VIRUSET DHE ANTIVIRUSET

R
PROJEKT
LENDA:INFORMATIKE
TEMA:VIRUSET DHE ANTIVIRUSET
KLASA:XI D
PUNOI:VERONIKA KOCIBELLI
CFARE JANE VIRUSET ?
Virus është skedë e përgjithshme për
programe keqbërëse që janë të aftë të
infektojnë kompjuterët dhe të
shpërndahen vetvetiu. Viruset nuk
lindin vetvetiu por programohen nga
specialistët e kompjuterëve për të
kryer funksione të ndryshme. Viruset
kanë për qëllim dëmtimin e skedarëve,
fshirjen e memories, përgjimin dhe
spiunimin, vjedhjen e informacionit,
ngadalësimin e rrjeteve kompjuterike,
etj.
VIRUSI I PARË INFORMATIK "BRAIN"
Dy pakistanez Basit dhe Amjad
Alvi krijuan një program i cili
sulmonte boot sektorin e
disketës dhe të hard diskut.
Qëllimi i tij nuk ishte që ti
shkatërronte të dhënat por
vetëm ,të afishoj një reklame të
tyre ! Vetëm pas dy vjetësh
lajmërohet antivirusi i parë për
ta ç'aktivuar brain dhe për tu
mbrojtur prej tij. Ndërsa sot
nevojiten vetëm disa orë për ta
gjetur antivirusin.
VIRUSET MË TË ZAKONSHME JANË :
Virusët - Virusi është një
pjesë e vogël e softuerit e cila
transportohet në programe të
tjera. P.sh., një virus mund t`i
bashkangjitet programeve për
menaxhimin e të dhënave. Sa
herë që programi vepron,
vepron edhe virusi. Ai ka
shans të riprodhojë virusa të
tjerë (duke ia bashkangjitur
programeve) dhe të shkaktojë
problem fatale në sistem.
Virusët e e-mail-it - Një virus e-maili
udhëton si një shtojcë e ngjitur në e-
mail dhe zakonisht replikon veten në
mënyrë automatike në e-mail duke ju
shperndarë shumë njerëzve të cilët
gjenden në listën e personit i cili
posedon atë e-mail. Disa viruse nuk
kërkojnë që ju të kikoni dyfish mbi ta,
por ata aktivizohen kur ju shikoni
ndonjë mesazhi në panelin preview të
e-mail softuerit tuaj
Kuajt Trojan (Trojan Horses) -
Kali i Trojës është thjeshtë një
program kompjutrikë. Qëllimi i
programit është të dëmtojë
sistemin tuaj kompjuterikë,
atëherë kur ju e aktivizoni
programin e tillë. Kuajt Trojan
nuk e replikojnë veten e tyre gjatë
infektimit të kompjuterit tuaj
LLOJET E VIRUSEVE
•Virusët rezidente (të përherëshme) (Resident Viruses)
• Virusët me veprim të drejtëpërdrejtë (Direct
Action Viruses)
• Virusët shkatërrues - prishës (Overwrite
Viruses):
• Virusët e operacioneve fillestare të sistemit
kompjuterik (Boot Viruses)
• Makro virusët
• Virusët e direktoriumit (Directory Viruses)
• Virusët polimorfik (Polymorphic Viruses)
• Infektuesit e fajllave (File Infectors)
• Virusët “shoqëruese” (Companion Viruses)
• Krimbat virusal (Worms)
• Bombat logjike (Logic Bombs)
KUSH I SHKRUAN VIRUSËT E
KOMPJUTERIT ?
Autorët e virusëve janë zakonishtë
meshkuj 14-24(26) vjeç, të cilët
kalojnë kohë të gjatë në kompjuterët e
tyre. Disa prej tyre duan të provojnë se
a janë programues të mirë. Të tjerët
duan të tregojnë se ata kanë fuqi për të
shkatuar probleme të shumëta. Por,
shumica e virusëve kanë qëllime
shkatërruese. Shumë nga verzionet e
vjetra të programeve virusale janë
“ripërtrirë” (re-hashed), nga shkaku se
kërkojnë më pak punë për tu
riprodhuar
SI TE MENJANOJME VIRUSET
INFEKTUES?
Çfarë duhet bërë
1.Një virus kompjuteri nuk është i rrezikshëm deri atëherë kur ne nuk e hapim e-
mailin e infketuar.
