Ce diaporama a bien été signalé.
Nous utilisons votre profil LinkedIn et vos données d’activité pour vous proposer des publicités personnalisées et pertinentes. Vous pouvez changer vos préférences de publicités à tout moment.
Decalogul ziaristului de ştiinţă1.Ai un singur scop: să transmiţi oamenilor cât mai limpede cât de atrăgătoare şiinteresan...
Prochain SlideShare
Chargement dans…5
×

Andrei Stanica - Decalogul jurnalistului de stiinta

604 vues

Publié le

Publié dans : Formation
  • Soyez le premier à commenter

  • Soyez le premier à aimer ceci

Andrei Stanica - Decalogul jurnalistului de stiinta

  1. 1. Decalogul ziaristului de ştiinţă1.Ai un singur scop: să transmiţi oamenilor cât mai limpede cât de atrăgătoare şiinteresantă este lumea ştiinţei.2.Documentează-te trainic înainte de a începe să scrii. În fond, transmiţi un mesaj dinştiinţă, nu din science fiction.3.Fii sigur că ai înţeles bine despre ce e vorba înainte de a le povesti altora.4.Şi nu îţi complexa publicul cu un limbaj plin de termeni din jargonul ştiinţific! Lumeaştie că eşti deştept, nu trebuie să o mai arăţi. Ca să ai succes, foloseşte cuvinte simple înfraze sau propoziţii clare.5.Nu uita că ştiinţa are şi o latură amuzantă. Nu ezita să o prezinţi.6.Nu inventa! Noutăţile ştiinţifice pot fi atrăgătoare şi fără ca tu să dramatizezisuplimentar informaţia.7.Şi fereşte-te de tentaţia de a transforma banalităţi în descoperiri senzaţionale atuncicând eşti în penurie de ştiri.8.Citează-i totdeauna pe autorii studiilor. Chiar şi în două cuvinte, poţi aminti măcarinstituţia la care lucrează. Te fereşti astfel de deja faimosul grup de cercetători.9.Nu te îndoi de importanţa muncii tale! O mică învenţie făcută azi poate schimbamiliarde de vieţi mâine. Iar inventatorii devin astfel mai mari decât mai-marii zilei.10.Ajută-ţi colegii de breaslă! Cum ştiinţa este perenă şi are multe aspecte, oricedescoperire poate fi prezentată prin o mie de feţe.(Adrian Stănică, Dilema Veche, aprilie 2008)

×