Guide turistike

sara7991
Guide
turistike
Shkodra
Mirësevini ne Shkodër!
Shkodra,djepi I kultures shqiptare,qyteti I
bicikletave,I humorit dhe qejfit…
Nje qytet nga I cili burojne vlera,tradita,
kultura mijera vjecare. Nje qytet qe
mirepret kedo qe e viziton dhe I ofron
pamje magjepsese,argetim dhe clodhje.
Historia
Ky qytet ka më shumë se 2000 vjet që nuk e ka ndryshuar
emrin. Romakët si dhe grekët e kanë thirur qytetin
Scodra. Kjo gjë ka rrëzuar tezën se emri Shkodra vjen
nga fjala shqipe kodra. Shkodra është djep I kulturës.
Duket sikur kultura ka lindur me të dhe historia ka
formuar qytetin. Shkodra është një qendër e banuar në
mënyrë të pandërprerë ku janë gjetur gjurmë të paleolitit
dhe neolitit. Këto gjurmë gjenden më së miri të
ekspozuara në muzeumin e qytetit. Në anën jugore të
qytetit mund të gjejmë materiale arkeologjike që datojnë
që nga Bronxi I hershëm
Shkodra është si një enciklopedi historike . Mjafton të shohim
kështjellën , brendinë e saj dhe pse jo dhe gjurmët e murit
ilir të periudhës qytetare . Ky mur ndodhet në hyrje të
kështjellës dhe është I ndërtuar me blloqe gurësh të
skalitur me lidhje të thatë.
Pra Shkodra gjithmonë ka qënë një qytet zonjë dhe
kjo tregohet dhe nga posti që ajo ka mbajtur gjate
mbretërisë ilire , kryeqendra e kësaj mbretërie. Por vlerat e
saj nuk mbarojnë me kaq ajo arrin të “konkurojë” edhe
Athinën me “Akropolin” e saj . Një tempull I vogël me
shtylla mermeri dhe me mbishkrime të ndryshme.
Kushtet natyrore
Shkodra është një qytet që shtrihet në veri-perëndim të
Shqipërisë. Këtij qyteti të mrekullueshëm I takojnë 13
maja në Alpe që I kapërcejnë 2000 m lartësi si :
Jezerca, Papluka, Mali I Vilës , Radohima etj.Gjithashtu
këtu gjenden edhe maja të tjera më të ulta si Tarabashi,
kodrat e Bushatit , të Kodhelit etj.
Natyra është treguar shumë bujare me qytetin e Shkodrës
dhe I ka falur hapësira të mrekullueshme si lugina e e
Shalës, lugina e Kirit , e Përroit të Thatë etj. Burimet e
pasura hidrografike nuk mungojnë ku mund të
përmendim Drinin, Bunën, Kirin , Shalën , Liqenin e
Shkodrës. Një liqen me florë e faun të pasur. Këtu
jetojnë 50 lloje peshqish.Në brigjet e tij shtrihen fshatrat
turistikë të Shirokës dhe Zogajt. Liqeni është preference
e çdo shkodrani por jo vetëm.
Qyteti I Shkodrës është një qytet fantastik që të ofron një faun dhe
florë shumë interesante, rreth 1300 lloje bimësh dhe 3500-
4000 specie shtazore. Ky qytet është ndër të rrallët që natyra I
ka falur fushat pjellore, lumenjtë plot ujë, liqenin e
mrekullueshëm e kodrat e gjelbëruara. Klima e Shodrës është
një klimë mesdhetare me dimër të butë e të lagësht dhe verë të
nxehtë e të thatë.
Popullsia
Popullsia e qytetit të Shkodrës është homogjene.
Numërohen mbi 100.000 banorë. Rritjen më të
ndjeshme ajo e ka arritur pas vitit 1960, rrjedhim i rritjes
natyrale, 18/1000 të popullsisë dhe i lëvizjes nga fshati
në qytet. Dendësia mesatare e popullsisë arrin 135
banore/km 2 . Mosha mesatare e vdekjes shkon deri në
70 vjeç. Popullsia qytetare arrin 44 %. Nga ana
administrative, Shkodra është qendër e prefekturës, e
cila përfshin edhe rrethet e Pukës e të Malësisë së
Madhe. Rrethi i Shkodrës ka në administrim dy bashki
dhe 16 komuna; zona rurale përbëhet nga 130 mijë
banorë.
Guide turistike
Bashkëjetesa fetare
Ne Shkoder ekzistojne dy besime kryesore
fetare,te cilat bashkejetojne ne harmoni
me njera tjetren.
Ekonomia
Që më 1718, Shkodra ka patur
agjensi konsullore në shumë
vende të huaja.Edhe ne ditet
e sotme Shkodra ka nje
zhvillim ekonomik te
konsiderushem.Me nje
nentoke te pasur dhe me nje
pozite te favorshme
gjeografike,deget me te
zhvilluara jane
peshkimi,bujqesia,energjitika
,turizmi,etj.
Kultura
Shkodrës nuk I mungojnë as kultura , tradita, dhe vlerat.
Me te drejte Shkodra cilesohet si djepi I kultures
shqiptare. Në Shkodër u rritën e u formuan shkrimtarët
e parë shqiptarë, si Marin Barleti, Marin Biçikemi,
Dhimitër Frangu. Libri i parë i historisë së letërsisë
shqiptare “Rrethimi i Shkodrës” është botuar nga
humanisti shkodran, Marin Barleti, më 1504. Pas
