Orientimi marketing ne biznes ( marketing )

Sabir Asipi
Sabir AsipiUmica Parfum - TEAM UmicaLavoro.it

Parimet e marketingut

Kapitulli I
Orientimi marketing I biznesit
Termi marketing ka prejardhje anglo-saksione,market-treg dhe sufiksi –ing
Shoqata amerikane per marketing jep kete definicion per marketingun:Marketingu eshte
aktivitet qe drejton rrjedhat e mallit dhe te sherbimeve prej te prodhuesi deri tek
konsumatori.
Filip Kotler:Marketingu nenkupton biznesin e tregut,per permbushjen e nevojave dhe
deshirave te njerezve.
Roko: Marketingu nenkupton aktivitet biznesor qe e lidh prodhuesin me
konsumatoret,dhe permbushjen maksimale te nevojave te konsumatoreve qe ne treg
paraqiten si kerkesa.
Marketingu eshte teresia e aktiviteteve me te cilat prodhimi optimalizohet per
permbushjen e nevojave dhe kerkesave te konsumatoreve, ngase tregu sugjeron per
menyren      e     prodhimit,asortimentit,shperndarjen     dhe     cmimin.
Orientimet            e             marketingut           :
1) Orientimet ne prodhim: karakterisitike eshte ajo se ndermarjet prodhonin shume duke
e anashkaluar tregun.Orientimi ne prodhim zgjati nga viti 1850 deri 1930.ne dekaden e
trete te shekullit XX paraqitet kriza e madhe ekonomike si shkak I hiperprodhimit te
pakontrolluar.
2) Orientimi ne shitje:ngaqe nga prodhimi I tepert u alarmua se ndihet nevoja e aftesimit
te shitjes.kjo zgjati 2 dekada deri ne 1950.i jepet rol I rendesishem personelit te sherbimit
ne                                           shitje.
3) Orientimi ne marketing : aktivitetin e fillon te konsumatori ( kerkesat ,deshirat,
nevojat) e nderlidh me prodhimin me qellim te realizimit te prodhimit te suksesshem qe
kenaq konsumatorin.programin e prodhimit e mbeshtet ne kerkesat e konsumatorit.
Zhvillimi I marketingut mund te shihet edhe sipas llojit te ekonomise :
1) ekonomia e prodhimit :oferta eshte me e ulet se kerkesa.ne kete lloj ekonomie duhet
vetem    te   dish   te  prodhosh    per    te  qene  I   suksesshem.
2 ) ekonomia e shperndarjes : oferta barazohet me kerkesen, nuk mjafton vetem te
prodhosh por duhet te dish edhe te shesesh dhe duhet ndikuar ne treg.
3 ) ekonomia e tregut :oferta me e larte se kerkesa, ndermarja ndikohet nga faktoret
teknologjik,ekonomik,sociologjik,politik etj.ne shekullin ne te cilin jetojme konsumatori
eshte            shume             I          rendesishem.

Funksionet e marketingut jane:univerzale per faktin se ato duhet te realizohen per te
gjitha       sistemet       e      marketingut.ndahen       ne:
A) Funksioni I shkembbimit : perbehet nga blerja dhe shitja.funksioni I shitjes eshte
ndoshta funksioni me tipik I marketingut dhe ze nje vend qendror ne te. Ai ka te beje me
identifikimin e bleresve,hartimin e realizimin e fushatave promovuese me qellim ritjen e
shitjes.
B) Funksioni I shperndarjes fizike ( transporti dhe ruajta) : nenkupton levizjen e
produkteve nga vendi ku ato prodhohen apo blihen ne drejtim te vendit ku ato kerkohen,
pra transportimi I tyre.Funksioni ruajtes ka te beje me sigurimin e produktit deri ne
kerkesen e klientit.ne kete menyre perdorim depot ose hapsira me qira.
C) Funksioni I lehtesive : ka te beje me standardizimin dhe klasifikimin, financimin,
perfitimin e informacioneve, marjen persiper te rezikut-te gjitha keta e lehtesojne
realizimin                 e                shperndarjes.
a.standardizimi-si   funksion   shpjegon  kategorine   e   produktit   psh
(permasat,pesha,lartesia,gjeresia,ngjyra)
b. klasifikimi – ka te beje me ndarjen e produkteve ne klasa sipas cilesise.
c.financimi – shpjegon pagesat qe I mer furnitori ose prodhuesi per mallrat.
d. informimi- ka te beje me mbledhjen , analizen e informacionit do te na sherbeje per te
planifikuar. ( reagimi I konsumatoreve ne treg, sjellla e konsumatove ne treg etj )
dh. Reziku- marja persiper e rezikut dmth ndermarjet nuk jane asnjehere te sigurta se
produktin do ta blejne konsumatoret ose se produkti nuk do te demtohet ose te vidhet
para             se            te            shitet..

