Ce diaporama a bien été signalé.
Nous utilisons votre profil LinkedIn et vos données d’activité pour vous proposer des publicités personnalisées et pertinentes. Vous pouvez changer vos préférences de publicités à tout moment.
APLICATIILE RADIATIILOR
X
PROF. ŞIPOŞ RAUL
RADIATIILE X
Radiatia X sau radiatia Röntgen este radiatia electromagnetica ionizanta, cu lungimi
de unda mici, cuprinse i...
TUBUL WILLIAM CROOKES
FUNCTIONAREA TUBULUI
Röntgen
PROPRIETATILE RADIATIILOR X
• în vid ele se propaga cu viteza luminii;
• impresionează placile fotografice;
• nu sunt devi...
CARACTERISTICILE
RADIATIILOR X
Radiatiille X impresioneaza solutia fotografica, ca si lumina. Absorbtia radiatiilor
depind...
APLICATIILE RADIATIILOR X
Principalele utilizari ale radiatiilor x sunt:cercetarile stiintifice,industrie si medicina.
Stu...
RADIATIILE X IN MEDICINA
Unde electromagnetice care nu apartin spectrului vizibil, a caror lungime de unda este de ordinul...
Medicina utilizeaza radiatiile astfel:
• diagnosticul Rx cu varietatile: radioscopia clasica, radio(foto)grafia (inclisiv
...
Actiunea biologica a radiatiilor x
Actiunea radiatiilor asupra substantei vii declanseaza procese chimice complexe care mo...
Boala de iradiere
Boala de iradiere se refera la totalitatea tulburarilor clinice dupa radierea nucleara, la nivelul
organ...
BIBLIOGRAFIE
• http://www.sfatulmedicului.ro/arhiva_medicala/aplicatii-
radiatii-x
• http://www.referatele.com/referate/fi...
Aplicatii ale radiatiilor_x
Aplicatii ale radiatiilor_x
Prochain SlideShare
Chargement dans…5
×

Aplicatii ale radiatiilor_x

9 537 vues

Publié le

aplicatii ale rad X

Publié dans : Droit
 • Sex in your area is here: ♥♥♥ http://bit.ly/2Q98JRS ♥♥♥
     Répondre 
  Voulez-vous vraiment ?  Oui  Non
  Votre message apparaîtra ici
 • Follow the link, new dating source: ❤❤❤ http://bit.ly/2Q98JRS ❤❤❤
     Répondre 
  Voulez-vous vraiment ?  Oui  Non
  Votre message apparaîtra ici

