Ce diaporama a bien été signalé.
Nous utilisons votre profil LinkedIn et vos données d’activité pour vous proposer des publicités personnalisées et pertinentes. Vous pouvez changer vos préférences de publicités à tout moment.
E punoi: Shqipe Misimi
-Qeliza-
Pjeset kryesore te qelizes
Membrana Qelizore
Qfar roli ka
membrana
qelizore per
qelizen ?
1.Roli mbrojtes i membranes
Mbron masen

qelizore nga
ambienti i
jashtem dhe nuk
e lejon ate qe te
dalin jasht ,sepse
nes...
2.Transportues i materieve
Transporton materiet ushqyese

mes qelizes dhe ambientit te
jashtem.

Transporti neper
membran...
Difuzioni –dukuri fizike e perqendrimit te gazrave
prej nivelit me te madh nga ai me i vogel deri sa te
nivelizohen
Osmoza...
3.Roli levizes i membranes tek disa
organizma njeqelizor
Membrana tek disa

organizma qelizor ka
rolin levizes deri tek
u...
4.Semipermabiliteti i membranes
qelizore
Me

semipermabilitet te
membranes
qelizore
nenkuptojme se
disa materie i lejon
q...
 Membrana qelizore
ka perberje
Lipoproteinike
 Lipidet te cilat marrin
pjese ne ndertimin e
membranes qelizore
jane fosf...
 Citoplazma eshte pjese

shume e rendesishme e
qelizes.

 Ajo perbehet prej

materieve :1.Organike
2.inorganike
 Citopl...
Berthama eshte pjesa

kryesore e qelizes
qendet ne citoplazm.
Mund te kete form
sferike,vezake etj..
Ne berthame gjende...
Roli i berthames

ne qelize eshte
ne:
1.Rritje
2.Ndarja qelizore
3.Barjta e
veqorive
trasheguese.
Jane pjese

te qelizes qe
kane form
ndertim dhe
funksion te
caktuar.
Mitokondri eshte

Mitokondri eshte i ndertuar

prej 2 membranave njera e
organele shum e
lemuar dhe tjetra e vijezuar
re...
Jane organele

citoplazmatike
,ribozomet perbehen nga
dy pjese jo te barabarta
qe se bashku kryejn
biosintezen e proteina...
Lizozomet jane

organele stabile,kane
forme sferike
.Perbehen nga
membrana dhe
brenda kane enzime
dhe proteine, enzimet
...
Eshte organel i perber nga nje sistem

membranash plazmatike,ky sistem
membranash ka perberje te rrjetit
endoplazmatik ag...
Ky rrjet ne siperfaqen e jashtme ka

ribozome,perkatesisht polizomet ku behet
sinteza e proteinav.
 Eshte sistem membranor ku ne sistemin e membranave

nuk ka te vendosura ribozome .

 Disa qeliza kan vetem rrjet agranu...
Plastidet jane

organele te cilat
gjinden vetem ne
qelizat bimore .
Plastidet
ndahen ne

Kloroplaste
kromoplaste

leokopl...
 Kloroplastet gjenden vetem

ne qelizat e pjeseve te
qelberta te bimeve . Ne
kloroplaste ka klorofil a dhe b
dhe nje sasi...
Kromoplastet kane
ndertim te thjeshte
,prej pigmenteve
kane karotine dhe
kasantofil
Roli i tyre eshte qe
te japin ngjyre ,...
Jane plastide me te imta

dhe nuk permbajne
pigmente .
Roli i tyre eshte

grumbullimi i materjeve te
Centrozomi eshte organel i

cili gjindet vetem ne qelizat
shtazore.
Mer pjes ne ndarje tek
qeliza duke krijuar boshtin
e...
Citology
Citology
Citology
Citology
Citology
Citology
Citology
Citology
Citology
Citology
Citology
Citology
Citology
Citology
Citology
Citology
Citology
Citology
Citology
Citology
Citology
Citology
Citology
Citology
Prochain SlideShare
Chargement dans…5
×

