Ce diaporama a bien été signalé.
Nous utilisons votre profil LinkedIn et vos données d’activité pour vous proposer des publicités personnalisées et pertinentes. Vous pouvez changer vos préférences de publicités à tout moment.
Punoi:Magdalena Topalli X/4
Tema : Lidhja në mes të energjisë kinetike
mesatare dhe temperaturës së gazit.
Konstantja e Bo...
Ludwig Bolcmann
U lind me 20 shkurt të vitit 1844
Dhe vdiq me 5 shtator 1906. Ishte fizicient austriak I
nominuar për qmim...
 Që të gjejmë lidhshmerinë në mes të energjisë kinetike
mesatare dhe temperaturës fillojmë nga shprehja
 Pasi që këtë fo...
 Energjia kinetike mesatare është energji
që bën lidhjen e saj në një shpejtësi të
caktuar me temp e gazit.
 Temperatura...
 Pasi që vërtetuam lidhjen në mes energjis
kinetike dhe temperatures se gazit arrijmë
të kuptojmë qe raporti I tyre është...
Pyetje Përgjigje
1. Qka është energjia kinetike ?
2. Si mund ti gjejmë lidhëshmërit mes
temp. dhe energjisë kinetike ?
3. ...
Prochain SlideShare
Chargement dans…5
×

Lidhja në mes të energjisë kinetike mesatare dhe temperaturës së gazit

Lidhja në mes të energjisë kinetike mesatare dhe temperaturës së gazit
QAKP'Gjon Nikollë Kazazi'

  • Identifiez-vous pour voir les commentaires

Lidhja në mes të energjisë kinetike mesatare dhe temperaturës së gazit

  1. 1. Punoi:Magdalena Topalli X/4 Tema : Lidhja në mes të energjisë kinetike mesatare dhe temperaturës së gazit. Konstantja e Bolcmanit Prof.Donika Shala-Lleshi
  2. 2. Ludwig Bolcmann U lind me 20 shkurt të vitit 1844 Dhe vdiq me 5 shtator 1906. Ishte fizicient austriak I nominuar për qmimin nobel.
  3. 3.  Që të gjejmë lidhshmerinë në mes të energjisë kinetike mesatare dhe temperaturës fillojmë nga shprehja  Pasi që këtë formulë ta shumëzojm me vëllimin qe do ta marrim per nje mol (V=V0) dhe (N=NA) do të kemi:  Duke ditur se ekuacioni I gjendjes së gazit për nje mol e ka formen: do te fitojmë pasi ti barazojmë anë për anë dy shprehjet e fundit: vleren e temperatures se gazit te shprehur me energjine kinetike mesatare : kE V N p 3 2  Ekp NV A 3 2 0  RTpV0  EkNRT A 3 2  Ek R N T A 3 2 
  4. 4.  Energjia kinetike mesatare është energji që bën lidhjen e saj në një shpejtësi të caktuar me temp e gazit.  Temperatura e gazit me lidhjen qe ka me energjine kinetike mesatare përbëhet nga keto faktorë: Vetitë e gazeve Përmasa dhe masa Trysnia e forcave Përzierja e secilit gazë
  5. 5.  Pasi që vërtetuam lidhjen në mes energjis kinetike dhe temperatures se gazit arrijmë të kuptojmë qe raporti I tyre është konstant te cilen e shenojmë me (k) dhe quhet e Bolcmanit. Vlera më e madhe e tij është:  Konstantja e Bolcmanit eshte ne listen e shkenctareve me te njohur shprehet me kete simbol (kb) K J mol Kmol J N R k A 23 103806.1 1231002.6 314.8    
  6. 6. Pyetje Përgjigje 1. Qka është energjia kinetike ? 2. Si mund ti gjejmë lidhëshmërit mes temp. dhe energjisë kinetike ? 3. Nga cilët faktorë përbëhet temp e gazit ? 4. Qfarë simboli ka konstantja e bolcmanit ? 5. Qka quajm konstante te bolcamanit ? Punoi: Magdalena Topalli

×