errësirës pesëshekullore turke, ndër të parët do të jetë
Pashko Vasa që me këngën hymn “O moj Shqypni”, do
të sjellë mesazhet e Rilindjes sonë Kombëtare e
kushtrimin e lirisë.
Shkodra njihet edhe si qendra kryesore e muzikës shqiptare. Krahas
orkestrinave popullore u zhvilluan edhe formacionet e mëdha,
orkestra sinfonike e filarmonia e qytetit, që sollën në skenat shqiptare
me profesionalizëm muzikën e lehtë dhe atë klasike, nga repertori i
kompozitorëve vendës dhe nga fondi i muzikës botërore. Në fillim të
shekullit XX Shkodra kishte 26 piano. Madje koncerti i parë sinfonik,
ka qenë “Sinfonia e pambaruar” e Shubertit. Pikërisht në Shkodër,
më 1958, u vu në skenë opera e parë shqiptare “Mrika” e
kompozitorit Prenkë Jakova.
Edhe piktura ka një traditë të
pasur. Më i shquari nga
plejada e piktorëve të
hershëm është Kolë Idromeno
që, me penelin e tij, sjell
momente nga jeta e popullit,
portrete të njerëzve të
thjeshtë e peizazhe.Edhe tek
piktorët e tjerë të kësaj
periudhe shfaqet me interes
jeta aktuale, etnografike e
folklorike.
Vendet qe mund te vizitoni
Teatri “Migjeni”
Shfaqja e parë është dhënë në vitin 1879. Që në vitet '20 të shekullit të kaluar u
krijuan shoqëritë teatrale pranë Gjimnazit të Shtetit, ndërsa në vitet '80,
Shkodra u bë qendra e skenës amatore.Trupa teatrore ka vënë në skenë
shumë vepra të repertorit kombëtar dhe të huaj, autorë klasikë e
bashkëkohorë.
Kafja e Madhe
Kafja e Madhe në Shkodër ideuar nga mjeshtri i madh Idromeno
ka qënë gjithmonë pikë takimi për qytetarët shkodranë por dhe
për të huajt që kanë vizituar qytetin. Si vendi më i preferuar pasi
ndodhej në qëndër të qytetit ka qënë pjesë dhe e historisë
.Austriakët pasi u larguan në 1914 “Kafen e Madhe” e shtypën
në kartolina për ta patur si kujtim. Sot qëndron e mbyllur në
pritje të nje restaurimi total.
Kalaja e Rozafes
Një nder krenaritë e qytetit është dhe Kalaja e
Shkodrës , një kala e mirënjohur që shtrihet
madhërishëm në qytetin e Shkodrës . Kjo kala
ka filluar të ndërtohet në shekulllin V-IV p.e.r
me gurë ciklopikë të puthitur pa llaç. Kalaja
është e vendosur mbi një një kodër në hyrje të
qytetit në një lartësi 130m.
Guide turistike
Guide turistike
Velipoja
Në jugperendim të qytetit të Shkodrës, 30 km larg, shtrihet plazhi i
bukur i Velipojës, me gjatësi 14 km e me gjërësi rreth 300 m,
që krijon mundësi të shumta për shfrytëzimin turistik. Ky
bregdet është një perlë e natyrës shqiptare, ku gërshetohen aq
harmonishëm deti, lumi, plazhi, pylli, laguna e mali, me një rërë
të pasur e të pashfrytëzuar, ujë të kulluar, me një rezervat
gjuetie.
Shiroka
Fshati turistik Shirokë shtrihet buzë Liqenit të Shkodrës, poshtë
malit të Taraboshit, vetëm 7 km larg qytetit. Ky fshat i vjetër
përmendet në burimet e shkruara qysh në shekullin XV. Ka
kushte të shkëlqyera klimaterike dhe është qendër pushimi. Ajri
i freskët, që vjen nga thellësitë e Alpeve, filtrohet në ujërat e
liqenit dhe vjen i shëndetshëm këtu, rrëzë malit të Taraboshit.
Thethi
Në verilindje të qytetit të Shkodrës, rreth 80 km larg, në zemër
të Alpeve, ndodhet fshati piktoresk i Thethit. Rruga për atje
gjarpëron mes pyjesh e peizazhesh mahnitëse. Gjithandej
të sheh syri veç kreshta dhe maja që ngrihen mbi luginat e
ngushta, plot me pragje e ujëvara. Pasuria shpirtërore e
veçantë, për çka flasin dhe gojëdhanat, legjendat e mitet,
janë disa nga pasuritë etnokulturore të veçanta, që ruhen e
përcillen brez pas brezi, në këto lugina e shpate malesh. Në
qiellin e pastër të Thethit shihen të fluturojnë shqiponjat e
malit, ku kanë edhe foletë, në lumin e Shalës lëvizin troftat
(peshk aq i veçantë me shije të rrallë), kurse shpatet e
maleve janë të veshura me pyje shekullore, ku strehohen
dhjetëra kafshë të egra, si: arinjtë, kaprojtë, zardafët, ujqit,
dhelprat, dhitë e egra dhe shpende nga më të bukurit.
Guide turistike
Guide turistike
Guide turistike
Guide turistike
Traditat
Shkodra shquhet edhe per traditat e pasura,nga ku mund te
dallojme “Diten e bicikletave”,karnavalet,etj.
Guide turistike
Guide turistike
Ju mirepresim!
1 sur 30