Instrumentet    (politikat)   kryesore     te   marketingut     miks   :
Produkti     ,    Shperndarja    ,      Cmimi    ,     Promocioni.

Tregjet:
1) Tregjet gjenerike – kuptojme nevojat relativisht te ngjajshme per te cilat shitesit
propozojne    menyra   te    ndryshme     per   ti    plotesuar    ato.
2) Treg produkti – kuptojme nevojat krejtesisht te ngjajshme, per te cilat shitesi propozon
ose ofron zevendesues te perafert per ti kenaqur ato, ato ndahen ne :
                    a.    objekti-   lloji    I    produktit
          b . qellimi -        nevojat funksionale te klientit
               c   .   destinacioni   –   tipi   I   klientit
                                    d.      vendi

Kritika      ne      lidhje       me        marketingun      :
a. publiciteti genjeshter- nxit shpenzime te kota, manipulon konsumatorin.
b.    marketingu    nxit     isntikte    materialiste    tek    njerezit
c. kredia ne konsum – shty njerezit te blejne objekte per te cilat nuk kane nevoje.

Recommandé

E - Marketingu - Dr. Hykmete Bajrami par
E - Marketingu - Dr. Hykmete BajramiE - Marketingu - Dr. Hykmete Bajrami
E - Marketingu - Dr. Hykmete Bajramifatonbajrami1
8.5K vues49 diapositives
Tregtia elektronike par
Tregtia elektronikeTregtia elektronike
Tregtia elektronikeValdet Shala
10.8K vues24 diapositives
Plani i marketingut, mr.sc.bekim përgjegjaj par
Plani i marketingut, mr.sc.bekim përgjegjajPlani i marketingut, mr.sc.bekim përgjegjaj
Plani i marketingut, mr.sc.bekim përgjegjajAtlantida Marketing Club
19.1K vues15 diapositives
Punim Seminarik-Marketingu ne ndermarrjen "Devolli Group" par
Punim Seminarik-Marketingu ne ndermarrjen "Devolli Group"Punim Seminarik-Marketingu ne ndermarrjen "Devolli Group"
Punim Seminarik-Marketingu ne ndermarrjen "Devolli Group"Ajete Malaj
10.5K vues16 diapositives
BIZNESI NDËRKOMBËTAR - Dr. Besim Beqaj (Pyetje dhe përgjigje) par
BIZNESI NDËRKOMBËTAR - Dr. Besim Beqaj (Pyetje dhe përgjigje)BIZNESI NDËRKOMBËTAR - Dr. Besim Beqaj (Pyetje dhe përgjigje)
BIZNESI NDËRKOMBËTAR - Dr. Besim Beqaj (Pyetje dhe përgjigje)fatonbajrami1
22.5K vues9 diapositives
Publiciteti ( marketing ) par
Publiciteti ( marketing )Publiciteti ( marketing )
Publiciteti ( marketing )Sabir Asipi
11.2K vues2 diapositives

Contenu connexe

Tendances

FaktorëT Që Ndikojnë Në Sjelljet E KonsumatorëVe par
FaktorëT Që Ndikojnë Në Sjelljet E KonsumatorëVeFaktorëT Që Ndikojnë Në Sjelljet E KonsumatorëVe
FaktorëT Që Ndikojnë Në Sjelljet E KonsumatorëVeVeton Sopjani
22.9K vues18 diapositives
Plani i biznesit 2014 librari elektronike par
Plani i biznesit 2014 librari elektronikePlani i biznesit 2014 librari elektronike
Plani i biznesit 2014 librari elektronikeEsjona
22.2K vues35 diapositives
Etika ne Biznes par
Etika ne BiznesEtika ne Biznes
Etika ne BiznesMenaxherat
11.1K vues10 diapositives
Mikroekonomi 1 par
Mikroekonomi 1Mikroekonomi 1
Mikroekonomi 1Ermon Cërvadiku
32.9K vues75 diapositives
Promocioni i shitjeve ( marketing ) par
Promocioni i shitjeve ( marketing )Promocioni i shitjeve ( marketing )
Promocioni i shitjeve ( marketing )Sabir Asipi
18.9K vues3 diapositives
Menaxhment strategjik java-10-11 par
Menaxhment strategjik java-10-11Menaxhment strategjik java-10-11
Menaxhment strategjik java-10-11Gazmir Rrahmani
6.2K vues23 diapositives

