Ce diaporama a bien été signalé.
Le téléchargement de votre SlideShare est en cours. ×

италия 3аклас

Publicité
Publicité
Publicité
Publicité
Publicité
Publicité
Publicité
Publicité
Publicité
Publicité
Publicité
Publicité

Consultez-les par la suite

1 sur 22 Publicité

Plus De Contenu Connexe

Diaporamas pour vous (20)

Les utilisateurs ont également aimé (20)

Publicité

италия 3аклас

 1. 1. Презентацията е изработена от учениците от 3 ”а” клас със съдействието на техните родители
 2. 2. ИТАЛИЯ Италия- е държава в континента Европа, разположена на юг от Алпите, на Апенинския полуостров. Включва двата най-големи острова в Средиземно море, Сицилия и Сардиния, и много по-малки в Тиренско и Адриатическо море.
 3. 3. Рим е столица на Италия и област Лацио. Разположен е на реките Тибър и Аниене. Бил е столица на Римската империя, най- могъщата и най- дълго просъществувала империя в класическата западна цивилизация. Той е най-големия град в Италия и предградията му достигат до Тиренско море. Съществува от 2800 години, като е бил средище на Древен Рим, по-късно на Папската област, Италианското царство и Италианската република (съвременна Италия). Известен е още като "la Città Eterna“ - Вечният град
 4. 4. Град Държава Ватикан е най- малката независима страна в света. Разположена е на хълма Ватикан (Монте Ватикано), в западната част на Рим и е седалището на главата на римокатолическата църква - Папата Входът на Ватиканските музеи
 5. 5. Божият престол Папата Площад „Свети Петър” Ватикана
 6. 6.   Колизеумът - един от символите на Рим Най- просторният и най- великолепният от амфитеатрите в древен Рим. Първоначално игрите са се провеждали в прослава на боговете, като са били представяни класически драматизации на митологични истории, но в последствие те загубили религиозния си характер и останало само зрелището. Най-популярни били гладиаторските битки и борбите между диви животни и между хора и зверове.
 7. 7. Зрителите в Колизеума са сядали според ранга, класата и пола си. Императорът е имал своя мраморна ложа на първия ред. Сенаторите са сядали край него – на местата с най-добрата видимост. Следващите по атрактивност седалки са били за богатите и влиятелните, зад тях са се нареждали обикновените мъже, а за жените от простолюдието са оставали най- лошите места – най-горе.
 8. 8. ВЕНЕЦИЯ Венеция- е град в Североизточна Италия, център на областта Венето, пристанище на Адриатическо море. Градът е разположен върху множество малки острови - около 118 на брой, в плитка лагуна на Адриатическо море. Соленоводната лагуна заема крайбрежието между устията на реките По и Пиаве. Символ на Венеция е крилат лъв, който фигурира на герба на града.
 9. 9. Островната Венеция е морски курорт, център на международния туризъм със световно значение, място за провеждане на международни кинофестивали и художествени изложби. В градския транспорт са запазени традиционните за града гондоли и моторни лодки.
 10. 10. Базиликата Сан Марко във Венеция
 11. 11. Дворецът на Дожите
 12. 12. Верона – е главен град във Венето североизточна Италия. Древният град и центърът на модерния град са на брега на река Адидже близо до езерото Лаго ди Гарда. Верона се слави и със своето вино, от което най-известно е правеното от монаси вино "Бардолино". Градът е известен още като града на Ромео и Жулиета. Поради голямото историческо значение на сградите във Верона, градът е част от световното наследство на ЮНЕСКО.
 13. 13. Площад „Ербе” в центъра на града Арена ди Верона Амфитеатърът е създаден още през I век от н. е. На него са се водели гладиаторски борби и рицарски турнири. Театърът побира 20 000 зрители. На сцената на Арена ди Верона са пели известните български оперни певци Николай Гяуров, Гена Димитрова и Райна Кабаиванска. Оперният сезон ежегодно привлича над 500 000 италианци и чужденци Къщата на Жулиета
 14. 14. Милано - е главният град на Северна Италия и вторият по големина в страната, разположен в близост до река По в равнините на Ломбардия, най-населеният и развит италиански регион. Паметникът на Леонардо Да Винчи- знаменит италиански архитект, изобретател, инженер, скулптор и Миланската катедрала „Duomo Di Milano” художник от епохата на Ренесанса.
 15. 15. Неапол - след Рим и Милано е третият по големина град в Италия. Той е столица на провинция Неапол и на региона Кампания. Разположен е почти централно на едноименния залив между Везувий и вулканичната област на Кампи Флегрей. Неговото голямо артистично и архитектурно наследство е защитено от Юнеско.
 16. 16. Флоренция - е главен град на областта Тоскана и столица на провинция Флоренция. В периода 1865 - 1870 е и столица на Кралство Италия. Флоренция е разположена на река Арно. Счита се за люлка на западноевропейския Ренесанс. Градът е управляван дълги години от фамилията Медичи.
 17. 17. Кулата в Пиза – чудо или грешка Наклонената кула в Пиза е обречена на слава още с поставянето на основите й през 1173 г. За окончателното й завършване са били нужни близо 200 години. Едни я смятат за чудо на архитектурната мисъл, други - за човешка грешка. Но всички признават, че наклонената кула в Пиза е една от най-любопитните туристически атракции в Италия.
 18. 18. Италианската кухня е прочута като една от най-добрите не само в Стария континент, но и в света. Освен с богатата палитра от различни видове паста и пица, италианците се гордеят с изкусно приготвяните кулинарни рецепти с телешко и пилешко месо, дивеч и различни видове птици - често подправени с вино и зеленчуци. Супите са също любими на италианците. Неизменна част от местната кухня са рибните ястия, както и деликатесите с различни морски дарове. Плодовете и сладоледът са най-предпочитаните десерти в Италия
 19. 19. Кулинарно Великден в Италия означава украсени шоколадови яйца с изненада и традиционен козунак Colomba (гълъб) В Триест все още се правят малки коронки или гвоздеи с боядисани яйца. Коронките символизират Короната от тръни, гвоздеите - гвоздеите, с които е Боядисването на яйца се бил прикован Христос към кръста, среща съвсем рядко само в червените яйца - кръвта му. някои отделни райони.
 20. 20. Ролята на козунака се изпълнява от Великденския гълъб (Colomba ) традиционна икона на светия дух. Тестото на Великденския гълъб наподобява много това на козунака, но се замесва без прясно мляко, присъстват неизменно бадемите - символ на мъдростта В провинция Ломбардия задължителният сладък атрибут на празничната великденска трапеза е Панетоне - великолепен козунак със стафиди и аромати.
 21. 21. Всеки регион си има традиционен Великденски сладкиш. Най-известна в Южна Италия е неаполската "Пастиера" (Pastiera Napoletana) - торта направена от маслено тесто и пълнеж от варено жито и фина извара - съставки, свързани с християнските символи на агнеца и безсмъртието. Пастиерата трябва да се приготвя няколко дни преди Великден – най-късно до Велики четвъртък или на Разпети петък, за да могат фините кремообразни съставки да се хомогенизират и ароматите да се пропият един в друг, превръщайки се в необикновена вкусова композиция. Впрочем всяка неаполитанска домакиня си има свои малки тайни и хитрости при приготвянето на великденското лакомство и с право се гордее със своето произведение. Не е случайно, че в топлия юг на Италия пастиерата се смята за истинско изкуство. При поднасянето й строго се спазва правилото да се използват само специалните кръгли чинии - така наречените руоти

×