Recommandé

Hekuri ,elementi kimik me vlere... par
Hekuri ,elementi kimik me vlere...Hekuri ,elementi kimik me vlere...
Hekuri ,elementi kimik me vlere...Xhesiana Muka
50.9K vues7 diapositives
Shqiperia- pasurite kulturore dhe turistike dhe ndikimi i tyre ne zhvillimin ... par
Shqiperia- pasurite kulturore dhe turistike dhe ndikimi i tyre ne zhvillimin ...Shqiperia- pasurite kulturore dhe turistike dhe ndikimi i tyre ne zhvillimin ...
Shqiperia- pasurite kulturore dhe turistike dhe ndikimi i tyre ne zhvillimin ...Liil Otr
84.8K vues97 diapositives
Rajoni Jugor i Republikes se Shqiperis (Analiz) par
Rajoni Jugor i Republikes se Shqiperis (Analiz)Rajoni Jugor i Republikes se Shqiperis (Analiz)
Rajoni Jugor i Republikes se Shqiperis (Analiz)Denisa Caushi
7.7K vues6 diapositives
Pasurite natyrore ne shqiperi par
Pasurite natyrore ne shqiperiPasurite natyrore ne shqiperi
Pasurite natyrore ne shqiperiMerkur Sinani
73.3K vues7 diapositives
Gazeta e shkolles par
Gazeta e shkollesGazeta e shkolles
Gazeta e shkollesValeria Baçi
148.2K vues12 diapositives
Kontibuti i Shqipetareve ne mbrojtjen e hebrenjeve gjate luftes se 2 boterore par
Kontibuti i Shqipetareve ne mbrojtjen e hebrenjeve gjate luftes se 2 boteroreKontibuti i Shqipetareve ne mbrojtjen e hebrenjeve gjate luftes se 2 boterore
Kontibuti i Shqipetareve ne mbrojtjen e hebrenjeve gjate luftes se 2 boteroreXheni Marku
109.9K vues9 diapositives

Contenu connexe

Tendances

Trashegimia natyrore e shqiperise par
Trashegimia natyrore e shqiperiseTrashegimia natyrore e shqiperise
Trashegimia natyrore e shqiperisemelissa cani
23.4K vues20 diapositives
Projekt Gjeografi - Turizmi ne Jug te Shqiperis par
Projekt Gjeografi - Turizmi ne Jug te ShqiperisProjekt Gjeografi - Turizmi ne Jug te Shqiperis
Projekt Gjeografi - Turizmi ne Jug te ShqiperisMarinela Abedini
33.3K vues36 diapositives
Trashegimia natyrore e kulturore ne trevat Shqipetare par
Trashegimia natyrore e kulturore ne trevat ShqipetareTrashegimia natyrore e kulturore ne trevat Shqipetare
Trashegimia natyrore e kulturore ne trevat ShqipetareKe Keiss
84.2K vues9 diapositives
Gazeta e shkolles A.Z.CAJUPI par
Gazeta e shkolles A.Z.CAJUPIGazeta e shkolles A.Z.CAJUPI
Gazeta e shkolles A.Z.CAJUPIMirsad
40K vues16 diapositives
Kimia ne jeten e perditshme par
Kimia ne jeten e perditshme Kimia ne jeten e perditshme
Kimia ne jeten e perditshme Orven Bregu
86.7K vues14 diapositives
Traditat dhe Zakonet shqiptare te paqyruara ne krijimtarine popullore par
Traditat dhe Zakonet shqiptare te paqyruara ne krijimtarine popullore Traditat dhe Zakonet shqiptare te paqyruara ne krijimtarine popullore
Traditat dhe Zakonet shqiptare te paqyruara ne krijimtarine popullore Mirsad
114.2K vues20 diapositives

Tendances(20)