Tendances(20)

FaktorëT Që Ndikojnë Në Sjelljet E KonsumatorëVe par Veton Sopjani
FaktorëT Që Ndikojnë Në Sjelljet E KonsumatorëVeFaktorëT Që Ndikojnë Në Sjelljet E KonsumatorëVe
FaktorëT Që Ndikojnë Në Sjelljet E KonsumatorëVe
Veton Sopjani22.9K vues
Plani i biznesit 2014 librari elektronike par Esjona
Plani i biznesit 2014 librari elektronikePlani i biznesit 2014 librari elektronike
Plani i biznesit 2014 librari elektronike
Esjona22.2K vues
Etika ne Biznes par Menaxherat
Etika ne BiznesEtika ne Biznes
Etika ne Biznes
Menaxherat11.1K vues
Promocioni i shitjeve ( marketing ) par Sabir Asipi
Promocioni i shitjeve ( marketing )Promocioni i shitjeve ( marketing )
Promocioni i shitjeve ( marketing )
Sabir Asipi18.9K vues
Politika e distribucionit 9 par Zana Agushi
Politika e distribucionit 9Politika e distribucionit 9
Politika e distribucionit 9
Zana Agushi1.1K vues
Menaxhimi i BVM-së (Sllajdet e ushtrimeve - Ass. Lura Rexhepi) par fatonbajrami1
Menaxhimi i BVM-së (Sllajdet e ushtrimeve - Ass. Lura Rexhepi)Menaxhimi i BVM-së (Sllajdet e ushtrimeve - Ass. Lura Rexhepi)
Menaxhimi i BVM-së (Sllajdet e ushtrimeve - Ass. Lura Rexhepi)
fatonbajrami112.6K vues
Promocioni nail reshidi par Menaxherat
Promocioni nail reshidiPromocioni nail reshidi
Promocioni nail reshidi
Menaxherat6.3K vues
Kerkimet e tregut Ligjerata-3 par Zana Agushi
Kerkimet e tregut Ligjerata-3Kerkimet e tregut Ligjerata-3
Kerkimet e tregut Ligjerata-3
Zana Agushi1.8K vues
Tregtia Elektronike / E-Commerce par beharjs
Tregtia Elektronike / E-CommerceTregtia Elektronike / E-Commerce
Tregtia Elektronike / E-Commerce
beharjs10.7K vues
Njohuri Baze Marketing par Menaxherat
Njohuri Baze MarketingNjohuri Baze Marketing
Njohuri Baze Marketing
Menaxherat66.2K vues
Marketingu hulumtimi i tregut par bujar30
Marketingu hulumtimi i tregutMarketingu hulumtimi i tregut
Marketingu hulumtimi i tregut
bujar3034.8K vues
Marketing - Përmbledhje par Jozef Nokaj
Marketing - PërmbledhjeMarketing - Përmbledhje
Marketing - Përmbledhje
Jozef Nokaj3.8K vues
Polika e promocionit x par Zana Agushi
Polika e promocionit xPolika e promocionit x
Polika e promocionit x
Zana Agushi3.4K vues
Menaxhim Pyetje Pergjigje par Ramadan Ademi
Menaxhim Pyetje PergjigjeMenaxhim Pyetje Pergjigje
Menaxhim Pyetje Pergjigje
Ramadan Ademi45.8K vues
Strategjite segmentimi i tregut par ekonomia
Strategjite  segmentimi i tregutStrategjite  segmentimi i tregut
Strategjite segmentimi i tregut
ekonomia31.6K vues

