Ce diaporama a bien été signalé.
Nous utilisons votre profil LinkedIn et vos données d’activité pour vous proposer des publicités personnalisées et pertinentes. Vous pouvez changer vos préférences de publicités à tout moment.
PROGRAM PEMBANGUNAN GURU BAHARU
LOG PEMENTORAN
Bulan/ Tahun : Januari 2015 Bil. Pertemuan : 1
AKTIVITI
i. Guru mentor menj...
PROGRAM PEMBANGUNAN GURU BAHARU
LOG PEMENTORAN
Bulan/ Tahun : Februari 2015 Bil. Pertemuan : 2
AKTIVITI
i. Membuat pemerha...
PROGRAM PEMBANGUNAN GURU BAHARU
LOG PEMENTORAN
Bulan/ Tahun : Februari 2015 Bil. Pertemuan : 3
AKTIVITI
i. Berbincang deng...
PROGRAM PEMBANGUNAN GURU BAHARU
LOG PEMENTORAN
Bulan/ Tahun : Februari 2015 Bil. Pertemuan : 4
AKTIVITI
i. Memberi taklima...
Prochain SlideShare
Chargement dans…5
×

Program pembangunan guru baharu

program guru baharu

Livres associés

Gratuit avec un essai de 30 jours de Scribd

Tout voir
  • Soyez le premier à commenter

Program pembangunan guru baharu

  1. 1. PROGRAM PEMBANGUNAN GURU BAHARU LOG PEMENTORAN Bulan/ Tahun : Januari 2015 Bil. Pertemuan : 1 AKTIVITI i. Guru mentor menjalankan sesi perkenalan seperti mengenali peribadi, tempat tinggal, akademik dan keluarga. ii. Perbincangan skop peranan guru mentor dan guru baharu (tugas guru mentor dan guru baharu seperti yang terdapat dalam modul). iii. Menjelaskan kepada guru baharu cara menghasilkan folio. iv. Berbincang dengan guru baharu berkenaan isu-isu peribadi dan kerjaya bagi membantu guru baharu menyesuaikan diri dengan membincangkan isu-isu semasa seperti kewangan, kerjaya, sosiobudaya dan tempat tinggal. v. Mengenal fizikal sekolah seperti pelan sekolah, organisasi sekolah dan lokasi sekolah. ISU/ PERBINCANGAN Kebajikan dan Kesejahteraan Diri Sebagai Pendidik ULASAN Objektif dan perbincangan berjalan dengan lancar Disediakan oleh, …………………………… ….…………………………. (CIK NURFAZLINA BT A.RAHIM) (PN HALIMAH BT YAHYA) Tarikh : Tarikh :
  2. 2. PROGRAM PEMBANGUNAN GURU BAHARU LOG PEMENTORAN Bulan/ Tahun : Februari 2015 Bil. Pertemuan : 2 AKTIVITI i. Membuat pemerhatian bersama guru baharu terhadap kelas-kelas yang lain. ii. Berbincang dengan guru baharu berhubung penyediaan bilik darjah/ bilik-bilik khas supaya bersesuaian dengan saiz kelas dan keperluan pembelajaran. iii. Perbincangan pengurusan bilik darjah seperti pengurusan aset/ inventori, jadual waktu P&P, buku kedatangan, buku pemantauan kelas, ogranisasi kelas, papan kenyataan, sudut bacaan dan buku disiplin murid. ISU/ PERBINCANGAN Penyediaan Bilik Darjah yang Kondusif, Selesa, Selamat, Menarik dan Persekitaran Pembelajaran yang Efisien ULASAN Objektif dan perbincangan berjalan dengan lancar Disediakan oleh, …………………………… ….…………………………. (CIK NURFAZLINA BT A.RAHIM) (PN HALIMAH BT YAHYA) Tarikh : Tarikh :
  3. 3. PROGRAM PEMBANGUNAN GURU BAHARU LOG PEMENTORAN Bulan/ Tahun : Februari 2015 Bil. Pertemuan : 3 AKTIVITI i. Berbincang dengan guru baharu akan pedagogi dan alat bantu mengajar yang bersesuaian untuk melaksanakan sesi P&P. ISU/ PERBINCANGAN Strategi Pengajaran dalam Bilik Darjah ULASAN Objektif dan perbincangan berjalan dengan lancar Disediakan oleh, …………………………… ….…………………………. (CIK NURFAZLINA BT A.RAHIM) (PN HALIMAH BT YAHYA) Tarikh : Tarikh :
  4. 4. PROGRAM PEMBANGUNAN GURU BAHARU LOG PEMENTORAN Bulan/ Tahun : Februari 2015 Bil. Pertemuan : 4 AKTIVITI i. Memberi taklimat berhubung aktiviti kokurikulum yang dilaksanakan di sekolah seperti jadual pelaksanaan aktiviti kokurikulum atau prosedur lawatan dengan dibantu oleh Penolong Kanan Kokurikulum. ii. Memberi taklimat pemarkahan kokurikulum iii. Memberikan tanggungjawab untuk mengendalikan aktiviti-aktiviti kokurikulum mengikut kemahiran dan kebolehan yang ada pada guru baharu. iv. Mendapatkan maklum balas daripada guru penasihat persatuan/ kelab/ badan beruniform/ sukan dan permainan akan kerjasama yang diberikan oleh GP dalam aktiviti kokurikulum untuk perkembangan diri. ISU/ PERBINCANGAN Pendedahan Kepada Pelaksanaan dan Pengurusan Aktiviti Kokurikulum ULASAN Objektif dan perbincangan berjalan dengan lancar Disediakan oleh, …………………………… ….…………………………. (CIK NURFAZLINA BT A.RAHIM) (PN HALIMAH BT YAHYA) Tarikh : Tarikh :

×