2.Fshini çdo e-mail, i cili mendoni se është i infektuar dhe pastaj boshatiseni
folderin e mbeturinave (shportën recikluese).
3.Lexoni paraprakisht emrin e e-mailit. Kontolloni nëse përmbajtja e mesazhit ka
kuptim para se të hapeni ndonjë skedar të futur në e-mail.
4.Kujdes nga mashtrimet! Ka shume e-maile paralajmëruese me shkresën “virusi
me deduktiv që keni parë ndonjëherë”, por shpesh këto viruse nuk ekzistojnë.
5.Dërgoni e-mail kompanisë së antivirusit, nëse mendoni se kompjuteri juaj
është infektuar me një lloj virusi që deri me tani nuk keni dëgjuar për të. Ata do
t`ju tregojnë a është virus apo jo.
6.Bëni backup gjërat me rëndësi në kompjuterin tuaj, që të jeni më të sigurt.
7.Në qoftë se merrni një virus në kompjuterin tuaj, është e nevojshme të skanoni
kompjuterin, për të shpëtuar nga infektimi i tij
CFARE NUK DUHET BERE ?
1.Mos hap ataqmentin (fajllin e bashkangjitur) në e-mail, nëse nuk jeni i sigurt se
është plotësishtë i painfektuar me virus, edhe në qoftë se keni në kompjuterin tuaj
antivirus.
2.Mos dërgo ndonjë ataqment mikut tuaj, nëse nuk jeni i sigurt se fajlli përkatës
është tërësishtë i pastër.
3.Mos dërgo e-mail me “virus të ri” pa e kontrolluar atë.
4.Mos dërgo e-maile me qëllime shkatërruese.
5.Mos dërgoni e-mail i cili përmban virus, tek personat tjerë e sidomos tek
kompania e antivirusit. Sistemi i mesazheve të kësaj kompanie ka mekanizma
filtrues, që në njëfarë mënyre do ta fshijë atë.
6.Mos zëvëndësoni backup-in e krijuar, nëse mendoni se ai në vete posedon virus.
7.Mos u bazoni vetëm në antivirus, që ai të kujdeset tërësishtë për kompjuterin
tuaj! Ju duhet mbajtur sytë hapur në rast se paraqitet ndonjë virus shkatërrues
ANTIVIRUSI DHE MASAT TJERA
PARANDALUESE
Shumica e përdoruesve instalojnë antivirusin
që të detektojnë dhe eleminojnë virusët.
Ekzistojnë dy metoda, të cilat i përdorë një
aplikacion antivirusi për të zbuluar virusët. E
para, kjo metodë antivirusi përdorët për të
detektuar virusët duke përdorur listën e
definicioneve të nënshkrimeve të virusit
(virus signature definition). Kjo punon duke
kontrolluar përmbajtjen e memoriës së
kompjuterit, fajllat e ruajtur në disqe të
fiksuara ose levizëse (fixed or removable
drives) (hard disqe, flopi disqe) dhe duke
krahasuar ato fajlla me një bazë të dhënash të
“nënshkrimeve” të virusit.
Mangësia e kësaj metode të zbulimit është se
përdoruesit janë të mbrojtur nga virusët vetëm
atëherë kur antivirusi azhurnohet me të dhënat e
fundit të definicioneve të nënshkrimeve të virusit.
Metoda e dytë përdorë algoritme deduktive
(udhëheqëse) (heuristic algorithms) për të zbuluar
virusët. Kjo metodë ka aftësi për të zbuluar virusët
përmes nënshkrimeve të cilat janë krijuar nga firma e
antivirusit. Disa antiviruse janë në gjendje të
skanojnë fajllat e hapur, po ashtu edhe fajllat dhe e-
mailat të cilët i dërgojmë përmes Internetit. Kjo
mënyrë është quajtur si “skanim në qasje (on-access
scanning)”. Përdoruesit duhet t`i azhurnojnë
rregullisht antivirusët e tyre për të rregulluar “vrimat”
e sigurisë. Me azhurnimin e përditshëm të
antivirusëve parandaloni kërcnimet, të cilat u
kanosën në sistemit tuaj kompjutërik
VIRUSET DHE ANTIVIRUSET
1 sur 11