En vedette

MARKETINGU - Dr. Hykmete Bajrami (Pyetje dhe përgjigje) par
MARKETINGU - Dr. Hykmete Bajrami (Pyetje dhe përgjigje)MARKETINGU - Dr. Hykmete Bajrami (Pyetje dhe përgjigje)
MARKETINGU - Dr. Hykmete Bajrami (Pyetje dhe përgjigje)fatonbajrami1
102.2K vues43 diapositives
Sipermarrja dhe Biznesi par
Sipermarrja dhe BiznesiSipermarrja dhe Biznesi
Sipermarrja dhe BiznesiMenaxherat
22.9K vues5 diapositives
Bazat e marketingut LIGJ 6 par
Bazat e marketingut LIGJ 6Bazat e marketingut LIGJ 6
Bazat e marketingut LIGJ 6Valdet Shala
5.4K vues11 diapositives
Testi i dyte marketingu mix cmimi par
Testi i dyte marketingu mix cmimiTesti i dyte marketingu mix cmimi
Testi i dyte marketingu mix cmimiValdet Shala
3.9K vues16 diapositives
Projekt ne marketing par
Projekt ne marketingProjekt ne marketing
Projekt ne marketinganxhelomorava
5.4K vues17 diapositives
Marketing 14 sh.personale dhe promocioni par
Marketing 14 sh.personale dhe promocioni Marketing 14 sh.personale dhe promocioni
Marketing 14 sh.personale dhe promocioni ekonomia
4.9K vues6 diapositives

En vedette(18)

MARKETINGU - Dr. Hykmete Bajrami (Pyetje dhe përgjigje) par fatonbajrami1
MARKETINGU - Dr. Hykmete Bajrami (Pyetje dhe përgjigje)MARKETINGU - Dr. Hykmete Bajrami (Pyetje dhe përgjigje)
MARKETINGU - Dr. Hykmete Bajrami (Pyetje dhe përgjigje)
fatonbajrami1102.2K vues
Sipermarrja dhe Biznesi par Menaxherat
Sipermarrja dhe BiznesiSipermarrja dhe Biznesi
Sipermarrja dhe Biznesi
Menaxherat22.9K vues
Bazat e marketingut LIGJ 6 par Valdet Shala
Bazat e marketingut LIGJ 6Bazat e marketingut LIGJ 6
Bazat e marketingut LIGJ 6
Valdet Shala5.4K vues
Testi i dyte marketingu mix cmimi par Valdet Shala
Testi i dyte marketingu mix cmimiTesti i dyte marketingu mix cmimi
Testi i dyte marketingu mix cmimi
Valdet Shala3.9K vues
Marketing 14 sh.personale dhe promocioni par ekonomia
Marketing 14 sh.personale dhe promocioni Marketing 14 sh.personale dhe promocioni
Marketing 14 sh.personale dhe promocioni
ekonomia4.9K vues
Reklamimi i bisnesit par koralda
Reklamimi i bisnesitReklamimi i bisnesit
Reklamimi i bisnesit
koralda6.1K vues
Produkti ( marketing ) par Sabir Asipi
Produkti ( marketing )Produkti ( marketing )
Produkti ( marketing )
Sabir Asipi12.4K vues
Bazat e marketingut punimi i produktit par Veton Sopjani
Bazat e marketingut punimi i produktitBazat e marketingut punimi i produktit
Bazat e marketingut punimi i produktit
Veton Sopjani9.7K vues
çmimet,objektivat dhe strategjite e caktimit te tyre (marketing) par Sabir Asipi
çmimet,objektivat dhe strategjite e caktimit te tyre (marketing)çmimet,objektivat dhe strategjite e caktimit te tyre (marketing)
çmimet,objektivat dhe strategjite e caktimit te tyre (marketing)
Sabir Asipi11.4K vues
Bazat e marketingut - produkti par Veton Sopjani
Bazat e marketingut - produktiBazat e marketingut - produkti
Bazat e marketingut - produkti
Veton Sopjani27.1K vues
1. biznesi dhe format e organizimit të tij par Menaxherat
1. biznesi dhe format e organizimit të tij1. biznesi dhe format e organizimit të tij
1. biznesi dhe format e organizimit të tij
Menaxherat95.6K vues

Similaire à Orientimi marketing ne biznes ( marketing )

