbohidratet
Korba Ferizaj41.5K vues
Kontibuti i Shqipetareve ne mbrojtjen e hebrenjeve gjate luftes se 2 boterore par Xheni Marku
Kontibuti i Shqipetareve ne mbrojtjen e hebrenjeve gjate luftes se 2 boteroreKontibuti i Shqipetareve ne mbrojtjen e hebrenjeve gjate luftes se 2 boterore
Kontibuti i Shqipetareve ne mbrojtjen e hebrenjeve gjate luftes se 2 boterore
Xheni Marku110K vues
Projekt "Letersi": Katedralja e Parisit - Viktor Hygo par Aldrin Pashku
Projekt "Letersi": Katedralja e Parisit - Viktor HygoProjekt "Letersi": Katedralja e Parisit - Viktor Hygo
Projekt "Letersi": Katedralja e Parisit - Viktor Hygo
Aldrin Pashku10K vues

Plus de Hysni Dida

Abdomen gjeneral.pptx par
Abdomen gjeneral.pptxAbdomen gjeneral.pptx
Abdomen gjeneral.pptxHysni Dida
5 vues23 diapositives
Djegiet ndihma e pare II par
Djegiet ndihma e pare IIDjegiet ndihma e pare II
Djegiet ndihma e pare IIHysni Dida
445 vues28 diapositives
Djegiet. Ndihma e pare par
Djegiet. Ndihma e pareDjegiet. Ndihma e pare
Djegiet. Ndihma e pareHysni Dida
386 vues12 diapositives
Anamneza dhe ekzaminimi klinik ne kirurgji par
Anamneza dhe ekzaminimi klinik ne kirurgjiAnamneza dhe ekzaminimi klinik ne kirurgji
Anamneza dhe ekzaminimi klinik ne kirurgjiHysni Dida
748 vues11 diapositives
Pediatria , trakti gastrointestinal par
Pediatria , trakti gastrointestinal Pediatria , trakti gastrointestinal
Pediatria , trakti gastrointestinal Hysni Dida
192 vues21 diapositives
Udhezimet nga shoqata europiane e kardiologjise me rendesi ne praktiken klini... par
Udhezimet nga shoqata europiane e kardiologjise me rendesi ne praktiken klini...Udhezimet nga shoqata europiane e kardiologjise me rendesi ne praktiken klini...
Udhezimet nga shoqata europiane e kardiologjise me rendesi ne praktiken klini...Hysni Dida
55 vues22 diapositives

Plus de Hysni Dida(16)

Djegiet ndihma e pare II par Hysni Dida
Djegiet ndihma e pare IIDjegiet ndihma e pare II
Djegiet ndihma e pare II
Hysni Dida445 vues
Djegiet. Ndihma e pare par Hysni Dida
Djegiet. Ndihma e pareDjegiet. Ndihma e pare
Djegiet. Ndihma e pare
Hysni Dida386 vues
Anamneza dhe ekzaminimi klinik ne kirurgji par Hysni Dida
Anamneza dhe ekzaminimi klinik ne kirurgjiAnamneza dhe ekzaminimi klinik ne kirurgji
Anamneza dhe ekzaminimi klinik ne kirurgji
Hysni Dida748 vues
Pediatria , trakti gastrointestinal par Hysni Dida
Pediatria , trakti gastrointestinal Pediatria , trakti gastrointestinal
Pediatria , trakti gastrointestinal
Hysni Dida192 vues
Udhezimet nga shoqata europiane e kardiologjise me rendesi ne praktiken klini... par Hysni Dida
Udhezimet nga shoqata europiane e kardiologjise me rendesi ne praktiken klini...Udhezimet nga shoqata europiane e kardiologjise me rendesi ne praktiken klini...
Udhezimet nga shoqata europiane e kardiologjise me rendesi ne praktiken klini...
Hysni Dida55 vues
Sfida hipertension ne kujdesin paresor. par Hysni Dida
Sfida hipertension ne kujdesin paresor.Sfida hipertension ne kujdesin paresor.
Sfida hipertension ne kujdesin paresor.
Hysni Dida104 vues
Kirurgjia e neoplazive par Hysni Dida
Kirurgjia e neoplaziveKirurgjia e neoplazive
Kirurgjia e neoplazive
Hysni Dida98 vues
Anamneza pediatrike dhe ekzaminimi objektiv i femijes par Hysni Dida
Anamneza pediatrike dhe ekzaminimi objektiv i femijesAnamneza pediatrike dhe ekzaminimi objektiv i femijes
Anamneza pediatrike dhe ekzaminimi objektiv i femijes
Hysni Dida729 vues
Periudha preoperatore par Hysni Dida
Periudha preoperatorePeriudha preoperatore
Periudha preoperatore
Hysni Dida1.6K vues
Historiku i Anestezise par Hysni Dida
Historiku i AnesteziseHistoriku i Anestezise
Historiku i Anestezise
Hysni Dida144 vues
Parimet e ndihmes se shpejte par Hysni Dida
Parimet e ndihmes se shpejteParimet e ndihmes se shpejte
Parimet e ndihmes se shpejte
Hysni Dida282 vues
Crregullimet acido bazike par Hysni Dida
Crregullimet acido bazikeCrregullimet acido bazike
Crregullimet acido bazike
Hysni Dida7.8K vues
Intravenous sedatives par Hysni Dida
Intravenous sedativesIntravenous sedatives
Intravenous sedatives
Hysni Dida308 vues
Emergency medications par Hysni Dida
Emergency medicationsEmergency medications
Emergency medications
Hysni Dida2.6K vues

