Ce diaporama a bien été signalé.
Nous utilisons votre profil LinkedIn et vos données d’activité pour vous proposer des publicités personnalisées et pertinentes. Vous pouvez changer vos préférences de publicités à tout moment.

Motive pentru a spune Nu (2)

O cateheză bine documentată, prezentată în format PowerPoint, care oferă tinerilor suficiente motive obiective pentru a spune NU relaţiilor sexuale înainte de căsătorie.

Autor: Pr. Claudiu Budău

Livres associés

Gratuit avec un essai de 30 jours de Scribd

Tout voir
 • Soyez le premier à commenter

Motive pentru a spune Nu (2)

 1. 1. Motive plauzibile pentru a spune NU relaţiilor sexuale înainte de căsătorie – partea a II-a – Realizare PowerPoint de Pr. Budau Claudiu
 2. 2. De ce merită să aştepţi până la căsătorie pentru a avea o relaţie sexuală?
 3. 3. PARTEA I: Câteva motive plauzibile… <ul><li>Sexul nu este chiar tot ce se spune despre el că este. </li></ul><ul><li>Onestitatea şi cinstea faţă de sine şi faţă de celălalt/cealaltă. </li></ul><ul><li>Ea/el este soţia/soţul altuia/alteia. </li></ul><ul><li>Sexul distruge uneori cele mai bune relaţii </li></ul><ul><li>Relaţia sexuală înaintea căsătoriei distruge celelalte domenii ale relaţiei. </li></ul><ul><li>A aştepta până la căsătorie înseamnă a ne dori o relaţie cu adevărat bună în căsnicia ce o vom întemeia împreună. </li></ul><ul><li>A mă păstra doar pentru viitoarea mea soţie înseamnă că îmi doresc o căsnicie cu adevărat bună, din toate punctele de vedere. </li></ul><ul><li>Nu trebuie să mă culc cu o femeie pentru a descoperi dacă suntem „compatibili”, fie şi la nivel sexual. </li></ul><ul><li>Există lucruri mai satisfăcătoare decât relaţia sexuală, mai ales premaritală. </li></ul><ul><li>Dumnezeu ne dă puterea de a aştepta până la momentul potrivit. </li></ul>
 4. 4. De ce este relaţia sexuală premaritală un lucru greşit?
 5. 5. PARTEA a II-a: Alte motive… <ul><li>Oare Dumnezeu ne-a condamnat la o viaţă de abstinenţă plictisitoare şi apăsătoare? De ce nu ar fi permise aşadar relaţiile sexuale premaritale? Cine îmi spune mie că nu sunt permise? De ce? </li></ul><ul><li>1) „ Tu ce părere ai?” – chestionar orientativ cu privire la implicarea sexuală în diferite tipuri de relaţii </li></ul><ul><li>2) Există un standard impus pentru comportamentul sexual? Cine îl impune? De ce? Actualitatea şi limitele lui „De gustibus non discutantur” </li></ul>
 6. 6. <ul><li>A.Oare Dumnezeu ne-a condamnat la o viaţă de abstinenţă plictisitoare şi apăsătoare? De ce nu ar fi permise aşadar relaţiile sexuale premaritale? Cine îmi spune mie că nu sunt permise? De ce? </li></ul>
 7. 7. Este greşit să întreţii relaţii sexuale înainte de căsătorie?! De ce ar spune un Dumnezeu iubitor să nu faci acele lucruri care sunt plăcute? Este greşit să întreţii relaţii sexuale înainte de căsătorie?! ? !
 8. 8. Gândeşte-te la următorul lucru. Este greşit să conduci o maşină? Cu siguranţă… NU.
 9. 9. Mai departe… Este greşit ca un băiat de 13 ani să conducă o maşină? Cu siguranţă… DA. Este distractiv şi plăcut pentru el, dar viaţa lui şi vieţile altora sunt puse în pericol.
 10. 10. Este greşit ca un soţ şi o soţie să facă dragoste, lucru care este plăcut? NU
 11. 11. Este greşit să faci dragoste cu partenerul de căsătorie al unei alte persoane? DA Poate că este distractiv şi plăcut, dar de cele mai multe ori se produc dureri imense persoanei înşelate şi copiilor. Daunele sunt mult mai mari decât plăcerea câştigată.
 12. 12. Ne place să stabilim ce este drept şi ce este greşit în funcţie de ceea ce vrem noi. Aşa este natura umană. Chiar şi atunci când vrem să avem relaţii sexuale cu cineva, ne stabilim propriile standarde. Dacă cealaltă persoană nu este căsătorită, atunci de cele mai multe ori standardul nostru spune că nu este greşit să facem „totul” cu acea persoană.