Segmentimi i tregut Ligjerata-2 par
Segmentimi i tregut Ligjerata-2Segmentimi i tregut Ligjerata-2
Segmentimi i tregut Ligjerata-2Zana Agushi
2.2K vues48 diapositives
Komunikimi miks ( marketing ) par
Komunikimi miks ( marketing )Komunikimi miks ( marketing )
Komunikimi miks ( marketing )Sabir Asipi
4K vues2 diapositives
c00d par
c00dc00d
c00dguest2514d3
942 vues25 diapositives
C00d par
C00dC00d
C00dMirdon Bunjaku
829 vues25 diapositives
Tipologjia e marketingut pjesa e ii par
Tipologjia e marketingut  pjesa e iiTipologjia e marketingut  pjesa e ii
Tipologjia e marketingut pjesa e iiekonomia
1.6K vues15 diapositives
Presentation mikroekonomi par
Presentation mikroekonomiPresentation mikroekonomi
Presentation mikroekonomiDuresa M. Bytyqi
1.4K vues16 diapositives

Similaire à Orientimi marketing ne biznes ( marketing )(20)

Segmentimi i tregut Ligjerata-2 par Zana Agushi
Segmentimi i tregut Ligjerata-2Segmentimi i tregut Ligjerata-2
Segmentimi i tregut Ligjerata-2
Zana Agushi2.2K vues
Komunikimi miks ( marketing ) par Sabir Asipi
Komunikimi miks ( marketing )Komunikimi miks ( marketing )
Komunikimi miks ( marketing )
Sabir Asipi4K vues
Tipologjia e marketingut pjesa e ii par ekonomia
Tipologjia e marketingut  pjesa e iiTipologjia e marketingut  pjesa e ii
Tipologjia e marketingut pjesa e ii
ekonomia1.6K vues
Mardheniet publike ( marketing ) par Sabir Asipi
Mardheniet publike ( marketing )Mardheniet publike ( marketing )
Mardheniet publike ( marketing )
Sabir Asipi3.3K vues
Shqiprim Jashari Punim ne Marketing, 7p, par Shqiprim Jashari
Shqiprim Jashari Punim ne Marketing, 7p,Shqiprim Jashari Punim ne Marketing, 7p,
Shqiprim Jashari Punim ne Marketing, 7p,
Shqiprim Jashari1.4K vues
Marketing - Kollokviumi i 2-të par Jozef Nokaj
Marketing - Kollokviumi i 2-tëMarketing - Kollokviumi i 2-të
Marketing - Kollokviumi i 2-të
Jozef Nokaj975 vues
Koncepti marketingut par Menaxherat
Koncepti marketingutKoncepti marketingut
Koncepti marketingut
Menaxherat7.8K vues
Marketingu Global par Menaxherat
Marketingu GlobalMarketingu Global
Marketingu Global
Menaxherat4.3K vues
MARKETINGU I PROJEKTIT par Menaxherat
MARKETINGU I PROJEKTITMARKETINGU I PROJEKTIT
MARKETINGU I PROJEKTIT
Menaxherat1.3K vues
Testi i dyte marketingu mix produkti par Valdet Shala
Testi i dyte marketingu mix produktiTesti i dyte marketingu mix produkti
Testi i dyte marketingu mix produkti
Valdet Shala4.3K vues
Njohuri Baze Marketing par Menaxherat
Njohuri Baze MarketingNjohuri Baze Marketing
Njohuri Baze Marketing
Menaxherat6.9K vues
Ligjerata e 13 & info par ekonomia
Ligjerata e 13 & infoLigjerata e 13 & info
Ligjerata e 13 & info
ekonomia725 vues
Shperndarja dhe llojet e tregtise ( marketing ) par Sabir Asipi
Shperndarja dhe llojet e tregtise ( marketing )Shperndarja dhe llojet e tregtise ( marketing )
Shperndarja dhe llojet e tregtise ( marketing )
Sabir Asipi6.8K vues
2.politika e promocionit_ui_re par Gashi Besnik
2.politika e promocionit_ui_re2.politika e promocionit_ui_re
2.politika e promocionit_ui_re
Gashi Besnik4.2K vues
Prezentimi dhe interpretimi i rezultateve par student
Prezentimi dhe interpretimi i rezultatevePrezentimi dhe interpretimi i rezultateve
Prezentimi dhe interpretimi i rezultateve
student1.3K vues