Trashegimia natyrore e shqiperise par melissa cani
Trashegimia natyrore e shqiperiseTrashegimia natyrore e shqiperise
Trashegimia natyrore e shqiperise
melissa cani23.4K vues
Projekt Gjeografi - Turizmi ne Jug te Shqiperis par Marinela Abedini
Projekt Gjeografi - Turizmi ne Jug te ShqiperisProjekt Gjeografi - Turizmi ne Jug te Shqiperis
Projekt Gjeografi - Turizmi ne Jug te Shqiperis
Marinela Abedini33.3K vues
Trashegimia natyrore e kulturore ne trevat Shqipetare par Ke Keiss
Trashegimia natyrore e kulturore ne trevat ShqipetareTrashegimia natyrore e kulturore ne trevat Shqipetare
Trashegimia natyrore e kulturore ne trevat Shqipetare
Ke Keiss84.2K vues
Gazeta e shkolles A.Z.CAJUPI par Mirsad
Gazeta e shkolles A.Z.CAJUPIGazeta e shkolles A.Z.CAJUPI
Gazeta e shkolles A.Z.CAJUPI
Mirsad40K vues
Kimia ne jeten e perditshme par Orven Bregu
Kimia ne jeten e perditshme Kimia ne jeten e perditshme
Kimia ne jeten e perditshme
Orven Bregu86.7K vues
Traditat dhe Zakonet shqiptare te paqyruara ne krijimtarine popullore par Mirsad
Traditat dhe Zakonet shqiptare te paqyruara ne krijimtarine popullore Traditat dhe Zakonet shqiptare te paqyruara ne krijimtarine popullore
Traditat dhe Zakonet shqiptare te paqyruara ne krijimtarine popullore
Mirsad114.2K vues
Ndikimi i kultures osmane ne kulturen shqiptare par Exhitah Vasija
Ndikimi i kultures osmane ne kulturen shqiptareNdikimi i kultures osmane ne kulturen shqiptare
Ndikimi i kultures osmane ne kulturen shqiptare
Exhitah Vasija94.7K vues
Shqiperia -slide par Fre Nkly
Shqiperia -slideShqiperia -slide
Shqiperia -slide
Fre Nkly42.9K vues
Lojerat olimpike ne bote dhe ne shqiperi par Alimerko Brunilda
Lojerat olimpike ne bote dhe ne shqiperiLojerat olimpike ne bote dhe ne shqiperi
Lojerat olimpike ne bote dhe ne shqiperi
Alimerko Brunilda27.2K vues
matematika projekt par Facebook
matematika projektmatematika projekt
matematika projekt
Facebook62.7K vues
shkrimtaret e brezit te humbur par FialdoMema
shkrimtaret e brezit te humburshkrimtaret e brezit te humbur
shkrimtaret e brezit te humbur
FialdoMema47.2K vues
Aksidentet rrugore par Arlinda
Aksidentet rrugoreAksidentet rrugore
Aksidentet rrugore
Arlinda 48.8K vues
Projekti me instrumente muzike par S Gashi
Projekti me instrumente muzikeProjekti me instrumente muzike
Projekti me instrumente muzike
S Gashi30.9K vues
Individi perball shtetit ne epoka te ndryshme (epoka moderne) par Rexhino Kovaci
Individi perball shtetit ne epoka te ndryshme (epoka moderne)Individi perball shtetit ne epoka te ndryshme (epoka moderne)
Individi perball shtetit ne epoka te ndryshme (epoka moderne)
Rexhino Kovaci29.1K vues
Metalet par EraldVula
MetaletMetalet
Metalet
EraldVula17.9K vues
Hebrenjtë në Shqipëri par DonikaLici
Hebrenjtë në ShqipëriHebrenjtë në Shqipëri
Hebrenjtë në Shqipëri
DonikaLici39.1K vues
Sëmundjet gjenetike par XhuLia Muca
Sëmundjet gjenetikeSëmundjet gjenetike
Sëmundjet gjenetike
XhuLia Muca50.8K vues

En vedette

Projekt ne guide turistike par
Projekt ne guide turistikeProjekt ne guide turistike
Projekt ne guide turistikeAnisa 19
47.2K vues16 diapositives
Guide turistike par
Guide turistikeGuide turistike
Guide turistikesara7991
11.6K vues16 diapositives
Itinerar turistik par
Itinerar turistik Itinerar turistik
Itinerar turistik sara7991
11.4K vues15 diapositives
Pasurite natyrore te trevave shqiptare par
Pasurite natyrore te trevave shqiptarePasurite natyrore te trevave shqiptare
Pasurite natyrore te trevave shqiptareDarla Evangjeli
61.7K vues10 diapositives
Guide Turistike TROPOJA par
Guide Turistike TROPOJAGuide Turistike TROPOJA
Guide Turistike TROPOJAJurgen Baçi
10.1K vues20 diapositives
Projekt gjeografie par
Projekt gjeografieProjekt gjeografie
Projekt gjeografieMatilda Gremi
23.1K vues14 diapositives

En vedette(17)

