Publiciteti ( marketing )

Sabir Asipi
Sabir AsipiUmica Parfum - TEAM UmicaLavoro.it

Parimet e marketingut

Kapitulli 7 Publiciteti
- Publiciteti eshte nje nga mjetet me te mira qe I krijon mundesine ndermarjes per te
transmetuar informacione te vazhdueshme drejt tregjeve te saj.
-publicitet quhet cdo forme komunikimi jointeraktiv qe perdor nje support te pagueshem,
qe vihet ne jete per llogari ten e emetuesi te identifikuar cilidoqofte ai.

Publiciteti permban 3 partnere kryesor:
A) Lajmeruesit - quhet cdo organizem qe ben publicitet. Tek lajmeruesit perfshihen
ndermarjet tregtare,organizatat e karakterit fetar,social.
B) Media – quajme support cdo vector te komunikimit publicitar dhe media bashkesine e
suporteve qe percjellin te njeten menyre komunikimi. Dallojme 5 lloje mediash:
               1. shtypin
               2. televizionin
               3. afishimin
               4. radion
               5. kinemane

C) Agjencite – eshte organizem I pavarur , I perbere nga specialiste te cilet per per
llogari te lajmeruesve realizojne kuptimin,venien ne jete dhe kontrollin e veprimeve
publicitare.

Objektivat e publicitetit
1. Publiciteti informues sherben per te :
    ● informuar tregun per ekzistencen e nje produkti te ri
    ● sugjeruar perdorime te reja
    ● njohur nje ndryshim te cmimit
    ● shpjeguar funksionimin e produktit
    ● shpjeguar sherbimet e ofruara
    ● zhdukur frigen e bleresit
    ● pasqyruar imazhin.
2. Publiciteti bindes sherben per te :
   ● krijuar nje peqlim per marken
   ● modifikuar perceptimin e attributive te prouktit nga tregu
   ● nxitur besnikerine
   ● stimuluar nje blerje te menjehershme
   ● lehtesuar nje marveshje me nje shites
3.Publiciteti kujtues sherben per te :
   ● kujtuar rastet e aferta te blerjes dhe konsumit
   ● siguruar noterimin
   ● kujtuar ekzistencen e shperndaresve


Percaktimi I buxhetit te publicitetit

Faktoret qe meren parasysh gjate hartimit te buxhetit publicitar jane :
A) Etapa ne ciklin e jetes – nje produkt I ri ka nevoje per investime publicitare qe cojne
ne noterimin e produktit
B) Pjesa e tregut – marka qe ka peshe specifike te madhe ne treg ka nevoje per me pak
investime publicitare, ne krahasim me nje marke qe kerkon te progresoje ne treg.
C) Konkurenca – ne nje tregg konkurues marka duhet te investoje ne menyre te
mjaftueshme per te bere shumen publicitare per sektorin
D) Perseritja – kur mesazhi kerkon nje numer te larte perseritjesh
DH) Produktet zevendesuese – sa me te shumta te jene ato, aq me shume investime per
publicitet duhen.

= Ndikimi I publicitetit mbi shitjen nuk eshte vetem funksioni I shumes se buxhetit te
caktuar per te , por edhe I menyres sipas se ciles eshte perdorur dhe ne vecanti nga
permbajtja dhe nga forma e mesazhit te zhgjedhur per fushate. Fazat e hartimit te
mesazhit jane : a. konceptimi         b. vleresimi      c. ekzekutimi
Konceptimi I mesazhit – nepermjet mesazhit do te tregohen epersite e produktit per
bleresin, prandaj drejtuesi I marketingut duhet te beje kujdes qe te zgjedhe ate lloj
mesazhi qe u pershtatet me teper publikut. Per sa I perket mesazhit meren ne considerate
3 faktore : Terheqja ,     Ekskluziviteti ,    Besueshmeria .
Vleresimi qe ben nje konsumator per ne mesazh publicitar nuk mund te konsiderohet
perfundimtar.
Ekzekutimi I mesazhit :
 ● stili I ekzekutimit
● toni
● fjalet ( duhet te jene te thjesht dhe qe lehte mbahen mend)
● formati ( madhesine, ngjyren dhe raportin ilustrim-tekst)