Plus de Sabir Asipi

Metodat e caktimit te cmimeve(marketing) par
Metodat e caktimit te cmimeve(marketing)Metodat e caktimit te cmimeve(marketing)
Metodat e caktimit te cmimeve(marketing)Sabir Asipi
5.3K vues1 diapositive
Rrjeti i shperndarjes ( marketing ) par
Rrjeti i shperndarjes ( marketing )Rrjeti i shperndarjes ( marketing )
Rrjeti i shperndarjes ( marketing )Sabir Asipi
3.3K vues3 diapositives
Shitja personale ( marketing ) par
Shitja personale ( marketing )Shitja personale ( marketing )
Shitja personale ( marketing )Sabir Asipi
3.6K vues3 diapositives
Hedhja e produktit te ri ne treg ( marketing ) par
Hedhja e produktit te ri ne treg ( marketing )Hedhja e produktit te ri ne treg ( marketing )
Hedhja e produktit te ri ne treg ( marketing )Sabir Asipi
5.9K vues2 diapositives
Cikli i jetes se produktit ( marketing ) par
Cikli i jetes se produktit ( marketing )Cikli i jetes se produktit ( marketing )
Cikli i jetes se produktit ( marketing )Sabir Asipi
10.8K vues2 diapositives
Paraqitja dhe markimi i produktit ( marketing ) par
Paraqitja dhe markimi i produktit ( marketing )Paraqitja dhe markimi i produktit ( marketing )
Paraqitja dhe markimi i produktit ( marketing )Sabir Asipi
6.4K vues3 diapositives

Plus de Sabir Asipi(6)

Metodat e caktimit te cmimeve(marketing) par Sabir Asipi
Metodat e caktimit te cmimeve(marketing)Metodat e caktimit te cmimeve(marketing)
Metodat e caktimit te cmimeve(marketing)
Sabir Asipi5.3K vues
Rrjeti i shperndarjes ( marketing ) par Sabir Asipi
Rrjeti i shperndarjes ( marketing )Rrjeti i shperndarjes ( marketing )
Rrjeti i shperndarjes ( marketing )
Sabir Asipi3.3K vues
Shitja personale ( marketing ) par Sabir Asipi
Shitja personale ( marketing )Shitja personale ( marketing )
Shitja personale ( marketing )
Sabir Asipi3.6K vues
Hedhja e produktit te ri ne treg ( marketing ) par Sabir Asipi
Hedhja e produktit te ri ne treg ( marketing )Hedhja e produktit te ri ne treg ( marketing )
Hedhja e produktit te ri ne treg ( marketing )
Sabir Asipi5.9K vues
Cikli i jetes se produktit ( marketing ) par Sabir Asipi
Cikli i jetes se produktit ( marketing )Cikli i jetes se produktit ( marketing )
Cikli i jetes se produktit ( marketing )
Sabir Asipi10.8K vues
Paraqitja dhe markimi i produktit ( marketing ) par Sabir Asipi
Paraqitja dhe markimi i produktit ( marketing )Paraqitja dhe markimi i produktit ( marketing )
Paraqitja dhe markimi i produktit ( marketing )
Sabir Asipi6.4K vues

Orientimi marketing ne biznes ( marketing )