Projekt ne guide turistike par Anisa 19
Projekt ne guide turistikeProjekt ne guide turistike
Projekt ne guide turistike
Anisa 1947.2K vues
Guide turistike par sara7991
Guide turistikeGuide turistike
Guide turistike
sara799111.6K vues
Itinerar turistik par sara7991
Itinerar turistik Itinerar turistik
Itinerar turistik
sara799111.4K vues
Pasurite natyrore te trevave shqiptare par Darla Evangjeli
Pasurite natyrore te trevave shqiptarePasurite natyrore te trevave shqiptare
Pasurite natyrore te trevave shqiptare
Darla Evangjeli61.7K vues
Guide Turistike TROPOJA par Jurgen Baçi
Guide Turistike TROPOJAGuide Turistike TROPOJA
Guide Turistike TROPOJA
Jurgen Baçi10.1K vues
Alpet Shqiptare - STUDIMI I BURIMEVE NATYRORE TË RAJONIT VERIOR TË SHQIPËRISË par Marjan DODAJ
Alpet Shqiptare - STUDIMI I BURIMEVE NATYRORE TË RAJONIT VERIOR TË SHQIPËRISËAlpet Shqiptare - STUDIMI I BURIMEVE NATYRORE TË RAJONIT VERIOR TË SHQIPËRISË
Alpet Shqiptare - STUDIMI I BURIMEVE NATYRORE TË RAJONIT VERIOR TË SHQIPËRISË
Marjan DODAJ16.5K vues
Pogradeci : Vlersimi i potencialit turistik par Fatjon Cane
Pogradeci : Vlersimi i potencialit turistik Pogradeci : Vlersimi i potencialit turistik
Pogradeci : Vlersimi i potencialit turistik
Fatjon Cane6.3K vues

Similaire à Guide turistike

Rezi par
ReziRezi
ReziDitiditi
629 vues5 diapositives
Shkodra par
ShkodraShkodra
ShkodraIgli Isufi
2.3K vues2 diapositives
Shqiperia Turistike par
Shqiperia TuristikeShqiperia Turistike
Shqiperia Turistikeolinuhi
3.3K vues8 diapositives
Pogradeci par
PogradeciPogradeci
PogradeciDarla Evangjeli
5.9K vues15 diapositives
Scutari d'Albania - Shkodra e Shqipënisë par
Scutari d'Albania - Shkodra e Shqipënisë Scutari d'Albania - Shkodra e Shqipënisë
Scutari d'Albania - Shkodra e Shqipënisë Lingua culture
343 vues10 diapositives
Saranda par
Saranda Saranda
Saranda Georgina Dimova
4.8K vues12 diapositives

Similaire à Guide turistike(20)

Shqiperia Turistike par olinuhi
Shqiperia TuristikeShqiperia Turistike
Shqiperia Turistike
olinuhi3.3K vues
Scutari d'Albania - Shkodra e Shqipënisë par Lingua culture
Scutari d'Albania - Shkodra e Shqipënisë Scutari d'Albania - Shkodra e Shqipënisë
Scutari d'Albania - Shkodra e Shqipënisë
Lingua culture343 vues
Albanian Touristic Guide by SADIONA ABAZAJ par Sadiona Abazaj
Albanian Touristic Guide by SADIONA ABAZAJAlbanian Touristic Guide by SADIONA ABAZAJ
Albanian Touristic Guide by SADIONA ABAZAJ
Sadiona Abazaj3.9K vues
Guida turistike e vlores letersi par Xhesika Merko
Guida turistike e vlores letersiGuida turistike e vlores letersi
Guida turistike e vlores letersi
Xhesika Merko5.4K vues
Natyra shqiptare par Megi Braka
Natyra shqiptareNatyra shqiptare
Natyra shqiptare
Megi Braka7.4K vues
Bukuri te Shqiperise par Megi Braka
Bukuri te ShqiperiseBukuri te Shqiperise
Bukuri te Shqiperise
Megi Braka526 vues
Projekt ne informatik regis a" power point" par NA XXXXXXXXXXXXX
Projekt ne informatik regis a" power point"Projekt ne informatik regis a" power point"
Projekt ne informatik regis a" power point"
NA XXXXXXXXXXXXX7.4K vues
Kalaja e drishtit dhe ura e mesit par samir1993
Kalaja e drishtit dhe ura e mesitKalaja e drishtit dhe ura e mesit
Kalaja e drishtit dhe ura e mesit
samir19932.4K vues
Kulturat ne shqiperi, prepared by ornela spiropali, xhuia limani, kejsi ruci par Georgina Dimova
Kulturat ne shqiperi, prepared by ornela spiropali, xhuia limani, kejsi ruci Kulturat ne shqiperi, prepared by ornela spiropali, xhuia limani, kejsi ruci
Kulturat ne shqiperi, prepared by ornela spiropali, xhuia limani, kejsi ruci
Georgina Dimova1.1K vues
Bukurite e natyres shqiptare par Megi Braka
Bukurite e natyres shqiptareBukurite e natyres shqiptare
Bukurite e natyres shqiptare
Megi Braka2.8K vues