Recommandé

Promocioni i shitjeve ( marketing ) par
Promocioni i shitjeve ( marketing )Promocioni i shitjeve ( marketing )
Promocioni i shitjeve ( marketing )Sabir Asipi
18.9K vues3 diapositives
Segmentimi i tregut dhe pozicionimi par
Segmentimi i tregut dhe pozicionimiSegmentimi i tregut dhe pozicionimi
Segmentimi i tregut dhe pozicionimiHekuran Zogaj
17K vues11 diapositives
Polika e promocionit x par
Polika e promocionit xPolika e promocionit x
Polika e promocionit xZana Agushi
3.4K vues19 diapositives
Njohuri Baze Marketing par
Njohuri Baze MarketingNjohuri Baze Marketing
Njohuri Baze MarketingMenaxherat
66.2K vues114 diapositives
Marketingu hulumtimi i tregut par
Marketingu hulumtimi i tregutMarketingu hulumtimi i tregut
Marketingu hulumtimi i tregutbujar30
34.8K vues167 diapositives
Shitja personale par
Shitja personaleShitja personale
Shitja personaleVilma Hoxha
11K vues7 diapositives

Contenu connexe

Tendances

LEKSIONE ....SHKRIM AKADEMIK par
 LEKSIONE ....SHKRIM AKADEMIK  LEKSIONE ....SHKRIM AKADEMIK
LEKSIONE ....SHKRIM AKADEMIK #MesueseAurela Elezaj
74.2K vues24 diapositives
Reklama par
ReklamaReklama
ReklamaMonika Pahumi
16.6K vues12 diapositives
MARKETINGU - Dr. Hykmete Bajrami (Pyetje dhe përgjigje) par
MARKETINGU - Dr. Hykmete Bajrami (Pyetje dhe përgjigje)MARKETINGU - Dr. Hykmete Bajrami (Pyetje dhe përgjigje)
MARKETINGU - Dr. Hykmete Bajrami (Pyetje dhe përgjigje)fatonbajrami1
102.3K vues43 diapositives
Cikli i jetes se produktit ( marketing ) par
Cikli i jetes se produktit ( marketing )Cikli i jetes se produktit ( marketing )
Cikli i jetes se produktit ( marketing )Sabir Asipi
10.8K vues2 diapositives
Bazat e marketingut - produkti par
Bazat e marketingut - produktiBazat e marketingut - produkti
Bazat e marketingut - produktiVeton Sopjani
27.1K vues18 diapositives
Produkti ( marketing ) par
Produkti ( marketing )Produkti ( marketing )
Produkti ( marketing )Sabir Asipi
12.4K vues2 diapositives

Tendances(20)

MARKETINGU - Dr. Hykmete Bajrami (Pyetje dhe përgjigje) par fatonbajrami1
MARKETINGU - Dr. Hykmete Bajrami (Pyetje dhe përgjigje)MARKETINGU - Dr. Hykmete Bajrami (Pyetje dhe përgjigje)
MARKETINGU - Dr. Hykmete Bajrami (Pyetje dhe përgjigje)
fatonbajrami1102.3K vues
Cikli i jetes se produktit ( marketing ) par Sabir Asipi
Cikli i jetes se produktit ( marketing )Cikli i jetes se produktit ( marketing )
Cikli i jetes se produktit ( marketing )
Sabir Asipi10.8K vues
Bazat e marketingut - produkti par Veton Sopjani
Bazat e marketingut - produktiBazat e marketingut - produkti
Bazat e marketingut - produkti
Veton Sopjani27.1K vues
Produkti ( marketing ) par Sabir Asipi
Produkti ( marketing )Produkti ( marketing )
Produkti ( marketing )
Sabir Asipi12.4K vues
Strategjite segmentimi i tregut par ekonomia
Strategjite  segmentimi i tregutStrategjite  segmentimi i tregut
Strategjite segmentimi i tregut
ekonomia31.7K vues
Kufiri i mundësive të prodhimit par Menaxherat
Kufiri i mundësive të prodhimitKufiri i mundësive të prodhimit
Kufiri i mundësive të prodhimit
Menaxherat6.2K vues
Tregu, oferta dhe kerkesa par Menaxherat
Tregu, oferta dhe kerkesaTregu, oferta dhe kerkesa
Tregu, oferta dhe kerkesa
Menaxherat84.7K vues
Kuptimi i Marketingut Ligjerata-1 par Zana Agushi
Kuptimi i Marketingut Ligjerata-1Kuptimi i Marketingut Ligjerata-1
Kuptimi i Marketingut Ligjerata-1
Zana Agushi1.7K vues
Sjellja konsumatoreve par Valdet Shala
Sjellja konsumatoreveSjellja konsumatoreve
Sjellja konsumatoreve
Valdet Shala33.7K vues
Njohuri Baze Marketing par Menaxherat
Njohuri Baze MarketingNjohuri Baze Marketing
Njohuri Baze Marketing
Menaxherat6.9K vues
Marketing - Përmbledhje par Jozef Nokaj
Marketing - PërmbledhjeMarketing - Përmbledhje
Marketing - Përmbledhje
Jozef Nokaj3.8K vues
Bazat e marketingut punimi i produktit par Veton Sopjani
Bazat e marketingut punimi i produktitBazat e marketingut punimi i produktit
Bazat e marketingut punimi i produktit
Veton Sopjani9.7K vues
Plan biznesi par Diana Rama
Plan biznesiPlan biznesi
Plan biznesi
Diana Rama82.8K vues