Recommandé

VirusetViruset
Virusetetleva18
3.4K vues8 diapositives
VIRUSET KOMPJUTERIKEVIRUSET KOMPJUTERIKE
VIRUSET KOMPJUTERIKEMIRI1ALLARAJ
3.2K vues12 diapositives
Siguria ne internetSiguria ne internet
Siguria ne internetRinorbislimi
5.7K vues11 diapositives
MjedisiMjedisi
MjedisiKlarisa Klara
57.7K vues18 diapositives
internetiinterneti
internetiIzaura Xhumari
29.3K vues12 diapositives

Contenu connexe

Tendances

Ndotja e ujitNdotja e ujit
Ndotja e ujitArDit Mani
54.3K vues10 diapositives
Tema:Lufta kunder duhanitTema:Lufta kunder duhanit
Tema:Lufta kunder duhanitJetmira Sula
10.9K vues25 diapositives
EnzimatEnzimat
EnzimatAn An
43.7K vues22 diapositives
Fibrat optike Fibrat optike
Fibrat optike Olti OTo
50.1K vues15 diapositives
Projekt ne TIKProjekt ne TIK
Projekt ne TIKAnisa 19
58.5K vues8 diapositives
Duhani,droga,alkooliDuhani,droga,alkooli
Duhani,droga,alkooliEgi Zenelaj
52.1K vues20 diapositives

Tendances(20)

Ndotja e ujitNdotja e ujit
Ndotja e ujit
ArDit Mani54.3K vues
Tema:Lufta kunder duhanitTema:Lufta kunder duhanit
Tema:Lufta kunder duhanit
Jetmira Sula10.9K vues
EnzimatEnzimat
Enzimat
An An43.7K vues
Fibrat optike Fibrat optike
Fibrat optike
Olti OTo50.1K vues
Projekt ne TIKProjekt ne TIK
Projekt ne TIK
Anisa 1958.5K vues
Duhani,droga,alkooliDuhani,droga,alkooli
Duhani,droga,alkooli
Egi Zenelaj52.1K vues
PROJEKT-Ndotja e MjedisitPROJEKT-Ndotja e Mjedisit
PROJEKT-Ndotja e Mjedisit
xhulia osmanllari206.3K vues
Sëmundjet gjenetikeSëmundjet gjenetike
Sëmundjet gjenetike
XhuLia Muca50.7K vues
Veprimtaria e lumitVeprimtaria e lumit
Veprimtaria e lumit
Klevi Hoxha24.2K vues
Projekt Fizik - valetProjekt Fizik - valet
Projekt Fizik - valet
Marinela Abedini18.8K vues
Ngrohja globaleNgrohja globale
Ngrohja globale
Kristjana Llolli51.2K vues
Siguria e fëmijëve në internetSiguria e fëmijëve në internet
Siguria e fëmijëve në internet
enis vladi18.1K vues
Projekt historieProjekt historie
Projekt historie
S Gashi32.4K vues
Jeronim De RadaJeronim De Rada
Jeronim De Rada
Muki Huduti12.4K vues
Projekt biologjiProjekt biologji
Projekt biologji
Doris Jonuzaj56.1K vues

En vedette

Viruset [Informatik]Viruset [Informatik]
Viruset [Informatik]Besart Gashi
5.2K vues24 diapositives
VirusetViruset
VirusetValon Hoxha
4.4K vues5 diapositives
Geometriski transformaciiGeometriski transformacii
Geometriski transformaciiirina
2.9K vues17 diapositives
VirusiVirusi
VirusiGeorgina Dimova
1.3K vues7 diapositives