Plus de sara7991

Pune laboratori fizike par
Pune laboratori fizikePune laboratori fizike
Pune laboratori fizikesara7991
7.5K vues6 diapositives
Pllakat tektonike par
Pllakat tektonikePllakat tektonike
Pllakat tektonikesara7991
2.7K vues1 diapositive
Flora dhe fauna par
Flora dhe faunaFlora dhe fauna
Flora dhe faunasara7991
12.4K vues3 diapositives
Disa lumenj te rendesishem ne bote par
Disa lumenj te rendesishem ne boteDisa lumenj te rendesishem ne bote
Disa lumenj te rendesishem ne botesara7991
9.5K vues3 diapositives
Mineralet e nentokes par
Mineralet e nentokesMineralet e nentokes
Mineralet e nentokessara7991
4.6K vues2 diapositives
Punë laboratori nr par
Punë laboratori nrPunë laboratori nr
Punë laboratori nrsara7991
4.9K vues4 diapositives

Plus de sara7991(20)

Pune laboratori fizike par sara7991
Pune laboratori fizikePune laboratori fizike
Pune laboratori fizike
sara79917.5K vues
Pllakat tektonike par sara7991
Pllakat tektonikePllakat tektonike
Pllakat tektonike
sara79912.7K vues
Flora dhe fauna par sara7991
Flora dhe faunaFlora dhe fauna
Flora dhe fauna
sara799112.4K vues
Disa lumenj te rendesishem ne bote par sara7991
Disa lumenj te rendesishem ne boteDisa lumenj te rendesishem ne bote
Disa lumenj te rendesishem ne bote
sara79919.5K vues
Mineralet e nentokes par sara7991
Mineralet e nentokesMineralet e nentokes
Mineralet e nentokes
sara79914.6K vues
Punë laboratori nr par sara7991
Punë laboratori nrPunë laboratori nr
Punë laboratori nr
sara79914.9K vues
Muzeu oriental bratko par sara7991
Muzeu oriental bratko Muzeu oriental bratko
Muzeu oriental bratko
sara7991847 vues
Projekt.qytetari par sara7991
Projekt.qytetari Projekt.qytetari
Projekt.qytetari
sara799117.3K vues
Balada e murimit par sara7991
Balada e murimit Balada e murimit
Balada e murimit
sara799112.6K vues
Kanceri par sara7991
Kanceri Kanceri
Kanceri
sara79914.5K vues
Ardhja e migjenit në letërsinë shqipe par sara7991
Ardhja e migjenit në letërsinë shqipe Ardhja e migjenit në letërsinë shqipe
Ardhja e migjenit në letërsinë shqipe
sara79911.9K vues
Kontrata sociale e ruso par sara7991
Kontrata sociale e ruso Kontrata sociale e ruso
Kontrata sociale e ruso
sara79912.5K vues
Cunami par sara7991
Cunami Cunami
Cunami
sara7991984 vues
Informatika 1 par sara7991
Informatika 1 Informatika 1
Informatika 1
sara7991700 vues
Nje guidim ne nje vend arkeologjik par sara7991
Nje guidim ne nje vend arkeologjik Nje guidim ne nje vend arkeologjik
Nje guidim ne nje vend arkeologjik
sara79911.5K vues
Nje guidim ne nje objekt kulti par sara7991
Nje guidim ne nje objekt kulti Nje guidim ne nje objekt kulti
Nje guidim ne nje objekt kulti
sara79911.2K vues
Punw laboratory nr2 par sara7991
Punw laboratory nr2Punw laboratory nr2
Punw laboratory nr2
sara79919.2K vues
Divorci ne shoqerine shqiptare par sara7991
Divorci ne shoqerine shqiptare Divorci ne shoqerine shqiptare
Divorci ne shoqerine shqiptare
sara79912.1K vues
Divorci ne shoqerine shqiptare par sara7991
Divorci ne shoqerine shqiptare Divorci ne shoqerine shqiptare
Divorci ne shoqerine shqiptare
sara79919.6K vues
Vitaminat par sara7991
Vitaminat Vitaminat
Vitaminat
sara79913.2K vues