En vedette

Tema:Reklama par
Tema:ReklamaTema:Reklama
Tema:ReklamaJetmira Sula
11K vues30 diapositives
Reklama par
Reklama Reklama
Reklama Klodjan Hoxha
6.1K vues7 diapositives
Marketing 14 sh.personale dhe promocioni par
Marketing 14 sh.personale dhe promocioni Marketing 14 sh.personale dhe promocioni
Marketing 14 sh.personale dhe promocioni ekonomia
4.9K vues6 diapositives
Promocioni nail reshidi par
Promocioni nail reshidiPromocioni nail reshidi
Promocioni nail reshidiMenaxherat
6.3K vues48 diapositives
Reklama (1) par
Reklama (1)Reklama (1)
Reklama (1)svetlana72
2.3K vues27 diapositives
Shitja personale ( marketing ) par
Shitja personale ( marketing )Shitja personale ( marketing )
Shitja personale ( marketing )Sabir Asipi
3.6K vues3 diapositives

En vedette(17)

Marketing 14 sh.personale dhe promocioni par ekonomia
Marketing 14 sh.personale dhe promocioni Marketing 14 sh.personale dhe promocioni
Marketing 14 sh.personale dhe promocioni
ekonomia4.9K vues
Promocioni nail reshidi par Menaxherat
Promocioni nail reshidiPromocioni nail reshidi
Promocioni nail reshidi
Menaxherat6.3K vues
Shitja personale ( marketing ) par Sabir Asipi
Shitja personale ( marketing )Shitja personale ( marketing )
Shitja personale ( marketing )
Sabir Asipi3.6K vues
Mardheniet publike ( marketing ) par Sabir Asipi
Mardheniet publike ( marketing )Mardheniet publike ( marketing )
Mardheniet publike ( marketing )
Sabir Asipi3.3K vues
Pasojat e ndryshimeve klimatike ne mjedis dhe shendet. par Fjorelo
Pasojat e ndryshimeve klimatike ne mjedis dhe shendet.Pasojat e ndryshimeve klimatike ne mjedis dhe shendet.
Pasojat e ndryshimeve klimatike ne mjedis dhe shendet.
Fjorelo21.1K vues
Kuptimi i informacionit dhe i kerkimit marketing par Hekuran Zogaj
Kuptimi i informacionit dhe i kerkimit marketingKuptimi i informacionit dhe i kerkimit marketing
Kuptimi i informacionit dhe i kerkimit marketing
Hekuran Zogaj3K vues
Pepsi keq perdorimi i markes par Gimi Fjolla
Pepsi keq perdorimi i markesPepsi keq perdorimi i markes
Pepsi keq perdorimi i markes
Gimi Fjolla5.9K vues
ELEMENTET KIMIKE NE ORGANIZEM par Altin Emiri
ELEMENTET KIMIKE NE ORGANIZEMELEMENTET KIMIKE NE ORGANIZEM
ELEMENTET KIMIKE NE ORGANIZEM
Altin Emiri10.2K vues
Komunikimi i Integruar Marketing, Rasti Quicksilver par Keti Gjipali
Komunikimi i Integruar Marketing, Rasti QuicksilverKomunikimi i Integruar Marketing, Rasti Quicksilver
Komunikimi i Integruar Marketing, Rasti Quicksilver
Keti Gjipali1.5K vues
Market segmentation and strategies that could be used by the hershey company par Victoria Rock
Market segmentation and strategies that could be used by the hershey companyMarket segmentation and strategies that could be used by the hershey company
Market segmentation and strategies that could be used by the hershey company
Victoria Rock18.2K vues
Redbull par Maxime Pn
RedbullRedbull
Redbull
Maxime Pn18.8K vues