 • 1. Kapitulli I Orientimi marketing I biznesit Termi marketing ka prejardhje anglo-saksione,market-treg dhe sufiksi –ing Shoqata amerikane per marketing jep kete definicion per marketingun:Marketingu eshte aktivitet qe drejton rrjedhat e mallit dhe te sherbimeve prej te prodhuesi deri tek konsumatori. Filip Kotler:Marketingu nenkupton biznesin e tregut,per permbushjen e nevojave dhe deshirave te njerezve. Roko: Marketingu nenkupton aktivitet biznesor qe e lidh prodhuesin me konsumatoret,dhe permbushjen maksimale te nevojave te konsumatoreve qe ne treg paraqiten si kerkesa. Marketingu eshte teresia e aktiviteteve me te cilat prodhimi optimalizohet per permbushjen e nevojave dhe kerkesave te konsumatoreve, ngase tregu sugjeron per menyren e prodhimit,asortimentit,shperndarjen dhe cmimin. Orientimet e marketingut : 1) Orientimet ne prodhim: karakterisitike eshte ajo se ndermarjet prodhonin shume duke e anashkaluar tregun.Orientimi ne prodhim zgjati nga viti 1850 deri 1930.ne dekaden e trete te shekullit XX paraqitet kriza e madhe ekonomike si shkak I hiperprodhimit te pakontrolluar. 2) Orientimi ne shitje:ngaqe nga prodhimi I tepert u alarmua se ndihet nevoja e aftesimit te shitjes.kjo zgjati 2 dekada deri ne 1950.i jepet rol I rendesishem personelit te sherbimit ne shitje. 3) Orientimi ne marketing : aktivitetin e fillon te konsumatori ( kerkesat ,deshirat, nevojat) e nderlidh me prodhimin me qellim te realizimit te prodhimit te suksesshem qe kenaq konsumatorin.programin e prodhimit e mbeshtet ne kerkesat e konsumatorit. Zhvillimi I marketingut mund te shihet edhe sipas llojit te ekonomise : 1) ekonomia e prodhimit :oferta eshte me e ulet se kerkesa.ne kete lloj ekonomie duhet vetem te dish te prodhosh per te qene I suksesshem. 2 ) ekonomia e shperndarjes : oferta barazohet me kerkesen, nuk mjafton vetem te prodhosh por duhet te dish edhe te shesesh dhe duhet ndikuar ne treg. 3 ) ekonomia e tregut :oferta me e larte se kerkesa, ndermarja ndikohet nga faktoret teknologjik,ekonomik,sociologjik,politik etj.ne shekullin ne te cilin jetojme konsumatori eshte shume I rendesishem. Funksionet e marketingut jane:univerzale per faktin se ato duhet te realizohen per te gjitha sistemet e marketingut.ndahen ne: A) Funksioni I shkembbimit : perbehet nga blerja dhe shitja.funksioni I shitjes eshte ndoshta funksioni me tipik I marketingut dhe ze nje vend qendror ne te. Ai ka te beje me identifikimin e bleresve,hartimin e realizimin e fushatave promovuese me qellim ritjen e shitjes. B) Funksioni I shperndarjes fizike ( transporti dhe ruajta) : nenkupton levizjen e produkteve nga vendi ku ato prodhohen apo blihen ne drejtim te vendit ku ato kerkohen, pra transportimi I tyre.Funksioni ruajtes ka te beje me sigurimin e produktit deri ne kerkesen e klientit.ne kete menyre perdorim depot ose hapsira me qira. C) Funksioni I lehtesive : ka te beje me standardizimin dhe klasifikimin, financimin, perfitimin e informacioneve, marjen persiper te rezikut-te gjitha keta e lehtesojne
 • 2. realizimin e shperndarjes. a.standardizimi-si funksion shpjegon kategorine e produktit psh (permasat,pesha,lartesia,gjeresia,ngjyra) b. klasifikimi – ka te beje me ndarjen e produkteve ne klasa sipas cilesise. c.financimi – shpjegon pagesat qe I mer furnitori ose prodhuesi per mallrat. d. informimi- ka te beje me mbledhjen , analizen e informacionit do te na sherbeje per te planifikuar. ( reagimi I konsumatoreve ne treg, sjellla e konsumatove ne treg etj ) dh. Reziku- marja persiper e rezikut dmth ndermarjet nuk jane asnjehere te sigurta se produktin do ta blejne konsumatoret ose se produkti nuk do te demtohet ose te vidhet para se te shitet.. Instrumentet (politikat) kryesore te marketingut miks : Produkti , Shperndarja , Cmimi , Promocioni. Tregjet: 1) Tregjet gjenerike – kuptojme nevojat relativisht te ngjajshme per te cilat shitesit propozojne menyra te ndryshme per ti plotesuar ato. 2) Treg produkti – kuptojme nevojat krejtesisht te ngjajshme, per te cilat shitesi propozon ose ofron zevendesues te perafert per ti kenaqur ato, ato ndahen ne : a. objekti- lloji I produktit b . qellimi - nevojat funksionale te klientit c . destinacioni – tipi I klientit d. vendi Kritika ne lidhje me marketingun : a. publiciteti genjeshter- nxit shpenzime te kota, manipulon konsumatorin. b. marketingu nxit isntikte materialiste tek njerezit c. kredia ne konsum – shty njerezit te blejne objekte per te cilat nuk kane nevoje.