En vedette(20)

Viruset [Informatik]Viruset [Informatik]
Viruset [Informatik]
Besart Gashi5.2K vues
VirusetViruset
Viruset
Valon Hoxha4.4K vues
MikrobiologjiMikrobiologji
Mikrobiologji
Kolegji Universitar BIZNESI - Gjakovë46.8K vues
Geometriski transformaciiGeometriski transformacii
Geometriski transformacii
irina2.9K vues
VirusiVirusi
Virusi
Georgina Dimova1.3K vues
вистински приказнивистински приказни
вистински приказни
Georgina Dimova1.7K vues
MreziMrezi
Mrezi
Georgina Dimova2.7K vues
PrebaruvanjePrebaruvanje
Prebaruvanje
Georgina Dimova1.3K vues
MikrobiologjiaMikrobiologjia
Mikrobiologjia
Doris Jonuzaj4.2K vues
Mikrobiologjia dhe rendesia sajMikrobiologjia dhe rendesia saj
Mikrobiologjia dhe rendesia saj
Kreshnik Shahini5.3K vues
Ndërtimi i qelizës bakteroreNdërtimi i qelizës bakterore
Ndërtimi i qelizës bakterore
Universiteti i Prishtinës "Hasan Prishtina"11.1K vues
елена петковскаелена петковска
елена петковска
Georgina Dimova1.3K vues
Teens & Technology: Understanding the Digital LandscapeTeens & Technology: Understanding the Digital Landscape
Teens & Technology: Understanding the Digital Landscape
Pew Research Center's Internet & American Life Project27.2K vues
Punim seminarik informatikPunim seminarik informatik
Punim seminarik informatik
Duresa M. Bytyqi11.8K vues
Pyetje me pergjigje nga informatikaPyetje me pergjigje nga informatika
Pyetje me pergjigje nga informatika
Dritan Halimi36K vues
Technology in teenagers powerpointTechnology in teenagers powerpoint
Technology in teenagers powerpoint
daniellemorgan1315.3K vues
BiologjiaBiologjia
Biologjia
Ardian Hyseni42.8K vues

Similaire à VIRUSET DHE ANTIVIRUSET

VirusetViruset
VirusetVeli Zhupani
398 vues11 diapositives
Tema: Programi kompjuterikTema: Programi kompjuterik
Tema: Programi kompjuterikAtdhe Mujaj
183 vues13 diapositives
Sistemi KompjuterikSistemi Kompjuterik
Sistemi KompjuterikMagribe
24K vues68 diapositives

Similaire à VIRUSET DHE ANTIVIRUSET(6)

VirusetViruset
Viruset
Veli Zhupani398 vues
Firewall-SistemeOperativeFirewall-SistemeOperative
Firewall-SistemeOperative
Kreshnik Shahini221 vues
Tema: Programi kompjuterikTema: Programi kompjuterik
Tema: Programi kompjuterik
Atdhe Mujaj183 vues
Sistemi KompjuterikSistemi Kompjuterik
Sistemi Kompjuterik
Magribe24K vues

Plus de roni45

VESHJET POPULLORE SHQIPTAREVESHJET POPULLORE SHQIPTARE
VESHJET POPULLORE SHQIPTAREroni45
36.7K vues42 diapositives
NDOTJA E MJEDISIT NE SHKALLE GLOBALENDOTJA E MJEDISIT NE SHKALLE GLOBALE
NDOTJA E MJEDISIT NE SHKALLE GLOBALEroni45
27.6K vues34 diapositives
DIVORCIDIVORCI
DIVORCIroni45
4.1K vues37 diapositives
ARTI PAMORARTI PAMOR
ARTI PAMORroni45
4.3K vues36 diapositives