Guide turistike

 • 2. Mirësevini ne Shkodër! Shkodra,djepi I kultures shqiptare,qyteti I bicikletave,I humorit dhe qejfit… Nje qytet nga I cili burojne vlera,tradita, kultura mijera vjecare. Nje qytet qe mirepret kedo qe e viziton dhe I ofron pamje magjepsese,argetim dhe clodhje.
 • 3. Historia Ky qytet ka më shumë se 2000 vjet që nuk e ka ndryshuar emrin. Romakët si dhe grekët e kanë thirur qytetin Scodra. Kjo gjë ka rrëzuar tezën se emri Shkodra vjen nga fjala shqipe kodra. Shkodra është djep I kulturës. Duket sikur kultura ka lindur me të dhe historia ka formuar qytetin. Shkodra është një qendër e banuar në mënyrë të pandërprerë ku janë gjetur gjurmë të paleolitit dhe neolitit. Këto gjurmë gjenden më së miri të ekspozuara në muzeumin e qytetit. Në anën jugore të qytetit mund të gjejmë materiale arkeologjike që datojnë që nga Bronxi I hershëm
 • 4. Shkodra është si një enciklopedi historike . Mjafton të shohim kështjellën , brendinë e saj dhe pse jo dhe gjurmët e murit ilir të periudhës qytetare . Ky mur ndodhet në hyrje të kështjellës dhe është I ndërtuar me blloqe gurësh të skalitur me lidhje të thatë. Pra Shkodra gjithmonë ka qënë një qytet zonjë dhe kjo tregohet dhe nga posti që ajo ka mbajtur gjate mbretërisë ilire , kryeqendra e kësaj mbretërie. Por vlerat e saj nuk mbarojnë me kaq ajo arrin të “konkurojë” edhe Athinën me “Akropolin” e saj . Një tempull I vogël me shtylla mermeri dhe me mbishkrime të ndryshme.
 • 5. Kushtet natyrore Shkodra është një qytet që shtrihet në veri-perëndim të Shqipërisë. Këtij qyteti të mrekullueshëm I takojnë 13 maja në Alpe që I kapërcejnë 2000 m lartësi si : Jezerca, Papluka, Mali I Vilës , Radohima etj.Gjithashtu këtu gjenden edhe maja të tjera më të ulta si Tarabashi, kodrat e Bushatit , të Kodhelit etj.
 • 6. Natyra është treguar shumë bujare me qytetin e Shkodrës dhe I ka falur hapësira të mrekullueshme si lugina e e Shalës, lugina e Kirit , e Përroit të Thatë etj. Burimet e pasura hidrografike nuk mungojnë ku mund të përmendim Drinin, Bunën, Kirin , Shalën , Liqenin e Shkodrës. Një liqen me florë e faun të pasur. Këtu jetojnë 50 lloje peshqish.Në brigjet e tij shtrihen fshatrat turistikë të Shirokës dhe Zogajt. Liqeni është preference e çdo shkodrani por jo vetëm.
 • 7. Qyteti I Shkodrës është një qytet fantastik që të ofron një faun dhe florë shumë interesante, rreth 1300 lloje bimësh dhe 3500- 4000 specie shtazore. Ky qytet është ndër të rrallët që natyra I ka falur fushat pjellore, lumenjtë plot ujë, liqenin e mrekullueshëm e kodrat e gjelbëruara. Klima e Shodrës është një klimë mesdhetare me dimër të butë e të lagësht dhe verë të nxehtë e të thatë.
 • 8. Popullsia Popullsia e qytetit të Shkodrës është homogjene. Numërohen mbi 100.000 banorë. Rritjen më të ndjeshme ajo e ka arritur pas vitit 1960, rrjedhim i rritjes natyrale, 18/1000 të popullsisë dhe i lëvizjes nga fshati në qytet. Dendësia mesatare e popullsisë arrin 135 banore/km 2 . Mosha mesatare e vdekjes shkon deri në 70 vjeç. Popullsia qytetare arrin 44 %. Nga ana administrative, Shkodra është qendër e prefekturës, e cila përfshin edhe rrethet e Pukës e të Malësisë së Madhe. Rrethi i Shkodrës ka në administrim dy bashki dhe 16 komuna; zona rurale përbëhet nga 130 mijë banorë.
 • 10. Bashkëjetesa fetare Ne Shkoder ekzistojne dy besime kryesore fetare,te cilat bashkejetojne ne harmoni me njera tjetren.
 • 11. Ekonomia Që më 1718, Shkodra ka patur agjensi konsullore në shumë vende të huaja.Edhe ne ditet e sotme Shkodra ka nje zhvillim ekonomik te konsiderushem.Me nje nentoke te pasur dhe me nje pozite te favorshme gjeografike,deget me te zhvilluara jane peshkimi,bujqesia,energjitika ,turizmi,etj.
 • 12. Kultura Shkodrës nuk I mungojnë as kultura , tradita, dhe vlerat. Me te drejte Shkodra cilesohet si djepi I kultures shqiptare. Në Shkodër u rritën e u formuan shkrimtarët e parë shqiptarë, si Marin Barleti, Marin Biçikemi, Dhimitër Frangu. Libri i parë i historisë së letërsisë shqiptare “Rrethimi i Shkodrës” është botuar nga humanisti shkodran, Marin Barleti, më 1504. Pas errësirës pesëshekullore turke, ndër të parët do të jetë Pashko Vasa që me këngën hymn “O moj Shqypni”, do të sjellë mesazhet e Rilindjes sonë Kombëtare e kushtrimin e lirisë.
