Ce diaporama a bien été signalé.
Nous utilisons votre profil LinkedIn et vos données d’activité pour vous proposer des publicités personnalisées et pertinentes. Vous pouvez changer vos préférences de publicités à tout moment.

Sant vicent andres estellés

3 124 vues

Publié le

 • Soyez le premier à commenter

Sant vicent andres estellés

 1. 1. Hamilton CelyIván Rodriguez
 2. 2. Vicent Andrés Estellés
 3. 3. VICENT ANDRÉS ESTELLÉSA M B L’ O M B R A D E AU S I À S M .En resum les obres de Ausiàs March s’han centrat en els grans temes de la poètica detotes les èpoques: l’amor, la mort, el past del temps i la possibilitat de transcendència.
 4. 4. VICENT ANDRÉS ESTELLÉS A M B L’ O M B R A D E AU S I À S M .L’obra de Vicent “La clau que obri tots el panys” isobretot “Llibre de meravelles” mostra amb claretatla seua íntima relació com a poeta –o com a hereu- amb l’obra de Ausiàs March.
 5. 5. VICENT ANDRÉS ESTELLÉSA M B L’ O M B R A D E AU S I À S M . Vicent fa ús, com els grans poetes, “unllenguatge del deliri” Aquets llenguatge esla pràctica radical de la poesia; la pràctica de l’escriptura que arriba a confondre’s en ocasions amb la fluència de l’inconscient.
 6. 6. VICENT ANDRÉS ESTELLÉSVa néixer el 4 de Setembre 1924 a Burjassot.
 7. 7. VICENT ANDRÉS ESTELLÉS Va passar la seua infància a Burjassot on va conservar un bonrecord, així com de la família i dels seus amics
 8. 8. VICENT ANDRÉS ESTELLÉSEl seu pare era elforner del poble. Tenia unagermana, Carme, sovint és citada als versos del poeta.
 9. 9. VICENT ANDRÉS ESTELLÉS La vocació literària es va desvetllar moltEls seus últims anys va revre nombrosos premis i homenatges com lamedalla d’Or de les Belles Arts i laaviat, però no pel creu de Sant Jordi entre altres. costat de la poesia sinó pel teatre.
 10. 10. VICENT ANDRÉS ESTELLÉS Als llibres Lofici de demà i Coral romputEls seus últimsrecorda les morts anys va revre nombrosos premis i homenatges com lamedalla d’Or de les Belles Arts i la creu de Sant Jordi entre altres. familiars de la seua infància, el seu avi i un oncle seu.
 11. 11. VICENT ANDRÉS ESTELLÉS Tenia 12 anys quan va esclatar la guerra civil espanyola, i ja havia començat a escriurealgunes peces teatrals que ell anomena "de combat".
 12. 12. VICENT ANDRÉS ESTELLÉS La guerra fa que deixiels estudis, però llegeix una gran quantitat de llibres que li deixa un veí.
 13. 13. VICENT ANDRÉS ESTELLÉS Acabada la guerra, va començar a treballar de forner, com el seu pare; després, dorfebre, demecanògraf i dordenança.
 14. 14. VICENT ANDRÉS ESTELLÉS El 1942 va publicar el seu primer article al diari Jornada i vaEls seus últims fer gestionspremis i homenatges com la anys va revre nombrosos permedalla d’Or de les Belles Arts i la creu de Sant Jordi entre altres. formalitzar lingrés a lEscola Oficial de Periodisme de Madrid
 15. 15. VICENT ANDRÉS ESTELLÉS A Madrid, va publicar poesies que eren la revre nombrosos premis i homenatges com la Els seus últims anys va medalla d’Or de les Belles Arts i la creu de Sant Jordi entre altres. traducció castellana depoemes que havia escrit en català.
 16. 16. VICENT ANDRÉS ESTELLÉS Al 24 anys (1948) torna aValència per treballar com a periodista al diari Las Provincias. Alli es va fer amic de Fuster i de Sanchis Guarner i va a establir una relació amb Isabel Llorent.
 17. 17. VICENT ANDRÉS ESTELLÉSJa instal·lat a València, escriu poemes en català perquè, en paraules de Joan Fuster:«Estellés escriu de 1993del poble». Va morir el 27 de març des a València. El seu primer llibre va ser Ciutat a cau dorella (1953).
 18. 18. VICENT ANDRÉS ESTELLÉS Al 1958 el van nombrar redactor cap del periodic Las Provincias,càrrec que va ostentar fins al 1978.