 13. 13. Dar ce se întâmplă dacă cealaltă persoană este expusă riscului de a contracta o boală transmisibilă pe cale sexuală? Lucrurile devin acum neclare... ?! Dar dacă cealaltă persoană este expusă riscului de a rămâne însărcinată şi pusă în faţa dificilei decizii de a face un avort? Şi acest lucru este neclar. Dar dacă cealaltă persoană este o rudă? Sau o persoană de acelaşi sex? Dar dacă cineva întreţine relaţii sexuale pentru bani? Sau pentru pornografie? Dar dacă sunt implicaţi copii?
 14. 14. Ceea ce este distractiv şi plăcut pentru cineva poate fi foarte greşit pentru altcineva. Chiar aşa să fie? Cum stabileşte cineva ce este drept şi ce este greşit? Criteriul lui „a fi distractiv” e singurul care interesează?
 15. 15. Cum rămâne cu Dumnezeu? Dar sufletul nostru şi veşnicia lui? Dar glasul conştiinţei noastre?
 16. 16. Dumnezeul iubitor ne-a făcut cunoscută înţelepciunea sa cu privire la viaţă. El spune că păcatul produce plăcere de moment. Probabil că nu există nici un păcat care să nu fie plăcut pe moment.
 17. 17. Dar plăcerea nu poate fi singurul nostru standard pentru luarea deciziilor. Gândeşte-te cât de plăcut ar fi fost uneori să-i tragi o palmă unui frate sau unei surori mai mici. Plăcut pe moment, dar din fericire nu facem mereu asta, pentru că plăcerea nu este singurul nostru ghid.
 18. 18. Dumnezeu doreşte să ne păzească de problemele îngrozitoare, pe care ni le putem cauza singuri în urma unor decizii stupide, pe care le luăm. El ne iubeşte cu adevărat şi doreşte să ne protejeze de decizii şi comportamente care pot ruina vieţile noastre şi vieţile altora.
 19. 19. De ce limitează Dumnezeu relaţiile sexuale la căsătorie (deşi El l-a creat)? Pentru a le fura oamenilor p lăcerea sau pentru a face ca un cuplu să se bucure de cea mai profundă intimita te posibi lă, rezervată numai pentru ei?
 20. 20. Unii oameni îşi permit astfel de relaţii sexuale pentru distracţia şi plăcerea de moment… Dar dacă există ceva şi mai preţios decât plăcerea de moment? Cum ar fi demnitatea, stima de sine, conştiinţa că o tratezi pe cealaltă persoană cu respect?
 21. 21. Dumnezeu crede că relaţiile pot fi mai intime, mai sigure şi mai puternice dacă sunt construite pe ceva mai substanţial decât doar pe implicare sexuală. Oare există ceva care să asigure mai bine stabilitatea, siguranţa, exclusivitatea, dăruirea totală a unui asemenea act, decât sacramentul căsătoriei?!
 22. 22. <ul><li>B. 1) </li></ul><ul><li> „ Tu ce părere ai?” </li></ul><ul><li> </li></ul><ul><li>– chestionar orientativ cu privire la implicarea sexuală </li></ul><ul><li> în diferite tipuri de relaţii – </li></ul>
 23. 24. <ul><li>B. 2) </li></ul><ul><li> Există un standard impus pentru comportamentul sexual? </li></ul><ul><li>Cine îl impune? De ce? </li></ul><ul><li>Actualitatea şi limitele lui </li></ul><ul><li>„ De gustibus non discutantur” </li></ul>Ce spune Dumnezeu despre diferitele comportamente sexuale? Care sunt valorile morale ale lui Dumnezeu şi, implicit ale Bisericii, cu privire la relaţiile sexuale? Standardul meu sau standardul lui Dumnezeu?
 24. 25. Cei mai mulţi tinerii din ziua de azi stabilesc fără probleme de conştiinţă ce implicare sexuală adoptă într-o relaţie pe baza unui standard personal de valori morale. Am putea crede, la o judecată subiectivă rapidă că, pe de o parte, acest lucru este firesc, deoarece relaţia sexuală ţine de spaţiul privat, personal şi fiecare are responsabilitatea să ia o decizie personală cu privire la comportamentul său sexual. Pe de altă parte, o relaţie sexuală implică două persoane, astfel că nu reprezintă doar o chestiune de standarde personale, nu-i aşa?
 25. 26. Sunt din ce în ce mai numeroşi cei care afirmă că nimeni nu are dreptul să stabilească vreun standard pentru implicarea sexuală şi că este în regulă să întreţii asemenea relaţii cu oricine. CE OPINII CIRCULĂ ASTĂZI? Unii spun că nu este greşit să ai relaţii sexuale dacă îl iubeşti pe celălalt. Alţii spun că nu este greşit să faci dragoste cu cineva dacă relaţia este serioasă. Dar mulţi susţin că nu este nevoie nici de angajament şi nici de dragoste pentru a avea relaţii de natură sexuală. Distracţia şi plăcerea sunt motive suficiente pentru a te implica sexual. Nu regăsim acest lucru în multe din filmele care circulă pe micul ecran, în mass-media, în realitatea cruntă care ne înconjoară?