VIRUSET DHE ANTIVIRUSET

 • 2. CFARE JANE VIRUSET ? Virus është skedë e përgjithshme për programe keqbërëse që janë të aftë të infektojnë kompjuterët dhe të shpërndahen vetvetiu. Viruset nuk lindin vetvetiu por programohen nga specialistët e kompjuterëve për të kryer funksione të ndryshme. Viruset kanë për qëllim dëmtimin e skedarëve, fshirjen e memories, përgjimin dhe spiunimin, vjedhjen e informacionit, ngadalësimin e rrjeteve kompjuterike, etj.
 • 3. VIRUSI I PARË INFORMATIK "BRAIN" Dy pakistanez Basit dhe Amjad Alvi krijuan një program i cili sulmonte boot sektorin e disketës dhe të hard diskut. Qëllimi i tij nuk ishte që ti shkatërronte të dhënat por vetëm ,të afishoj një reklame të tyre ! Vetëm pas dy vjetësh lajmërohet antivirusi i parë për ta ç'aktivuar brain dhe për tu mbrojtur prej tij. Ndërsa sot nevojiten vetëm disa orë për ta gjetur antivirusin.
 • 4. VIRUSET MË TË ZAKONSHME JANË : Virusët - Virusi është një pjesë e vogël e softuerit e cila transportohet në programe të tjera. P.sh., një virus mund t`i bashkangjitet programeve për menaxhimin e të dhënave. Sa herë që programi vepron, vepron edhe virusi. Ai ka shans të riprodhojë virusa të tjerë (duke ia bashkangjitur programeve) dhe të shkaktojë problem fatale në sistem. Virusët e e-mail-it - Një virus e-maili udhëton si një shtojcë e ngjitur në e- mail dhe zakonisht replikon veten në mënyrë automatike në e-mail duke ju shperndarë shumë njerëzve të cilët gjenden në listën e personit i cili posedon atë e-mail. Disa viruse nuk kërkojnë që ju të kikoni dyfish mbi ta, por ata aktivizohen kur ju shikoni ndonjë mesazhi në panelin preview të e-mail softuerit tuaj
 • 5. Kuajt Trojan (Trojan Horses) - Kali i Trojës është thjeshtë një program kompjutrikë. Qëllimi i programit është të dëmtojë sistemin tuaj kompjuterikë, atëherë kur ju e aktivizoni programin e tillë. Kuajt Trojan nuk e replikojnë veten e tyre gjatë infektimit të kompjuterit tuaj
 • 6. LLOJET E VIRUSEVE •Virusët rezidente (të përherëshme) (Resident Viruses) • Virusët me veprim të drejtëpërdrejtë (Direct Action Viruses) • Virusët shkatërrues - prishës (Overwrite Viruses): • Virusët e operacioneve fillestare të sistemit kompjuterik (Boot Viruses) • Makro virusët • Virusët e direktoriumit (Directory Viruses) • Virusët polimorfik (Polymorphic Viruses) • Infektuesit e fajllave (File Infectors) • Virusët “shoqëruese” (Companion Viruses) • Krimbat virusal (Worms) • Bombat logjike (Logic Bombs)
 • 7. KUSH I SHKRUAN VIRUSËT E KOMPJUTERIT ? Autorët e virusëve janë zakonishtë meshkuj 14-24(26) vjeç, të cilët kalojnë kohë të gjatë në kompjuterët e tyre. Disa prej tyre duan të provojnë se a janë programues të mirë. Të tjerët duan të tregojnë se ata kanë fuqi për të shkatuar probleme të shumëta. Por, shumica e virusëve kanë qëllime shkatërruese. Shumë nga verzionet e vjetra të programeve virusale janë “ripërtrirë” (re-hashed), nga shkaku se kërkojnë më pak punë për tu riprodhuar
