Ce diaporama a bien été signalé.
Nous utilisons votre profil LinkedIn et vos données d’activité pour vous proposer des publicités personnalisées et pertinentes. Vous pouvez changer vos préférences de publicités à tout moment.
PUNOI:VERANDA KAMERI X/4
TEMA:PROCESET THEMELORE TË GAZRAVE
TË PËRSOSURA
PROF. DONIKA SHALA -LLESHI
PROCESET IZOBARIKE
LIGJI I BOJL-MARIOTIT
SIPAS EKUACIONIT TË KLAUSIUSIT MOLEKULAT E
GAZIT NË TEMPERATURË TË DHËNË KANË
SHPEJTËSI MESATAREN KONSTATE,PRANDAJ NË
VËLL...
NË TEMPERATURË KONSTATE,MASA E GAZIT
NM DO TĒ KËTË PO ASHTU SHPEJTËSI
MESATAREN KONSTATE.
•LIGJI I BOMARIOTIT THOTË
:VLERA E PRODHIMIT TË
SHTYPJES DHE E VËLLIMIT TË
GAZIT TË TEMPERATURËS
KONSTATE MBETET KONSTATE
PROCESET IZOBARIKE
LIGJI I GEJ-LYSAKUT
NJË PROCES ISOBARIK ËSHTË NJË PROCES TERMODINAMIK
, NË TË CILËN PRESIONI QËNDRON KONSTANTE : ΔP = 0.
TERMI RRJEDH NGA ISO ...
Sipas ligjit parë të termodunamikës , W është Puna e
bërë nga sistemi , U është energjia e brendshme , dhe
Q është ngrohja...
PROCESET IZOHORIKE
LIGJI I SHARLIT
Një proces isochoric , i quajtur edhe një
proces i vazhdueshëm - vëllim , një
proces isovolumetric , ose një proces
isomet...
Një proces isochoric është ilustruar
nga ngrohje apo ftohje të
përmbajtjes së nje ene të mbyllur
joelastike :Procesi termo...
Një proces isochoric termodinamik
karakterizohet nga volumi konstante, i.s.
ΔV=0 . Procesi i bën asnjë punë të presion -
v...
Proceset themelore te gazeve të persosura
Proceset themelore te gazeve të persosura
Proceset themelore te gazeve të persosura
Proceset themelore te gazeve të persosura
Proceset themelore te gazeve të persosura
Proceset themelore te gazeve të persosura
Prochain SlideShare
Chargement dans…5
×

Proceset themelore te gazeve të persosura

Proceset themelore te gazeve të persosura

QAKP'Gjon Nikollë Kazazi'

 • Soyez le premier à commenter

 • Soyez le premier à aimer ceci

Proceset themelore te gazeve të persosura

 1. 1. PUNOI:VERANDA KAMERI X/4 TEMA:PROCESET THEMELORE TË GAZRAVE TË PËRSOSURA PROF. DONIKA SHALA -LLESHI
 2. 2. PROCESET IZOBARIKE LIGJI I BOJL-MARIOTIT
 3. 3. SIPAS EKUACIONIT TË KLAUSIUSIT MOLEKULAT E GAZIT NË TEMPERATURË TË DHËNË KANË SHPEJTËSI MESATAREN KONSTATE,PRANDAJ NË VËLLIME KONSTANTINOS EDHE SHTYPJA ËSHTË KONSTATE.
 4. 4. NË TEMPERATURË KONSTATE,MASA E GAZIT NM DO TĒ KËTË PO ASHTU SHPEJTËSI MESATAREN KONSTATE.
 5. 5. •LIGJI I BOMARIOTIT THOTË :VLERA E PRODHIMIT TË SHTYPJES DHE E VËLLIMIT TË GAZIT TË TEMPERATURËS KONSTATE MBETET KONSTATE
 6. 6. PROCESET IZOBARIKE LIGJI I GEJ-LYSAKUT
 7. 7. NJË PROCES ISOBARIK ËSHTË NJË PROCES TERMODINAMIK , NË TË CILËN PRESIONI QËNDRON KONSTANTE : ΔP = 0. TERMI RRJEDH NGA ISO GREKE ( TË BARABARTË ) DHE BAROS ( PESHA ). NXEHTËSIA TRANSFERUAR NË SISTEMIN FUNKSIONON , POR GJITHASHTU NDRYSHON ENERGJINË E BRENDSHME TË SISTEMIT: Zona e Verdha paraqet punen e bere! Q= Δ U-W
 8. 8. Sipas ligjit parë të termodunamikës , W është Puna e bërë nga sistemi , U është energjia e brendshme , dhe Q është ngrohja e Punes, Presioni I volumit nga sistemi mbyllur është përcaktuar si: W=pdV ku Δ do të thotë ndryshim gjatë gjithë procesit , ndërsa d tregon një diferencial . Që nga presioni është konstante , kjo do të thotë se: W=-pΔV Aplikimi i ligjit ideal të gazit , kjo bëhet: W=-nRΔT
 9. 9. PROCESET IZOHORIKE LIGJI I SHARLIT
 10. 10. Një proces isochoric , i quajtur edhe një proces i vazhdueshëm - vëllim , një proces isovolumetric , ose një proces isometric , është një proces termodinamik gjatë të cilit vëllimi i sistemit të mbyllur kalon. nëpër sistem ku vëllimi i sistemit të mbyllur i nënshtrohet një procesi të tillë mbetet konstante .
 11. 11. Një proces isochoric është ilustruar nga ngrohje apo ftohje të përmbajtjes së nje ene të mbyllur joelastike :Procesi termodinamik është shtimi apo heqja e ngrohjes ; izolimi i përmbajtjes së kontejnerit krijon sistem të mbyllur ; dhe paaftësia e enë të shtrembëroj imponon gjendjen e vazhdueshme të vëllimit.
 12. 12. Një proces isochoric termodinamik karakterizohet nga volumi konstante, i.s. ΔV=0 . Procesi i bën asnjë punë të presion - vëllim , pasi puna e tillë është e përcaktuar me ΔW=PΔW

×