Triazhimi, kodet e triazhit

 • 1. Triazhi dhe kodet e triazhit Hysni Dida
 • 2. Triazhi • Fjala triazh vjen nga fjala franceze “trier” qe nen kupton te organizosh, kategorizosh. • Procesi i organizimit te njerezve ne grupe, me qellim qe te kuptosh cilet jane ata qe do te perfitojne me shume nga kujdesi i menjehershem. • Triazhi perdoret ne repartet e urgjencave mjekesore, ne raste te fatkeqsive natyrore, ne lufte, ku personeli mjekesor eshte i kufizuar. • 75-85% e vdekjeve ndodhin ne 20 min e para .
 • 3. Triazhi • Procesi ne te cilin pacientet grupohen sipas tipit dhe urgjences se gjendjes se tyre mjekesore me qellim qe te cojme : Pacientin e duhur Vendin e duhur Kohen e duhur Mjekun e duhur
 • 4. Tipet e triazhit • M.A.S.S = i grupon individet ne varesi te mundesise se tyre per te levizur • S.T.A.R.T = I grupon sipas severitetit te semundjes • Advanced= vleresim I demtimeve sipas prioritetit
 • 5. Tipet e triazhit • Triazhi i thjeshte • Triazhi I avancuar • Triazhi i vazhdueshem i integruar • Triazhi revers • +Mbi/Nen triazhimi
 • 6. Ngjyrat e triazhit Kujdes i menjehershem Kujdes emergjent Kujdes urgjent Kujdes minor Ka nderruar jete Kujdes i menjehershem Kujdes Brenda minutash Kujdes Brenda 30 min Kujdes Brenda 1 ore 
 • 7. M.A.S.S • Move: cdokush qe und te levize te vije drejt zones se kujdesit (kod jeshil) • Asses: cdokush qe mund te ngrere nje dore ose nje kembe (kod i verdhe) • Sort: kujdes per viktimat e mbetura, vleresim /rivleresim • Sent: dergo drejt sherbimit
 • 9. START Simple Triage And Rapid Treatment • Krijuar per te triazhuar shume viktima ne pak sekonda. • Perdor tre observime: Respirimin, Perfuzimin, Statusin mendor • Ndihmon te gjesh me te demtuarit me heret dhe te veprosh direkt.
 • 12. Nivelet e triazhit • Kodi i kuq: Jetekercenues : Kujdes imediat • Karakteristikat : Bllokim i rrugeve ajrore Sat O2 <80 Ritmi I frymemarrjes >30 <3 Frekuenca kardiake >130 TA sistolik <80mmHg GCS<8
 • 13. Kodi i kuq: shembuj • Arresti kardio-pulmonar • Trauma madhore • Konvulsione aktive • Shok • Status asmatik
 • 14. Kodi portokalli Rruge te frymemarrjes te rrezikuara Sat o2 =80-89 Ritmi I frymemarrjes: 31-35 Ritmi kardiak <40 TA sistolik: 80-89 GCS : 9-12 Temp >40, <32 Veprim Brenda 10 minutash Karakteristika :
 • 15. Kodi portokalli : Shembuj • Renie e nivelit te ndergjegjes • Detres respirator I rende • Dhimbje gjoksi probabilisht kardiake • Dhimbje abdominale severe • Hemoragji gastrointestinale me prekje te shenjave vitale • Ekspozim i syrit ndaj kimikateve
 • 16. Kodi i verdhe • Gjendje me detres sinjifikant : veprim Brenda 60 min • Karakteristikat : Sat o2 =90-94 Ritmi I frymemarrjes: 26-30 Ritmi kardiak 111-120, 40-49 GCS : 14 Temp 38.1-40, 32-34
 • 17. Kodi i Verdhe : Shembuj • Demtim i kokes me renie te koshiences por pa te vjella • Detres respirator I lehte I mesem • Hemoragji gastro intestinale jo active • Psikoze akute • Dhimbje gjoksi
 • 18. Kodi i Gjelber • Gjendje qe mund te presin (jo me shume se 2 ore), pa detres • Shembuj: trauma minore Depresion pa mendime suicidale Skuqje fyti me temp <39