Aplicatii ale radiatiilor_x

 1. 1. APLICATIILE RADIATIILOR X PROF. ŞIPOŞ RAUL
 2. 2. RADIATIILE X Radiatia X sau radiatia Röntgen este radiatia electromagnetica ionizanta, cu lungimi de unda mici, cuprinse intre 0,1 si 100 Å. Fizicianul german Wilhelm Conrad Röntgen, bombardand un corp metalic cu electroni rapizi, a descoperit ca acesta emite radiatii foarte penetrante, radiatii pe care le-a denumit raze X (1895). Radiatiile X au fost numite mai tarziu radiatii Roentgen . Descoperirea i-a adus in 1901 Premiul Nobel.
 3. 3. TUBUL WILLIAM CROOKES
 4. 4. FUNCTIONAREA TUBULUI Röntgen
 5. 5. PROPRIETATILE RADIATIILOR X • în vid ele se propaga cu viteza luminii; • impresionează placile fotografice; • nu sunt deviate de câmpuri electrice / magnetice; • produc fluorescenta unor substante (emisie de lumina); • sunt invizibile, spre deosebire de lumină, nu impresionează ochiul omului; • pătrund cu usurinta prin substante opace pentru lumina (prin corpul uman, hartie, lemn, sticla s.a), dar sunt absorbite de metale cu densitatea mare(Pb). Puterea de pătrundere depinde de masa atomica si grosimea substantei prin care trec. • ionizeaza gazele prin care trec(functionarea detectoarelor de radiatii). • au actiune fiziologica, distrugand celulele organice. Pe aceasta proprietate se bazeaza folosirea în tratamentul tumorilor canceroase - distrugerea tesuturilor bolnave.
 6. 6. CARACTERISTICILE RADIATIILOR X Radiatiille X impresioneaza solutia fotografica, ca si lumina. Absorbtia radiatiilor depinde de densitatea si de greutatea atomica. Cu cat greutatea atomica este mai mica, materialul este mai usor patruns de razele X. Cand corpul uman este expus la radiatiii X, oasele, cu greutate atomica mai mare decat carnea, absorb in mai mare masura radiatiile si apar umbre mai pronuntate pe film. Radiatiile cu neutroni se folosesc in anumite tipuri de radioagrafii, cu rezultate total opuse: partile intunecate de pe film sunt cele mai usoare. Radiatiile X provoaca fluorescenta anumitor materiale, cum ar fi platinocianidul de bariu si sulfura de zinc. Daca filmul fotografic este inlocuit cu un ecran tratat cu un asemenea material, structura obiectelor opace poate fi observata direct. Aceasta tehnica se numeste fluoroscopie Alta caracteristica importanta este puterea de ionizare, care depinde de lungimea de unda. Capacitatea razelor X monocromatice de a ioniza, este direct proportionala cu energia lor. Aceasta proprietate ne ofera o metoda de masurare a energiei razelor X. Cand razele X trec printr-o camera de ionizare, se produce un curent electric proportional cu energia fasciculului incidental. De asemenea, datorita capacitatii de ionizare, razele X pot fi vazute intr-un nor. Alte proprietati: difractia, efectul fotoelectric, efectul Compton si altele.
 7. 7. APLICATIILE RADIATIILOR X Principalele utilizari ale radiatiilor x sunt:cercetarile stiintifice,industrie si medicina. Studiul radiatiilor X a jucat un rol vital in fizica, in special in dezvoltarea mecanicii cuantice. Ca mijloc de cercetare, radiatiile X au permis fizicienilor sa confirme experimental teoria cristalografiei. Folosind metoda difractiei, substantele cristaline pot fi identificate si structura lor determinate. Metoda poate fi aplicata si la pulberi, care nu au structura cristalina, dar o structura moleculara regulata. Prin aceste mijloace se pot identifica compusi chimici si se poate stabili marimea particulelor ultramicroscopice. Prin spectroscopie cu raxe X se pot identifica elementele chimice si izotopii lor. In afara de aplicatiile din fizica, chimie, mineralogie, metalurgie si biologie, razele X se utilizeaza si in industrie, pentru testarea nedestructiva a unor aliaje metalice. Pentru asemenea radiografii se utilizeaza Cobalt 60 si Caesium 137. De asemenea prin radiatii X se testeaza anumite faze de productie si se elimina defectele. Razele X ultramoi se folosesc in determinarea autenticitatii unor lucrari de arta sau la restaurarea unor picturi. In medicina, radiografele sau fluoroscoapele sunt mijloace de diagnosticare. In radiotarapie se utilizeaza in tratamentul cancerului. Aparatul computerizat, tomograful axial (scanner CAT sau CT) a fost inventat in 1972 de inginerul eletronist Godfrey Hounsfield si a fost pus in aplicare pe scara larga dupa anul 1979.
 8. 8. RADIATIILE X IN MEDICINA Unde electromagnetice care nu apartin spectrului vizibil, a caror lungime de unda este de ordinul de marime al angstromului, utilizate in medicina pentru proprietatile lor de patrundere prin materia vie si pentru proprietatile lor terapeutice. Utilizare in scop diagnostic - Aplicatiile medicale ale razelor X sunt de domeniul radiologiei conventionale si al tomodensitometriei (scaner cu raze X); ele au drept scop vizualizarea organelor. Utilizare terapeutica - radiatiile x mai sunt utilizate in radioterapia externa, dar, capacitatea lor de ionizare fiind redusa, sunt preferate radiatii mai energetice, ca radiatii y. Radiografia este o metoda radiologica traditionala ce consta in examinarea organismului cu ajutorul radiatiilor Röntgen (raze X), care impresioneaza un film fotografic. Dar mai trebuie sa stii ca radiografiile nu "impresioneaza" doar radiologul care le interpreteaza, ci si organismul expus. Si o face in mod negativ, adica il iradiaza. Radiatia X este o radiatie ionizanta. In momentul in care razele X lovesc un organism sau o substanta, ele provoaca transformarea atomilor componenti ai acelei substante sau ai acelui corp in ioni cu o reactivitate chimica deosebita. In acest fel se declanseaza diverse reactii chimice care pot duce la alterarea substantei vii, a materialului genetic. De aceea, explorarile radiologice se fac in regim special si cu multa prudenta!