 • 13. Shkodra njihet edhe si qendra kryesore e muzikës shqiptare. Krahas orkestrinave popullore u zhvilluan edhe formacionet e mëdha, orkestra sinfonike e filarmonia e qytetit, që sollën në skenat shqiptare me profesionalizëm muzikën e lehtë dhe atë klasike, nga repertori i kompozitorëve vendës dhe nga fondi i muzikës botërore. Në fillim të shekullit XX Shkodra kishte 26 piano. Madje koncerti i parë sinfonik, ka qenë “Sinfonia e pambaruar” e Shubertit. Pikërisht në Shkodër, më 1958, u vu në skenë opera e parë shqiptare “Mrika” e kompozitorit Prenkë Jakova.
 • 14. Edhe piktura ka një traditë të pasur. Më i shquari nga plejada e piktorëve të hershëm është Kolë Idromeno që, me penelin e tij, sjell momente nga jeta e popullit, portrete të njerëzve të thjeshtë e peizazhe.Edhe tek piktorët e tjerë të kësaj periudhe shfaqet me interes jeta aktuale, etnografike e folklorike.
 • 15. Vendet qe mund te vizitoni Teatri “Migjeni” Shfaqja e parë është dhënë në vitin 1879. Që në vitet '20 të shekullit të kaluar u krijuan shoqëritë teatrale pranë Gjimnazit të Shtetit, ndërsa në vitet '80, Shkodra u bë qendra e skenës amatore.Trupa teatrore ka vënë në skenë shumë vepra të repertorit kombëtar dhe të huaj, autorë klasikë e bashkëkohorë.
 • 16. Kafja e Madhe Kafja e Madhe në Shkodër ideuar nga mjeshtri i madh Idromeno ka qënë gjithmonë pikë takimi për qytetarët shkodranë por dhe për të huajt që kanë vizituar qytetin. Si vendi më i preferuar pasi ndodhej në qëndër të qytetit ka qënë pjesë dhe e historisë .Austriakët pasi u larguan në 1914 “Kafen e Madhe” e shtypën në kartolina për ta patur si kujtim. Sot qëndron e mbyllur në pritje të nje restaurimi total.
 • 17. Kalaja e Rozafes Një nder krenaritë e qytetit është dhe Kalaja e Shkodrës , një kala e mirënjohur që shtrihet madhërishëm në qytetin e Shkodrës . Kjo kala ka filluar të ndërtohet në shekulllin V-IV p.e.r me gurë ciklopikë të puthitur pa llaç. Kalaja është e vendosur mbi një një kodër në hyrje të qytetit në një lartësi 130m.
 • 20. Velipoja Në jugperendim të qytetit të Shkodrës, 30 km larg, shtrihet plazhi i bukur i Velipojës, me gjatësi 14 km e me gjërësi rreth 300 m, që krijon mundësi të shumta për shfrytëzimin turistik. Ky bregdet është një perlë e natyrës shqiptare, ku gërshetohen aq harmonishëm deti, lumi, plazhi, pylli, laguna e mali, me një rërë të pasur e të pashfrytëzuar, ujë të kulluar, me një rezervat gjuetie.
 • 21. Shiroka Fshati turistik Shirokë shtrihet buzë Liqenit të Shkodrës, poshtë malit të Taraboshit, vetëm 7 km larg qytetit. Ky fshat i vjetër përmendet në burimet e shkruara qysh në shekullin XV. Ka kushte të shkëlqyera klimaterike dhe është qendër pushimi. Ajri i freskët, që vjen nga thellësitë e Alpeve, filtrohet në ujërat e liqenit dhe vjen i shëndetshëm këtu, rrëzë malit të Taraboshit.
 • 22. Thethi Në verilindje të qytetit të Shkodrës, rreth 80 km larg, në zemër të Alpeve, ndodhet fshati piktoresk i Thethit. Rruga për atje gjarpëron mes pyjesh e peizazhesh mahnitëse. Gjithandej të sheh syri veç kreshta dhe maja që ngrihen mbi luginat e ngushta, plot me pragje e ujëvara. Pasuria shpirtërore e veçantë, për çka flasin dhe gojëdhanat, legjendat e mitet, janë disa nga pasuritë etnokulturore të veçanta, që ruhen e përcillen brez pas brezi, në këto lugina e shpate malesh. Në qiellin e pastër të Thethit shihen të fluturojnë shqiponjat e malit, ku kanë edhe foletë, në lumin e Shalës lëvizin troftat (peshk aq i veçantë me shije të rrallë), kurse shpatet e maleve janë të veshura me pyje shekullore, ku strehohen dhjetëra kafshë të egra, si: arinjtë, kaprojtë, zardafët, ujqit, dhelprat, dhitë e egra dhe shpende nga më të bukurit.
 • 27. Traditat Shkodra shquhet edhe per traditat e pasura,nga ku mund te dallojme “Diten e bicikletave”,karnavalet,etj.