Similaire à Publiciteti ( marketing )

Marketing - Kollokviumi i 2-të par
Marketing - Kollokviumi i 2-tëMarketing - Kollokviumi i 2-të
Marketing - Kollokviumi i 2-tëJozef Nokaj
978 vues11 diapositives
Orientimi marketing ne biznes ( marketing ) par
Orientimi marketing ne biznes ( marketing )Orientimi marketing ne biznes ( marketing )
Orientimi marketing ne biznes ( marketing )Sabir Asipi
3.6K vues2 diapositives
Ligjerata e 13 & info par
Ligjerata e 13 & infoLigjerata e 13 & info
Ligjerata e 13 & infoekonomia
725 vues9 diapositives
Sistemi Integral i Komunikimit par
Sistemi Integral i KomunikimitSistemi Integral i Komunikimit
Sistemi Integral i KomunikimitBesart Krasniqi
639 vues1 diapositive
Plani i marketingut, mr.sc.bekim përgjegjaj par
Plani i marketingut, mr.sc.bekim përgjegjajPlani i marketingut, mr.sc.bekim përgjegjaj
Plani i marketingut, mr.sc.bekim përgjegjajAtlantida Marketing Club
19.1K vues15 diapositives
Presentation mikroekonomi par
Presentation mikroekonomiPresentation mikroekonomi
Presentation mikroekonomiDuresa M. Bytyqi
1.4K vues16 diapositives

Similaire à Publiciteti ( marketing )(20)

Marketing - Kollokviumi i 2-të par Jozef Nokaj
Marketing - Kollokviumi i 2-tëMarketing - Kollokviumi i 2-të
Marketing - Kollokviumi i 2-të
Jozef Nokaj978 vues
Orientimi marketing ne biznes ( marketing ) par Sabir Asipi
Orientimi marketing ne biznes ( marketing )Orientimi marketing ne biznes ( marketing )
Orientimi marketing ne biznes ( marketing )
Sabir Asipi3.6K vues
Ligjerata e 13 & info par ekonomia
Ligjerata e 13 & infoLigjerata e 13 & info
Ligjerata e 13 & info
ekonomia725 vues
Komunikimi miks ( marketing ) par Sabir Asipi
Komunikimi miks ( marketing )Komunikimi miks ( marketing )
Komunikimi miks ( marketing )
Sabir Asipi4K vues
Tipologjia e marketingut pjesa e ii par ekonomia
Tipologjia e marketingut  pjesa e iiTipologjia e marketingut  pjesa e ii
Tipologjia e marketingut pjesa e ii
ekonomia1.6K vues
Kapitulli 1- (emarketingu) Strategjia dhe Konteksti par Kujtim Hameli
Kapitulli 1- (emarketingu) Strategjia dhe KontekstiKapitulli 1- (emarketingu) Strategjia dhe Konteksti
Kapitulli 1- (emarketingu) Strategjia dhe Konteksti
Kujtim Hameli1.4K vues
Rrjeti i shperndarjes ( marketing ) par Sabir Asipi
Rrjeti i shperndarjes ( marketing )Rrjeti i shperndarjes ( marketing )
Rrjeti i shperndarjes ( marketing )
Sabir Asipi3.3K vues
Pdfslide.net punim seminarik-55b0cd262e832 par INVA SHAHOLLI
Pdfslide.net punim seminarik-55b0cd262e832Pdfslide.net punim seminarik-55b0cd262e832
Pdfslide.net punim seminarik-55b0cd262e832
INVA SHAHOLLI240 vues
Politika e distribucionit 9 par Zana Agushi
Politika e distribucionit 9Politika e distribucionit 9
Politika e distribucionit 9
Zana Agushi1.1K vues

