Ce diaporama a bien été signalé.
Le téléchargement de votre SlideShare est en cours. ×

Fibrat optike

Publicité
Publicité
Publicité
Publicité
Publicité
Publicité
Publicité
Publicité
Publicité
Publicité
Publicité
Publicité
Prochain SlideShare
Fibrat Optike - projekt
Fibrat Optike - projekt
Chargement dans…3
×

Consultez-les par la suite

1 sur 15 Publicité

Plus De Contenu Connexe

Diaporamas pour vous (20)

Les utilisateurs ont également aimé (20)

Publicité

Fibrat optike

 1. 1. PUNOI:OLTI CANO MUHAMET PUSHAJ FIBRAT OPTIKE
 2. 2. Historia 1880 –Alexander Graham Bell 1930 – U prodhuan fibrat e para optike 1950 –U prodhan fibrat me kapacitet me te larte te transmetimit te informacionit 1960 – Lazeri perdoeret per here te pare si burim drite. 1965 – U zbulua shkaku I humbjes(demtimit)te informacionit. 1970s – Filloi prodhimi ne mase I fibrave optike. 1980s – Fibra optike perdoret per teknologjine e telekomunikacionit ne distanca te gjata ne Amerike.
 3. 3. HYRJA  Fibra optike eshte e lakueshme,transparente dhe e prodhuar nga nje cilesi e mire xhami ose plastike.  Ajo mund te funksionoje si nje valesjelles ose pipe drite qe transmeton drite midis dy fundeve te fibres.
 4. 4. Fibrat Optike  Fibra optike eshte nje teknologji e re, ajo konverton te dhenat ne impulse drite dhe i dergon ne linje. Ne destinacion impulsi i drites konvertohet ne te dhena. Per shkak te humbjeve te vogla ne linje dhe sepse transmetimi i te dhenave behet nga impluset te drites, fibra mund te perdoret per distanca te medha pa nevoje per repeater. Bandwidth i fibres mund te jete 100Mbps, 1Gbps, 10 Gbps por kjo varet nga aksesoret qe vendosen ne linje. Nuk ka interferenca ne linjat me fiber optike. Permasat fizike te fibres jane shume te vogla cka lejon dhe lehtesi ne instalimet e saj, per kapacitete te medha.
 5. 5. FIBRAT OPTIKE  Fibrat optike perdoren gjeresisht ne fushen e telekomunimacionit,e cila mundeson transmetimin e te dhenave ne distanca shume te gjata me nje BW te madh.  Fibrat optike perdoren gjithashtu edhe per ndricim,si sensore ose si lazera.
 6. 6. Ndertimi I fibres optike  Fibra optike ndertohet nga:berthama plastike eshte 8µm(diametri).berthama eshte e mbeshtjelle nga ne faqe qe quhet(cladding) e cila gjithashtu eshte e perbere nga material xham ose plastik dhe pjesa e jashtme e berthames eshte e reflektuar ne berthame,dhe pjesa e fundit eshte nje mbeshtjellje e cila e mbron ate nga efektet e mjedisit.  Kjo gje e ben fibren te veproje si nje valetransmetues.
 7. 7. Avantazhet e fibrave optike  I Holle  Cmim I ulet.  Kapacitet I larte mbartes.  Humbje shume e vogel informacioni  Sinjal drite  Nuk digjet  Peshojne pak
 8. 8.  BW I madh (Gbps) – Mijera kanale mund te multipleksohen ne nje fiber te vetme.  Imune ndaj zhurmes – Imune kundrejt valeve elektromagnetike. (EMI).  Siguria –Nuk transmeton elektricitet duke e bere me te sigurt ne perdorim.  Security – E pamundur te “te nderhysh.”
 9. 9. Disavantazhet e fibrave Optike  E shtrenjte per distanca te shkurtra.  Kerkon nje staf te kualifikuar per instalimin e tyre.  Bashkimi I fibrave me njera tjetren eshte pak kompleks.
 10. 10. Fibrat optike,cfare jane edhe si perdoren?? Ndiqni Videon!!!
 11. 11. Fibra Optike ne Telekomunikacion  Fibrat optike ne telekomunikacion eshte metoda e transmetimit te informacionit nga nje vend ne nje tjeter duke derguar pulse drite nepermjet nje fibre optike.  Drita formon nje percjelles elektromagnetik qe eshte i prodhuar te percjelle informacion.  Formuar per here te pare in 1970,sistemet e komunikimit me fibra optike kane revolucionizuar industrine e telekomunikacionit dhe kane luajtur nje rol te rendesishem ne epoken e informacionit.  Per shkak te avantazheve te transmetimit elektrik,fibrat optike ka zevendesuar telat e bakrit ne fushen e telekomunikacionit ne te gjithe boten. 
 12. 12. Ku aplikohen fibrat optike  Fibrat optike perdoret nga shume kompani telekomunikacioni per te transmetuar sinjale telefonike,interneti dhe sinjale televizioni kabllor.  Ne saje te zbutjes dhe interferences shume te ulet, fibra optike ka avantazhe shume te medha mbi telin e bakrit ne distanca te gjata dhe ne disa aplikime te tjera.  Sidoqofte,zhvillimi i infrastriktures ne qytete ishte relativisht i veshtire dhe donte shume kohe,dhe sistemet e fibrave optike ishin shume komplekse dhe te shtrnjta per tu instaluar dhe per te operuar.  Ne saje te ketyre veshtiresive, sistemet me FO ne menyre primare jane instaluar per kalimin e informacionit ne distanca te gjata,ku mund te perdoren me kapacitet te plote transmetimi.
 13. 13. Humbjet e informacionit.  Humbjet e informacionit ne fibrat optike jan shume te uleta.  Humbje informacioni kemi vetem kur fibra optike demtohet ose perthyhet. n1 sin1  n2 sin2
 14. 14. FIBRAT OPTIKE NE FUSHEN E TELEKOMUNIKACIONIT. NDIQNI VIDEON!!!
 15. 15. FUND

×