 9. 9. Medicina utilizeaza radiatiile astfel: • diagnosticul Rx cu varietatile: radioscopia clasica, radio(foto)grafia (inclisiv dentara), radioscopia de proces (cateterism cardiac), tomografia computerizata (axiala); • radioterapia externa: roentgenoterapie, gamma-terapia externa (Co, Cs), terapia cu energii inalte (betatroane, acceleratori lineari); • curieterapia (radioterapia locala endocavitara folosind surse “inchise” (incapsulate: surs? radioactiv? a c?rei structur? este astfel încât s? previn? , în condi?ii normale de utilizare, orice dispersie în mediu a materialelor radioactive con?inute) de radiatii nucleare; • medicina nucleara, ce foloseste surse izotopice “deschise” (care nu indeplinesc conditia de sursa inchisa) in scop diagnostic/terapeutic. Se admite ca actualmente 30 - 50 % dintre deciziile diagnostice depind de folosirea radiatiilor nucleare: incepand cu 1970 in Romania se efectuau anual peste 1000 examene radiologice la 1000 locuitori (incluzand femei la varste fertile, copii, tineri); la randul sau, radioterapia este o metoda eficace in tratamentul curativ sau paleativ a multor boli, incluzand cancerele. Cu toate acestea in toate aplicatiile medicale exista un risc pentru sanatate care trebuie pus in atenta balanta cu beenficiul pentru sanatatea sau viata pacientului.
 10. 10. Actiunea biologica a radiatiilor x Actiunea radiatiilor asupra substantei vii declanseaza procese chimice complexe care moduleaza procesele biochimice ce intervin in mecanismele vitale. Efectele radiobiologice directe se refera la actiunea directa, indirecta sau intarziata asupra componentelor celulare, care poate duce la lezarea locala (in cazul iradierii a 5-10% din volumul organismului) sau generalizata (peste 15-20% din volum) a tesuturilor. Efectele radiobiologice indirecte sunt declansate de procesele fizico-chimice de mai sus in care intervin suplimentar sisteme de reglare integrativa a organismului, supuse sau nu actiunii directe a radiatiilor (sistemul nervos, endocrin, hematopoietic, reticulo-histocitar). S-a constatat experimental ca respiratia si glicoliza sunt procese biochimice radio-rezistente pana la doze mari. La varful bolii de iradiere acuta este inhibata respiratia tisulara a maduvei osoase, scade considerabil consumul de oxigen al splinei si ficatului, scade glicoliza anaeroba in splina. Dupa 8-12 zile de la iradiere, activitatea enzimatica este restaurata. Roentgenterapie,tratament cu raze Rontgen,se bazeaza pe proprietatea acestora de a fi absorbite partial la traversarea corpului omenesc si de a exercita astfel un efect fizic,chimic si biologic asupra tesuturilor prin care trec.Nu toate tesuturile reactioneaza la fel la iradiere;cele mai sensibile sunt celulele in dezvoltare,fapt pentru care tumorile maligne care se dezvolta foarte rapid se dovedesc si cele care beneficiaza mai mult de efectul favorabil al razelor X. In afara de distrugerea celulelor tumorilor maligne,razele X mai sunt foloste si in tratamentele leucemiilor,in imbolnaviri ale pielii si glandelor cu secretie interna,in reumatismele cronice (artroza,spondiloza).
 11. 11. Boala de iradiere Boala de iradiere se refera la totalitatea tulburarilor clinice dupa radierea nucleara, la nivelul organismului ca intreg, al tesuturilor sau al proceselor biochimice. Fazele bolii sunt schematizate ca debut, remisie (insanatosire aparenta), evolutie, final (eventual moarte). Leziunile prin iradiere depind de: proportia din organism direct vizata, natura radiatiei, de doza totala primita, debitul de iradiere, numarul expunerilor, datele individuale (varsta, starea sistemului imunitar). Apar urmatoarele sindroame: hematopoietic, hemoragic, infectios, intestinal, cutanat, nervos. Efectele imediate (1- 30 zile) includ leucopenie (scaderea globulelor albe sub 4000/mm3), septicemii, astenie grava, depilatie, eritem, moarte; cele tardive (30 zile - 3 ani) includ astenia actinica, anemia aplastica, leucemie, cancer. Expunerea profesionala este de nivelul urmator: • radiologie medicala (diagnostic): 4-22 rad (0,2-9 rad/an); • radiologie medicala (terapie): 1-6 rad (0,1-5 rad/an); • industrie (prelucrari): 1-7 rad (0,1-10 rad/an); • cercetare (medicala, energetica etc.): 0,1-15 rad (0,1-2 rad/an); • defectoscopie industriala: 0,2-120 rad (0,1-20 rad/an); • energetica nucleara: 0,1-34 rad (0,08-4 rad/an); • minerit radioactiv: 1-20 rad (0,3-0,6 rad/an).
 12. 12. BIBLIOGRAFIE • http://www.sfatulmedicului.ro/arhiva_medicala/aplicatii- radiatii-x • http://www.referatele.com/referate/fizica/online10/RADIA TII--X-Radiatii-electromagnetice-penetrante-Natura-- radiatiilor-X-Proprietatile-radiatiilor-X-A.php • http://www.referatele.com/referate/fizica/online10/RADIA TII--X-Radiatii-electromagnetice-penetrante-Natura-- radiatiilor-X-Proprietatile-radiatiilor-X-A.php • http://www.referat.ro/referate/Descoperirea_razelor_X_7 011.html

×