 19. 19. VICENT ANDRÉS ESTELLÉS Vicent començà a dedicar-seplenament en les seues obres com “Balanç de Mar” (1978), “Cant temporal”(198:) o “Les homílies d’Organyà”(1981)
 20. 20. _ Premi Cantonigròs (1956)_ Premi València (1958)_ Ausiàs Marc (1966)_ Lletra dOr (1975)_ Crítica Serra dOr de poesia (1975)_ Premi d´Honor de les Lletres Catalanes (1978)_ Creu de Sant Jordi (1982)_ Premi de les Lletres Valencianes (1984)_ Medalla dOr Belles Arts Ministeri de Cultura, a títol pòstum (1993)
 21. 21. VICENT ANDRÉS ESTELLÉSVa morir a València, el 27 de març de 1993. Vadeixar una abundant obra inèdita. Pòstumament, leditor Eliseu Climent va aplegar complet el Muraldel País Valencià (1996).
 22. 22. Res nom’agrada tant… Res no m’agrada tant com enramar-me d’oli cru el pimentó torrat, tallat en tires.
 23. 23. Res no m’agrada tant…cante llavors, distret, raone amb l’oli cru, amb els productes de la terra.
 24. 24. Res nom’agrada tant… M’agrada molt el pimentó torrat, mes no massa torrat, que el desgracia, sinó amb aquella carn mollar que té en llevar-li la costra socarrada.
 25. 25. Res nom’agrada tant… l’expose dins el plat en tongades incitants, l’enrame d’oli cru amb un pessic de sal i suque molt de pa, com fan els pobres,en un oli que té sal i ha pres una sabor del pimentó torrat.
 26. 26. Res no m’agrada tant… Després, en un pessic del dit gros i el dit índex, amb un tros de pa,agafe un tros de pimentó, l’enlaire àvidament, eucarísticament,
 27. 27. Res nom’agrada tant… Me’l mire en l’aire de vegades arribe a l’èxtasi, a l’orgasme. Cloc els ulls i me’l fot.
 28. 28. Res nom’agrada tant… Amb aquest poema La semblança consisteix en l’explicació d’una recepta de cuina. Si en «res no m’agrada tant» s’explica l’elaboració del pebrot escalivat, també s’explica succintament la del pa torrat amb oli i sal.
 29. 29. Els amants… No hi havia a València dos amants com nosaltres. Feroçment ens amàvem del matí a la nit.
 30. 30. Els amants… Tot ho recorde mentre vas estenent la roba. Han passat anys, molt anys; han passat moltes coses.
 31. 31. Els amants… De sobte encara em pren aquell vent o lamor i rodolem per terra entre abraços i besos. No comprenem lamor com un costum amable, com un costum pacífic de compliment i teles
 32. 32. Els amants… Es desperta, de sobte, com un vell huracà, i ens tomba en terra els dos, ens ajunta, ens empeny.
 33. 33. Els amants… Jo desitjava, a voltes, un amor educat i en marxa el tocadiscos, negligentment besant-te, ara un muscle i després el peço duna orella.
 34. 34. Els amants… El nostre amor és un amor brusc i salvatge i tenim lenyorança amarga de la terra, danar a rebolcons entre besos i arraps.
 35. 35. Els amants… Què voleu que hi faça! Elemental, ja ho sé. Ignorem el Petrarca i ignorem moltes coses. Les Estances de Riba i les Rimas de Bécquer.
 36. 36. Els amants… Després, tombats en terra de qualsevol manera, comprenem que som bàrbars,i que això no deu ser, que no estem en ledat, i tot això i allò.
 37. 37. Els amants… No hi havia a València dos amants com nosaltres, car damants com nosaltres en són parits ben pocs.
 38. 38. Els amants… Es van conèixer en la joventut i ràpidament va sorgir una bella i salvatge història damor. Avui són ja uns ancians que pràcticament ni es reconeixen en les fotografies en blanc i negre que decoren el seu saló; enrere van quedar aquestes tòrrides nits, aquests ardents petons robats, aquestes carícies múrries. Enrere van quedar, més no ho van oblidar ...
 39. 39. Enllaç:- http://anonimodeseo.blogspot.com/2010/06/se-conocieron-en-la-juventud-y.htmlhttp://www.slideshare.net/banyeresdemariola/vicent-estelles-biografia1http://www.escriptors.cat/autors/andresv/index.phpLlibres:-VICENT ANDRÉS ESTELLÉS 10 ANYS DRESPRÉS.- ARA ESTELLÉS 12 Poemes, 12 Cançons a Benicarló.

×