 • 8. SI TE MENJANOJME VIRUSET INFEKTUES? Çfarë duhet bërë 1.Një virus kompjuteri nuk është i rrezikshëm deri atëherë kur ne nuk e hapim e- mailin e infketuar. 2.Fshini çdo e-mail, i cili mendoni se është i infektuar dhe pastaj boshatiseni folderin e mbeturinave (shportën recikluese). 3.Lexoni paraprakisht emrin e e-mailit. Kontolloni nëse përmbajtja e mesazhit ka kuptim para se të hapeni ndonjë skedar të futur në e-mail. 4.Kujdes nga mashtrimet! Ka shume e-maile paralajmëruese me shkresën “virusi me deduktiv që keni parë ndonjëherë”, por shpesh këto viruse nuk ekzistojnë. 5.Dërgoni e-mail kompanisë së antivirusit, nëse mendoni se kompjuteri juaj është infektuar me një lloj virusi që deri me tani nuk keni dëgjuar për të. Ata do t`ju tregojnë a është virus apo jo. 6.Bëni backup gjërat me rëndësi në kompjuterin tuaj, që të jeni më të sigurt. 7.Në qoftë se merrni një virus në kompjuterin tuaj, është e nevojshme të skanoni kompjuterin, për të shpëtuar nga infektimi i tij
 • 9. CFARE NUK DUHET BERE ? 1.Mos hap ataqmentin (fajllin e bashkangjitur) në e-mail, nëse nuk jeni i sigurt se është plotësishtë i painfektuar me virus, edhe në qoftë se keni në kompjuterin tuaj antivirus. 2.Mos dërgo ndonjë ataqment mikut tuaj, nëse nuk jeni i sigurt se fajlli përkatës është tërësishtë i pastër. 3.Mos dërgo e-mail me “virus të ri” pa e kontrolluar atë. 4.Mos dërgo e-maile me qëllime shkatërruese. 5.Mos dërgoni e-mail i cili përmban virus, tek personat tjerë e sidomos tek kompania e antivirusit. Sistemi i mesazheve të kësaj kompanie ka mekanizma filtrues, që në njëfarë mënyre do ta fshijë atë. 6.Mos zëvëndësoni backup-in e krijuar, nëse mendoni se ai në vete posedon virus. 7.Mos u bazoni vetëm në antivirus, që ai të kujdeset tërësishtë për kompjuterin tuaj! Ju duhet mbajtur sytë hapur në rast se paraqitet ndonjë virus shkatërrues
 • 10. ANTIVIRUSI DHE MASAT TJERA PARANDALUESE Shumica e përdoruesve instalojnë antivirusin që të detektojnë dhe eleminojnë virusët. Ekzistojnë dy metoda, të cilat i përdorë një aplikacion antivirusi për të zbuluar virusët. E para, kjo metodë antivirusi përdorët për të detektuar virusët duke përdorur listën e definicioneve të nënshkrimeve të virusit (virus signature definition). Kjo punon duke kontrolluar përmbajtjen e memoriës së kompjuterit, fajllat e ruajtur në disqe të fiksuara ose levizëse (fixed or removable drives) (hard disqe, flopi disqe) dhe duke krahasuar ato fajlla me një bazë të dhënash të “nënshkrimeve” të virusit. Mangësia e kësaj metode të zbulimit është se përdoruesit janë të mbrojtur nga virusët vetëm atëherë kur antivirusi azhurnohet me të dhënat e fundit të definicioneve të nënshkrimeve të virusit. Metoda e dytë përdorë algoritme deduktive (udhëheqëse) (heuristic algorithms) për të zbuluar virusët. Kjo metodë ka aftësi për të zbuluar virusët përmes nënshkrimeve të cilat janë krijuar nga firma e antivirusit. Disa antiviruse janë në gjendje të skanojnë fajllat e hapur, po ashtu edhe fajllat dhe e- mailat të cilët i dërgojmë përmes Internetit. Kjo mënyrë është quajtur si “skanim në qasje (on-access scanning)”. Përdoruesit duhet t`i azhurnojnë rregullisht antivirusët e tyre për të rregulluar “vrimat” e sigurisë. Me azhurnimin e përditshëm të antivirusëve parandaloni kërcnimet, të cilat u kanosën në sistemit tuaj kompjutërik