Publiciteti ( marketing )

 • 1. Kapitulli 7 Publiciteti - Publiciteti eshte nje nga mjetet me te mira qe I krijon mundesine ndermarjes per te transmetuar informacione te vazhdueshme drejt tregjeve te saj. -publicitet quhet cdo forme komunikimi jointeraktiv qe perdor nje support te pagueshem, qe vihet ne jete per llogari ten e emetuesi te identifikuar cilidoqofte ai. Publiciteti permban 3 partnere kryesor: A) Lajmeruesit - quhet cdo organizem qe ben publicitet. Tek lajmeruesit perfshihen ndermarjet tregtare,organizatat e karakterit fetar,social. B) Media – quajme support cdo vector te komunikimit publicitar dhe media bashkesine e suporteve qe percjellin te njeten menyre komunikimi. Dallojme 5 lloje mediash: 1. shtypin 2. televizionin 3. afishimin 4. radion 5. kinemane C) Agjencite – eshte organizem I pavarur , I perbere nga specialiste te cilet per per llogari te lajmeruesve realizojne kuptimin,venien ne jete dhe kontrollin e veprimeve publicitare. Objektivat e publicitetit 1. Publiciteti informues sherben per te : ● informuar tregun per ekzistencen e nje produkti te ri ● sugjeruar perdorime te reja ● njohur nje ndryshim te cmimit ● shpjeguar funksionimin e produktit ● shpjeguar sherbimet e ofruara ● zhdukur frigen e bleresit ● pasqyruar imazhin. 2. Publiciteti bindes sherben per te : ● krijuar nje peqlim per marken ● modifikuar perceptimin e attributive te prouktit nga tregu ● nxitur besnikerine ● stimuluar nje blerje te menjehershme ● lehtesuar nje marveshje me nje shites 3.Publiciteti kujtues sherben per te : ● kujtuar rastet e aferta te blerjes dhe konsumit ● siguruar noterimin ● kujtuar ekzistencen e shperndaresve Percaktimi I buxhetit te publicitetit Faktoret qe meren parasysh gjate hartimit te buxhetit publicitar jane :
 • 2. A) Etapa ne ciklin e jetes – nje produkt I ri ka nevoje per investime publicitare qe cojne ne noterimin e produktit B) Pjesa e tregut – marka qe ka peshe specifike te madhe ne treg ka nevoje per me pak investime publicitare, ne krahasim me nje marke qe kerkon te progresoje ne treg. C) Konkurenca – ne nje tregg konkurues marka duhet te investoje ne menyre te mjaftueshme per te bere shumen publicitare per sektorin D) Perseritja – kur mesazhi kerkon nje numer te larte perseritjesh DH) Produktet zevendesuese – sa me te shumta te jene ato, aq me shume investime per publicitet duhen. = Ndikimi I publicitetit mbi shitjen nuk eshte vetem funksioni I shumes se buxhetit te caktuar per te , por edhe I menyres sipas se ciles eshte perdorur dhe ne vecanti nga permbajtja dhe nga forma e mesazhit te zhgjedhur per fushate. Fazat e hartimit te mesazhit jane : a. konceptimi b. vleresimi c. ekzekutimi Konceptimi I mesazhit – nepermjet mesazhit do te tregohen epersite e produktit per bleresin, prandaj drejtuesi I marketingut duhet te beje kujdes qe te zgjedhe ate lloj mesazhi qe u pershtatet me teper publikut. Per sa I perket mesazhit meren ne considerate 3 faktore : Terheqja , Ekskluziviteti , Besueshmeria . Vleresimi qe ben nje konsumator per ne mesazh publicitar nuk mund te konsiderohet perfundimtar. Ekzekutimi I mesazhit : ● stili I ekzekutimit ● toni ● fjalet ( duhet te jene te thjesht dhe qe lehte mbahen mend) ● formati ( madhesine, ngjyren dhe raportin ilustrim-tekst)