Publicité
Publicité

Contenu connexe

Publicité

Sjellja e kafsheve

  1. Gjate sulmit te skifterit, të gjithë zogjtë mblidhen rreth tij duke klithur me të madhe dhe kërkojnë ndihmë, të cilat shpesh e detyrojnë skifterin të largohet pa patur sukses në kapjen e gjahut. Gargulli është një “poliglot” i vërtetë, mëson me lehtësi “gjuhën” e zogjëve të tjerë dhe në këtë mënyrë e pasuron gjithmonë e më tepër listën e këngëve të tij. Lepujt e butë komunikjone duke trokitur veshët e tyre në tokë, sikur dërgojnë ndonjë telegram. Pas pak në kafazin fqinjë dëgjohen trokitjet e shokut të tyre. •Kënga e zogut ,duhet të shpreh kënaqësi, kështu mashkulli (në disa lloje zogjësh) këndon për t’i hequr mërzinë shoqes së tij që ngroh vezët në fole aty pranë. •Është vënë re se mashkulli i gjinkallës e joshë femrën me anë të këngës sikundër e josh dhe bretkosa mashkull bretkosën femërë
  2. Disa kafshe mimetizohen me mjedisin ku jetojene duke marre forma dhe ngjyra qe I pengojne kundershtaret e tyre t’I dallojne. Insekti gjethe dhe insekti shkop, ashtu si edhe gjinkallat, imitojne ne forme dhe ngjyra gjethet, deget ose gjembat, ne menyre qe mos te shihen nga kafshet insektngrenese. Hermelini dhe lepuri nderrojne qimen gjate dimrit per te shpetuar nga grabitqaret, ata behen te bardhe ashtu si bora qe I rrethon. Puplat e grifshes, shpakes dhe te fazanit kane ngjyrat e bimeve te uleta te pyllit. Nje lloj I vecante I mimetizimit eshte ai I flurave mekembese: qe te mos I hane, ato imitojne ngjyrat e flutures mbretereshe, shija e se ciles eshte e hidhur dhe e pakendeshme per zogjte.
  3. Lëkura e kameleonit është e pasur me qeliza pigmenti dhe e ndërron ngjyrën në bazë të dritës, temperaturës së mjedisit dhe humorit të kafshës. Kur ngjyrat e lëkurës përshtaten me ngjyrat përreth tij, kameleoni bëhet i padukshëm, si për prenë e vetë, ashtu edhe për kafshët që e gjuajnë atë. Nëse kafsha ngacmohet dhe dëshiron të frikësojë dikë, bëhet i zi për t’i dhënë të kuptojë tjetrit se është i zemëruar.
  4. •Dallandyshja që fluturon ulët paralajmëron kohë të keqe dhe në qoftë se herë ngrihet e herë ulet, atëherë furtuna nuk do vonojë. •Kur harabelat mblidhen grumbull në tokë dhe pushpuriten në pluhr, pritet kohë me shi. •Para shiut bletët qëndrojnë në zgjua dhe gumëzhijnë, milingonat mbyllin me shpejtësi hyrjen e folesë, ndërsa mizat shtëpiake futen në banesë •Sa më të larta të jenë pirgjet e milingonave në vjeshtë , aq më i ashpër do të jetë. •Qeni para shiut gërmon fort me thonj tokën, përpara të ftohtit shtrihet përmbys dhe përpara kohës së nxehtë shtrihet në shpinë etj.
  5. Shumë orë para tërmetit kafshët e një kopshti zologjik filluan të shfaqin një shqetësim të jashtëzakonshëm. Qeni dingo filloi i pari të lehte trishtueshëm dhe pas pak u pasua me dhjetra zëra kafshësh të tjerë. Hippopotami hidhej në ujë, kurse elefanti tundte feçkën me vërtik dhe klithte. Hiena ulërinte me të madhe. Nuk kalo shumë kohë dhe papritur, kafshët heshtën, u strukën në cepet e kafazeve duke u dridhur si purteka, dukeshin sikur prisnin katastrofën. Pas pak një goditje e tmerrshme, pastaj e dyta dhe i gjithë qyteti u shkatërrua. Në vitin 1923, në afërsi të kryeqytetit u kap “merluci me mustaqe”, i cili jetonte vetëm në thellësi të mëdha. Pas dy ditësh tërmeti i fortë shkatërroi Tokion. E fshehta qëndron në ndjeshmërin e tingujve shumë të ulët .Në ditët tona janë krijuar aparatura që kopjojnë këto veti të kafshëve dhe paralajmërojnë për tërmetet.
  6. Oktopodi gjithmonë mban mend armiqtë Luanët e detit dinë t’i përsërisin trikat edhe pas 10 viteve Deri sa trajnerët në parqet e ujit mundohen që t’i mësojnë luanët e detit që të bëjnë trika të thjeshta, kanë vërejtur se këto kafshë janë mjaft të mençura dhe kanë një kujtesë që zgjat shumë kohë. Edhe pse ata jetojnë deri ne 25 vjet, luani i detit ka aftësi që të mbajë mend çfarë a mësuar para 10 viteve.. Kujtesa kohë shkurtë dhe e gjatë tek oktopodët është e lidhur me gjysmë miliardi neurone. Në situatat kur e kanë në rrezik jetën, kujtesa e oktopodëve hyn në të ashtu quajturën turbo faza dhe atë situatë oktopodi e mban në mend përgjithmonë, duke e ditur kështu çdo detaj.
  7. Punoi:
Publicité