Citology

16 586 vues

Publié le

Publié dans : Santé & Médecine
 • Identifiez-vous pour voir les commentaires

Citology

 1. 1. E punoi: Shqipe Misimi
 2. 2. -Qeliza-
 3. 3. Pjeset kryesore te qelizes
 4. 4. Membrana Qelizore
 5. 5. Qfar roli ka membrana qelizore per qelizen ?
 6. 6. 1.Roli mbrojtes i membranes Mbron masen qelizore nga ambienti i jashtem dhe nuk e lejon ate qe te dalin jasht ,sepse nese ndodh kjo ateher qeliza vdes
 7. 7. 2.Transportues i materieve Transporton materiet ushqyese mes qelizes dhe ambientit te jashtem. Transporti neper membranen qelizore .  Disa materie duke hyre ne qelize permes membranes qelizore .
 8. 8. Difuzioni –dukuri fizike e perqendrimit te gazrave prej nivelit me te madh nga ai me i vogel deri sa te nivelizohen Osmoza-Proces fizik i perzierjes se dy tretsirave por ketu nuk arrihet nivelizimi Fagocitoza-Gelltitja e materieve ne forme te ngurte Pinocitoza-Gelltitja e materieve ne form te lenget
 9. 9. 3.Roli levizes i membranes tek disa organizma njeqelizor Membrana tek disa organizma qelizor ka rolin levizes deri tek ushqimi si pershembull tek ameba ajo ka funksion te shumfisht sepse megjithse mbrojtes ka edhe funksionin levizes
 10. 10. 4.Semipermabiliteti i membranes qelizore Me semipermabilitet te membranes qelizore nenkuptojme se disa materie i lejon qe te hyjne mbrenda ne qelize dhe disa i qet jasht ,pra selektivitetin e Selektiviteti i membranes qelizore nvaret nga :Mosha e qelizes.
 11. 11.  Membrana qelizore ka perberje Lipoproteinike  Lipidet te cilat marrin pjese ne ndertimin e membranes qelizore jane fosfolipidet Proteina Lipide
 12. 12.  Citoplazma eshte pjese shume e rendesishme e qelizes.  Ajo perbehet prej materieve :1.Organike 2.inorganike  Citoplazma eshte leng qelizor ku ne te jane te vendosura organelet qelizore Citoplazma ben levizje rrotacionale
 13. 13. Berthama eshte pjesa kryesore e qelizes qendet ne citoplazm. Mund te kete form sferike,vezake etj.. Ne berthame gjendet materjali trashegues ADN dhe ARN .
 14. 14. Roli i berthames ne qelize eshte ne: 1.Rritje 2.Ndarja qelizore 3.Barjta e veqorive trasheguese.
 15. 15. Jane pjese te qelizes qe kane form ndertim dhe funksion te caktuar.
 16. 16. Mitokondri eshte Mitokondri eshte i ndertuar prej 2 membranave njera e organele shum e lemuar dhe tjetra e vijezuar rendesishme sepse dhe nga kreshtat ne te kryhet frymarja qelizore dhe lirohet energjija ne form te ATP. Enzimet te cilat gjenden ne kreshtat mitokondriale quhen citokromoksidaza.
 17. 17. Jane organele citoplazmatike ,ribozomet perbehen nga dy pjese jo te barabarta qe se bashku kryejn biosintezen e proteinave. Ribozomet gjenden edhe ne qelizat bimore dhe shtazore.
 18. 18. Lizozomet jane organele stabile,kane forme sferike .Perbehen nga membrana dhe brenda kane enzime dhe proteine, enzimet te cilat gjenden ne lizosome jane hidrolaza.  Roli i lizosomeve eshte tretes dhe mbrojtes i qelizes ndaj mikroogranizmat
 19. 19. Eshte organel i perber nga nje sistem membranash plazmatike,ky sistem membranash ka perberje te rrjetit endoplazmatik agranular.Aparati i golgjit prb nga 3 pjese: 1.Cisternat 2.Gypthat Rroli i 3.Flluskat kompleksit te golgjit eshte qe ti sekretoj materiet e panevojshme ne qelize
 20. 20. Ky rrjet ne siperfaqen e jashtme ka ribozome,perkatesisht polizomet ku behet sinteza e proteinav.
 21. 21.  Eshte sistem membranor ku ne sistemin e membranave nuk ka te vendosura ribozome .  Disa qeliza kan vetem rrjet agranular psh: qelizat e melqise ,qelizat e gjendrrave endokrine etj.
 22. 22. Plastidet jane organele te cilat gjinden vetem ne qelizat bimore . Plastidet ndahen ne Kloroplaste kromoplaste leokoplaste
 23. 23.  Kloroplastet gjenden vetem ne qelizat e pjeseve te qelberta te bimeve . Ne kloroplaste ka klorofil a dhe b dhe nje sasi te vogel karotine dhe ksantofil.  Prezenca e klorofilit tek bimet mundeson kryerjen e procesit te fotosintezes O2
 24. 24. Kromoplastet kane ndertim te thjeshte ,prej pigmenteve kane karotine dhe kasantofil Roli i tyre eshte qe te japin ngjyre , gjenden ne petalet e luleve . Ngjyra qe e posedojne keto lule eshte fale kromoplasteve
 25. 25. Jane plastide me te imta dhe nuk permbajne pigmente . Roli i tyre eshte grumbullimi i materjeve te
 26. 26. Centrozomi eshte organel i cili gjindet vetem ne qelizat shtazore. Mer pjes ne ndarje tek qeliza duke krijuar boshtin e ndarjes Muret e seciles centriole jane te perber nga 27 gyptha te grupuar ne 9 grupe (Nga 3 mikrogyptha ne secilin gr)

×