 26. 27. Multora dintre noi ne-ar plăcea să fixăm ştacheta undeva la mijloc: „Eu am standarde. Cred că un comportament de genul x, y sau z este deplasat. Dar nu e nimic greşit cu celelalte”.
 27. 28. Cu toată sinceritatea, în ceea ce priveşte relaţiile sexuale, cu toţii vrem să ne construim criterii întrucâtva centrate pe propria persoană. Câţi dintre noi ne stabilim standardele pentru comportamentul sexual pe baza a ceea ce este bine pentru cealaltă persoană? Hmmm? Dar locul lui Dumnezeu, al legii morale din sufletele noastre unde este?
 28. 29. De ce mai întâi standardele lui Dumnezeu şi abia apoi ale noastre?!… <ul><li>Cel puţin două motive: </li></ul><ul><li>Lui Dumnezeu îi pasă sigur atât de noi, </li></ul><ul><li>CÂT ŞI de cealaltă persoană. </li></ul><ul><li>În cazul nostru se poate pune acest lucru </li></ul><ul><li>sub semnul întrebării… </li></ul><ul><li>înţelepciunea şi dragostea lui pentru noi </li></ul><ul><li>sunt de neîntrecut. Altfel spus, standardele lui Dumnezeu vor fi calitativ întotdeauna net superioare celor omeneşti. </li></ul>
 29. 30. Prima Scrisoare a sfântului apostol Paul către Corinteni 6,18 „ Fugiţi de desfrânare! Orice alt păcat pe care îl face omul este în afara trupului. Însă cel care se dedă la desfrânare păcătuieşte în propriul său trup. Sau nu ştiţi că trupul vostru este templul Duhului Sfânt care locuieşte în voi şi pe care l-aţi primit de la Dumnezeu şi că nu sunteţi ai voştri? Căci aţi fost cumpăraţi cu un preţ mare. Aşadar, preamăriţi-l pe Dumnezeu în trupul vostru! ” Prima Scrisoare a sfântului apostol Paul către Tesaloniceni 4,3-6 „ De fapt, aceasta este voinţa lui Dumnezeu: sfinţirea voastră. Să vă feriţi de desfrânare! Fiecare să ştie să-şi stăpânească propriul trup în sfinţenie şi cinste, nu în patima poftei ca păgânii, care nu-l cunosc pe Dumnezeu. Nimeni să nu-l asuprească sau să-l înşele în această privinţă pe fratele său, pentru că Domnul răzbună toate acestea ” Scrisoarea către Evrei 13,4 „ Căsătoria să fie cinstită în toate privinţele, patul conjugal să fie neîntinat pentru că pe cei desfrânaţi şi adulteri îi va judeca Dumnezeu ”.
 30. 31. 1. Relaţiile sexuale este unul dintre subiectele prezente chiar în primele pagini ale Bibliei. Dumnezeu a făcut ca bărbatul şi femeia să se bucure de relaţia sexuală ca expresie a unităţii permanente dintre ei, cei doi devenind „un singur trup”, în cadrul căsătoriei, şi nu în afara lui. Nici o altă persoană din afară nu ar trebui să se amestece în relaţia lor sau să încerce să o distrugă. Prin urmare, ce standarde stabileşte Dumnezeu pentru noi? 2. Dumnezeu NU este de acord cu orice exprimare sexuală: incestul, bestialitatea, implicarea sexuală cu cineva cu care nu eşti căsătorit sau cu cineva care este căsătorit cu o altă persoană, toate acestea fiind acte imorale şi greşite înaintea lui Dumnezeu.
 31. 32. În concluzie, pierzi foarte mult dacă nu ştii să aştepţi şi să spui la timp … NU
 32. 33. <ul><li>Îţi poate distruge şansele </li></ul><ul><li>de a cunoaşte adevărata dragoste </li></ul><ul><li>Îţi produce o reputaţie proastă </li></ul><ul><li>Îţi pierzi respectul de sine </li></ul><ul><li>Ajungi să nu te mai poţi stăpâni </li></ul><ul><li>Ajungi să nu mai poţi iubi </li></ul>
 33. 34. <ul><li>Poate fi o mare dezamăgire </li></ul><ul><li>Te poate pune în situaţia </li></ul><ul><li>de a te căsători cu cine nu trebuie </li></ul><ul><li>Îţi afectează viaţa de căsătorie </li></ul><ul><li>Poate fi foarte periculos </li></ul><ul><li>Îţi ruinează viaţa de credinţă </li></ul>
 34. 35. Fii aşadar înţelept şi nu-ţi fie teamă să spui la timp N U Uneori „mai târziu” poate însemna „prea târziu” Vei reuşi... ...chiar dacă uneori ţi se va părea atât de greu!

×